Първокласници- 2021/2022

• 34 703
  • 715
  •   1
Отговори
# 210
Моето има часовник.

При нас лл още не се е обадил за манту. Обади се сестрата, че оформят документи за първокласниците и да й кажа тегло и ръст и за манту не спомена нищо.

# 211
В първи клас се водят и вземат и реално не са нужни нито часовници, нито телефони. Дъщеря ми получи телефон директно лятото след първи клас. От втори си го носеше, но тя ходеше и на занималня и в някои моменти с другите деца играеха.
Синът ми има телефон и сим карта от 6-годишен заради мобилния интернет, иначе покрай кака си от 4г и 9м се сдоби с телефон, но беше само на Уай Фай - играеше игрички и гледаше клипчета в ютуб (Майнкрафт основно) и филмчета в ютуб кидс. Има детски профил в Гугъл и съответно инсталиран фемили линк за родителски контрол. Не мисля, че ще му е нужен в училище на този етап, ще преценя в движение дали да позволя носене. Дори и да разрешат, смятам да му изключвам достъпа до игрите, ще може само спешно набиране да ползва, макар че едва ли ще му е нужно, той е при класната на кака си.

# 212
  • Пловдив
Аз съм купила часовник (от Алиекспрес, привлякоха ми вниманието покрай други неща Grinning) и като съм купила, мисля и да взема сим-карта и да го дам, но ми е интересно да сверя с другите - те какво правят. Само за племенничката знам, че имаше часовник в първи клас, не знам масово как е.

# 213
В класа на дъщеря ми преди 4 години май всички без нея имаха часовници.  Поне по думите й. Душата ми извади да имала и тя. Казах й, че направо ще получи телефон, защото от часовника смисъл за нея конкретно няма.  На нея  и сега й е интересен часовник, но освен, че са скъпи плановете им тя ще го затири някъде или загуби, защото не умее да си го закопчава, а и ръката й е супер тънка. Но ние сме частен случай, така да се каже.
Отговарям на въпросите относно часовника:
- преди четири години в класа на дъщеря ми повечето деца имаха. Доколкото чух не са много удобни за ползване, защото всички чуват разговора, чувала съм, че и се включват сами в един момент. Децата са склонни да звънят в началото на мама за щяло и нещяло, трудно свикват с новите порядки и дисциплина и учителите не са особено ок с часовник или телефон, поне в училището на дъщеря ми, не само в нейния клас. Говорим за първокласниците, не за по-големите.
- реално нямат нужда от връзка с родител или проследяване на местоположението.
- добре е родителят да се запознае с разписанието на часовете и да не звъни когато му хрумне, защото може да оцели час и става неприятно. За съжаление от опита ми на учител в гимназиален курс, рядко някой родител, приятел или друг се съобразява по кое време звъни на ученика.
- Не, не съм купила и няма да купувам за първокласника часовник.

# 214
  • Пловдив
За гимназистите няма ли изискване, поне на теория, да са с изключен звук в час? Не че ще се утрепят всички да спазват изискването, ясно ми е.

За часовника явно ще трябва да се пробва предварително, аз засега нито съм проучвала как работи с карта, нито какви са плановете; но ако го има тоя момент с включването сам, трябва и да се изключва ръчно, съответно да се потренира. Абе, изобщо, интересно ми е. За чуването на разговора не ми е проблем, но това с поведението на часовника и на детето с него в час наистина трябва да се отработи. Мерси!

# 215
Нашият часовник е myki. Купихме го преди няколко месеца и засега не се е включвал сам. Плащаме по 15 лв на месец към Теленор. При нас още от градината имат 4-5 деца. Засега сме доволни от него.

