За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 37 512
  • 743
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 72
Здравейте ,може ли помощ и съвети за френски макарони .
Ето рецептата
http://thelittlechef.bg/recipes/desserts/french-macarons/ 
Ето и резултата ,преди и след печене



Моя приятелка ме помоли да питам  ,темата на рождения ден на момиченцето и е панди .
На вкус са били супер ,но както виждате не и на вид .
Като грешка отчита ,че ги е попрепекла ,но са се напукали преди това .
Дайте съвети ,моля ,по принцип всички десерти и торти и се получават ,мен не ме бива по сладкото и не знам къде може да е грешката .
Благодаря предварително Hug
Особено нещо са френските макарони/целувки с характер/общо взето изглежда доста просто,но може да се сбърка при всяка една стъпка от приготвянето им.Не мога да кажа във вашият случай каква е точната причина,но ще Ви кажа при мен каква беше в единственият път от поне 30-те ми опита когато се напукаха.Поради припряният ми характер не ги изчаках достанъчно да хванат коричка преди печенето,от тогава нямам несполучлив опит в това отношение.В зависимуст от влагата в помещение времето за хващане на коричка е различно от 20мин.до час примерно,но е много лесно да се осети,като се пипне самият макарон не трябва да лепне.Мисля че това и високата температура на печена са основни причини за напукването им.Надявам се да съм Ви полезна!

# 166
  • Мнения: 1 343
Миналата година правих декупаж на великденските яйца. Лепих с белтък. Чудя се дали ще се залепи салфетката с желатин.
Имам фобия към сурови яйца 🤪🤪🤪

# 167
  • Мнения: 7 094
Имам един малко странен въпрос.
Имате ли наблюдения кога се появяват пресни малини по магазините и пазарите? Лидл, Метро, Кауфланд?
Благодаря.

# 168
  • Мнения: 12 300
Обещаните рецепти и указания за приготвяне на френски макарони. Според мен в тези два блога са най-подробните обяснения:
https://veroniquevecco.com/%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%82% … 0%be%d0%bd%d0%b8/
https://sunshineskitchen.com/tag/macarons/

# 169
  • София
  • Мнения: 8 456
Имам един малко странен въпрос.
Имате ли наблюдения кога се появяват пресни малини по магазините и пазарите? Лидл, Метро, Кауфланд?
Благодаря.
Лидл - утре.

# 170
  • Мнения: 5 509
Утре мисля да правя триъгълни банички с плънка от гъби и спанак. Постни ще са, за първи път ще правя. Имам питане- колко време горе-долу се печат и на какви градуси. Според вас ще останат ли сухи?

# 171
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
Не мисля, че ще са сухи, ако пък добавиш и лук още по-добре.  Като задушиш плънката ще им трябват около 15 мин. на 180 градуса. Намажи ги с яйце отгоре.

# 172
  • Мнения: 9 477
Миналата година правих декупаж на великденските яйца. Лепих с белтък. Чудя се дали ще се залепи салфетката с желатин.
Имам фобия към сурови яйца 🤪🤪🤪
Ти ще мажеш салфетката към черупката. И двете не ядеш, нямаш причина за  притеснения

# 173
  • София
  • Мнения: 12 229
Здравейте ,може ли помощ и съвети за френски макарони .
..................

Моя приятелка ме помоли да питам  ,темата на рождения ден на момиченцето и е панди .
На вкус са били супер ,но както виждате не и на вид .
Като грешка отчита ,че ги е попрепекла ,но са се напукали преди това .
Дайте съвети ,моля ,по принцип всички десерти и торти и се получават ,мен не ме бива по сладкото и не знам къде може да е грешката .
Благодаря предварително Hug
Ще си разреша да пусна текст, как  приготвям френски макарони, обемен е и смятам, че е добре обяснен.Не съм професионалне готвач, но ги правя доста приемливо, имат съответното краче, което най-вече се търси и важното е , че не са спукани отгоре.

Скрит текст:
Първо си пригответе плоска тава и хартия за печене с начертани кръгчета около 3 до 4 см, ако нямате специална подложка за макарон. Хартията трябва да се обърне, за да не останат следи от молива по макарона.

Белтъците трябва да се престояли в хладилник поне 24 часа предварително, а най-добре е да престоят три дни в хладилник. В деня на приготвяне се изваждат на стайна температура за около 2 часа.

Бадемовото брашно, пудрата захар и семенцата от шушулката на ванилията се смилат предварително в блендер. Остъргват се добре стените на блендера и отново се минават за 1 до 2 секунди до хубаво брашно, което задължително се пресява през сито, като се премахват по-едрите бучици.

За предпочитане е да се работи в метална висока купа, в която се разбиват белтъците - в началото на ниска степен до леко разбухване. Постепенно се добавя на два пъти кристалната захар, увеличава се скоростта на миксера и се разбива до твърд и бляскав сняг. Сваля се купата от миксера и започва да се прибавят сухите съставки, т.е. бадемовото брашно и пудрата захар - на 3 до 4 пъти.

