Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 3

• 32 565
  • 507
  •   1
Отговори
# 480
За невропсихолога- напишете в гугъл, като гледах имаше доста предложения за оценка онлайн. По-късно и аз пак ще видя.
От кой град сте? За София не идват на място, даже не ми писаха къде ще е заседанието.
Мен също ме плашеха с намаляване и че нямало смисъл- не знам защо. Имайте предвид, че ако им трябва документ ще ви се обадят. Мен ми дойде имейла с датата същия ден на подаването, датата беше след 4 дни и след още 2 имах решение. Но примерно за болестите, които не съм приложила документи, не са дали %. И не се притеснявайте- при положение, че в момента нямате чужда помощ, не виждам какво друго биха могли да ви намалят..
Онлайн? Това законно ли е?

# 481
Бих искала да попитам миналите по пътя на ТЕЛКА с чужда помощ. Ко
Колко време след дата излиза решението и ако дай Боже са ни отредили такава, колко време отнема назначаването на асистент?

# 482
Ако вече имате човек, който е съгласен веднага става всичко, само документи трабва да се пуснат и също така назначаването става от 1-во число на месеца. Ако нямате човек не знам дали те се ангажират да предлагат.

# 483
Тоест, ако ТЕЛКа се събира на 11.07 и получим решението на 20.07 примерно. Заплатата на асистента започва от 01.08. Правилно ли съм разбрала? И също ме интересува на какъв принцип определят часовете на асистента, доколкото разбирам може да е на 4, или 6 часа и съответно заплащането му е различно ли?

# 484
Това с часовете го определят социалните. След като имате решение от ТЕЛК веднага се обаждате на Дирекция социално подпомагане, която е по райони, за да запишете час за посещение. Също от там ви дават един въпросник за самооценка, който попълване и им го носите. Те идват и след като видят човека имат комисия където определят брой часове и ви дават документ за това. И вече с него и телковото решение отивате в общината и с човекът, който ще е асистент да подавате документи, които са като за нова работа -медицинско, декларации и пр., вече съм ги позабравила. Договора с личния асистент винаги е с дата 1-во число на месеца. Ако успеете всички тези неща да придвижите до края на месеца и имате човек има шанс да бъде назначен от 1.08. Ако не отивате на 1.09.

# 485
Тоест, ако ТЕЛКа се събира на 11.07 и получим решението на 20.07 примерно. Заплатата на асистента започва от 01.08. Правилно ли съм разбрала? И също ме интересува на какъв принцип определят часовете на асистента, доколкото разбирам може да е на 4, или 6 часа и съответно заплащането му е различно ли?

Социалните ще определят. Човек, който има трудов договор на осем часа, не може да бъде асистент за повече от 4 часа. Но могат да бъдат двама души по 4 часа, ако се сметне, че е нужно.

Искат и документи - на мен ми искаха копие от трудов довогор, медицинско, бележка от банката с IBAN, те ще ви кажат всички документи, от които имат нужда. Назначаването става от 1-во число на месеца.

# 486
При нас решението за Телк дойде за 5 дни, но социалните още не са дошли на посещение вече мина седмица и нещо. Казаха около 2 месеца им отнемала процедурата, докато определят часовете, което е много.
Аз пък съм в друга чуденка. Като жените при мен са на 15 дни по 24 часа, мога ли да назнача само едната на 8 часа, другата не искала. То тя на практика си изработва часовете, ма за 15 дни, не за 30. Ще говоря може би в общината, ако стигнем изобщо до там.

# 487
Два месеца?! Това не е ли твърде много? Мен ме назначиха за по-малко от две седмици.

Едната жена може да си я назначите на осем часа. Моят съвет е да не им обяснявате нищо за това, че ще си изработва за 15 дни часовете. Въпросът е тя да няма друг трудов договор.

# 488
Може ли да ми препоръчате ефективна хранителна добавка за начална форма на деменция и тревожност?

# 489
Два месеца?! Това не е ли твърде много? Мен ме назначиха за по-малко от две седмици.

Едната жена може да си я назначите на осем часа. Моят съвет е да не им обяснявате нищо за това, че ще си изработва за 15 дни часовете. Въпросът е тя да няма друг трудов договор.

Ами и мен ми се стори страшно много. Но те дори още не са дошли на проверка у нас. А съм подала всички въпросници и т.н.
Жената, която мисля да назнача е пенсионер, няма друг договор и е 24 часа при него- т.е. на практика си изработва часовете даже отгоре, но в рамките на 15 дни, не на 30. В останалите 15 е другата жена, която не желае да я запиша. Но дори и да ги разделя на 4 часа на двете, те пак ще се разделят по 15 дни, защото са от други населени места и живеят постоянно при него. Малко объркано стана, но и аз съм объркана.
Освен да ходя пак в социалните да питам.

# 490
Няма никакъв проблем, единствено ако има проверка и не я намерят може нещо да се размрънкат, но нас за три години и трима лични асистенти нито веднъж не са ни намерили, но са супер разбрани и като им обясня, че използвам докато майка спи да отида до някъде те са ок.

# 491
Благодаря ви, това беше важно да знам. То те и да дойдат на проверка, винаги ще намерят човек при него, така че бих могла да обясня ситуацията. А пък от друга страна, това би ми спестило не малко пари, които давам аз в момента. Сега остава и от социалните да се активират.

# 492
Bobi_ko, много страховито е положението с баща ви. Аз доста съм видяла от деменциите, но май такъв точно случай не съм чувала. Дано се стабилизирате  някак си. Бихте могли да закупите лифтер, за да може за някои вдигания да си помагате. Но ако баща ви не може изобщо да си държи гръбнака изправен не знам ще бъде ли от полза. Но като цяло помислете за някакъв механизиран процес поне да го обръщате и така нататък. Иначе е много сложно и бързо идват раните от залежаване.

# 493
Даа изобщо не е типичната деменция, ноо всички специалисти твърдят, че е. А той и досега си е с акъла- просто не може да говори и да ходи. Опитва се да каже някоя дума ма трудно. Засега е стабилен. Успяваме да го сложим на тоалетен стол до леглото. Седи в леглото и се храни сам с ръцете, т.е успява да седи за малко. Нещата са нагоре надолу нон стоп. При всички положения е в пъти по-добре от преди 2 седмици, нооо ме е страх че е временно. Лифтер- гледах ги, ноо просто не мога да си представя как би работел- ще ида до адапт да ми покажат и да преценя. Засега гледачките се справят, аз ходя също три пъти на ден. Но съм благодарна, защото на практика аз се притеснявам и търча покрай него по цял ден, но не го обслужвам сама. За тези, които се справяте сами- герои сте, направо ви се възхищавам на силата. Но иначе притеснението и грижата е при мен. Утре ще го посети невролога дето го следи от 2 г. Най-накрая го склоних да дойде, че се беше преместил в друг град. Не че ще ми помогне, но ей така за мое успокоение.
Имам чувството, че живота ми е в застой, оставила съм деца, семейство, всичко се върти около баща ми. Все се чувствам виновна, че не мога да огрея навсякъде. Сега всички искат на море- какво ти море, аз не мога да мръдна, а и да можеш- акъла ми е все там.
Много е гадна тая деменция. Като си е с акъла и разбира, пък съвсем. В рамките на година ескалираха нещата. На моменти се чудиш наред ли е, не е ли, не можеш да разбереш, какво иска, пък той си иска нормални неща. Объркващо и затормозяващо е много.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 22:06 от bobi_ko

# 494
bobi, иди на море! Може да е за няколко дин, но иди! Поне имаш жени, на които можеш да разчиташ, на мен намирането на такива ми  се струва най-трудната кауза. А, мама е в движение.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 22:25 от ranimi

Общи условия

Активация на акаунт