ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 48 614
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
+1 и аз се възстанових супер бързо. Малко трудно ми беше навеждането. Но веднага след като ми махнаха катетъра влязох да си ударя един душ в банята в болницата. Сестрата се очуди даже, без нейна помощ. 😁
Спокойно Инферия всичко ще бъде наред, стискам ти палци🍀💛.
След лапарото за премахване на ендо киста и яйчник, се възстанових за около 10 дни, като на осмия вече ходех на работа. Неудобното ми беше, че трябваше да ходя с рокли, защото дънките са тесни и не е добре за раните.
И аз се бях притеснила за сватбата на единствения ми племенник, която дълго чакахме и подготвяхме, но тя беше 20 дни след операцията - танцувах си през цялото време и бях забравила, че съм оперирана.
В болницата бях общо 3 дни - на 1-ия ме приеха и правиха доста изследвания, на 2-ия ме оперираха по обяд, на 3-ия ме изписаха по обяд.

# 241
Аз се възстанових напълно за 2 месеца, преди това ходех сгъната на 2 и не можех да си изправя гърба от болки...Писала съм и преди, че беше пълен ад и адски болки при мен, а даже едната дупка се отвори повторно след 2 седмици от бавно качване на стълби до втория етаж. Чак на 3-тата седмица можех да се изправям сама в леглото. Оперираха ме в Щерев, не съм имала кисти, а са горили единични лезии по перитунеума, единия яйчник и зад матката и са махнали сраствания от едната ми тръба.
Преди 2 месеца моя близка се оперира (махнаха и единия яйчник и тръба) и след операцията дойде вкъщи с идеята да се грижа за нея, ако зле като мен. От първия ден на изписване можеше да си става сама и беше подвижна. На 3-тия ден престой вкъщи се прибра у тях, защото беше достатъчно самостоятелна. Сега 2 месеца по-късно има някакви болки в дупката на пъпа и в матката, защото си носила сама пазара от магазина 8 кг., но нищо и няма. Тя се оперира при д-р Попов във Вита. Нейният праг на болка е страшно нисък, а моят е много висок и въпреки това контраста между възстановяването и и моето е огромен...Преди съм имала и отворена операция по друг повод и беше като СПА процедура в сравнение с тази операция в Щерев...

# 242
Реално можеш да се движиш още на същият ден, няколко часа след операцията, а моята е била тежка. Но поне при мен, движението беше неприятно, докато не ми махнаха конците, защото много опъват. Това беше на 7-ми или 8-ми ден. Иначе започнах да ходя изправена на 2-ри или 3-ти ден. 10 дни след лапарото бях на работа. Общо взето не съм имала проблеми. Престоят ми в болницата беше 2 дни, на 3-ят ме изписаха.

# 243
Аз лежах само една нощ в болница.На следващия ден ме изписаха.При мен възстановяването беше много бързо.Имах малко болки в ребрата от газа,но още в същия ден на изписването пусках прахосмукачка и си вършех домашните задачи.На 4 ден ходих на плажа,но седях с тениска,още не ми бяха махнали конеца от пъпа.Другите две дупки отстрани бяха само лепени.Конеца ми го свалиха на 7 ден.Все едно нищо не ми бяха правили.Много добре се чувствах.Понеже преди това съм претърпяла доста сериозна коремна операция,лапарото ми се стори песен в сравнение с нея.Забравих да кажа,че аз нямах нито дренаж,нито катетър.Явно са ми махнали катетъра преди да се събудя от упойката.Веднага като се събудих ме преместиха от в стая и си ходих до тоалетна.

# 244
Стефи, при кого се оперирахте вие?

# 245
Стефи, при кого се оперирахте вие?
Оперирах се при д-р Александров,АГ Варна,2016г.

# 246
Здравейте,
вчера имаше уебинар за ендометриозата (хранене при ендометриозата) прилагам линк.

https://www.youtube.com/watch?v=xo4QM3oNfjg

# 247
Здравей, Cruella,
Аз също исках и искам да се ваксинирам. Операцията ми беше преди 4 месеца, даже си правех планове, как ще мине 1 месец от операцията и отивам да ме боцкат, дори и гинекологът ми каза, че, ако реша, сега е моментът. След това да изчакаме 2 месеца и газ с опитите.
1 месец след операцията, личната ми звънна да ме пита дали искам да се ваксинирам и си викам, ебаси късмета, тя ми чете мислите. Да, ама за всеки случай реших да звънна тук-там и да ми дадат някакъв съвет. Първо, звъннах в Министерство на здравеопазването - оттам ми казаха да се въздържа за момента, тъй като нямало достатъчно данни, как влияе ваксината на бременни и на такива плануващи бременност. След това звъннах на РЗИ - София, същото ми казаха, изпратиха ми и една наредба, в която пишеше, че не е препоръчително. Накрая звъннах и на една лекарка по заразни и епидимиологични болести към така наречения "извънреден щаб", на която намерих кооринатите в сайта, но и нейното мнение и съвет беше да не се ваксинирам на този етап. Та, така, в крайна сметка, ваксинацията, я оставих на заден план за момента.
Искам да по питам момичетата с късна овулация - колко пъти ходихте да ви следят ову с ехограф, за да ви кажат, че сте с късна ову? Вчера, бях до гинеколога, хем за проверка, как е движат нещата след операцията, хем да видим дали ову ми е така, както я дава приложението. Според приложението на телефона ми, "денят" беше вчера, но той след като пресметна и видя нещата, каза, че ще започне след 3 дни. Знам, че приложенията са настроени стандартно на 28 дни и моето е същото. Та, сега се чудя дали до момента, аз винаги съм била в грешка, кога ми е ову, като съм се водела по приложението. Той даде мнение, че най-вероятно при мен става дума за късна ову, по принцип. Наистина ми е интерсно, тези от вас, които сте с късна ову, колко пъти ходихте да ви проследят с ехограф, за да разбере, че сте с късна? Септември месец ще направя още 1 преглед, за да видим при другия яйчник, как ще в ову.

Здравейте,момичета! Искам да попитам, има ли някоя от вас тук, която  да се е ваксинирала. Препоръчително ли е при ендометриоза. Чета смесени мнения, също така и че трябва да се изчакат 2м ако правиш опити за бебе след лечението. Моля някой да ме светне, с ММ искаме но се колебаем.
Благодаря Ви, и бъдете много здрави. 🍀🙏

# 248
Има надежда благодаря ти 😇. Аз септември, ще ходя на преглед и ще питам док как стоят нещата всъщност,сега е в отпуск и да не го притеснявам излишно.
Искам да попитам, момичета след операцията и лечението страдам от инфекции след бебеправенето. Вече ми иде да се гръмна.. Всички антибиотици минах, омръзна ми. След почивката отивам при Хомеопат, за една консултация, че с тия антибиотици всеки месец хич не е ок за организма. Имате ли такъв проблем..?

# 249
Здравейте! Има ли някоя от Вас преминала курс със Зафрила след лапароскопия,кога Ви дойде първият цикъл

# 250
Мацки, аз пак с въпрос. Писах и в другата тема, съжалявам, че ще наспамя и тази, но е малко лудница в главата ми.

Кога се прави премахване на ендо огнища отдолу с хистероскопия и кога през корема - лапароскопия? Тотално нямам представа, колкото повече чета, толкова по-зле става. В сряда съм на преглед не при моята, защото е отпуск, но ще си задам всичките тъпи въпроси, които за съжаление явно са много :/

# 251
Здравейте! Не знам дали съм точно за тази тема, но имам болки доста сходни с еднометриоза, но АГ ми каза, че нямам такова нещо. Симптомите са адска болки при дефекация в цикъл, в овулация също болки, при сядане (в цикъл), за секс да не говорим. При повече вкарване, така да се изразя-пищя от болка. Такива проблеми имам от две години, три, но се зачестиха след спонтанен аборт и възпаление от кюртажа... Имате ли на идея? Личната ми е казвала преди като ходих-преди бременността, че при цикъл матката се уголемява и се допира нещо до дебелото черво и поради това боли. Но пък болките при секс при повече вкарване не знам дали е от това... Много ще съм ви благодарна ако споделите някакво мнение по въпроса.

# 252
Консултирайте се и с друг АГ.

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 17:50 от nadito0o

# 253
Може да имате ендометриоза и без да се вижда на ехограф.Тя може да се изразява в ендометриозни огнища по органите,червата или по коремната стена.При мен на ехограф се видя само киста на яйчника,а при лапаро се оказа че имам огнища по тръбите и по предната коремна стена.
По време на цикъл се уголемява ендометриума/лигавицата/,която се изхвърляме с кръвотечението.
Щом имате такива болки според мен също се консултирайте с друг АГ.

# 254
Подкрепям предишните две мнения. Задължително се консултирайте с още поне един специалист, но Ви съветвам, по възможност, да е репродуктивен такъв. Тъй като повечето АГ-та, изообщо не са добре запознати с това заболяване. И могат куп глупости да наговорят и много щети да нанесат, с оглед на това, че забавят поставянето на диагнозата и лечението на заболяването, във времето. Аз също имам такива силни болки по време на цикъл и ходене до тоалетна. При мен са точно от ендометриоза.

Общи условия

Активация на акаунт