ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 48 707
  • 736
  •   2
Отговори
# 285
Вярно е😊. Попов искаше инвитро, но Дойчиновски се застъпи и каза да не бързаме. Ще направи всичко възможно за естествено. 😇
Мацки, излезе амх-то, сега вече съм в голяма дилема.
AMH 3.97 при референция 1.00 - 6.80
Ще чуя Дойчиновски днес, но на прегледа ми прозвуча като да не е фен на назначаване на инвитро, хормони и т.н. "току така". Май ще трябва да търся и трето мнение.
Сега съм седнала да си прегледам всички стари снимки, да видя тая киста расте ли, не расте ли, защото последния път я видя с 1см по-голяма след стимулациите.

# 286
  • София
Здравейте!
Някой знае ли дали в болница Иван Рилски в София правят ЯМР безплатно с карта към Булстрад?

# 287
За ЯМР ти трябва предварително одобрение от застрахователя, първо с тях трябва да говориш и ще ти кажат и къде имаш покритие. Има лечебни заведения, за които само някои фирми имат покритие.

# 288
Здравейте. Не знам точно как да започна, но имам нужда от съвет.
Оказа се, че имам ендометриозни кисти. Лекарката ми предложи или лапароскопия или да продължавам на противозачатъчни, за да си спестя болката. Обаче ние с съпруга ми искаме в най-скоро време да имаме дете, така че отпада това със противозачатъчните. След като обясних това ми предложи да правим опити за бебе сега или да се оперирам и след това инвитро. В главата ми е голям хаос. Имам ли шанс да забременея или да не губя време и направо на лапароскопия??? Какво бихте ме посъветвали? Благодаря предварително.

# 289
Има си тема за ендометриоза. Щом се е стигнало до кисти, явно е в напреднал етап и много вероятно да възпрепятства забременяването. Според мен по-добрият вариант е операция, лечение и опити за бебе след това.

# 290
Здравейте,не се колебайте,направете операцията и след като се възстановите ин витро.Моя приятелка 10г се мъчи с болки и не можеше да забременее,оперира се и след това забременя още от първи опит ин витро Желая ви,успех!

# 291
Аз се оперирах лятото на 2019г, после бях 6м на лечение и след това подновихме опитите за забременяване, но и до днес без успех. От този месец започваме инвитро, та аз лично не бих го отлагала след операцията, още повече, че ние сме и с мъжки фактор и става съвсем трудно да се получи.

# 292
Сестра ми след операция беше 6м на лечение и още на 2 месец след прекратяването му забременя естествено. При мен ендометриоза се откри при друга операция . Нямах лечения, защото казаха , че е в начален етап и се готвихме за ин витро с много тежък мъжки фактор. От 2 опит съм бременна .

# 293
Здравейте, момичета.
Четох някъде, че слагат спирала "мирена" за предотвратяване на повторна поява на киста-ендометриоза след операция и лечение. Която не е само предпазване от забременяване, но и регулира хормоните.. Някои има ли повече инфо?Thinking

# 294
Дами, привет. Аз с малък ъпдейт. Неделя ме приемат,понеделник ме лапароскопират. Ендо-кистата сега се оказа съмнителна дали  е ендо или демоит. Ей това са резултатите от туморните маркери. Някой дали може да удари едно рамо? Четох, четох, едното е показател за някакво изменение, другото е възможен проблем на панкреаса, но и двете не се ползват диагностицивно, а само за наблюдение дали се движат параметрите. Пратих ги на док за разчитане и дали трябва да пускам нещо друго.

# 295
SisiG влез в групата за ендометриоза във фейсбук (https://www.facebook.com/groups/endometriosisbg/) Може да намериш много инфо по темата. Има момичета забременели естествено с киста, други правят инвитро с киста и пак се получава. При други както и при мен не успях да забременея с кистата, наложи се лапароскопия и после правихме пак опити, но без резултат. Стигнахме до варианта инвитро и от първия път съм бременна, макар и още да съм съвсем в началото и се моля да се развие добре малката точица Simple Smile Просто при всеки протича различно, преценете си, консултирайте се с няколко доктора и си решете спрямо вашата ситуация. Успех!

Inferiya аз знам, че кръвните нищо не значат при ендометриоза. Да ако СА 125 е завишен може да е ендо, но може и да не е. За дермоидните не знам как стои въпроса. Хистологията ще покаже най-сигурно. Успех!

# 296
Аз се включвам, вече 6м правим опити след Золадекса. На 8ми съм на преглед, надеждата ми е в доктора. Хем искам да идва по бързо 8ми,хем ме е страх. 😔🤗

# 297
Здравейте!
Моля за някакви насоки!

Голямата ми дъщеря /21г./ преди три години беше оперирана от киста на яйчника. Кистата беше доста голяма и се беше срастнала с тръбата, поради което остраниха тръбата. Яйъчникът си остана. Правена е хистология, в която не пишеше да се касае за ендометриална киста. Дъщеря ми по принцип има вродена аномалия на лимфни съдове в тази половина на тялото - докторите евентуално свързват с това.

Вчера посетихме АГ специалист, тъй като дъщеря ми има много болезнен МЦ и много обилен.
Има съмнения за ендометриоза.
Назначиха хормони, които тя пусна днес - на 4-ти ден от цикъла.
Пролактинът е 315,9 при реф.ст. 29,5 до 513,00.
Тестостерон 1,86 при реф.ст. 0,17 до 2,53
Естрадиол 17,2 при реф.ст. в 4-7 ден от цикъла 40,00 до 253,00

Утре пак е при АГ.
Виждам, че естрадиола е нисък под реф.ст. На какво може да се дължи.
Какво следва да правим нататък, за да потвърдим или отхвърлим диагнозата ендометриоза?

# 298
Няма как да разберете нито от хормони, нито от нищо изследвано с кръв. Единствено с лапароскопия може да се диагностицира или евентуално, ако има киста на яйчника и много опитен лекар изрази съмнение, че е ендометриозна, но пак не е 100% сигурно, докато не се направи хистология. Хормоните нищо не значат. Обилния и болезнен цикъл - също. Съвет от мен е да отиде на преглед между 1-ви и 3-ти ден на цикъла, за да я видят за полипи или миоми, заради обилния цикъл. Прави си предварителна уговорка с лекар и като и дойде цикъла отива. Преглежда се в началото на цикъла, защото тогава лигавицата още е много малка и по-лесно може да се види дали има нещо съмнително. Щом при операцията на кистата не пише нищо за ендомертиоза, значи тогава е нямала ендометриоза.

# 299
Няма как да разберете нито от хормони, нито от нищо изследвано с кръв. Единствено с лапароскопия може да се диагностицира или евентуално, ако има киста на яйчника и много опитен лекар изрази съмнение, че е ендометриозна, но пак не е 100% сигурно, докато не се направи хистология. Хормоните нищо не значат. Обилния и болезнен цикъл - също. Съвет от мен е да отиде на преглед между 1-ви и 3-ти ден на цикъла, за да я видят за полипи или миоми, заради обилния цикъл. Прави си предварителна уговорка с лекар и като и дойде цикъла отива. Преглежда се в началото на цикъла, защото тогава лигавицата още е много малка и по-лесно може да се види дали има нещо съмнително. Щом при операцията на кистата не пише нищо за ендомертиоза, значи тогава е нямала ендометриоза.

Надявам се и аз да е така! Щом не пише.

Ами тя вчера като ходи при АГ беше трети ден и са я гледали на ехограф. Не са казали да има други кисти.
Ще видим утре какво ще каже докторката.

А ниския естрадиол какво може да се направи?
Дъщеря ми е вегетарианка от две години, ако има значение.

Общи условия

Активация на акаунт