ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 48 598
  • 736
  •   1
Отговори
# 225
Щом са над 2 см са задържани. Няма да се спукат. Пукат се като станат около 19-20-21 мм. Трябва да си изчезнат със следващия цикъл или ако не изчезнат се назначава терапия или с противозачатъчни или с някакъв прогестерон.

# 226
Преди малко една мацка в друга тема писа, че при нея се пукат на 23-24. Да не пре-предавам чужди думи, но явно не е невъзможно.

Моите фоликули бяха 17-18мм, когато ми назначиха таймираща инжекция. А кистата, която си нося от месеци на единя яйчник и ни съмнява е 2,5-3, зависи от ъгъла.

# 227
Зависи,при мен се пукаха и над 2,5см,даже 3.

# 228
От туморните маркери евентуално само СА-125 дава насока за ендо. Ако е друг маркер, няма смисъл да го пускаш. Другото е за риск от ракови заболявания.

# 229
Благодаря, така мисля да направя. Извинявам се, вече ставам досадна, но според вас ендометриозата може ли да предизвиква косопад? Откриха ми я преди 6 месеца, косопадът започна преди 7. Изследвала съм щитовидна, желязо, пълна кръвна, витамин д, всичко е в норма. Мазала съм се с най-скъпите продукти, които успях да си позволя, както и с лук и чесън. Нищо не проработи. Ако естрогеновата доминантност е причината, а тя при мен е постоянна, означава да остана без коса. А познавам много жени с ендометриоза от години  и сред тях няма плешиви…

# 230
Здравейте,момичета! Искам да попитам, има ли някоя от вас тук, която  да се е ваксинирала. Препоръчително ли е при ендометриоза. Чета смесени мнения, също така и че трябва да се изчакат 2м ако правиш опити за бебе след лечението. Моля някой да ме светне, с ММ искаме но се колебаем.
Благодаря Ви, и бъдете много здрави. 🍀🙏

# 231
Следя.
И аз вече доста по-често се замислям да се ваксинирам.

# 232
Аз съм ваксинирана с 2 дози Пфайзер и нищо ми няма. Минаха 3 месеца от втората доза, имам много антитела. Няма противопоказания за ендометриоза. Аз съм също с тромбофилия и с повишени НК клетки, за които правя вливки и нямам проблеми. Моя позната със същите проблеми се ваксинира с Модерна и няма проблем и при нея. Ваксинирайте се смело, много по-зле е да се разболееш от Ковид по време на бременност, когато не може да се пият антибиотици, а всякакви вируси са силно противопоказни за бебето. А при мъжете вирусът скапва сперматозоидите за поне 3 месеца...
Всичките ми роднини и почти всички приятели (повечето са лекари, лаборанти, фармацевти) са ваксинирани и всички сме живи и здрави и без никакви странични реакции.

# 233
Кристи много благодаря за изчерпателния отговор. 🙏 Бъди здрава. 💋

# 234
А дали ако не се правят вливки и има риск от тромбози,ваксината е безопасна?Аз също искам да се ваксинирам,но поради това че съм с хронична венозна недостатъчност и генна мутация,предразполагаща към тромбози,не мога да се престраша.

# 235
А дали ако не се правят вливки и има риск от тромбози,ваксината е безопасна?Аз също искам да се ваксинирам,но поради това че съм с хронична венозна недостатъчност и генна мутация,предразполагаща към тромбози,не мога да се престраша.

Аз затова съм написала, че съм с тромбофилия и нямам проблем с ваксината. Като се ваксинирах бях след инвитро, което още повече сгъстява кръвта и не бях на терапия за разреждане на кръвта, но проблем не съм имала. Вливките се правят за НК клетки, нямат нищо общо със сгъстяването на кръвта. По време на ваксината не съм правила вливки, защото не правехме опити и нямаше смисъл (почивах си след предното инвитро и хормоните ми се наместваха). Вливките ги почнах с първите опити, което е горе долу месец и половина след втората доза.

# 236
  • София
Здравейте,
миналия месец ме диагностицираха с ендометриоза, при преглед от двама гинеколози. Тъй като имат различни мнения относно дали да пробваме първо терапия с хормони, ми се иска да мина през трето мение. Та въпроса ми е относно добър гинеколог, от когото да сте доволни, като става дума за София.

# 237
Здравей,
Аз се оперирах в Токуда и съм доволна, бях при д-р Маркова и д-р Танчев.

Здравейте,
миналия месец ме диагностицираха с ендометриоза, при преглед от двама гинеколози. Тъй като имат различни мнения относно дали да пробваме първо терапия с хормони, ми се иска да мина през трето мение. Та въпроса ми е относно добър гинеколог, от когото да сте доволни, като става дума за София.

# 238
Дами, имам въпрос към тези от вас, които са минали опрация за премахване на полипи и кисти - за колко време се възстановихте така, че да можете да се движите? Иии колко време бяхте в болница?
Като гледам датите края на август-началото на септември ще ми правят хистероскопия. На 5ти септември съм на сватба и както и да го гледам не мисля, че ще мога да отида 4-5 дни след това Confused
И още нещо - д-р Василева каза, че ще направим и двете процедури на куп - и опознавателната, и инвазивната, ако има нужда. Има ли някоя от вас с такъв случай?

(Чета из темата назад, но още не съм прочела всичко, съжалявам, ако е обсъждано на дълго и широко)

# 239
След лапарото за премахване на ендо киста и яйчник, се възстанових за около 10 дни, като на осмия вече ходех на работа. Неудобното ми беше, че трябваше да ходя с рокли, защото дънките са тесни и не е добре за раните.
И аз се бях притеснила за сватбата на единствения ми племенник, която дълго чакахме и подготвяхме, но тя беше 20 дни след операцията - танцувах си през цялото време и бях забравила, че съм оперирана.
В болницата бях общо 3 дни - на 1-ия ме приеха и правиха доста изследвания, на 2-ия ме оперираха по обяд, на 3-ия ме изписаха по обяд.

Общи условия

Активация на акаунт