ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 48 705
  • 736
  •   1
Отговори
# 300
Много е добре, че е вегетарианка, това само би и помогнало при хормонални нарушения. Естрадиола като цяло е трудно определим хормон, аз например съм с естрогенова доминантност, но естрадиола ми е нисък в кръвта, защото не е там, а в черния дроб. Черният дроб е отговорен за метаболизма на естрадиола и когато има някакво нарушение във функцията му се натрупва там и се получава излишък, който обаче не се хваща с кръвни изследвания. А си страдам от излишъка му под формата на множество кисти в гърдите, ендометриоза, полип, доброкачествен тумор на черния дроб, който се получава от излшен естроген и тн.
С две думи - нищо не значи това кръвно изследване.

# 301
Kris_ti, благодаря!

Тъкмо мина консултацията днес АГ-то.
За ниския естрадиол й казали на дъщеря ми, че трябва да пие 6 месеца противозачатъчни.
Ще видим какво ще правим, защото мъжът ми има наследствен фактор за образуване на тромби, вече дори преживя белодробна емболия. Много е вероятно и дъщеря ми да носи този наследствен фактор, ще направим изследване. А противозачатъчните по принцип провокират образуването на тромби...

# 302
Отидете на друг лекар. Противозачатъчни не лекуват абсолютно нищо. Нисък естрадиол може просто да значи, че този цикъл няма да има овулация. А ако това се повтаря - се търсят други причини. Не просто да пие 6м хормони, които на всичкото отгоре само спират цикъла, не регулират нищо. Иначе рисковете от тромбоза при тях са минимални, но да - има ги.

# 303
Здравейте. Пускаха ми хормонални изследвания, понеже бебето не се получава вече 6м. Амх ми излезе на границата 0,874 в рефентни стойности 0,6-6,8. Инхибин В 41.34 в рефентни стойности 40.00-200.00. На 24 години съм, с 1 операция на ендометриоза, с два яйчника, и доказана овулация с фоликуметрия. Предстои ми консултация при репродуктивен. Но съм уплашена, ще пусна и витамин Д при взимане на кръв за Прогестерон. Вдига ли се по някакъв начин? Този резултат за мен е плащеш на тази възраст. 🤔

# 304
Cruella56, възможно е ниският витамин Д да окаже влияние. Искрено се надявам да се вдигне и скоро да ви се получат нещата. За съжаление такива резултати се срещат все по-често при млади жени.

# 305
Здравейте. Някои моме ли да ми препоръча добър лекар, които се занимава с ендометриоза за северозападна България,Монтана ,Видин Враца

# 306
  • Казанлък
Здравейте, момичета! Извинявам се, че "нахлувам" в темата ви, но имам въпроси за ЗАФРИЛА и единствената оскъдна информация, която ми излиза е тук. Аз нямам ендометриоза, или поне към момента не съм диагностицирана с такава, но цял живот съм с много проблемен и обилен цикъл, с постоянни кръвоизливи. Нещата се влошиха преди 6 години, когато ми откриха 2 миомни възела. Миналата година след зверски кръвоизлив  ( пълен макси тампон плюс нощна превръзка за 40 мин.) ме приеха по спешност за кюртаж и от тогава почти всички лекари ме навиват за отстраняване на матката. Естествено, че аз не искам да се разделям с нея, макар да съм раждала ( имам дъщеря на 16) и от тогава отлагам това решение. Нещата след кюртажа обаче станаха още по-кошмарни- силни болки и цикъл по над 2 седмици плюс постоянно зацапване и след това. Не живея нормално, чувствам се половин човек, при цикъл си стоя  затворена вкъщи, трудно ми е да ходя дори и на работа. Анемията ми е постоянен спътник! Реших да сложа край на тези мъки и да намеря решение и да се оперирам. Края на август си пуснах пълна кръвна картина и ситуацията хич не е добре - хемоглобина ми е 86. Посетих гинеколога, който миналата година ми беше обяснил, че има шанс да премахне само възлите с лапароскопска операция и да запази матката ми. Да обаче от толкова чудене нещата са се променили много бързо. Възлите от 2 вече са 4 и ако искам да запазя матката си- варианта е само отворена операция, от която много ме е страх. Проблем обаче е ниският хемоглобин. За да ме оперират и поставят под анестезия трябва да е минимум 100 ( и то малко да му мяза), а аз не съм била с такъв от години, въпреки, че пия желязо. Проблема е, че това, което изтича е много повече от това което евентуално се набавя с хапчетата. За целта трябва да нямам цикъл, за да мога да кача хемоглобина и да се подложат на операцията. Изписа ми ЗАФРИЛА от първият ден на цикъла, пия го от 6 дни, но цикъла няма и намерение да става по-слаб, а какво да говорим да спре. Даже имам чувството, че се засилва, а и съсиреци те стават все повече и повече. Моля, тези които имат опит със ЗАФРИЛА да споделят как е било при тях и има ли шанс цикълът ми да спре, защото след още един такъв, доктора каза, че ще трябва да вляза за кръвопреливане

# 307
  • София
Може да опитате да спрете цикъла със Золадекс, обсъдили ли сте? Тогава спира задължително.

# 308
  • Казанлък
Aurora не сме го обсъждали, нито ми е предложено, като вариант.Даже от тук разбрах за него.Явно така е преценил доктора, но ако нещата продължат така след първата опаковка, ще попитам за Золадекс задължително. Д-р Бузалов от Стара Загора ми ги предписа. Той е известен гинеколог-онколог с добър авторитет в района. Тези дни ще се опитам да запазя час за Д-р Тодор Димитров от клиника Надежда в София и може него да попитам. Прочетох листовката и видях, че се използва и при миоми, така че задължително ще се консултирам.

# 309
Аз пих Зафрила 3 месеца, след премахване на ЕМ киста. По време на първата опаковка ми дойде МЦ, обилен, както винаги, имам и 2 миоми. Това беше на 07.06.21 г. Докторът ми беше казал да не я спирам, без да се съобразявам има ли кървене, няма ли. Свърших  3-тата опаковка на 13.08.21 г. и ми дойде чак на 01.09.21 г. Нямах цикъл общо 3 месеца. Така че при мен Зафрила го спря, но не е задължително при всички да е така.

# 310
  • Казанлък
Bennie99,  значи не е задължително да подейства от първата опаковка, както е станало и при вас. При мен е назначена също без прекъсване, докато мине операцията, за която все още нямам насрочена дата. Може би прогестагена трябва да се натрупа, за да започне да действа, но като цяло се чувствам зле от хапчетата, макар да ги пия едва от седмица. Снощи имах такива силни болки, че чак с глас ревах...

# 311
  • София
От какво са болките, от кисти или ендометриозни лезии?
Съчувствам ви, звучи много тъжно.
Аз вдигнах хемоглобина със сорбифер дурулес, опитвали ли сте?

Последна редакция: нд, 12 сеп 2021, 17:59 от Aurora

# 312
  • Казанлък
Aurora нямам диагностицирана ендометриоза, само 4 миомни възела. Проблемите ми са от тях. Силните болки снощи ( сравнявам ги с контракции) ги възлагане на Зафрила. Болки си имам, но като това чудо вчера не бях преживявала, а имам висок праг на търпимост. Сорбифер не съм пила до сега. Хематолога ми предписа Малтофер сироп, но след кюртажа миналата година го смених с Малтофер Фол ( желязо и фолиева киселина). При мен има съмнение и за таласемия, което усложнява допълнително нещата. Все още не е доказана, защото за да се изследва трябва желязото ми да е в норма, а то не е от години. Стойността на желязото ми в момента е под 2, при долна граница 10.7, затова е толкова важно цикъла ми да се повлияе и спре от ЗАФРИЛА, за да мога да вдигна показателите и да мога да се оперирам. При прегледа ми преди 10 дни, гинеколога каза, че при още едно такова кървене  ще трябва да ми направят кръвопреливане. Затова вчера "нахлух" в групата ви за съвет относно ЗАФРИЛА, защото много се уплаших от това неспиращо и още по-обилно кръвотечение вече една седмица, заради лекарство, което трябва да го спре...

# 313
  • София
Да, разбирам те
По-добре ли си днес?
Опитай с калциум-фосфо-ц?

# 314
  • Казанлък
Aurora днес ситуацията е без промяна. Опитах се да се свържа с доктора по телефона, но сестрата ми каза, че не е удобно и евентуално да пробвам след 20.00. Пия само витамин Ц, защото калция пречи на усвояването на желязото, даже и млечните продукти съм ограничила заради това. Абе направо всичко това си е омагьосан кръг...

Общи условия

Активация на акаунт