ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 48 534
  • 736
  •   1
Отговори
# 180
Преди операцията и ние правихме опити около година без успех,но сега след лапарото всяка от нас се надява на чудо,дано да успеем скоро момичета 🙂
3 месеца нищо не е, ние правим опити 1 година след операцията ми и нищо. Преди операцията още 1 година, общо 2. Не казвам изобщо, че е лесно, а да действат. И с инвитро не стана при нас.

# 181
Круела , разбирам ,че си нетърпелива и много го искаш , но 3 месеца са много малко Simple Smile . Аз опитвах година и половина преди операцията и вече седми месец след нея... . Пожелавам ти скорошно забременяване и малко повече търпение Simple Smile

# 182
Благодаря ти♥️🤗
Круела , разбирам ,че си нетърпелива и много го искаш , но 3 месеца са много малко Simple Smile . Аз опитвах година и половина преди операцията и вече седми месец след нея... . Пожелавам ти скорошно забременяване и малко повече търпение Simple Smile

# 183
Здравейте, момичета! Имах ендометриозна киста на яйчника 7см и операцията ми беше на 01.04.21г. Вече съм сложила 3 инжекции Золадекс и ми предстоят още 3. Бих искала обаче да се консултирам с още един доктор по повод забременяване, тъй като моят е категоричен да започна опити след инжекциите, но с приятеля ми бихме искали да изчакаме. Може ли да ми препоръчате специалист в гр.София. Благодаря предварително!

# 184
Здравейте, извинявам се предварително за по-дългия пост.

Преди два дена се събудих от силна болка долу в ляво. Попринцип се случва да имам болезнени 1ви дни от цикъл и си помислих, че ми е подранило с 5-6 дена, но разбуждайки се осъзнах, че е малко по-различна болка. Беше много силна, рязка и едвам станах от леглото, като се влияеше дори от движението на крака ми. Оказа се, че не ми е дошло по-рано, а болката отшумя след около 20 минути. След това не се появи отново. От тогава се случва от това място да се обади мнооого лека болка, но буквално за секунди и то толкова лека, че не бих ѝ обърнала внимание, ако не се беше случило това предната нощ. Днес отидох при личната си лекарка за направление, тя ме прегледа и с опипване в областта заключи, че имам ендометриоза, дори каза, че можела веднага да ми напише диагнозата. Не бях чувала преди това за тази болест и като се разчетох се стреснах, но след като мина страха и започнах да мисля рационално се изненадах, че ми постави диагноза само с пипане? А, също ме попита друг път дали ме е боляло, казах ѝ, че така никога не ме е боляло, но се случва понякога около овулация да усетя лека болка еднократно, но до сега не съм обръщала внимание и не знам дали е на същото място.

В понеделник ще посетя гинеколог, но започнах да си мисля, че със сигурност ще искам повече от 1 мнение, независимо какво ми кажат. Осъзнавам, че може да е нещо много различно от ендометриоза, което може да е хубаво, но и лошо....
Може ли да ми препоръчате лекар във Варна, от който сте доволни (или сте чували отзиви) конкретно от работата му по диагностициране на ендометриоза. Нямам времето да изчета всички стари теми, в тази видях, че една потребителка споделя, че във Варна няма добри специалисти, но в момента ми е почти невъзможно да отида до София. Някой беше споменал д-р Александров.

# 185
Нелепо е да поставя такива диагноза с опипване, че даже не е и гинеколог. Смешна работа. Ендометриоза може да се диагностицира само и единствено с лапароскопска операция. Ако имаш киста, може да се диагностицира и с ехограф, но не е 100% точно, защото може да е друг вид образувание. Дали е ендометриозна киста или не, се разбира на 100% само с хистология на отстранената с лапароскопия киста. Е, има опитни лекари, които могат да различат почти сигурно ЕМ киста с ехограф, но поставяне на диагноза с опипване си е смехотворно. Аз, например, имам ендо, но нямам кисти и единствено с лапароскопия ме диагностицираха, нямаше дори намек, че мога да имам ЕМ.

Подобна болка може да има от много неща - извънматочна бременност (което е животозастрашаващо), обикновена киста (функционална), усукване на яйчника, бъбречна криза (камък, който се спуска по уретера, който е в непосредствена близост до яйчника и се бъркат лесно), възпален апандисит (ако болката е в дясно и също е животозастрашаващо, ако не се вземат мерки бързо), възпаление на тръбата или яйчника от инфекция (гъби, бактерии, полово предавани болести и тн). Сигурно пропускам много други възможни причини, но исках да изброя няколко, за да видиш сама, че възможностите са много и поставяне на подобна диагноза по този начин е нелепо.

Не мога да ти препоръчам лекар във Варна, а и за Александров чета противоречиви мнения във фейсбук група за ендометриоза и инвитро, но е добре възможно най-скоро да отидеш на преглед.

пп. Допълвам се: с ехограф могат да се видят ендометриозни кисти, но не и ендометриозни огнища, които също  могат да болят, но не се виждат с нищо. Аз имам само огнища и имам точно такава болка, а в миналото съм имала всички неща, които изброих по-горе, освен извънматочна бременност и болката е абсолютно същата, с нищо не бих я различила.

Последна редакция: пт, 09 юли 2021, 19:12 от Kris_ti

# 186
Kris_ti, благодаря за бързия и подробен отговор. Напълно съм съгласна, повече от нелепо е как ме "диагностицира". Даже сега се ядосвам на себе си, че изобщо толкова се стреснах и се притесних след подобно изпълнение. Дори ѝ поясних, че не знам за какъв специалист ми трябва направление, тъй като болката е на такова място, че може да се дължи на различни неща, тя тогава се изказа.... както и да е, минало вече...

