Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 3

• 32 564
  • 507
  •   1
Отговори
# 465
Чудесно е че ще иде в Александровска. Интересно ми е, може ли да разкажеш, какъв път извървяхте, планово ли я приемат или как. Че ние преди година, заради неговия инат се отказахме, а му предложиха, като ходихме на преглед.
Иначе аз не бих чакала, ако се влошава- аз викнах психиатър у дома да го прегледа и написа и етапната епикриза. Друго не съм прилагала, само това, което джипито написа. Но процента не е много висок-80 %, но с чужда помощ.

# 466
Аз мисля, че за определени диагнози, в това число и деменция действат наистина бързо.

Ние сега ще оправим ТЕЛКа на майка ми, тъй като сме без чужда помощ, което е абсурдно. Ще влиза в Александровска за изследвания и ще видим, дано извадим късмет, защото определено си има нужда от помощ. Лошото е, че това ще се случи чак края на юли, но ще чакаме. Нещата при нас се влошават. Тя явно усеща и е доста неспокойна и объркана. Пита за дати и рожденни дни, но не може да сети, не се разбира и точно какво ни пита вече. Тъжна работа.
Като правите ТЕЛК искайте и психологично заключение.

# 467
Аз мисля, че за определени диагнози, в това число и деменция действат наистина бързо.

Ние сега ще оправим ТЕЛКа на майка ми, тъй като сме без чужда помощ, което е абсурдно. Ще влиза в Александровска за изследвания и ще видим, дано извадим късмет, защото определено си има нужда от помощ. Лошото е, че това ще се случи чак края на юли, но ще чакаме. Нещата при нас се влошават. Тя явно усеща и е доста неспокойна и объркана. Пита за дати и рожденни дни, но не може да сети, не се разбира и точно какво ни пита вече. Тъжна работа.

До колко може да се обслужва сама изобщо?

По принцип за деменции дават около 80%, но не винаги с чужда помощ. Щом ще влиза в болница, това е добре, за да могат да я обследват подробно.

# 468
bobi_ko, да планово ще я приемат, Исках преглед при проф.Махрабиан, но така стана, че е по-добре направо в болница, за да се направят изследвания, тъй като последните са ни от преди 3 години. Там сахима отде
Ение специално запдементно болни. А, за проф. Махрабиан разбрах от теб тук във форума и реших да се пробвам да видим какво ще излезне.

Velislava , невро-психологична оценка от невро-психолог ли имаш предвид?

Solaris,  храни се сама, живее сама, готвим и, за да не забрави котлона, до скоро излизаше сама, напоследък не смея, че нещо е объркана. Вече и медикаментите не смея да и оставя да си взима сама и това си е ангажимент поне 2 пъти дневно, да не говорим, че си иска постоянно присъствие. Монтирала съм камери, но някак не е достатъчно. Все ни търси и иска внимание, с хирохондрия е, все си мисля, че умира и е трудна работа.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 22:09 от ranimi

# 469
Ranimi тогава, според мен, ще се чувствате по-спокойни. Там си имат протокол на изследвания и всичко. Аз преди година бих скачала от радост, ако беше пожелал да остане- но не. Платих си прегледа при Мехрабиян, като преди това ни прегледа невропсихолог. Ии ако бяхме останали в болница, щях поне да знам какво и що. Щях да съм по-спокойна, а не да хвърлям пари за прегледи у нас и ефект- никакъв. Но това е положението. Така че браво на вас.
След това, съдейки по моя опит, единствена помощ имам от гледачките. Голямо облекчение е. Аз също ходя по три пъти на ден, ма поне не съм постоянно. Пробвахме последната година да е сам, последиците не бяха добри и трябваше много по-рано да го убедя за 24 часа грижа. Но никой не му се вярваше, че толкова бързо ще прогресират нещата. В рамките на година остана на легло, а помни повече от мен..,

# 470
bobi_ko, да планово ще я приемат, Исках преглед при проф.Махрабиан, но така стана, че е по-добре направо в болница, за да се направят изследвания, тъй като последните са ни от преди 3 години. Там сахима отде
Ение специално запдементно болни. А, за проф. Махрабиан разбрах от теб тук във форума и реших да се пробвам да видим какво ще излезне.

Solaris,  храни се сама, живее сама, готвим и, за да не забрави котлона, до скоро излизаше сама, напоследък не смея, че нещо е объркана. Вече и медикаментите не смея да и оставя да си взима сама и това си е ангажимент поне 2 пъти дневно, да не говорим, че си иска постоянно присъствие. Монтирала съм камери, но някак не е достатъчно. Все ни търси и иска внимание, с хирохондрия е, все си мисля, че умира и е трудна работа.
Да.По-точно -от клиничен психолог.

# 471
Нещата и при нас излизат извън контрол вече. Майка ми почти не може да я оставяме сама и имаме спешна нужда от асистент, но нямаме ТЕЛК с чужда помощ, а само ТЕЛК 83% с основна диагноза Съдова деменция, неуточнена. Както писах и по-нагоре започнахме да събираме документи за ТЕЛК с чужда помощ и влошено състояние. За сега имаме етапна епикриза от психиатър, в Александровска обаче ще влизаме след месец и нещо. Въпроса ми е мога ли да подам за влошено състояние и ТЕЛК с чужда помощ само на база етапна епикриза от психиатър. Дали би било достатъчно. Някой дали се е сблъсквал?

