Първокласници- 2021/2022

• 34 699
  • 715
  •   1
Отговори
# 240
Аз взех вчера бележката от нашето училище и днес си подадох документите за помощта.
Телефони, часовници и пари при нас са забранени за първолаците. С израстването забраните се отменят или разхлабват. Оставям всяка година на майка ми "удоволствието" да пазарува за учениците. Само раницата оставя на мен. Тя така се олива с това пазаруване, че вкъщи си имаме склад с тетрадки, химикали, линии, триъгълници, транспортири и др. При това изрично я предупредих и миналата година и тази, че част от нещата в списъка си ги имаме. Даже ги изредих. Е, нямаше ефект. Продължаваме да трупаме. Както е тръгнало, докато и трите ми деца завършат училище ще съм се заредила с всичко необходимо за училището на внуците 🤣🤣

# 241
  • София
Ние бяхме в Била преди малко и взех пвц папки и 2 тетрадки...и ги забравих в количката 🤣 Сетих се вкъщи, отдавна някой ги е отнесъл.
Но с баща му тези дни ще оставим малкото на баба му и ще ходим тримата да пазаруваме.
Татко му му бил обещал да си избира картинките на тетрадките 🤣
За втората раница ще разгледам утре декатлон в центъра, да видя на живо някоя раница. Ако не ми харесат, ще взема нещо леко от Джъмбо или олх.
Ние ще я влачим, но искам да няма излишни подплати, аксесоари-тънка, голяма да събира всичко.
По-сериозен разход са дрехите. Чакаме доставката на униформите, а прегледах наличните и почти няма никакви панталони и долнища. Всичко с дупки на коленете.
При нас искат още на първи учебен ден да са с униформа Rolling Eyes

# 242
Още не съм взела раница. Колкото повече мисля, толкова повече се убеждавам, че по-добре да е по-евтина, защото като нищо за втори клас ще поиска нова. А и ~ 100лв. са наистина много за раница, предвид това, че сме от хората с неголеми финансови възможности.

# 243
Катерун, моите избираха, избираха и накрая днес в магазина поръчаха тези - с зелено за първокласника и с червено за петокласничката. Другата седмица чакаме доставка и да приключвам въпроса.

Да се похваля - и моливник си хареса диването. На Херлиц е и е пълен с фулмастри и моливи. Цветните облекла стават на тетрадка А5 ТШР, така че съм доволна. Трябва да намеря и двуцветен молив (химически) за звуковите модели. И да пропускам нещо, дребно е вече.

# 244
Супер, че си поръчала раниците! Това се оказа голям дерт, че трудно се избира. Сега гледахме с детето из интернет - раниците, които му показвам не ги харесва. Представя си някаква с дракони, която не съществува 😄
Несесер взех троен от Джъмбо и го напълних с моливи и флумастри и др. от там, които е ползвал в детската градина и съм доволна. Особено от флумастрите - миещи се. С хубави, ярки цветове и евтини. Прибирал се е от градина нарисуван с кафяво, синьо - перат се без остатък и дори само с мокра кърпичка се изчиства много добре от дрехата.
Надявам се да няма тарикатчета в класа, защото в градината имаше две деца, които все нямаха нещо и вземаха, но не връщаха моливи, флумастри, пастели. Родителите защо ги оставят така, не разбирам. Ясно ми е, че има хора с финансови трудности, но аз си правя сметката за моето дете и нямам финансова възможност да купувам на други.
Та го уча да услужва само понякога, по преценка, и задължително да си иска вещите обратно.

# 245
  • София
Аз бях набелязала няколко модела на Coolpack. Отидох в магазина им в The Mall и на живо харесах друг модел. Показах им цветовите варианти да си изберат, обадих се да ги доставят в магазина и заедно отидохме да пробват и да ги купим.

# 246
  • София
В ozone са започнали някакви намаления https://www.ozone.bg/uchenicheski_posobia_promo_ceni/

# 247
Катерун, с динозаври съм виждала.

https://m.facebook.com/DetskiMagazinValsebstvoRuse/photos/pcb.19 … e=3&source=49

https://www.emag.bg/uchenicheska-chanta-spirit-drakon-404509/pd/ … earch-Action=view

https://images.app.goo.gl/JZSR6m7j9yyfiHEZA
И друго ми се върти из главата, ама трябва да се сетя какво да търся.

Последна редакция: пт, 13 авг 2021, 22:47 от Mama Ru

# 248
Раницата я взех от същия магазин, от който купих и раницата на кака й миналата година. Дадох 24лв за нейната тогава и не е мръднала. Ще продължи да си я носи във втори клас. На малката избрахме по-малка за 16лв, че ми е дребничко детето. Не са маркови, но пак сме доволни от избора си. Ще ги мъкнем до училище в понеделник и ще ги връщаме в петък с помощта на пазарска количка, която купих специално за целта от промоциите на Кауфланд тази седмица.

# 249
  • have faith and be patient ..
а може ли снимки на подвързиите от кауфланд ? някаква седмична тематика ли са ? трябват ми малки зелени , но не намирам , както и пвц папките .. май само в кауфланд и била не съм търсила такива неща Simple Smile) чакам в лидл блокове , хартии и картони ,някой ако забележи пускането им да свирка тук

# 250
В Кауфланд са при канцеларските материали. Има ги целогодишно, но са в пакети от 5 броя - 1 зелено, 1 синьо, 2 червено, 1 жълто и 1 оранжево.  Мен ме устройват, защото нашите папки са различни цветове - всеки предмет е с отделен цвят папка.

# 251
  • София
В Била вчера имаше отделен щанд с ученически материали. Предполагам, че навсякъде са сложили.

# 252
  • Точно където трябва
Аз друго де чудя. В първи клас имат тетрадка с редове/ по писане/ и с квадратчета по математика. Т.е за начало им трябват 2. Като ги изпишат- пак по една. Или греша нещо?

# 253
Не само.
Учителката на сина ми, която тъкмо завърши каката, искаше по две тетрадки по БЕ и математика, които тя си номерира с 1 и 2. Вземаше едната за проверка, а децата пишеха в другата, на другия ден ги завърташе. Отделно мисля, че имаха и за домашно. По четене им искаше тетрадка с големи квадратчета и син-червен молив за звуковите модели. Около 5-6 тетрадки с квадратчета им бяха нужни за годината и десетина с ТШР.
През втория срок им поискаха и тетрадка по руски, защото започнаха да пишат думи, които се изписват и изговарят като на български, т.е без э, ы и е(йо) и без неударено о - папа, мама, бабушка, карандаш...
Така, че купете 10 тетрадки ТШР и 5 на големи квадратчета. Ако е нужно после ще добавите единични бройки.
Другото, което на нас ни искаха са:
- цветни папки за всеки предмет различен цвят
- цветни моливи, 12 цвята
- фулмастри
- пастели
- водни бои
- 2 блока #4
- подложка за чина
- чашка за водата
- четки
- пластилин, не помня да са работили с него
- дъска за пластилин
- сметало
- пръчици
- линийка
- острилка с контейнер
- гума
- несесер
- моливи НВ
- химикал, който е с капачка и не се щрака
- молив червено и синьо за звуковите модели
- гланцово блокче, ножици, лепило, тиксо
Мисля, че това беше.
Моливниците са заредени с фулмастри и цветни моливи, острилка линийка, черни моливи НВ, гумичка, което доста облекчава пазаруването на канцеларските материали.
Ако детето е на занималня обаче, може да подготвите в една папка (особено ако са в друга стая) - блок, бои, ножичка, лепило, гланцово блокче, цветни моливи или фулмастри или направо отделен несесер, за да не мъкнат всичко и да се окаже, че в час няма нещо, защото е свършило или се е изгубила на занималнята.
Вътрешни обувки, тениски с определен за випуска цвят, анцуг за часовете по ФВС и Спортни дейности.
Момичета синът ми е с хиперактивни стави и напоследък много пада. Отделно кардиоложката каза, че е със слаба съединителна тъкан и ни насочи към ортопедична лаборатория за изработката на ортопедични стелки. Стелките му направиха пришки на свода и не иска да ги носи, но мога ли да това да го освободя от часовете по ФВС? Знам, че трябва да се яви на ЛКК, но какви документи да представя и ще уважат ли проблема? Някой с опит?
Ако има значение, става въпрос за Русе.

Последна редакция: сб, 14 авг 2021, 10:53 от Mama Ru

# 254
  • София
Аз не знам за документите, навремето бележка от педиатъра/личния лекар имаха някои за освобождаване.
Ако има проблеми със стъпалата, може да е добра идея да се свърже с физиотерапевт, който да му даде подходящи упражнения за стъпалата.
Стелките подпират, но реално нищо не се променя в стъпалата. За да заякнат мускулите, за да може сухожилията да държат на място костите, детето трябва да ходи много босо по всякакви терени и да прави упражнения. Аз съм била на консултация при специалист по ресторативно движение и нося обувки, които имитират босо ходене(и децата ми)  
Само чрез подходящите движения стъпалата заякват. А от там и държат цялото тяло в подходяща позиция.
Стелката облекчава болката, но е патерица-като се махне е пак същото.

Само това ни искат при нас
Скрит текст:
Като допълнително трябва да дадем 119лв за помагала, застраховка и закупуване на някакви неща за стаята и физическо, хигиенни материали. Разбира се, не са регламентирани...пишеше " настоятелно необходимо", че е да дадем тази сума 🤣
После го изтриха и сега го няма на сайта.
Предполагам, че на родителската среща класната ще каже и други неща, че са нужни

Общи условия

Активация на акаунт