За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 38 187
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
всъщност 40гр е била в рецептата на 1200гр брашно. Сложих две пакетчета суха. Дано не се окаже много.

# 331
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте,  ще правя козунак. В рецептата е с 50гр прясна мая. На колко гр суха отговаря това?

Съотношението на маята в грамове е 2 прясна към 1 суха.

https://gotvach.bg/tips/a-2478-%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE_%D … D1%88%D0%BD%D0%BE

# 332
всъщност 40гр е била в рецептата на 1200гр брашно. Сложих две пакетчета суха. Дано не се окаже много.
Ако са пакетчетата от по 7 грама (на тях пише че са за 500г брашно), няма да са много.

# 333
  • София
Две пакетчета по колко грама сложи, ако са по 11 г  е прекалено много, ще се разкъса тестото, и ако е така направо допълвай продукти за 2 кг брашно.

# 334
Марчева, две по 7гр.

# 335
  • In transit
Значи няма проблем, ще стане.

# 336
  • София
За 1 кг брашно е добре 2 пакетчета, давай ще го врътнеш. Когато правиш отново може и малко да намалиш маята, независимо каква е,  но това става в процес на приготвянето на козунаците и познаването на тестото. На 1 кг брашно слагам суха мая от 11 грама, как ги измервам ли, на електр. кантарче,  може и само 2 ч.л да добавя, но това не е толкова важно, важното е, че сега ги работиж добре!

# 337
Сега ме замислихте. Правя един хляб, който е с 4яйца, 250г смес безглутенови брашна и протеин,100гр бадемово брашно,375мл вода и 7гр суха мая. Не бухва много, въпреки многото мая за това брашно.Дали ако пробвам със сода, ще е по-добре?

# 338
  • София
Сега ме замислихте. Правя един хляб, който е с 4яйца, 250г смес безглутенови брашна и протеин,100гр бадемово брашно,375мл вода и 7гр суха мая. Не бухва много, въпреки многото мая за това брашно.Дали ако пробвам със сода, ще е по-добре?
Не мога да кажа, не правя такъв хляб, но има момичета, които правят нещо подобно и дано да се включат.

# 339
Не съм правила такива хлябове, но доколкото знам, точно глутенът кара хлябът да бухне. С тези брашна няма как, колкото и мая да сложите. То би трябвало да стои по-сбито и плътно хлебче.

# 340
С такива съставки хляб с мая няма как да бухне, сода или бакпулвер ще работи по-добре при него. Аз предпочитам бакпулвер, в повечето рецепти содата после я усещам а него не.
За безглутенови съм виждала рецепти които включват хуск на прах или пък ксантанова гума и казват че дават подобна структура като на тесто с глутен, но не мога да говоря от опит там, само съм срещала рецепти из разни групи. То има и значение дали трябва да е просто без глутен или и нисковъглехидратен. Безглутенови някакви смеси за хляб знам че се продават, идея си нямам какви брашна са там. НВ нещата обикновено са си тежички и по-мазни, там загубена кауза да стане пухкав хляб като истински.

# 341
С тези брашна няма как да ти бухне такъв хляб.
Скрит текст:
Здравейте,  ще правя козунак. В рецептата е с 50гр прясна мая. На колко гр суха отговаря това?

Пейч,  този източник е в голяма грешка  42 грама жива мая за един хляб с един килограм брашно е страшно много. От години правя хляб със 700г брашно и 6-8 г жива мая.  Хлябовете ми пълнят казанчето догоре и е много добре втасал

Скрит текст:
За питки е малко повече,  за козунак долу горе да

А съотношението суха към прясна Мая е 1 към 3, не 1 към 2

Последна редакция: нд, 02 май 2021, 18:15 от пеп-4o

# 342
НВ по-скоро. Има ленено семе в него. Благодаря ви много! Ще пробвам със сода да видя.  С хуск съм правила, ама не ми харесва.

# 343
  • Sofia
Скрит текст:

https://gotvach.bg/tips/a-2478-%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE_%D … D1%88%D0%BD%D0%BE
Пейч,  този източник е в голяма грешка  42 грама жива мая за един хляб с един килограм брашно е страшно много. От години правя хляб със 700г брашно и 6-8 г жива мая.  Хлябовете ми пълнят казанчето догоре и е много добре втасал

+1

Съотношението на жива : суха мая  е 3 : 1.
  Изпробвано многократно.

# 344
  • Русе
Скрит текст:
Скрит текст:

Не става въпрос за хляб, а за козунак, пеп-4o. Отделно има различни видове сухи маи. За 500 г понякога са достатъчни 7 г от единия вид /производител/ мая, а друг път 11 г от другия вид. На пакетчетата има инструкции. За хляба съм съгласен  - на 500 г бяло брашно, слагам 10 г жива мая.

Последна редакция: нд, 02 май 2021, 20:28 от i_peych

Общи условия

Активация на акаунт