Бърка се с широка шпатула в една посока - отдолу към върха и се правят всеки път около 10 бр. завъртания, като сместа се изтегля и нагоре, т.е. към мен. Общо завъртанията на сместа трябва да са точно 50 бр. Трябва да се получи лъскава смес като лава, а дали е готова се пробва, като с чаена лъжичка се загребва от сместа и се поставя в плитка чиния. Ако образува връхче, което не спада след няколко секунди, означава че още няколко разбърквания са необходими.

Готовата смес се прехвърля в пош с накрайник около 3 1/2 см. Пошира се върху хартията за печене по направените кръгчета. Тавата се удря няколко пъти в плота, за да излезе въздухът от белтъците. Оставят се настрани за около 40 минути да засъхнат. Ако са се получили малки връхчета на макарона, може да се натиснат с леко навлажнени пръсти до гладкост.

Макароните се пекат на 150 градуса за около 10 до 15 минути, или на 130 градуса за около 20 минути. Дали са готови макароните се проверява, ако могат лесно да се отделят от хартията, или когато са направили хубаво краче в основата си.

Сладкото леко се пасира, за да стане с по-голяма гладкост и се поставя на слаб котлон за няколко минути, за да се отпусне. Сваля се от огъня и се добавя коняк или ром. Разбърква се. В студена вода се поставя желатин и след като набъбне хубаво се изсипва с топлата смес от сладкото.

Разбърква се и се оставя на студено, за да се стегне, но не и прекалено, за да може да се постави на черупката на макарона. Може да се постави с пош или с малка чаена лъжичка, като се намазва добре от всички стани на долната част на черупката. Похлупва се с втората черупка. Макароните се оставят няколко часа на хладно преди консумация.

Забележка: Пекох ги на 130 градуса с вентилатор точно за 25 минути, защото всяка фурна е различна. Работила съм с голяма точност в грамажа и съм ползвала електронен кантар, това е едно от условията за направата на хубав макарон.

# 174
  • Мнения: 1 343
Миналата година правих декупаж на великденските яйца. Лепих с белтък. Чудя се дали ще се залепи салфетката с желатин.
Имам фобия към сурови яйца 🤪🤪🤪
Ти ще мажеш салфетката към черупката. И двете не ядеш, нямаш причина за  притеснения
Принципно е така.
Питането ми обаче остава. Blush

# 175
  • Мнения: 22 867
Скрит текст:
Миналата година правих декупаж на великденските яйца. Лепих с белтък. Чудя се дали ще се залепи салфетката с желатин.
Имам фобия към сурови яйца 🤪🤪🤪
Ти ще мажеш салфетката към черупката. И двете не ядеш, нямаш причина за  притеснения
Принципно е така.
Питането ми обаче остава. Blush

На първата страница е обяснено за използване на белтък, на 2-ра стр. с желатин.
Не знам защо не ми се отваря линка, ето и така:
https://-spam308-/dekupazh-na-yajtsa-za-velikden/

Няма да стане явно, тогава с гугъл: Домашни хитрини, Декупаж на яйца за Великден

# 176
  • Бургас
  • Мнения: 1 532
Златен карфиол и Мариновани моркови с пармезан, тези две предястия ги опитах в Хепи. Търсих рецепти пробвах, но не ми се получава. Някой да ги е правил и да сподели дали има нещо особено.

# 177
  • Мнения: 741
Снощи правих кайзершмарн по тази рецепта:
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2020/01/kaiserschmarrn.html
Изпълних всичко по рецептата. Надигна се тестото както на снимките. Но когато го извадих от фурната готово, спадна. Много беше вкусно, изяде се, но не беше пухкаво, а по-скоро степано.
Къде може да съм сбъркала?

# 178
  • Русе
  • Мнения: 6 229
Скрит текст:
Снощи правих кайзершмарн по тази рецепта:
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2020/01/kaiserschmarrn.html
Изпълних всичко по рецептата. Надигна се тестото както на снимките. Но когато го извадих от фурната готово, спадна. Много беше вкусно, изяде се, но не беше пухкаво, а по-скоро степано.
Къде може да съм сбъркала?

https://ipeychev9.blogspot.com/2017/10/kaiserschmarrn.html

# 179
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
Снощи правих кайзершмарн по тази рецепта:
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2020/01/kaiserschmarrn.html
Изпълних всичко по рецептата. Надигна се тестото както на снимките. Но когато го извадих от фурната готово, спадна. Много беше вкусно, изяде се, но не беше пухкаво, а по-скоро степано.
Къде може да съм сбъркала?
Дали не са били меки белтъците... или докато си ги прибавяла, да е излязъл въдуха...
Кайзершмарнът силно ми наподобява суфлето (като състав и съотношение на продукти) , а то са капризно на печене и не рядко спада.  Наподобява ми и на мързелива палачинка. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт