ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 47 735
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Така е, да отличен хирург е. Не споря за това. 🙂
Моя близка се оперира наскоро при д-р Попов. Излезе разплакана от консултацията, защото и е обяснил в прав текст какви са трудностите при нея и какви усложнения може да настъпят и че е възможно да не успее да направи лапароскопия, заради безумно много сраствания, които има от предишни касапски операции. Казал и че на масата ще прецени дали има достъп до коремната кухина с лапаро или ще се наложи отворена операция и това я разстрои толкова. Оказа се, че е бил прав за всичко и червата са и били срастнали едни за други и за коремната стена, чудеше се как изобщо ходи до тоалетна и как се движи без да я боли. Не е имал лапароскопски достъп, но е направил 3те дупчици за уредите само около единия яйчник, вместо както се прави обикновено - от двете страни по една дупка и една в пъпа. И така е успял да стигне до яйчника. Възстанови се на 3-тия ден, за разлика от мен, която 1 месец бях в ада след лапароскопия в Щерев. Д-р Попов е изключителен хирург и съжалявам, че не се оперирах при него. Не ме интересува колко точно е нелюбезен, аз не съм там за любезности, а за операция, а той е един от най-добрите хирурзи. Моята в Щерев беше много любезна, но ме накълца като прасе.

Това го пиша за другите момичета, които може би четат тук и се чудят при кой да се оперират.

# 166
Коя е тази докторка в Щерев? И с хубаво, и с лошо да ги споменаваме

# 167
Доц.Андреева от Щерев. Много добре ме диагностицира, за разлика от Ваня Атанасова от Надежда, която каза, че съм луда, нищо ми няма и какво правя там. Андреева беше тази, която само с един ехографски преглед видя, че има проблем и е за операция. Уж ми е отпушила тръбата и изгорила огнища, обаче после като се събудих беше ад. Имам отворена операция и такова чудо не е било - 1 месец не можех да се изправя, ходех превита от болки. Бях като изкормена. И инвитро правих после при нея и го оклепа по няколко начина. Ако можех да се върна назад - щях да отида на преглед при нея, само да ми постави диагноза, да се оперирам при Попов и да направя инвитро при Калчев.

# 168
Мацки, имам въпрос. Днес ходих да ми назначат стимулации за инсеминация и като АГ гледа яйчниците се зачуди дали кистата, която е установена преди година и половина, не е еднометрия. И преди се е чудела, когато лигавицата е по-подута преди и в начало на цикъл, но през останалото време изглежда добре. Хубаво, десния яйчник е и запушен, и с киста, и евентуално с ендометрия. Обмислям второ мнение, защото ме прати направо за инсеминация без да знаем дали имам ендометрия или нямам на 100% и другата седмица ще ме гледа нейна колежка, защото моята е отпуск.
Хипотетично, ако тази киста е ендометриозна има ли как да се разчита само на здравия яйчник или трябва да се направи оглед отвътре, за да се види къде какво има?
На мен единия ми яйчник е отстранен с отворена операция преди години.Правих инвитро с единствения си останал яйчник,който също беше с ендометриоза /рецидив/Поех риска да направя процедура с активна ендометриоза,защото ако се бях оперирала отново,имаше риск да остана без резерв.Реагирах много добре на стимулацията и родих едно дете.Скоро ще стане на 4г.След като родих кистата ми се сви до степен,в която не се виждаше на ехограф.В момента ходя на профилактични прегледи на 6м,тъй като ендометриозата при мен не е изчезнала напълно.

# 169
Стефи, благодаря! Единя яйчник поне на ехограф изглежда като излязъл от учебника, всичко му е идеално и разчитаме на него. Ще видим какво ще каже и колежката на моето АГ, която реално до сега не ме е виждала.

# 170
Успех Инферия!Искам да кажа,че дори и хипотетично да имаш ендометриоза на яйчника това не означава,че не можеш да разчиташ на него.При мен изкараха 8 яйцеклетки от болния яйчник.

# 171
Здравейте момичета! Април месец ми отстраниха ендо кисти на двата яйчника лапароскопски.Сега съм на лечение със Зафрила доктора каза 3 месеца и след това да правим опити за дете.Питането ми е след спирането на Зафрила кога да започнем с опитите?Благодаря !!

# 172
Защо някои изписват Золадекс, други Зафрила? Първото са  инжекции, другото са хапчета, нали? Еднакъв ли е принципа им?

# 173
Защо някои изписват Золадекс, други Зафрила? Първото са  инжекции, другото са хапчета, нали? Еднакъв ли е принципа им?
Золадекса са инжекции,а Зафрилата хапчета.Доколкото знам,че Зафрилата е по лекият вариянт.

# 174
Ако някой пожелае, да не му слагат Золадекс защото е много силен и в повечето случаи го е страх от иглата и страничните ефекти му изписват и Зафрила. Но както каза дамата преди мен са по леки, нямат чак такова силно влияние върху развитието на ендометриозата.
Всичко зависи от док какво ще изпише. Доста са противоречиви мненията по този въпрос. Аз минах през ада със Золадекс, изтърпях го... Да чукна на дърво всичко е ок за сега. Sunglasses

# 175
На мен не са ми изписвали никакви лекарства след операцията.Нито инжекции,нито хапчета.

# 176
  • София
На мен не са ми изписвали никакви лекарства след операцията.Нито инжекции,нито хапчета.
На мен също.
З месеца след лапарото сама пожелах да пия противозачатъчни,понеже съм с ежедневни болки,за да видя дали ще се повлияят.
Пих 2 месеца Логест и 1 месец Зафрила,но няма промяна и ги спрях.

# 177
Здравейте момичета! Април месец ми отстраниха ендо кисти на двата яйчника лапароскопски.Сега съм на лечение със Зафрила доктора каза 3 месеца и след това да правим опити за дете.Питането ми е след спирането на Зафрила кога да започнем с опитите?Благодаря !!

Веднага след приключване на лечението започнете опити - идва ти първият цикъл, проследяваш си овулацията (най-добре с фоликулометрия, тия лентички се оказаха пълна глупост, нищо не засичат) и действате. Колкото по-бързо забременееш, толкова по-добре.
Аз също не съм имала лечение, директно почнахме опитите с първата овулация след операцията. Даже още не се бях възстановила като хората.

# 178
Ние правим опити след лечението вече 3 месеца... Не е чак толкова лесно.. Овулация проследена с ехограф, всичко точно... Уви... 😥

Веднага след приключване на лечението започнете опити - идва ти първият цикъл, проследяваш си овулацията (най-добре с фоликулометрия, тия лентички се оказаха пълна глупост, нищо не засичат) и действате. Колкото по-бързо забременееш, толкова по-добре.
Аз също не съм имала лечение, директно почнахме опитите с първата овулация след операцията. Даже още не се бях възстановила като хората.

# 179
3 месеца нищо не е, ние правим опити 1 година след операцията ми и нищо. Преди операцията още 1 година, общо 2. Не казвам изобщо, че е лесно, а да действат. И с инвитро не стана при нас.

Общи условия

Активация на акаунт