Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 3

• 32 725
  • 507
  •   1
Отговори
# 180
От Мексия, която ни беше изписана, баба получаваше главоболие и на своя глава сменихме на Аксура - не се е оплакала. Засега е рано да се каже какво действие има, но важното е, че не й вреди.

# 181
Здравейте, от коя марка мемантин сте по-доволни?
Виждате ли разлика в действието? Знам, че някои компании слагат добавки и затова може действието да е по-различно. Каква разлика усещате и имате ли странични ефекти?
В България се продават Axura, Imana, Мексия, memantin accord, Мемигмин, Nemdatine.
Скрит текст:
А, знаете ли някое с по-добро действие?

Аз и давам Мемигмин. Давал съм и Мексия и Недмантин. Преди около две години Мемигмина беше изчезнам от пазара за известно време и тогава давах каквото намеря по аптеките ами не мога да кажа, че съм забелязал някаква разлика,

# 182
Недмантин и Мексия- никаква разлика при майка ми. Първото хапчетата са по-малко и лесни за преглъщане.

# 183
На майка ми вече се образуваха две рани на двата таза от страни, тъй като спи на едната страна. Съответно аз я въртя ту на едната ту на другата страна, но раните докато зараснат и отново се отваря. Всяка вечер ги мия с кислородна вода и после ги пръскам с Цикатридина спрей, но не успяват да зараснат. При вас как е? Някой има ли подобен проблем и с какво третирате раните?

# 184
Ние влачихме половин година разранено ухо, предписаха й Банеоцин маз.

# 185
Още нямаме диагноза за баба, но направихме КАТ и се видя корова атрофия. Изписаха Мексия, която приема от около седмица, но се изяви страничния ефект главоболие. Някой с подобен опит как е процедирал - спряхте ли хапчетата или продължихте да давате половинка хапче?
Здравей! Може ли да те попитам твоята баба в кои дялове на мозъка има корова атрофия? Също така какво Ви накара да ѝ направите КТ? Какви симптоми има? Нямаше ли предположения поне за диагноза?

# 186
В горната част е атрофията, няма предположения за диагноза, аз очевидно не съм лекар, но мисля че е Алцхаймер, защото има типично поведение, а и снимката е типична за Алцхаймер.
Симптопите бяха деградация - спря да готви, да ходи сама на лекар, забравя какво е говорено, яла ли е, някой идвал ли е при нея, не знае коя година е, не си помни адреса и ЕГН-то… обърква се често и не възприема някакви малко по-комплексни неща. Има висока тревожност и това я кара да повтаря постоянно нещата които я тревожат.

# 187
А Вас помни ли Ви? Тъй като прабаба ми беше с доказан Алцхаймер, а баба ми със старческа деменция. Разликата беше доста огромна. Прабаба отключи Алцхаймер изведнъж, след прекаран шок. Още от ден едно забрави кои сме, нямаше никаква ориентация, спря да готви, беше агресивна, имаше страшен поглед. Последните години(живя 7 с тази болест) забравяше как се яде, тоалетни навици и всичко. През всичките години имаше халюцинации и живееше в годините, в които е била млада. А другата баба(със старческата деменция) до последно си се хранеше сама и се обслужваше сама. Последната една година започна да ни бърка(но си ни познаваше), не е имала страшен поглед, не е била агресивна. За съжаление нея Ковид ни я отне. Интересното е че прабаба допреди Алцхаймер не е забравяла никога нищо, а другата от край време си забравяше редовно всичко.

# 188
Помни почти всички, особено тези, с които има контакти често. Осъзнава, че нещата не са наред и се развиват към зле. Говорим си нормално (доколкото е в възможно). Не е агресивна. Сега от по-новите неща - вече не пуска пералня и не си притопля храна на котлона, а до сравнително скоро можеше. Лека полека си губи уменията. Тук за две години нещата се промениха значително.

# 189
Много тъжно, много... За мен Алцхаймер и другите деменции си остават толкова лоши, колкото рака 😥

# 190
Баща ми днес не можа да ме познае, мисли ме за сестра си... Не знаел как се казват децата му... Не е агресивен, напротив, днес плака... не разбрах за какво точно, не че има значение... В процес на търсене на жена 24ч. съм, дано успея да намеря отговорна и добра женица..Следващия път дали ще ме познае, досега като че ли ме познаваше..

# 191
Това с разпознаването е толкова тъжно. Баща ми в един момент спря да познава и себе си като се види в огледалото...много сили на всички, които преминават през този ужас.

# 192
Ох, божичко Sad много съжалявам, че сте стигнали дотам. Аз всеки ден благодаря, че баба още ме помни.
Колко време след първите симптоми се случи това? При нас мина около година откакто забелязахме, че нещо не е наред и ми се струва, че бързо се развиват нещата. Страхувам се и не знам какво да очаквам.

# 193
Ще има и хубави дни, в които ще се сещат кои сте, но ще има и лоши. Някъде дълбоко в сърцето си обаче знаят, че сте им близки. Може да не ви помнят имената, лицата, но усещат, че сте техни.

# 194
Не съм сигурна. Майка ми имаше период, когато мислеше, че съм медицинска сестра.
Чудеше се от къде знам родното й място и че трябвало да разпита за мен.
Знае само името си Sad.
Да попитам, ако някой има опит. Започна да й се цепи кожата и тече кръв. Засега основно по ръцете, много й е тънка. Дали има мазило, добавка които помагат?

Общи условия

Активация на акаунт