Наднормено тегло при децата

• 7 856
  • 133
  •   1
Отговори
# 105
Doro, поздравления, че детенцето се занимава със спорт.
За мен той е от ключово значение.
Аз знам, че това е ключът от бараката, и точно това е проблемът - без спорт качи 8 кила.  Вече има мнение и като не иска да спортува, по-трудно да я накараме. Осъзнавам, че когато родителите не си падаме по спорта, детето в един момент се усеща и дава на заден и покрай короната се увлече съвсем по онлайн игрите. И точно тук трябва някак да намеря решение. Не сме й лош пример за хранене, но сме суперлош пример за липса на спорт. Аз си набавям движението с ходене пеша навсякъде, мъжът ми ходи да рита футбол, а дъщерята нищо сега. 😔

# 106
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Американците казват- бъди най- добрата версия на себе си!  Ясно е, че всеки има ограничения. Някои са по- пъргави, други по- умни, но е добре да се борим за най- добрата версия. Колкото и да звучи едно такова.. лексиконско

# 107
Rocket, аз пък въобще не съм съгласна с подобни твърдения и ако трябва да съм честна съм изумена от подобни разсъждения от можещ да мисли човек.
Ако всички пълни бяха такива заради мързел и липса на самоконтрол то така или иначе след безкрайните подобни коментари и обиди с които живеят ежедневно в някакъв период са минавали на сподрт и диета и щяха "да се поправят". Ама не!
За мен зад пълнотата винаги си има причина.
Генетична
Хормонална
Емоционална
и мн. други

Rose Madder, моя личен пример е как с опит в корекция в храненето на дъщеря ми /преминаване към кето хранене/ вместо да и помогна отключих инсулинова резистентност и висока пикочна киселина /които са и генетично заложени, както разбрах в последствие/. Обратно на вашето мнение смятам, че лекарската намеса е по-подходяща.

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 22:34 от the Дорис

# 108
Свободна си да си несъгласна и да се изумяваш колкото си щеш Simple Smile
Има хора, които много трудно излизат от коловозите си и биха намерили хиляди извинения, за да си седят там завинаги.

# 109
Doris, възможно е твърдението ми да изумява. И да, теглото е съвупност от много фактори, затова съм писала, че ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ имат проблем с него от мързел, а не всички.
Нима ти приемаш твърдението, че някое детенце от 11 годишно трупа тлъстинки по корема и майката от сега вече е убедена, че и то ще е дебеличко като нея и като баба си и като пра-баба си и като пра-пра баба си до 9то коляно?
Е, аз не мога да приема такова нещо.

Doro, пробвала ли е фитнес?
Там има малко повече свобода и личен избор какво, как и кога да тренираш. И аз не си падам по конкретен спорт, но обичам да правя кардио във фитнеса. Вярвам, че това ме е спасило от доста здравословни проблеми през годините. Simple Smile

# 110
Ако едно дете от 11 годишно трупа тръстинки по корема то майката трябва да се замисли защо всички са пълни и къде е проблема и как да му спести този труден път.
Добър ендокринолог би проверил дали няма проблем с инсулина и би обяснил как да го контролират с храна и движение и ако се налага и медикаментозно.
Добър диетолог би показал колко и как да се разпределят калориите за деня, за да е детето заредено с енергия и да няма глад за въглехидрати.

Убедена съм, а и сами написаха много майки, че много от пълните деца почти не ядат вредна храна + имат достатъчно движение, но ... са по-пълни от връстниците си.  Сравнявайки ги с други техни връстници е направо тъжно като гледаш колко въглехидрати ядат другите, а твоето само гледа жадно и си е пълничко. Убедена съм, че тези майки са положили много усилия, правили са промени в хранене, влачили са по спортове, за това и реагирам остро на нападки и приказки за мързел и липса на самоконтрол.

И за да не бъде просто чесане на клавиатурите моя съвет е - трябва да намерят начин на хранене, който да контролира инсулина на детето. Храненето трябва да е пълноценно и богато. Трябва да е дългосрочно. Движението разбира се е важно. Но най-важно е да не се създадат комплекси на детето и да остане завинаги осакатено емоционално.

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 22:57 от the Дорис

# 111
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Само да ви подсетя, че едно време масово бяхме кльощави, а сега масово децата са по- пълни. Това по- скоро не е от гена.
Аз също се притеснявам за моето дете, което доста го домързява и се ядосвам, че и аз не тренирам с ентусиазъм напоследък, най- вече от възрастта. И не съм добър пример

Много рядко се срещаха по- пълнички деца, когато аз бях малка. Всички бяхме като ченгели

# 112
Doris, напълно съм съгласна.
Но за да потърси майката помощ от специалисти, първо трябва да се откаже от идеята, че гените предопределят всичко.
Да, имат голямо значение и влияние, но има начини да се контролират нещата.

# 113
Rocket във фитнес не пускат деца под някакви години - най-малко 12 год. май бяха, ама може и повече, не сме още за там.
Вкъщи имаме кростренажор - закачалка, класика.
За себе си съм установила, че трябва да е игра/състезание, друго ми е тъпо и скучно. Много играех скуош навремето. Като поотрастне още малко, ще я зарибя за скуош.
Абсолютно съм съгласна, че затлъстяването сред децата е болест на новия свят и интернет има основна вина за нея.

# 114
Taka e. Другото, което отнема от времето за спорт и разходки са многото домашни работи. Дъщеря ми попада на учители, които дават мноого домашни. И не е разсеяна, не се повърта в клас, каквото може си го пише там, но остават доста неща за вкъщи. Като например 16 упражнения от днес за утре плюс подготовка за контролно. Пише до късно, но след 7 започва да издава багажа. Свалила си е една гимнастика на таблета и за разтоварване и почивка започваме да я правим заедно. Наѝ-доволна е сестра ѝ, която много обича да прави упражнения. Тя пък е в другата краѝност-злояда, злояда, ама е за друга тема.

# 115
Ами факт е, че днешните деца са много по- обездвижени отколкото бяхме ние в детството си. Спорта си е спорт, но като дете аз поне не се прибирах по цял ден.
Да не говорим за стремежа на повечето родители да задоволят всички прищевки на децата си. Дъщеря ми е в 4 клас и някои нейни приятели получават по 5 лв джобни на ден. Представям си колко боклуци могат да се купят с тези пари.
Времената са други, трябва и подходът да е друг.

# 116
Скрит текст:
Само да ви подсетя, че едно време масово бяхме кльощави, а сега масово децата са по- пълни. Това по- скоро не е от гена.
Аз също се притеснявам за моето дете, което доста го домързява и се ядосвам, че и аз не тренирам с ентусиазъм напоследък, най- вече от възрастта. И не съм добър пример

Много рядко се срещаха по- пълнички деца, когато аз бях малка. Всички бяхме като ченгели
Четейки всички коментари по-горе мислих точно това да напиша. Едно време нямаше толкова пълни дечица, защо ли..? Ми защото всички бяхме на улицата и тичахме, карахме колелета..И това по цял ден, едва ни прибираха в обедните часове, когато е най-горещо. И нямахме търпение следобед пак да сме навън. Дъщеря ми носи гените на баща си, той е висок и едър/едър, но не дебел/, а тя сега на 10 години е с шишкаво коремче, което той е нямал на същата възраст. Ами като не се е прибирал от игра тогава как да има коремче? А тя дори колело не иска да се научи да кара,всячески се мъча да я уча на спорт и движение, но не виждам интерес от нейна страна. Много са нещата, които пречат на здравословния начин на живот в днешно време. А и основния и най-важен фактор е храната. Всички знаем, че храната която ние повечето от вас сме яли през 80-те години, вече не съществува.

# 117
Тя , храната от 80е, съществува, просто тогава е имало само нея, а сега....безброй евтини боклуци. Нискокачествена храна в лавките, а в училищния стол обядът също за нищо не става, защото просто не е вкусно, за здравословно дори не коментирам. Трябва сериозно да образоваме децата си по темата. С голямото ми момиче имам голям успех, разбира, знае, интересува се, когото се случи да не одобря да си купи джънк, не се оплаква, заедно търсим алтернативи. Е, понякога просто си го купува, дете е, важното е , че не прекалява. Малкото е още малко да ме слуша, надявам се там сестра ѝ да ѝ повлияе Simple Smile Не им е забранено абсолютно нищо, идеяата е сами да се научат да правят правилният избор.

# 118
Винаги има и генетичен фактор и предиспозиции, важна е и структурата на тялото и костната с-ма.
Интензивни занимания със спорт не са много препоръчителни. По-добре леки бягания, гимнастика, и ходене / километри на ден пеша /.
Единствено за плуването съм съгласен, то може да си върви постоянно покрай другите неща.
И разбира се режима на хранене (виждал съм ужасяващи неща - малки деца се тъпчат постоянно и насила със литри млека и много тестени и мазни храни в количества всеки ден ).
Това си беше голям приоритет на бабите най-вече от преди години (да се преследват внуците за да ядат до откат от любимите манджи), но и сега е разпространено из провинцията.

# 119
Каквото приемеш, трябва да го изразходиш. Най-простичкото правило.
Едно време тъпчехме филии с маргарин и лютеница, баници, ама набързо, защото отивахме да скачаме на въже, да играем на криеница, народна топка и т. Н.
Сегашните като минат възрастта за площадка, ги виждаш насядали по пейките цъкат Тик ток, инстаграм, Фб или игрички, ама на телефона. Движение 0 или минимално, единици се хранят нормално, повечето тъпчат боклуци. Виждам момиченца на по 12-13г, които са килограми, които аз до момента в живота си не съм достигала.
Спорт, спорт, спорт. Около мен имам поне 4 примера на деца, с доста сериозно тегло за възрастта си. На 4-тия месец след началото на редовни тренировки, са преобразени. Като хранителни навици нямат особени промени и ограничения, просто си изразходват това, което иначе трупат на корем и паласки.
Моята дъщеря ходи на балет 3 пъти в седмицата по 60 мин. Нямам амбиции да става балерина, искам да има движение. Тренировките им са доста интензивни. После яде като звяр, но по никакъв начин не се отразява на теглото. Просто всичко се изразходва.
Ако не си пада детето по спорт тип атлетика, тенис, плуване, танците са също добра алтернатива.
Разбира се говорим за случаи без някакво здравословно обременяване.

Общи условия

Активация на акаунт