Розацея - тема 5

• 49 001
  • 838
  •   1
Отговори
# 765
  • София
На някой случвало ли му се е нещо да провокира поява на участък с видими капиляри за един ден, същност за няколко часа буквално?
Аз попринцип нямам капиляри по лицето (само около носа) само имах зачервявания съм имала преди, но ги няма вече и супер много ме учуди това да видя зачервено петно от капиляри под носа над горната устна, направо че озадачи от какво може да е... Привечер като си свалях грима ги нямаше.. Нов продукт не съм слагала, дори вчера цял ден не слагах грим и се зарадах, че съм дала малко почивка на кожата :д а днес сутринта също така се събудих с необичайни ситни пъпки по челото  и сега и това със зачервяването с капиляри.. А и по едната буза също имам някакви нови червени петънца, като видях одеве всичко това зле ми стана. Как така изведнъж се случи не знам.  Хайде зачервяване - да, по-възможно е, но това с капилярите не разбрах как избиха и какво ги провокира, ако на някой се е случвало и знае някакви потенциални причини за това, ща съм благодарна ако ме подсети, аз не се сещам... не съм имала някакъв внезапен стрес, нито рязка смяна на температура, нито храна мисля, че е виновна.. А и дискомфорт нямам, само дето в огледалото е видимо, не усещам нищо по-необичайно.. Мазах с Руборил и сега и с Cicaplast baume.

# 766
Да, на мен ми се е случвало да ми се появяват капиляри по бузите за няколко часа. Но при мен причината беше ясна - пих алкохол вечерта преди това, и въпреки че бяха само 2 малки водки, кофти резултатът беше налице... Взех си душ с хладка вода, за да охладя цялото тяло, след което си правих студени компреси на лицето 30-60 минути. До вечерта капилярите изчезнаха.

А някой от вас има ли наблюдения как му влияят млякото и млечните продукти на розацеята / демодекозата?

# 767
  • София
Lilliyah, благодаря ти за отговора! И моите поизчезнаха вече. Но пъпките пак се засилиха да излизат последните седмици.. Може би нещо съм си нарушила кожната бариера, защото включих бая нови продукти в рутината. Уж все гледам състав, но..
Млякото на мен не ми влияе за зачервявания,може би обаче за пъпките,да, но не мога да кажа съсигурност нямам наблюдение от влошаване след консумация. А пия с кафето всеки ден. Тези дни съм го спряла да видя как ще е.  Но доколкото знам не се препоръчва, защота обстря възпалителните процеси. Съсигурност е по-добре ако го избягваш. Аз опитах с ядкови млека, но са ми доста неприятни на вкус.

# 768
При мен демодекозата / пъпчиците се връщат за няколко седмици пролетта и есента без значение какво правя. Преди около 3 седмици спрях превантивно сладкото, кафето и млякото, за да видя дали ще пропусна пъпчасването тази пролет, но не помогна... Пак мажа соолантра, което видимо помага. Но така ли ще е постоянно?

Има ли някой с демодекоза тук, който да е успял да я премахне веднъж и завинаги?

# 769
  • София
Аз така и не се изследвах за демодекс и не разбрах дали имам, но май и аз всяка пролет се влошавам, само лятото съм най-добре. Зима и пролет кожата ми става суха, на места се бели дори, (около веждите), но сега и тези пъпкии. Всеки ден се будя с нови и вече се вбесявам. До вечерта се успокоява малко и на следващия ден пак нови..и остават белези след завяхването им. Обмислям да си направя пак кремчето Клотримазол+метронидазол и да видя. Че за Соолантра трудно ще я намеря в моя град.

# 770
Това дали според вас е демодекоза?

От три дни по мое усмотрение се мажа със соолантра

# 771
Лоло, това с беленето на кожата е типичен симптом на демодекоза, плюс пъпчиците и едно розовеене на най-засегнатите места, което ту го има, ту го няма. (поне при мен е така)

Криси, при мен демодекозата в момента изглежда нещо подобно на твоето, но червените точици и пъпчици не са на бузите, а на брадичката и челото.

# 772
  • София
Ето го положението при мен, ту се поуспокояват червените, ту излизат нови пъпки и остават червени петна... А уж мажа с азелаинова, за да не стават петна, но пак..
Втората снимка - от вечерта на същия ден

# 773
Лили имам и на челото имам и на брадичката Sad Мажа със соолантра в момента и през деня на Авен цикапласт и слагам грим.
Лоло относно лющенето в зоната на веждите аз също го имам и ми казаха, че е от себореята на скалпа, която също имам за съжаление. Пробвай кремчето на Sebclair, много е добро!

# 774
Да, същото нещо е и при теб, Лоло. Възможно е смяната на сезона да влияе и на демодекозата, понеже при мен със сигурност виляе на розацеята.

Другата ми теория е, че влошаването е свързано с алергичен ринит към полени / акари. И с двата вида съм се сблъсквала през годините, но последните 3-4 години не съм имала видим проблем с тях, затова не знам доколко е логична тази теория. Но пролетта всичко цъфти и дори да нямам видими симптоми на алергия причинена от полени, пак кожата ми е някак неспокойна и леко реактивна. Същото нещо е и есента, когато започваме да прекарваме повече време на закрито и имаме повече евентуален допир до акари, и кожата още не е свикнала с този допир и затова може би реагира лошо.

Криси, ако соолантрата ти понася добре, можеш да засилиш мазането на 2-3 пъти дневно ако имаш възможност. На ивермектина му трябва седмици докато "хване", затова колкото по-често мажеш в началото, толкова по-бързо ще видиш резултат. А като се поуспокои кожата, можеш да се върнеш на мазане веднъж дневно.

# 775
Оо да доста добре ми понася, може и да пробвам. А сега ми предстои и пътуване до доста топла страна иии изпитвам големи притеснения. Препоръчаха ми на svr sensifine ar spf 50, но май не ми е добре с него и не знам вече, пробвах супер много слънцезащита, нооо нещо не мога да случа на моя :/

# 776
  • София
Liliyah, може и да си права, звучи ми и логично. А пък напоследък и очите ми също са доста чувствителни и се опасявам и там да не стане проблем. Чувала съм и  за очна розацея... Вечер след сваляне на грим ми люти сякаш и ме кара да мигам непрестанно иначе се насълзяват, също са  илееко зачервени, особено едното ми е по-проблемно.  Вече не знам... Надявам се да е нещо моментно наистина и да е от сезона. Днес си взех едно много хвалено в друга тема кремче за около очи точно за такива случаи- bioderma atoderm intensive eye за сухи, раздразнени клепачи и чувствителни очи 3 в 1 ставало и за мазане и за почистване като тоалетно мляко. Ставало и за цяло лице при нарушена кожна бариера. Ще пробвам и ще кажа ако е добро.

Krisii аз съм доволна от корейските слънцезащити като цяло.. Първо, че физичните им филтри не белеят толкова (на др. аптечни марки са доста бели) и второ, че не ми дразнят кожата. Мога да препоръчам на Benton синята. На Purito също не са лоши, пробвах Daily To Go с химически филтри,  малко повече,, глоу" ефект прави, но знам, че някои точно това търсят 😄 на моменти повечко ми лъщи, но пък поне не белее изобщо.

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 14:42 от LoLo30

# 777
Аз определено се оправих със Соолантра по мое усмотрение. Е, и малко IPL. Метронидазола и Азелаиновата дори споррд мен ми влошаваха положението. Сега не мажа Соолантра, но вечер мажа Цикалфат на Авен плюс три пъти седмично Третиноин. Странно и неочаквано за мен есенно-зимния сезон ми е най-натоварващ.

# 778
  • София
Момичета, кажете някой читав пробиотик... Отидох в аптеката да забърквам крема клотримазол и метронидазол и си викам хайде ще си взема и пробиотик с надежда маалко да се поуспокои кожата ( все нямам навек да пия такъв, а знам, че е хубаво, но не съм постоянна) и уж специално попитах да ми препоръчат нещо по-добро  и все едно я застрелях с този въпрос.. Накрая просто аз си го избрах-посочих Синкванон (за него се сетих ) но после го разгледах и не ми харесва това, че са 14 капсули вътре, а по две на ден ще рече, че дадох 21 лв само за 1 седмица прием, което нищо не е.. Та сега загледах този на snowborn знам, че някои момичета с розацея доста ги хвалят целите им серии + кремовете, но аз не съм ги пробвала. Някоя пие ли го този, мнения?
Поне са 30 капсули са, което ме устройва и пише, че са подбрани щамове, такива с насоченост към грижа за кожата-акне, предпазване от uv и фотостареене и прочие.. Но пък нашето не е акне.. Не знам вече.

Последна редакция: пн, 27 мар 2023, 12:05 от LoLo30

# 779
Здравей,LoLo30😋
Трети месец пия пробиотика и смело мога да твърдя,че помага при мен.Кожата ми се успокои и ги няма силните зачервявания, смятам още два месеца да ги пия.

Общи условия

Активация на акаунт