Образователен Говорилник - 15-та следизборна

• 22 201
  • 789
  •   1
Отговори
# 225
@Тинки Образованието струва пари, доброто образование струва много пари, а елитното висше - гигантски суми. Ако не искаш или не можеш да си ги позволиш, някой ще трябва да инвестира в теб. Нормално е същият да гледа предимно своите интереси (без разлика на националност). Няма място за чувства - само за хладен разум и комбинативност.

# 226
Това звучи ужасно, а се съмнявам и доколко е истина, защото такъв подход неизбежно би довел до спад в нивото на тези топ университети във времето. Ако приемат студенти, които не са топ, няма как те самите да останат топ.

# 227
Това звучи ужасно, а се съмнявам и доколко е истина, защото такъв подход неизбежно би довел до спад в нивото на тези топ университети във времето. Ако приемат студенти, които не са топ, няма как те самите да останат топ.
Въпросът е топ в какво и за кого. Но за да не навлизам в дървена философия - има как да останат топ:
1. Като привличат топ преподаватели
2. Като предлагат топ програми
3. Като предлагат топ организация на учебния (и другите) процеси

Все функции на финансирането.

# 228
  • в страната на чудесата
6 и 9 клас имат 6 дни на училище от края на октомври. Несправедливо е, че не започнаха с тях...

# 229
  • В офиса
Ежко, понеже не ме бива в иносказателното мислене, да кажа как те чета, а ти да кажеш дали съм права. Каза ли току що че need blind университетите не са реално такива? И че начинът, по който се прави ранкирането на университетите също диктува кой се приема. Или каза друго, което аз не разбрах?

Мецане, в допълнение на написаното от Ежко и в контекста на разбирането ми за предния му пост, на университетите им трябват не 100% топ, а само Х%. Но им трябват 100% такива, които ще им донесат финансиране под различна форма - директно и индиректно.

# 230
Ежко, понеже не ме бива в иносказателното мислене, да кажа как те чета, а ти да кажеш дали съм права. Каза ли току що че need blind университетите не са реално такива? И че начинът, по който се прави ранкирането на университетите също диктува кой се приема. Или каза друго, което аз не разбрах?

Не съм се опитвал да бъда иносказателен, а кратък.
Приемът Е сляп към финансовите нужди на кандидата, но не и към нуждите на инвеститорите. Оттам и критериите за прием, които ти се струват нелогични. Университетите (вкл. в САЩ) подготвят кадри за определени нужди. Някои подготвят топ учени, някои топ мениджъри, някои - собственици на едри бизнеси. Изискванията към тези групи са различни, откъдето и подборът е различен: талантливи в СТЕМ и способни да виреят при слабо финансиране; амбициозни работохолици, но конформисти, по възможност - малцинства, излезли от социалната си среда, чужденци и други гладни единаци; или пък наследствени спонсори със семейни традиции в даденият университет. Става въпрос за бакалаври и донякъде за мастърс. При докторантурите е по-различно.
За краткост - припомни си приема в Английската гимназия, НПМГ и т.н. преди 1985. Принципните положения не са особено различни.
За утешение, има и системни фактори, които позволяват на някои специалности и университети като блестящи комети да озарят небосклона за кратко. Трикът е да ги забележиш и яхнеш навреме. Признаци - става въпрос за избори, които изглеждат меко казано нетрадиционно и не предлагат сигурност след дипломиране. И събират бунтари по душа, отишли там заради възможността да учат нещо ново и по нов начин. За съжаление трудно се намират с минали статистики или по класации.

PS Добрата новина: западните университети са много опитни и умели в подбора на подходящите кандидати; познават ги често по-добре от самите тях. Така че шансът да постигнеш "максималния (възможен за теб) успех" е огромен. Лошата новина: ако не си наясно с какво искаш за себе си - шансът да не намериш покрай успеха и личното щастие е също толкова голям. Оттам и значението, което отдавам на хуманитарната подготовка в средното образование.

PPS Полезно и поучително четиво: https://chitanka.info/text/34318-posledno-tango-v-harvard. Също и утешително, в стил "Богатите също плачат". (Моля, не подценявайте книгата. Скромното ми мнение е, че би трябвало да е задължително четиво за всеки ученик или родител, който се цели в топ университетите).

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 17:13 от Ezhko

# 231
  • София
Оф, сега прочетох какво са разпоредили Министерството на здравеопазването с новата заповед. Еми каквото и да кажа ще е малко.
Фран, моля те, драсни тук, ако дамите, които инициираха онази подписка, решат да продължат с "протеста".

# 232
  • в страната на чудесата
Толкова си могат...
Нямам сили ни да се ядосвам ни да се радвам. На неща които не зависят от мен...

# 233
Толкова си могат...
Нямам сили ни да се ядосвам ни да се радвам. На неща които не зависят от мен...
Де да беше просто некадърност...

# 234
  • в страната на чудесата
А мислиш че има конспирация ли

# 235
  • София
Що, бе, к'во й е на заповедта? Всичко отваря, само учениците пак на ротация, библиотеки и музеи ще работят на 30%, а кръчмите и дискотеките - на 50%. Joy Я, гледай каква веселба! Те така се бори пандемия, какво недоволствате!

# 236
  • София
Пфф, каква ти конспирация, за конспирация се иска акъл, моля ви се Simple Smile При нашите смели водачи само въздух между ушите.

# 237
А мислиш че има конспирация ли
Мисля, че простият некадърник е некадърен и да вреди "качествено". А тези ... и да искам не бих могъл да навредя повече от тях на тяхно място.

Последна редакция: пт, 09 апр 2021, 00:55 от Ezhko

# 238
Фран, моля те, драсни тук, ако дамите, които инициираха онази подписка, решат да продължат с "протеста".
Онази подписка събра близо 5000 подписа и мисля, че по един или друг начин бяхме чути.
Интервюто е от днес с дама от осмокласната тема. Цък на линка под снимката на министъра:
https://bnr.bg/post/101450114/ochakva-se-reshenieto-kak-uchenici … e-sled-vakanciata

Не мисля, че в момента има нужда нещо да се прави, освен да не сприраме да говорим и пишем. А и онези са заети с други важни дела.

Кво й е на заповедта?😂
Всичко отваря, със заетост 30%-50%.
Не ми се смята в момента, но % от учениците, които пускат от понеделник ПО са някъде там.
Всичко е точно, чакаме, чакаме, чакаме.
Казаха: Ние бяхме до тук, оттам нататък се оправяйте. Или поне аз така го разбрах.

Жал ми е за 6. и 9. клас наистина.❤

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 21:27 от Фран

# 239
  • София
Важното е, че ще има цирк и СПА. И че малоумието закономерно върви във възходяща прогресия. Иначе щях да се притесня.

Общи условия

Активация на акаунт