Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 3

• 32 832
  • 507
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Миене само с душ олио юсерин, мазане с а дерма мляко с овес. Имаше преди време на хартманн шампоан за миене и мляко, но ги бяха спряли. Добре е да говорите със специалист по раните. В Пирогов имаше такъв център, също в св. Екатерина. И добър дерматолог ще свърши работа ако раните не са дълбоки/незарастващи.
Има едни превръзки хидрофилм на хартман, мажете с антибиотична маз, каквато са ви предписали и слагате лепенката. Лесно се маха и сама, но за по -сигурно да няма наранявания бих предложила памуче с йод бензин. Почиствате само с марля и стерилен физиологичен разтвор. Вадите със спринцовка и розова /най-голямата/ игла.
Успех.

# 196
Сами ли гледате близките си? Моята баба още живее сама и никой не изгаря от желание да живее при нея. За себе си ми се струва, че на моите години ще съм най-полезна ако работя повече и изкарвам пари тъй като финансово съм най-стабилна за момента. Но съм притеснена и ми е гузно.

# 197
Първоначално плащах на човек. От началото на ковида съм изцяло на работа от къщи и сме заедно с мамчето.
Последно брат ми й стана личен асистент и докато работя ми помага.

# 198
  • София
Верен отговор на този въпрос няма. Всичко е много лично и болезнено. Всеки решава сам, факторите са много, включително финансови. За съжаление, особено в днешното общество в България нерядко, когато се отнася за възрастен родител в нужда с повече от 1 дете, отговорността, грижите и финансовата и емоционална тежест, не просто не се поделят по равно, а понякога се падат на единствен печеливш.

# 199
Майка гледа баба, тя е със средно тежка демеция на 91. Сега е след пневмония, много антобиотици, усложнения и т.н., майка казва, че сега говори учудващо смислено, не както преди. То не, че едното е за предпочитане, но казва, че има голяма разлика.
Бият и на 2 седмици Б 12, цял живот е била с дефицит и невъзмжност да го усвоява и не е агресивна, вербално де.

# 200
Да, истината е, че всеки прехвърля топката към другия. Също всеки си има живот с половинка и никой не иска да си го променя коренно. Но не виждам как ще стане да е сама още дълго. Засега се оправя с малко контрол по телефона и всеки ден някой минава да я нагледа как е, да й занесе храна (не излиза сама по собствено желание), но в скоро време предполагам няма да е достатъчно, аз и сега не знам дали е достатъчно. От друга страна и тя самата не иска някой да идва и да й разваля спокойствието, чувства се добре сама и даже като някой ходи при нея почва повече да се обърква. Апартаментът е тесен и за трима ще е тегаво, а ако една отиде трябва да си зареже семейството. Пари за по голям апартамент нямаме. И аз не знам какво да правим, много ми е объркано и принеснено.
От къде търсехте някой да ходи да я наглежда за няколко часа? Може би на първо време това би било най подходящо.

# 201
Уейв, a пие ли си лекарствата на време и по предписание? Баба, докато беше сама или забравяше да взема, или вземаше повече. Забравяше и да яде дори, отслабна много. Тя е подвижна иначе, двигателно поне, чукам на дърво, няма проблем.

# 202
Да, пие ги много редовно, забравяла е/обърквала се е, но е по-скоро изключение. Взела съм един органайзър за лекарства и й ги редя по дни за сутрин, обед и вечер. Свикна вече с тях, в началото й беше трудно. Иначе и тя много отслабна още преди да забележим, че може да има деменция. Хапва главно тестени неща (тях обича най-много и на тях не се мръщи - банички, кроасанчета, пица и т.н.), спря да яде други, които до преди две години ядеше редовно. Малко ни е трудно с храната, но като цяло хапва, особено ако има някой с нея да стои. Малко хигиената в дома почна да занемарява, понеже има котка (гледа я добре все още) и оставя навсякъде пакетчета с котешка храна къде пълна къде празна, цапа, но като минаваме при нея гледаме да чистим, за да поддържаме малко от малко. Иначе си оправя леглото, мие съдове, под, пере се, къпе си се.
Някой път забравя как се борави с телефона, но като й звъним винаги почти вдига.
Знае, накъде вървят нещата и й е мъчно, че така забравя. Много работи не може вече.

# 203
На баба ми изписаха леки антидепресанти, много се фрустрираше, понеже осъзнаваше какво се случва, ставаше вербално агресивна, караше се, викаше, през живота си не бях я виждала така. Но за сега дейстава и е спокойна поне.

# 204
Някой купувал ли е Мемантин Accord, то е доста по-евтино от другите марки на това лекарство (Аксура, Имана, Мексия, Мемигмин, Немдатин)? Дали е с по-слабо действие?

Дали, ако питате да ви заменят с него се съгласяват?

И какви други лекарства се дават за такива състояния и тази болест?

# 205
Здравейте! И аз се присъединявам към тази група която е изпълнена с толкова мъка и тъга, но също така носи поне малко надежда, чувство на съпричастност и разбиране и мъничко покой.
Моето семейство тепърва започва да върви по тежкия път на деменцията.  Моята майка дори още не е диагностицирана. Предстоят изследвания и прегледи.
Бихте ли дали съвет как да успея да я убедя да отидем на лекар и изследвания. Тя категорично отказва и започва да се кара и обвинява. Вече имаме записани часове за компютърен томограф и невро- психологичен тест, но не знам как да я заведа. Днес не пожела да отидем за кръвни изследвания.
Как се справяте вие? Как ги придумвате? Sob

# 206
Ние малко изпуснахме момента, а и отделно тя е със съдова деменция и се влоши много след втори сърдечен инфаркт и стентиране.
Не знам дали ще мине, ако обясните, че е профилактично.

# 207
  • София
Не мисля, че образните изследвания много ще помогнат. Съдова, корова или Алцхаймер лекарствата са едни и същи, горе долу. При някои има стопиране и подобрения, при други не, със или без образни изследвания.

Разбира се, е хубаво да ги направите, ако може. Особено ако подозират някакъв друг процес /не старчески/.

Но особено важно е да ви вярва и да разбира положението и грижите, които се правят, включително лекарства, доктори...

Добър ангиолог/кардиолог може да оцени до колко може да е прогресирала съдовата деменция/стенози и само с доплер на другите съдове /не главата/без ангиография. Те предписват и неврологични лекарства, или могат да ви насочат.

Както казваше един невролог "Всичко почти в неврологията е божа работа. Или ще потръгне към добро, или няма." Вярвайте.

# 208
Здравейте! Бихте ли споделили за лекар, който да прави тестове и изследвания за установяване на деменция и дали е по здр. каса или платено.

# 209
  • София
Здравейте!
Чета ви от няколко месеца и колкото повече чета, толкова повече ужасът ме стиска за гърлото 😥
След втори ковид мама започна да се държи странно... Скенерът показва обширна корова атрофия и др. промени. На 87 е.
Невролог изписа сомазина и сермион.
Пие ги вече 4 месеца, вместо да се подобрява, бързо върви надолу. ЛЛ онзи ден спомена нивалин, но каза че трябва невролог или психиатър да го изпише. На своя глава го купих, но в листовката няма дадена дозировка. Реших, че ще й давам от 5 мг като начало.
Въпросът ми е: има ли някой тук, който има опит с този медикамент и как го давате (в смисъл 1 или 2 пъти на ден, сутрин или вечер и т.н. Изобщо лекарствата за Алцхаймер и деменция кога е по- добре да се приемат (в коя част на деня?).
Благодаря предварително! 😊

Общи условия

Активация на акаунт