За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 38 110
  • 743
  •   1
Отговори
# 300
Марчева, Морена, благодаря за бързите отговори. Явно ще се прежалвам за доза от килограм. Ако е много за трите формички, ще сложа и някое малко козуначе или 2-3 кифли. Жълто ми е брашното от Лидл. Имам и някакво, май е екстра на София мел, но е сигурно към половин килограм, както го гледам. Чувала съм, че не е хубаво да се смесват различни брашна в едно тесто. Особено ме е страх да рискувам след толкова месене да не стане нищо.

# 301
  • Sofia
Жълтото (то и зеленото де) Белбейк си има таблица отстрани на пакета - 10.6г са белтъчините. Екстрата на СМ е с 11.8г

# 302
Мога да ида да потърся и София мел, но ми се струва малка разликата. Ще си спестя едно обеззаразяване.

# 303
  • In transit
Poni69, за да разбереш колко грама ще излезе един козунак (или хляб) се смятат всички продукти в него, не само брашното.

# 304
Имах предвид, че е малка разликата в количеството белтъчини. Но все пак отидох и взех едно екстра брашно от магазина. Продавачките ме успокоиха, че ако не станат козунаците, при тях има асортимент и утре са налице.
Вече ставам нахална, но последно да попитам, тъй като нямам опит с хартиените формички - да им слагам ли хартия за печене или са си готови. На фирма Паклан са, ако има значение.

# 305
  • Sofia
Нали затова е темата, за питане. Simple Smile
Картонените форми  ползвам за подарък, та не слагам хартия. Иначе може  и да сложиш като стърчи от формата, ако искаш да докараш по ... селска/домашна визия.  Simple Smile
Иначе аз пека без форма.

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 16:44 от Morena

# 306
Благодаря. И аз за това ще ги ползвам, искам да подаря двата козунака, затова и купих формичките. Третият е за нас, най-много него да изпека в малко по-голяма кексова форма, не знам колко тесто ще излезе. Иначе ги продаваха опаковани по три форми.
Спомням си прекрасните времена, когато баба ми беше жива. Беше много енергична жена, правеше козунаци за три къщи, викаше ни на помощ, естествено, но кой да ти гледа и да се интересува, другаде ми беше акъла. Та тогава всичките съдинки, които имахме бяха заети с козунаци - за печене или съхранение. С голям зор си взимах по някое парче, в което имаше най-много плънка, едвам ги опитвах. Тогава нямаше стафиди и други глезотии, баба ми правеше плънка от орехи и портокалови корички, май имаше и мляко. Правеше и с мармалад, но не ми бяха любими.

# 307
Здравейте, с един глупав въпрос Simple Smile
Опакована риба, на която пише Използвай преди 01,05 - трябва да се сготви дотогава, или да се изяде дотогава?
Тя най-вероятно ще е изядена в този срок, ама ме загложди въпросът.

# 308
  • Sofia
Здравейте, с един глупав въпрос Simple Smile
Опакована риба, на която пише Използвай преди 01,05 - трябва да се сготви дотогава, или да се изяде дотогава?
...........
Сготвена и в хладилник може да изкара още ден-два три...

# 309
Колко време се варят пъдпъдъчи яйца за да са с твърд жълтък?

# 310
  • Велико Търново
Омесих тестото за козунак... И го сложих в хладилника... Писна ми да меся и взех решението да плета утре. Дали го прецаках така?

# 311
Колко време се варят пъдпъдъчи яйца за да са с твърд жълтък?

Десетина минути. Поне аз съм ги варила по толкова. Не знам защо, никога не съм ги опитвала. Боядисвала съм, защото хващат невероятни цветове и стоят много красиво, но не ми е идвало наум да ги ям.

# 312
  • София
Омесих тестото за козунак... И го сложих в хладилника... Писна ми да меся и взех решението да плета утре. Дали го прецаках така?
Не, не си го прецакала, става дълго хладилно втасване. Утре сутринта го изваждаш, оставяш го на стайна температура за около 1 ч и си го оформяш както си искаш.

# 313
  • Sofia
То хубаво си го омесила, ама трябва да втаса и чак тогава да плетеш. Та добре си направила.

# 314
  • Велико Търново
Успокояващо действие имате!!! Благодаря, гурута Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт