ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 48 606
  • 736
  •   1
Отговори
# 255
Може да имате ендометриоза и без да се вижда на ехограф.Тя може да се изразява в ендометриозни огнища по органите,червата или по коремната стена.При мен на ехограф се видя само киста на яйчника,а при лапаро се оказа че имам огнища по тръбите и по предната коремна стена.
По време на цикъл се уголемява ендометриума/лигавицата/,която се изхвърляме с кръвотечението.
Щом имате такива болки според мен също се консултирайте с друг АГ.
Здравейте, какви може да са симптомите, когато ендометриозата е поразила други органи като черва, коремна кухина?

# 256
Симптомите може да са сраствания и болки,проблеми с изхождането,храносмилането,усещане за подут корем и газове,опъване особено по време на цикъл.

# 257
Мацки, аз пак с въпрос. Писах и в другата тема, съжалявам, че ще наспамя и тази, но е малко лудница в главата ми.

Кога се прави премахване на ендо огнища отдолу с хистероскопия и кога през корема - лапароскопия? Тотално нямам представа, колкото повече чета, толкова по-зле става. В сряда съм на преглед не при моята, защото е отпуск, но ще си задам всичките тъпи въпроси, които за съжаление явно са много :/

Хистероскопия се прави при аденомиоза (съвсем различно от ендометриоза заболяване, което представлява дълбока ендометриоза вътре в матката), също при полипи, миоми и тн. Тоест всеки проблем, който е вътре в матката се отстранява чрез хистеро. При хистероскопия нямат достъп до яйчниците, до коремната кухина и тн.

Ендометриозата, обаче, не е вътре в матката, а е извън нея и може да е из цялата коремна кухина. Затова ендометриоза се оперира с лапароскопия. При лапаро имат достъп по коремната кухина (яйчници, външната страна на матката, черва, външната страна на всички органи...), но не и вътре в матката.

Здравейте! Не знам дали съм точно за тази тема, но имам болки доста сходни с еднометриоза, но АГ ми каза, че нямам такова нещо. Симптомите са адска болки при дефекация в цикъл, в овулация също болки, при сядане (в цикъл), за секс да не говорим. При повече вкарване, така да се изразя-пищя от болка. Такива проблеми имам от две години, три, но се зачестиха след спонтанен аборт и възпаление от кюртажа... Имате ли на идея? Личната ми е казвала преди като ходих-преди бременността, че при цикъл матката се уголемява и се допира нещо до дебелото черво и поради това боли. Но пък болките при секс при повече вкарване не знам дали е от това... Много ще съм ви благодарна ако споделите някакво мнение по въпроса.

Ако имате само огнища без кисти по яйчниците (което е 1-ви и 2-ри стадии на ендометриоза от общо 4), няма как да ви диагностицират с ехография и единствения метод е диагностична лапароскопия, което си е операция. Аз съм с 2-ри стадии (имам огнища, имам и сраствания, но нямам кисти) и при мен я откриха случайно по време на лапароскопия по друг повод. От много години съм с много болезнен, много обилен и много продължителен цикъл. Болки при секс, болки по време на овулация. Повече от 10 години обикновени АГ ми казват, че съм луда и ми се смеят като описвам какво точно усещам. Както са ви написали отидете при репродуктивен, а не обикновен АГ.

# 258
Кристи, много благодаря за включването! Значи все пак правилно съм разбрала от четенето - полипи и каквото има по матката отвътре се прави с хистеро, а ако трябва да се маха кистата и да се оглежда корема - лапаро. Така като гледам ще трябва да се правят и двете, защото имам видим полип на ехограф и киста, която не расте, но има съмнение, че е ендометриозна + зацапване между М, но не всеки месец. Ще чакам д-р Василева с трепет Grinning Grinning Grinning

# 259
Здравейте! Има ли някоя от Вас преминала курс със Зафрила след лапароскопия,кога Ви дойде първият цикъл
Това е поста ми от 20.07.21 г. - "Моят МЦ дойде по време на втората опаковка, като 5 дни беше много обилен, както винаги, и продължи по-оскъдно още 10 дни. Тогава звънях на доктора, който ме оперира и той каза да не спирам Зафрилата и че всичко е нормално - да има МЦ, да няма МЦ, да е обилен, да е оскъден. Каквото и да се случва, все е нормално по време на приема на тези медикаменти. От тогава, вече 44 дни, нямам МЦ. Надявам се като приключа тази опаковка да си дойде нормален."

Към днешна дата още съм на 3-та опаковка и нямам цикъл - около 60 дни. Но реших да прекратя приема като ми свърши опаковката и се надявам след това да имам МЦ до няколко дни. Ако не дойде, докторът ще ми назначи противозачатъчни.

# 260
Здравейте! Има ли някоя от Вас преминала курс със Зафрила след лапароскопия,кога Ви дойде първият цикъл
Това е поста ми от 20.07.21 г. - "Моят МЦ дойде по време на втората опаковка, като 5 дни беше много обилен, както винаги, и продължи по-оскъдно още 10 дни. Тогава звънях на доктора, който ме оперира и той каза да не спирам Зафрилата и че всичко е нормално - да има МЦ, да няма МЦ, да е обилен, да е оскъден. Каквото и да се случва, все е нормално по време на приема на тези медикаменти. От тогава, вече 44 дни, нямам МЦ. Надявам се като приключа тази опаковка да си дойде нормален."

Към днешна дата още съм на 3-та опаковка и нямам цикъл - около 60 дни. Но реших да прекратя приема като ми свърши опаковката и се надявам след това да имам МЦ до няколко дни. Ако не дойде, докторът ще ми назначи противозачатъчни.
Да и аз не знам след 6-8м. лечение на зафрила какви са стъпките след това?

# 261
(ще е дълго)
Мацки, минах профилактичен вчера при д-р Дойчиновски. Видя даже два полипа, потвърди, че кистата е едно и каза, че трябва всичко да се махне, ако искам да имам шанс за успешно забременяване и износване. Обясни, че няма проблем и хистеро- и лапаро- да се направят на куп, като касата и съответно застрахователя плащат само за едното, защото е с едно направление. Обикновено пишат лапарото, защото е по-скъпо. В същото време д-р Василева знае за кистата от повече от година, за полипа от пролетта и въпреки това ме насочи за инсе. Снощи на връщане от прегледа осъзнах колко съм нещастна и колко огромна беля можеше да стане, ако инсе-то беше успешно, да не говорим за хормоните, които излишно пих по повода. Подозирам, че съм развила някакъв стокхолмски синдром към нея. Смятам, че ще е най-полезно за мен да я сменя.
До сега просто съм спирала да ходя при някого и съм отивала при друг. Сега обаче е малко по-друго. Нямам записан час при нея, тя реално съм почти сигурна, че няма и да се сети за мен, ако не ѝ се обадя и не отида повече. НО! Те оперират в една и съща болница, че и си партнират при операции. Ако той я викне за асистенция ще е малко сконфузно. Или няма да е? В крайна сметка имам право да избирам кой да ме лекува, но ми се ще да го изиграя възможно най-тактично.
Някакви мнения по повода? Надявам се, ако се преместя при него да не се наложи излишно забавяне, реално, за да ме приемат, ми трябва само чиста микробиология и направление за хоспитализация. Стига да има време би трябвало да може да ме оперира без много мотаене.

# 262
Колко голяма ти беше кистата?Пречи ли на работата на яйчника?Аз съм малко предубедена като препатила от лекари.За полипи съм съгласна,че трябва да се махнат,но да се реже яйчника ако е с малка киста,не съм съгласна.Още повече,че сега съществувал и метод за отстраняване с пункция.Аз инвитро правих с киста,кака че според мен Василева/не я познавам лично/правилно те е насочила.Не е кой знае какъв проблем стимулация с ендометриоза.Даже ако забременееш,това ще стопи кистата без операции.

# 263
Чакай, Стефи! Грешно съм се изразила по-горе Simple Smile Под "всичко" нямам предвид махане на яйчник, а всичко дето пречи Simple Smile Т.е. киста, полип и още каквото има за махане, без кардинални промени.
Кистата е около 3-4см, зависи как се гледа. Принципно си образувам фуликул, поне последния път сис стимулациите, яйчника работи, но с времето ще му се изчерпи запаса, защото кистата го тормози все пак. От тази страна е запушена тръбата, де, та съвсем не е надежно. Не че държа кистата да се махне, но така или иначе е хубаво да се направи лапаро да се огледа дали няма нещо друго. Ще го проговоря и ще попитам дали, ако няма нещо друго проблемо тази киста е нужно да се маха.
Нямам проблеми с това, че е правена инсеминация, а че е правена с установен полип с огромен риск. Не че е невъзможно да се износи с полип, но не е и много вероятно. В тази ситуация и Василева ми каза, че ще махаме, каквото има за махане. Просто вече се колебая дали да е при нея, защото това можеше да се е случило преди година и половина Simple Smile

# 264
Чакай, Стефи! Грешно съм се изразила по-горе Simple Smile Под "всичко" нямам предвид махане на яйчник, а всичко дето пречи Simple Smile Т.е. киста, полип и още каквото има за махане, без кардинални промени.
Кистата е около 3-4см, зависи как се гледа. Принципно си образувам фуликул, поне последния път сис стимулациите, яйчника работи, но с времето ще му се изчерпи запаса, защото кистата го тормози все пак. От тази страна е запушена тръбата, де, та съвсем не е надежно. Не че държа кистата да се махне, но така или иначе е хубаво да се направи лапаро да се огледа дали няма нещо друго. Ще го проговоря и ще попитам дали, ако няма нещо друго проблемо тази киста е нужно да се маха.
Нямам проблеми с това, че е правена инсеминация, а че е правена с установен полип с огромен риск. Не че е невъзможно да се износи с полип, но не е и много вероятно. В тази ситуация и Василева ми каза, че ще махаме, каквото има за махане. Просто вече се колебая дали да е при нея, защото това можеше да се е случило преди година и половина Simple Smile
Привет, при отстраняване на киста се реже и част от яйчника и така се намаля яйчниковия резерв, това е имала предвид другата потребителка.

# 265
Не е задължително да се реже яйчник или част от него. Зависи от хирурга. На мен са ми махани две 8-9 сантиметрови кисти от двата яйчника, не е пипана тъкан от тях. Друг е въпросът колко самите кисти са им изконсумирали резерва…

# 266
С това съм наясно. За това изрично внимателно ще го проговоря предварително дали има нужда да се премахва кистата и съответно част от яйчника. Опасението ми е, че щом има киста, значи има и друго, което трябва да се изчисти. Ако няма - чудесно.

# 267
      При всяко пипане на яйчника, дори да е минимално и супер повърхностно, АМХ пада. Съветите при кисти на яйчник и опити за бебе са, първо да се направи инвитро, за да се замразят ембриони и да се гарантира (донякъде)  фертилитета, след това операция и след това трансфер на размразено ембрионче. Ако си си изследвала АМХ можеш по-лесно да вземеш решение. Ако е под 2, по-добре е да не пипаш кистата, защото е много вероятно да паднеш под 0,5 след операцията. Моят беше 5 преди лапаро, нямах кисти, а само мъничко повърхностно огнище на единия яйчник, което е премахнато с лазер, без да се реже нищо от яйчника. След лапарото АМХ 3,4 и този яйчник не е имал овулация нито веднъж вече 1 година (само 2 празни фоликулни кисти, които изчезваха на следващ цикъл). При инвитро след операцията от този яйчник не излезе нищо, само от здравия. Ако можех да върна назад - нямаше да се оперирам. Имай го предвид.
      Полипът трябва да се махне обаче.

# 268
      Да попитам нещо малко встрани. Откакто ме оперираха, започнаха да ми отичат краката от коленете надолу. Не всеки ден, не безумно много, но тежат и се подуват. Изследвала съм всичко, което може да причини оток, здрава съм. Някъде мернах, че след гинекологична операция се получава това. Така съм вече 3-ти месец. Чудех се някоя със сходен проблем дали има и намерила ли е решение…

# 269
      Крис, много благодаря отново за съветите и споделения опит.
      Не съм тествала, но ще пусна изследване. Прочетох, че няма изискване да е в определен ден от цикъла (ще прочета на още 5 места Grinning) и ще го обмисля.

Общи условия

Активация на акаунт