# 216
Нито часовник, нито телефон смятам да носи. Надявам се да са забранени, за да няма драми. Все пак ще я водим и вземаме.Обучението е целодневно, включва занималня. До колкото чувам чантите им оставали там седмично. Има мобилен, защото ходи на лагер и ми трябваше връзка, но не мисля да го носи в училище. Все пак да не забравят за какво са се събрали Simple Smile

# 217
Магдена, поне това чух от детето на приятелка, сега завърши втори клас. Познавам детето, явно наистина се е включвал сам, може и на други деца.
Учителите в нашето училище са против, ама кой ги пита 😭.
Гимназистите по правилник трябва да предават на бюрото на учителя телефоните или да са изключени, ама все има много спешно обаждане от "мама", "приятел", "куриер"... Оправия няма с някои ученици.
Мисля, че изключения трябва да се правят само за деца със здравословен проблем, на които е важно да се следи кръвна захар или дали са си взели лекарството на време.
Добре е да огледате предварително и да потренирате.
Относно плановете за дете, тези на които им предстои да вземат карта и имат близък (пълнолетен) с ТЕЛК 50% и повече, А1 имат много изгодни планове, а  един човек може да има до три номера по този план, който включва 1000 минути към всички, 2000минути в семейство и приятели (5 номера) и 3000 МВ. За моите деца и мен това е достатъчно, все пак у  дома са на уай Фай, а щерката се е научила и в училище да ползва. (Светнало я другарче 😂)

# 218
  • София
Няма да взимам за първолачката телефон. Не й трябва засега.Часовник също не виждам смисъл да купувам. Като дойде време, след година-две, направо тел ще вземем.

Каката се сдоби рано-рано (5.5г някъде) с телефон. Но това беше заради стоенето на село през лятото и заради бабата, която зарязваше телефона си където ѝ падне. Та детето не го ползваше реално първи и втори клас, учителката не даваше и беше доста строга в това отношение. А и наистина нямаше смисъл. В трети започна една идея по-редовно да го носи.
Синчето се сдоби и той в трети клас с телефон.

Те поне са стриктни - телефонът е с изключен звук. Даже и след часовете не пускат звука. Ако те не се обадят - абсурд аз да се свържа. А по принцип идеята е да имам връзка с тях. Да, да, ама не Grin

# 219
Те и с изключен звук, ако играят виждат, че им се звъни. Моята щерка умишлено не отговаря като я търся и дава обяснение "Че защо да вдигам?"

# 220
Моят има телефон от пет годишен. Но на училище са забранени да се носят. Ръчен часовник със стрелки ще носи, купих на Q&Q, имат страхотни детски модели за около 20 - 25лв.
Шише и кутия за храна - някакви, има много модели. Важно е капачката на шишето да е свързана с шишето (щото ще я изтърва на пода, ще я слага на шишето) и мястото за пиене да е покрито от капачката, пак с цел да не се цапа.

# 221
  • София
Относно плановете за дете, тези на които им предстои да вземат карта и имат близък (пълнолетен) с ТЕЛК 50% и повече, А1 имат много изгодни планове, а  един човек може да има до три номера по този план, който включва 1000 минути към всички, 2000минути в семейство и приятели (5 номера) и 3000 МВ. За моите деца и мен това е достатъчно, все пак у  дома са на уай Фай, а щерката се е научила и в училище да ползва. (Светнало я другарче 😂)

На сайта на А1 има информация само за фиксирана услуга. На Теленор офертата за хора с увреждания е дърво, а тази на Виваком също не е кой знае какво.
Може ли да кажете кога са подписвани въпросните договори? Благодаря!

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 16:16 от Iveto_DM

# 222
  • София
Моята щерка умишлено не отговаря като я търся и дава обяснение "Че защо да вдигам?"
Сладурка Laughing

# 223
Оо, ако не ми вдигне телефона, директно му го вземам. Няколко паузи от по седмица и ще почне да вдига.
Моят не може да пише още и си пращаме емотиконки и снимки по вайбъра.

# 224
  • Sofia
Няма телефон, няма часовник. Няма да купувам съответно. В училище класната забрани устройствата на този етап. Смятам, че това е адекватното на тази възраст.

Общи условия

Активация на акаунт