Още в понеделник съм на гинеколог, а в последствие ще търся и второ мнение. Ако имам някакви въпроси ще се върна при вас за съвет, благодаря Relieved

# 187
Относно д-р Александров с две ръце го препоръчвам.Преди години още от ехографа видя,че съм с ендометриоза.После се потвърди с лапаро.Вече 5 години само при него се следя.Много набито око има и от кабинета му никога не си тръгвам със съмнение,че може да е пропуснал нещо.И да допълня,че той адски се ядосва на такива компетентни лекари,които поставят диагнози ей така.

# 188
Варна - Д-р Кирилова, д-р Яков и д-р Германов всички бяха категорични при мен и познаха. Аз имах киста.

# 189
Здравейте, момичета. Имам 2 ендометриозни кисти едната е 3,7 см, двукамерна на левия яйчник, другата няколко милиметра на десния. Не съм опериран, тъй като нямам никави оплаквания, въпреки че 3ма доктори ме посъветваха да го направя веднага, иначе няма да мога да забременея. Реших да потърся 4 мнение и отидох при д-р Стаменов в Надежда. Той също е на мнение, че не съм все още за операция. Предложи ми два варианта инвитро или пункция, след която ще бъда два месеца на хорминална терапия. Някой правил ли си е такава пункция? Аз избрах инвитрото и имам една инсеминация неуспешна, както и инвитро на спонтанен цикъл, пак неуспешно. Тръбите са ми проходими. Сега се замислям дали да махна кистата и тогава пак да пробваме или направо пак да пробвам инвитро.
Какво бихте ме посъветвал?

# 190
Здравей, Sunflower!
Ако питаш мен, направи операция и махни кистите. Аз също бях направила консултации при 4 лекари, моята беше с размери 4,4 см. И четеримата доктори бяха категорични, че трябва да се махне, за да не "прецака" яйчника. Разбира се, предпожиха ми и вариант да я следим през 2-3 месеца дали расте. Но аз реших, че нямам нерви да ходя нон-стоп по лекари за нещо, което в крайна сметка ще трябва да се махне в даден момент. Тръбите също ми бяха проходими. Казват, че нямам причина да не мога да забременея (естествено) след операцията. От 2 месеца правим опити, за сега, файда, няма. Разбирам, че 2 мес., са нищо, но споделям, как вървят нещата при мен.
Пробвала си инсеминация и инвитро, според мен, махни ендо-то, може това да се окаже печелившото решение при теб! Успех!

# 191
Има надежда и ние правим опити. Гледаха ли ви овулация с вагинален ехограф? На мен ми я проследиха казаха, че е перфектна и да продължаваме. Ако до 6м не стане, ще ходим на изследвания. Пиете ли фолиева киселина? Знам, че е трудно но с ендометриозата ще трябва да имаме търпение за бебчето. Има жени които забременяват бързо, други пък им отнема време. 🤗

# 192
Cruella56, чакам да ми приключи МЦ, за да отида и да я проследим. Този месец ми закъсня с 5 дни и доста се шашнах. Доста точен ми е МЦ, да не кажа като часовник. Не помня в близките години да е закъснявал и то с 5 дни. Дори си правих кръвен тест, защото си мислех, че чудото е станло, но уви... Тази седмица имам час за преглед, да видя дали всичко е наред и следващата, когато вече ще следим, как е овулацита. Пия, фолиева киселина от 3 месеца. Казаха, 6 месеца след операцията, ако не настъпи бременност да започваме с изследванията. То, реално ще са при мен. ММ, си прави спермограма преди 3 месеца и там проблем няма.
Може ли малко информация да ми дадеш, точно в деня на овулация ли се прави вагинлния ехограф и въобще всичко, което е важно, за да знам, как да си предвиждам времето през следващите 2 седмици 😁😁😁

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 11:02 от Има надежда

# 193
Има надежда, за решението за операция имай предвид, че след всяко "пипане" на яйчник, а камоли и на двата, АМХ пада драстично. Моят АМХ падна с 1,6 след операция, при която само са горили повърхностно огнище от единия ми яйчник, без кисти. Ако е киста се маха по-голяма част от яйчника и АМХ пада повече, а пък ако е и на двата яйчника...И оттогава този ми яйчник не овулира, само другия. При инвитрото оперирания ми яйчник не извади нито една яйцеклетка, само здравия. Стаменов, Калчев и всички големи имена в тази област съветват при активна киста (такава, която расте или създава имунологични проблеми в матката) първо да се направи инвитро, като се замразят ембриони, след това операция, и след операцията - трансфер на ембрионите. А ако кистите не са активни - да не се пипат. Много жени във фейсбук групата за ендометриоза споделят, че при бременност кистите сами си изчезват.

# 194
Kris_ti, съгласна съм с написаното. Споделям опита, който имам, както своя, така и на момичета около мен с ендо. Имам приятелка, която години "лекува" ендо с билки, без глутенов режим, спиране на кафе и всякакви "илачи", довервайки се на така наречените "светила" в тази област, но за съжаление без успех. В крайна сметка и тя опря до ножа. Но всеки си преценява, как да процедира и всеки се надява, че е взел най-правилното решение за себе си. Дано всички имаме успех!

Общи условия

Активация на акаунт