Първокласници- 2021/2022

• 34 700
  • 715
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Моите момчета имат телефони от скоро, наши стари, без СИМ карти. Играят някакви игри и гледат клипчета. Не мисля да им купувам нови (въпреки че майка ми до скоро настояваше да им вземе, защото едно време това бил подаръкът на племенницата за първи клас), и от часовници не виждам смисъл на този етап. По цял ден ще са в училище, после на тренировки и реално постоянно имам връзка с учител или треньор при необходимост. Когато дойде моментът да излизат без възрастен, ще им вземем нови апарати със СИМ карти.
Иначе, момчета близнаци, родени януари 2015 година. Тази година тръгват в 121 СУ в София. Пропускат втората подготвителна група, дано се справят. За момента сме купили само раници, всичко останало след родителската среща, която се очертава да е след 6ти септември.

# 226
  • София
Привет. И аз ще имам първокласник след месец.
Почти нищо не сме купили Grinning Раница взехме- ще оставят нещата в училище и ще ги взимат в петък. Затова взех малка раница, в която да носи вода, кутия с храна, някаква блузка, например...някоя тетрадка. Ще трябва да взема още една, голяма и мисля олекотена, в която да се слагат учебниците.
Жена от квартала препоръча по предмети да са сложени в пвц папки, било по-прегледно. Предупреди ме, че готовите подвързии не на всяко помагало/учебник пасват и ако не искам да кроя и лепя вкъщи, ще трябва бързо да се ориентирам на 15-16 септември към някоя книжарница да го направят.
Не сме взели тетрадки и арт материали...имаме два молива, 2 в 1 острилка с гума, която детето си избра и мисля, че ще е счупена на втория ден 🤣 4 броя бели тениски съм взела и май това е ☺
Ще ходим тези дни за тетрадки, харесала съм едни руски боички.
Ще е с униформа и сме я поръчали преди близо месец, но ще ги разпращат след края на август, сега ги шият.
Блузи, суитчъри, тениски с щампа...в много омразен за мен цвят. Задължително е всеки ден да е поне с един елемент от униформата. Та разподарих разни дрехи, които сестра ми ми е дала и очевидно няма да има кога да ги носи.
По темата с телефоните-моите нямат достъп до такива и сме склонни само часовник да му вземем. Ще видим след началото на учебната година как стоят нещата и може за РД/Коледа да получи(роден е декември). Братовчед му има и той много иска, милия.  Училището е на 4 минути път и вероятно в един момент може и сам да ходи и да се прибира, та един часовник ще ми носи спокойствие.
Не схм го подготвяла специално за първи клас. Аз съм била учителка в 3 клас (и това съм завършила) временно и винаги съм си била на мнението да не уча децата си да четат, пишат и смятат преди първи клас. Но той е любопитен и в градината се е научил да смята и пише някакви неща. Сам се научи да чете(там не ги учат, учителките са твърдо против) , в началото по букви, после сам се сети да сричкува. Та въпреки моите намерения, сега си имам дете, което чете помалко Laughing  
Много се надявам(но съм песимистично настроена) да не ги оставят на онлайн обучение. От една страна ще ми обърка работата(макар работодателите ми да са безкрайно разбиращи) , от друга...хич не ми се занимава с учене с първокласник. Едно е да следиш какво се случва, да му помагаш ако нещо е трудно, да минавате по някой урок...друго е 5 дни да висиш всеки ден с него пред компютъра. Поне на мен сигурно ще ми се наложи-доста е разсеян, лесно се разстройва, ако не се справя или не разбира.

# 227
  • Пловдив
За "нашето" училище знам, че имат униформи, но нищо официално не ни е казано - не е имало родителска среща, - така че и нищо не поръчвам още.

За раницата имаме лек семеен спор - аз предлагам да си избере онлайн някоя от "Габол" (че най-популярни и уж доказано свестни), която и хареса на вид, таткото не иска - щял да я води в магазин, да пробвала на място раници, пък аз като искам, да си поръчвам неудобни дрехи онлайн. Да, ама знам ли го къде ще я заведе и какъв избор ще има. И така. Grinning

Дези, аз мисля, че в градината, в последната предучилищна група, специално ги учат на четене, както и май на елементарно смятане. За писане не знам. Щерката се опитва да пише с печатни букви, ама още много детски и смешно, от което правя извод, че може би не пишат.

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 19:31 от Магдена

# 228
  • София
Аз бях харесала Coolpack и Белмил. Водих го да мери в магазина на Coolpack. На живо доста от раниците му стоят огромни. 23л. беше много голяма за него.  Отказах се и бях решила да взема Белмил 15л, но една приятелка ми показа раница за преходи в сайта на една любима моя марка и веднага поръчахме.
Всичко зависи, според мен, от това дали детето ще влачи всеки ден учебници и помагала или ще стоят в училище. От тази отправна точка вече се съобразява и с ръст, разни желани функции и елементи

# 229
  • Пловдив
Нашите май също имат шкафчета и не носят всеки ден. Така четох в сайта им май.

Всички стискаме палци да няма онлайн обучение, така се оказва. Дано няма или поне да е рядко и за кратко.

# 230
  • София
В сайта на нашето бяха пуснали слайдове с информация. Както и документ за родителските срещи(на 8.09 сутринта ще публикуват разпределението по класове и вечерта сме на родителска среща), дори бяха написали колко пари да носим Laughing Но мистериозно това за парите изчезна в един момент, явно някой се е ядосал и е направил забележка.
За униформите се избира от два сайта. В единия са по-евтини и почти никакво разнообразие. В другия по-скъпи, има още 2-3 модела, памукът е с OEKO-Tex, та направих една комбинация и от двата сайта.

# 231
Относно плановете за дете, тези на които им предстои да вземат карта и имат близък (пълнолетен) с ТЕЛК 50% и повече, А1 имат много изгодни планове, а  един човек може да има до три номера по този план, който включва 1000 минути към всички, 2000минути в семейство и приятели (5 номера) и 3000 МВ. За моите деца и мен това е достатъчно, все пак у  дома са на уай Фай, а щерката се е научила и в училище да ползва. (Светнало я другарче 😂)

На сайта на А1 има информация само за фиксирана услуга. На Теленор офертата за хора с увреждания е дърво, а тази на Виваком също не е кой знае какво.
Може ли да кажете кога са подписвани въпросните договори? Благодаря!
Единият е подписват февруари 2020, а другият 1.12.2020. Тази услуга/ план се предлага от много години.
Странно и аз трудно го открих, но си го има.
https://www.a1.bg/bez-granitsi-specialni

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 20:10 от Mama Ru

# 232
Моят първокласник има MyKi. Взехме го, защото живеем в затворен комплекс и когато е с него го пускам сам на вън да играе. Като цяло му пречи, особено ако е с яке. За училище още не съм решила, дали ще остане с него или ще му дам телефона. За мен е важно да мога да го локализирам къде е физически в моментна, а не само да мога да говоря с него, така че може би ще е с часовника за начало.
С подготовката сме до раница и униформа. Тази събота се каня да отида до някоя книжарница и да им взема на двамата тетрадки и помагала.
С мантуто и здравната карта също е готов. Другата седмица ще пратя и брат му до ЛЛ и след това ще останат само снимки да направим, но часът им за фризьор е на 26.08, та ще са след това:)

# 233
С телефон също може да бъде локализирано детето. Изчистете телефона от други профили и създайте детски профил с реалната възраст на детето. Автоматично на вашия телефон и телефона, който настройвате Гугъл ще инсталира родителски контрол (приложението фемили линк). То дава опция за създаване на семейна група и добавяне и на другия родител в групата. Скрива ютуб, филтрира съдържанието в Гугъл, а за инсталиране на игри трябва родителят да въведе код, с който да одобри играта. Също така показва автоматично къде се намира детето. Локаторът е много точен, единственото условие е да има интернет връзка с телефона на детето.

# 234
Family link е страхотно приложение! С него контролирам кои игри да играе детето, слагам му ограничения за примерно 2 часа ползване на интернет за деня и виждам като ходи с баба си до магазина например.

# 235
  • София
Благодаря за информацията. За момента още няма да взимаме, но по-нататък може да ни е полезно.
Аз днес ще го водя за манту, личната явно го прави(мислех, че дава бележка и се ходи на друго място). 
Чудя се дали да не звънна в училището и да ги питам дали може сега да се вземе онази бележка за помощта за първокласник. Нищо не са казали, но виждам, че на едни още при записване ги дават, на други им отказват преди 15 септември. Имаме доста голям разход сега покрай колата и разни други, ще ми бъде доста по-лесно, ако ги взема сега и накупя набързо всичко.
От Джъмбо мисля да взема някакви папки и оборотни неща. За тетрадките и боите ще отидем до някоя книжарница.
Един тъп въпрос-има ли значение колко е дълга линията Smile  Имаме вкъщи 2 нови дървени линии, които с апо 30см(т.е. по-дълги са от обичайните). Не ми се купува пластмасова и се чудя дали ще му е особено неудобна наличната.

# 236
  • Пловдив
Аз понеже имам двама първокласници, единият ще бъде в бившето помощно училище, но формално трябва да бъде записан в първи клас в нормално училище: за щерката дадоха веднага, без да питам, за сина, друго училище, не са ми дали при подаване на заявлението за записване, но аз и не съм ходила повече да питам. Явно различна е практиката. Срокът е до 15 октомври май беше, във всеки случай октомври.
Според мен питай, ако има някой в училището, може да ги дават и сега. Всички ученици вече са записани.

Сега се сетих, че сина не са го викали и за Манту (личният му лекар е друг), та явно ще трябва аз да се поинтересувам.

Аз с Джъмбо голяма глупост: бях взела 5-6 тетрадки и шише вода, шишето обаче протекло в чантата и заляло тетрадките. Сега наново ще трябва, но не бързам, тетрадки поне има.

Последна редакция: пт, 13 авг 2021, 12:36 от Магдена

# 237
Няма изискване колко да с дълги линиите. Но дългите пречат. А ако не се огъват ще се счупят. Така че, преценете сами.

# 238
  • София
На мен от книжарницата ми препоръчаха да взема 15 см линия, за да се събирала в моливника.

# 239
Днес ходихме за раници, изборът я много малък, особено за момиче, синът не може да реши какво иска. Накрая решихме да е една и същ модел в два цвята - с червено за нея и с зелено за него. Държа на марката (Булдозер), че купувам по две.
След това в Кауфланд ходихме - взех още цветни папки, а за малкия купих и 10 малки облекла А5, но цветни по две от цвят. Ще му стигнат. Има купени и бели облекла за тетрадките. За каката и учебниците ще чакам да ги дадат. Ще е лудница, но винаги ги раздават на 15 септември 😭 при нас.
От пет десена мъливници (пълни) не си избра нищо. Следващия път купувам без него и каквото реша аз. Така няма да купувам цветни моливи и флумастри. Вътре си имат линийки, гумички и острилки, които при каката вървят като топъл хляб и все няма.

Общи условия

Активация на акаунт