ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 48 596
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
Аз лично изтръпвам от идеята да вляза в принудителна менопауза. Искам си органите. Ти на колко години си?

# 211
Аз съм на 39 години.Имам приятелка на моята възраст, децата ни са съученици.Мисля,че са инвитро,близнаци са.След раждането им,мисля,че е махнала всичко.Изглежда добре физически,и е вечно усмихната.Заради този пример се замислих дали да се оперирам.Иначе вече 5 години се тормозя от това заболяване.

# 212
Не е съвсем по темата с ендометриозата, но ще си позволя да дам пример с мама. Откриха ѝ огромна миома, след като не беше ходила с години на преглед. Оказа се, че има 3 миоми - организма просто си ги произвежда. По една в ляво, дясно и център. Тогава съм била на 13, тя на 33. (гледам да не се депресирам от това, че аз на 30 нямам деца Grinning)
Оперираха я много по спешност, махнаха я, после имаше още проблеми, чистиха ги с хапчета, пак си ги произвеждаше, пак проблеми, докато някак успяха да нацелят терапията и сега ги гледат само от време на време. В продължение на няколко години беше на косъм да се откаже и да махне всичко, но докторите ѝ казаха да помисли, че е млада. Не си е и мислила за 3то дете, но склони и реално чак сега, на 50, влиза постепенно в менопауза, с всичките му там добавки и какво ли не. Говорили сме си и казва, че не съжалява, че не си е причинила тия топли и студени вълни на 33 Grinning
Та да, опция е, стига да се следи много изкъсо и да се работи плътно с добър лекар по въпроса, а не някой, който просто ще изпише едни добавки и до там.

Александа, щом те притеснява хормонална депресия направи хормонални тестове. Пусни всички женски + щитовидни и виж дали нещо е извън граници.

# 213
На мен също не ми се нрави идеята да вляза в принудителна менопауза и никой не ми го е препоръчал досега.Поне от майка ми знам,че влезеш ли в менопауза,започват други болежки,изведнъж се състаряваш.Тотална хистетектомия е махане на всичко.Ако ти махнат само матката,за да нямаш болезнен и обилен цълъл и запазят яйчниците,те ще продължат да отделят яйцеклетки и естрогени и няма да влезеш в менопауза,ще имаш месечен цикъл,но няма да има отпадно кървене.Тази идея лично на мен ми се нрави повече.Отстранят ли и яйчниците,ще настъпи хормонален срив.При мен единия яйчник е отстранен и 1/3 от другия.Цикъл имам всеки месец.Яйчникът ми поема функцията на отстранения.Ходя 2 пъти годишно на прегледи,за да съм спокойна.И противозачатъчни спрях да пия от 2г.Имам хронична венозна недостатъчност и риск от тромбози.Не смея да приемам никакви хормони повече.Просто се следя.Честно казано и аз съм се замисляла за алтернатива,при положение че не планирам повече деца,какво може да се направи без да има поражения върху здравето ми.

# 214
Аз също много сериозно обмислях този вариант и дори се бях решила. Тъй като в моят случай целя да избегне отстраняване на засегнатата част от червото, което е тежка операция с дълъг период на възстановяване. Консултирах се с д-р Магунска и тя категорично каза, че операцията е по - добрият вариант и няма колебание, че една хистеректомия ще причини много повече проблеми и неудобства за в бъдеще. За това се отказах.

# 215
Днес бях на преглед. Два месеца след операцията и след първа инжекция Резелиго, съм отново с две кисти на двата яйчника… просто не знам вече. В понеделник ще пускаме изследвания да видим дали са ендо, засега са по 2,5 см. А ако махането на матката спираше ендометриозата, нямаше да се замисля изобщо, но проблемът май остава, не съм 100% сигурна.

# 216
Аз имам един яйчник и една тръба.Сега имам и полип, който ще видим какво ще го правя септември,при д-р Магунска.Знам само,че не искам цикъл и болки,и проблеми.

# 217
Александра, прости невежеството ми, какви изследвания се правят, за да се установи дали са ендо? Аз знаех, че само с лапаро се установяват на 100%.

Това намерих на кратко по темата https://www.vichy.bg/Vichy-Mag/%D0%9C%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0 … B0/vmag76112.aspx

# 218
Е, ние само ще предположим дали са- с туморен маркер, Рома индекс и HE4… то няма как да сме сигурни без лапаро. Но на мен тъкмо ми зараснаха раните от предното, няма как да се оперирам отново. Иде ми да се метна отнякъде, ама засега и това ще отложа 😂

# 219
Аз след операцията развих ЛУФ синдром на единия яйчник (оперирания) и всеки път ми се получават кисти там, които после си изчезват, но всеки път ме притесняват дали не са ендометриозни. За щастие досега винаги изчезват. Стискам палци да са задържани фоликули, а не ендо. А на кръвните не може да се вярва изобщо.

# 220
Да, затова ще пусна само този по каса,  няма смисъл да давам пари на вятъра. Да симулираме там някаква дейност с доктора Simple Smile)) Днес ми е овулацията по календар, та не знам… Може би е тъп въпроса ми, но АКО това са фоликули, и са и на двата яйчника, означава ли, че и двата овулират?

Последна редакция: пт, 23 юли 2021, 15:58 от AlexandraObretenova

# 221
Туморните маркери не са гаранция.При мен бяха в норма въпреки ендометриозата.Толкова бързо след лапаро,едва ли са ендометриозни.Най-вероятно са фоликули.

# 222
Редактирах си коментара по- горе, ако някой може да ми отговори, нещо изтъпях тия дни…

# 223
Овулацията настъпва чак като се спукат. Ако се спукат и двата - късметче Simple Smile Може да се спука и само един.

# 224
Благодаря. Да се спукват, ше им се невиди…

Общи условия

Активация на акаунт