# 472
  • В света на диска
Нещата и при нас излизат извън контрол вече. Майка ми почти не може да я оставяме сама и имаме спешна нужда от асистент, но нямаме ТЕЛК с чужда помощ, а само ТЕЛК 83% с основна диагноза Съдова деменция, неуточнена. Както писах и по-нагоре започнахме да събираме документи за ТЕЛК с чужда помощ и влошено състояние. За сега имаме етапна епикриза от психиатър, в Александровска обаче ще влизаме след месец и нещо. Въпроса ми е мога ли да подам за влошено състояние и ТЕЛК с чужда помощ само на база етапна епикриза от психиатър. Дали би било достатъчно. Някой дали се е сблъсквал?
Относно ТЕЛК можете да обжалвате в НЕЛК в рамките на 14 дни, но не съм сигурна дали правото на чужда помощ го определя ТЕЛК или някъде в епикризите трябва да пише поне от един лекар, че се налага и ме е страх да не Ви подведа.
Национална програма "Предоставяне на грижи в домашна среда" https://www.az.government.bg/pages/predostavyane-na-griji-v-domashna-sreda/ това е линкът на програмата в която влизат възрастни болни без решение за чужда помощ, предполагам във Вашата община се работи и по този проект, поне в нашата се работи, не съм проверявала обаче конкретни условия, въпреки,че усещам,че ми предстои.
Аз имам и личен въпрос към Вас, какво казахте,че се наложи прием в Александровска, в смисъл аз и мъжът ми взехме това решение, и силно се молим да я приемат, в малка община сме всякакви лекари издирваме извън градът, там поне са всички, но ми е някак странно да звънна и може ли да приемете еди кой си?  Много хвалят лекари и професори там, може би конкретен специалист за преглед и прием и аз не знам, свекървата още е на ход , но дори не знае какво да си сложи да яде, чака не й ли сложиш ще стои гладна и тн, нощем взе да щъка за сега поне е спокойна, но кога пак ще стане и агресивна не знам (дано да не стане) , бързам да минем лекари за да забавим възможно най-много болестта, и докато все още е и на ход, и се обслужва сама. Всякакви препоръки за имена на лекари там,мнения и помощ по стъпки от номер 1, ще ми бъдат полезни.
Предварително благодаря.

# 473

Да.По-точно -от клиничен психолог.

# 474
Ranimi в епикризата от психиатър пише ли , че има нужда от чужда помощ, трябва да пише. По принцип искат и бележка от невропсихологическо изследване. Ние имахме от преди година и сложих него. Ако нямате- има и онлайн да правят. Подготвяйте и подавайте. Ние имаме чужда помощ но едва ли ще я ползвам, защото не искам да сменям двете жени. А те се сменят на 16 дни- няма как да ги назнача почасово.

# 475
bobi_ko, днес подаох експертизата от психиатъра в РЗК, много добре е описала действителността и накрая е направила извод, че е необходима чужда помощ, но само това имах. Нямам невро-психологична експертиза, моля те да ми дадеш контакт за онлайн такава. Стреснаха ме, че ако не са достатъчни документите могат да и намалят процента и старшно ме притесниха. Как така, ние подаваме за влошаване те ще и взимат, ужасих се просто, направо си се разплаках! Имам право в 30 дневен срок да подам още  документи.. Та ще ми е полезно онлайн да го направя и да го занеса. Ще се свържат с мен за дата на комисията и щели да дойдат на посещение у дома.

# 476
За невропсихолога- напишете в гугъл, като гледах имаше доста предложения за оценка онлайн. По-късно и аз пак ще видя.
От кой град сте? За София не идват на място, даже не ми писаха къде ще е заседанието.
Мен също ме плашеха с намаляване и че нямало смисъл- не знам защо. Имайте предвид, че ако им трябва документ ще ви се обадят. Мен ми дойде имейла с датата същия ден на подаването, датата беше след 4 дни и след още 2 имах решение. Но примерно за болестите, които не съм приложила документи, не са дали %. И не се притеснявайте- при положение, че в момента нямате чужда помощ, не виждам какво друго биха могли да ви намалят..

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 16:26 от bobi_ko

# 477
За невропсихолога- напишете в гугъл, като гледах имаше доста предложения за оценка онлайн. По-късно и аз пак ще видя.
От кой град сте? За София не идват на място, даже не ми писаха къде ще е заседанието.
Мен също ме плашеха с намаляване и че нямало смисъл- не знам защо. Имайте предвид, че ако им трябва документ ще ви се обадят. Мен ми дойде имейла с датата същия ден на подаването, датата беше след 4 дни и след още 2 имах решение. Но примерно за болестите, които не съм приложила документи, не са дали %. И не се притеснявайте- при положение, че в момента нямате чужда помощ, не виждам какво друго биха могли да ви намалят..
Онлайн? Това законно ли е?

# 478
Не знам, може да идват на място. Даже и в healee има- пише подготвяне на етапни епикризи от психолог. Може би да се изпращат документите онлайн и после да идват у дома. Макар че, не виждам разлика да се говори с човека от разстояние, при нас психолога беше зад бюрото на 2 метра. Но може и да бъркам, най-хубаво да се пита по телефона.

# 479
Здравейте, вчера подаох документи за ТЕЛК, и вече получих по мейла дата за експертиза на 10.07.2025г. Много бързо реагираха, не толколва колкото при теб bobi_ko, но пак е добре. В съобщението не пише нищо за домашно посещение, но предполагам, че се генерират автоматично. Дано всичко мине без проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт