За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 38 129
  • 743
  •   1
Отговори
# 270
  • Sofia
И аз на тема козунаци. Но за абсолютно начинаещи. Препоръчайте ми рецепта за човек, който никога не е правил козунаци и не е месил. Някаква лесна рецепта, с която бих успяла да приготвя козунак за първи път.
Бюти, щом не си месила, "без месенето" не мисля, че ще ти е най - удобното  - тестото е по-мокро и по-трудно се работи с него при плетенето и особено за начинаещ.
Предлагам ти да прочетеш моята любима рецепта и да ползваш съставките в тези грамажи - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html.
Ще ти кажа обаче по-простата технология като за начинаещ.  
Скрит текст:
Важно е продуктите да са със тайна Т и в помещението да няма течение.
Отмери си продуктите.  
С малко от млякото (приятно топло, не горещо) и брашното разтваряш маята + 1/2ч.л. от захарта - правиш кашичка и оставяш да се активира/да кипне.
През това време разбиваш яйцата и отсипваш малко (2с.л. за намазването накрая), след това добавяш останалото прясно мляко (пак топло) и захарта и разбиваш, да се постопят кристалите, добавяш и кис. мляко и ароматите.
В съд, в който ще месиш (голяма купа) сипваш пресятото брашно (трябва да имаш и малко допълнително), правиш кладенче и сипваш втасалата мая и започваш да бъркаш, като добавяш и яйчната смес  и половината от мазнината. Трбява да получиш тесто, което не лепне, затова прибавяй брашно по-малко 1-2 с.л. докато стане такова. Тогава започваш да го месиш, като добавяш на части останалата мазнина - по малко и като я поеме тестото, добавяш пак.  Месиш около 20мин. и трябва да имаш гладко тесто с мехурчета по повърхността. Оставаш го добрем покрито да втасва - независимо къде, само да е на постоянна Т, в шкаф, във фурната ( ползваш я като шкаф никакво включване), на балкона (добре опкаовано).
Не гледаш часовник, а тестото - като стане двойно, та дори тройно по-голямо -втасало е.  Оформяш и остваш отново покрито да втаса пак (става по-бързо), като се надигне видимо, намазваш, поръсваш и слагаш в загрята фурна.  

# 271
Морена, Алби, благодаря ви, момичета Flowers Hibiscus
Ще се получи ли същия добър резултат, ако ползвам пълнозърнесто брашно? /за кексовете и сладкишите ползвам пълнозърнестото от Лидл или Била, но козунака е фина "материя"Simple Smile/

# 272
Здравейте!
Имах рецепта за агнешко с гъби, сметана и ориз, обаче сега не я откривам. Печеше се в слоу кукър.
Прибавяше се и доста зелен лук и джоджен.
Ще карам по спомен относно продуктите. Но бихте ли ме посъветвали - дали ще стане добре, ако пека агнешкото 5 часа на силна степен, осолено и полято с течна сметана и заедно с позапържените гъби, а ориза (с вода) и лука да ги добавя след петте часа и да пека още 1,5 часа? Или да добавя запържените гъби заедно с ориза? Или да пека месото заедно с лука?

# 273
  • София-Младост
Не, купи си брашно за козунак даже, за да ти стане. Аз не бих експериментирала.
Ако искаш "хелти" козунак, пробвай с рецептата на Инес за такъв с лимец
https://-spam152-/bg/2018/recepies-bg/vkusen-kozunak-za-chetirima/

# 274
Не, купи си брашно за козунак даже, за да ти стане. Аз не бих експериментирала.
Ако искаш "хелти" козунак, пробвай с рецептата на Инес за такъв с лимец
https://---spam335---/bg/2018/recepies-bg/vkusen-kozunak-za-chetirima/

Това е най-добрия избор, благодаря, всеки съвет ми е важен Hug
Не съм здравословно ориентирана, искам да ми се получи първия козунак Heart Eyes
Пълнозърнестото брашно го ползвам за другите печива, защото често ги правя и в къщи харесват как се получават.

# 275
Зелено авокадо, ще узрее ли в хладилник? Понеже го срязах на 2, не искам да го хвърля.

# 276
  • София-Младост
Зелено авокадо, ще узрее ли в хладилник? Понеже го срязах на 2, не искам да го хвърля.
Сложи го в плик с банан и ще узрее.

# 277
  • Sofia
Няма как да узрее щом е разрязано.

# 278
  • Sofia
Не съм здравословно ориентирана, искам да ми се получи първия козунак Heart Eyes
Пълнозърнестото брашно го ползвам за другите печива, защото често ги правя и в къщи харесват как се получават.
В козуначената тема неглижираме брашното "за козунак". За Козунак е нужно силно брашно, с повече белътк/протеини, защото има утежняващи тестото съставки.   Затова ти предлагам да вземеш "Екстра" на София мел.
Пълнозърнестите брашна имат протеин, но щом не ти се налага здравословно... ползвай бяло брашно, такава е традицията.  В други печива си ок пълнозърнестото, но в козунака съчетанието от по-големи количества мазнина и захар, пък и яйцата... утежняват тестото и втасването.

# 279
не става козунак с пълнозърнесто брашно, макар една съфорумка да ни убеждаваше. ама не става.

# 280
  • София-Младост
Не бях обърнала внимание, наистина брашното за козунак е с по-ниски белтъчини...това за баница е с по-висок процент.
Не помня дали съм го ползвала предни години, сега взех едно, но имам и Екстра.

# 281
  • Sofia
За начинаещи е добро Екстрата,  баничното после... С него( повече белтък) е по- жилаво тестото за работа.

# 282
Моля за готина рецепта за пиле в йенска тенджера.

# 283
И аз на тема козунаци. Но за абсолютно начинаещи. Препоръчайте ми рецепта за човек, който никога не е правил козунаци и не е месил. Някаква лесна рецепта, с която бих успяла да приготвя козунак за първи път.

Правих го преди няколко дни. Лесна рецепта, а и вкусна. Е, няма да стане козунак с конци, но наистина на вкус го докарва. Самото приготвяне отнема около 10 минутки. Останалото е чакане, за да втаса и печене.
Под клипа има линк за точната рецепта.

# 284
  • Sofia
То  вкусът е от продуктите (а те са все едни и същи с малки разлики), та там ще си е. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт