ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 48 664
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
https://www.endometriosis.bg/diagnostika-i-hirurgichno-lechenie-na-endometrioza/
Прочети тук за шоколадовите кисти. И като цяло разглеждай цеееелия сайт на мацките, има повече информация, от колкото можеш да си представиш Simple Smile
(не че не мога и аз да ти кажа с две думи - едните са фоликулярни, другите дермоидни, третите ендометризони, появяват се в различни моменти и по различни причини + изглеждат различно на ехо-то, ама е друго да го обясни спец и да можеш да разгледаш и теми, които даже не знаеш, че те вълнуват Simple Smile )

# 361
Здравейте,
Повечето АГ-та изписват за няколко месеца противозачатъчни, понякога кистите (ако не са ендометриоза) се повияват от хапчета и изчезват. Ако това не помогне се прибягва към лапаро. При мен беше същото, кистата не се промени, даже порасна около 4-5см. и се наложи операция.
Според мен се консултирай с репродуктивен специалист за съвет.

Здравейте, бях на три прегледа при гинеколог в рамките на месец и стигна до извода, че имам ендометриоза. Първо беше ми казала, че може да е ендометриоза и кистозни яйчници, но последно каза, че е ендометриоза, 3см, след преглед с ехограф. Искам да попитам при вас по този начин ли ви откриха ендометриозата? Правих и изследвания, CA125 беше 34 при горна граница 35.
Искаме с моя мъж да правим опити за бебе, но сега с този проблем се притеснявам. Гинеколожката ми каза, че не е невъзможно, но ще е по-трудно... Изписа ми Оргаметрил за 3 месеца, но това доколкото прочетох е противозачатъчно. След това каза да отида пак на преглед. Надявам се всичко да е наред... Благодаря предварително!
Според мен е по-добре да се консултураш с някой лекар, който се заниммава конкретно с ендометриоза. Малко по-нагоре в постовете са споменати 3 имена.
С ехограф най-често се открива ако има киста. СА125 и да е в норма не е показателно. Моя близка имаше СА125 в норма и ендометриоза.
Относно противозачатъчното някак не ми звучи логично щом искате да правите опити. Според това, което знам противозачатъчните само спират нарастването, но само до там. Евентуално тук логика мога да намеря ако идеята на лекарката е че след противозачатъчни по-бързо се забременява.. ма пък може и сега да пробвате и ако не стане тогава противозачатъчни.. затова консултация и с друг специалист може да е добра идея
Успех!

# 362
Аз пиех Оргаметрил без прекъсване всеки ден в продължение на 7 месеца и през тези месеци нямах цикъл.След спирането му,цикълът ми се възстанови след 3 седмици.Не бих си го причинила отново и не препоръчвам.По-добре е според мен щом мъжът ви го няма в момента,да пробвате месец два с по-лек хормонален контрацептив.Много хора се оплакват от Оргаметрил.Аз качих за тези месеци едни килограми които до ден днешен си стоят.Обикновените АГ често пъти не са наясно.Според мен се консултирайте с репродуктивен специалист преди да започнете да пиете таблетките.

# 363
+1 и аз бях така 4 м на противозачатъчни от които качих много кг и не се чувствах добре, дори кистите за толкова кратък период растяха... И ме насочиха за лапаро, самата операция не е страшна. По страшно е, какво ще пише на епикризата след това.. 😒Истината е, че това е голяма гад... 😐 На мен ми повлия психически много.
Здравейте,
Повечето АГ-та изписват за няколко месеца противозачатъчни, понякога кистите (ако не са ендометриоза) се повияват от хапчета и изчезват. Ако това не помогне се прибягва към лапаро. При мен беше същото, кистата не се промени, даже порасна около 4-5см. и се наложи операция.
Според мен се консултирай с репродуктивен специалист за съвет.

Здравейте, бях на три прегледа при гинеколог в рамките на месец и стигна до извода, че имам ендометриоза. Първо беше ми казала, че може да е ендометриоза и кистозни яйчници, но последно каза, че е ендометриоза, 3см, след преглед с ехограф. Искам да попитам при вас по този начин ли ви откриха ендометриозата? Правих и изследвания, CA125 беше 34 при горна граница 35.
Искаме с моя мъж да правим опити за бебе, но сега с този проблем се притеснявам. Гинеколожката ми каза, че не е невъзможно, но ще е по-трудно... Изписа ми Оргаметрил за 3 месеца, но това доколкото прочетох е противозачатъчно. След това каза да отида пак на преглед. Надявам се всичко да е наред... Благодаря предварително!
Според мен е по-добре да се консултураш с някой лекар, който се заниммава конкретно с ендометриоза. Малко по-нагоре в постовете са споменати 3 имена.
С ехограф най-често се открива ако има киста. СА125 и да е в норма не е показателно. Моя близка имаше СА125 в норма и ендометриоза.
Относно противозачатъчното някак не ми звучи логично щом искате да правите опити. Според това, което знам противозачатъчните само спират нарастването, но само до там. Евентуално тук логика мога да намеря ако идеята на лекарката е че след противозачатъчни по-бързо се забременява.. ма пък може и сега да пробвате и ако не стане тогава противозачатъчни.. затова консултация и с друг специалист може да е добра идея
Успех!

# 364
Аз бях при гинеколог - репродуктивен специалист, не обикновен гинеколог. Тя ми каза, че даже този Оргаметрил са го спрели в България и го поръчах от турска аптека. Изписа ми да го пия по график на 14ден от МЦ, но ако нямам такъв как ще трябва да го следя, това е странното. Аз по принцип нямам проблеми с менструацията, последните 2 3 месеца само с няколко дни, иначе преди това си беше винаги 28 дни. Затова не знам ако започна да ги пия тези хапчета да не объркам всичко... Освен наистина първо да отида и при друг специалист. Аз съм от Варна, гледах добри отзиви за доктор Атанас Александров, някой друг?

# 365
Аз също съм от Варна.Ходила съм при д-р Атанас Александров и при баща му в АГ болница Кателия Александров.Мисля,че те могат да ви дадат най-компетентно мнение.Не тъпчат излишно с лекарства освен ако не се налага.Вие при кого сте ходили във Варна?Според мен се консултирайте с някой от тях.Аз доста съм патила от варненските лекари,така че винаги си имайте едно наум.Второ мнение никога не е излишно.

# 366
@Gabriela9 относно дали кистата е ендометриозна или не, по принцип и ти можеш да сравниш ако са ти дали снимка.
На мен първоначално обикновена АГ ми каза, че кистата е обикновена (фоликулярна) и така ми загуби 2,3 месеца. Чак след като не изчезна и си направих СА125 ми промени диагнозата. Аз вече се бях разлолебала в нейната преценка и един ден гледайки снимките търсех в нета да сравня с други кисти. Оказа се, че фоликулярните на ехограф са изцяло черни и хомогенни, ендометриозните са по-скоро сивкави (имат множество сиви малки точици). Можеш да потърсиш на английски endometrioma ultrasound (на images), както и за другите видове кисти, за да сравниш.

# 367
@Gabriela9 относно дали кистата е ендометриозна или не, по принцип и ти можеш да сравниш ако са ти дали снимка.
На мен първоначално обикновена АГ ми каза, че кистата е обикновена (фоликулярна) и така ми загуби 2,3 месеца. Чак след като не изчезна и си направих СА125 ми промени диагнозата. Аз вече се бях разлолебала в нейната преценка и един ден гледайки снимките търсех в нета да сравня с други кисти. Оказа се, че фоликулярните на ехограф са изцяло черни и хомогенни, ендометриозните са по-скоро сивкави (имат множество сиви малки точици). Можеш да потърсиш на английски endometrioma ultrasound (на images), както и за другите видове кисти, за да сравниш.

Да, ендометриозните са "уплътнени", тоест в средата имат сивкави петна, което означава, че са плътни, докато фоликулярните са изцяло кухи и стоят черни в средата. Но не само ендометриозните кисти са плътни, ами и хеморагиралото жълто тяло. Тоест, кистозно жълто тяло, което е пълно с кръв. Също и друг вид кисти, като дермоидни и тн са плътни. Реално, единствения начин да се разбере дали една киста е ендометриозна е с хистология, след оперативното и отстраняване. Повечето хирурзи са любопитни и при премахването я разрязват, при което изтича кафеникава "шоколадова" течност и разбират по това още преди хистологията. Но от патолог знам, че това е много грешно и компрометира хистологията и хирурзите, за да си задоволят собственото любопитство правят лоша услуга на пациентката. Но това е друга тема.

# 368
Ето я нагледно една от моите ендо кисти.Снимка от преди два месеца.Сивото е кистата,а черните петна са фоликулите.В момента съм с две,едната е сантиметър и половина,другата 0,94мм.Смятам,че на някой може да му е от полза да види точно как изглежда.

# 369
Ще отида и на второ мнение със сигурност преди да правя каквото и да било. Ще разгледам снимката, когато се прибера след работа. Замислям се дали да не поизчакам с лекарствата, да се следя така и да видим какво ще стане, но ще изчакам и второто мнение.

# 370
И аз щях да питам във Варна при кой друг сте били?

Моята киста малко е намаляла Flushed. Продължавам Зафрилата и след две седмици ще видим пак как е.

# 371
Аз съм от Варна, но чувам хубави мнения от момичетата Фондация ендометриоза и репродуктивно здраве, че специално за Варна най-добрия е др Александров. Оперирах се в София и в София продължих лечението, и всичко останало.

# 372
Аз си разгледах хубаво снимките вкъщи и не мисля, че е намаляла кистата. Ще видим следващият път какво ще покаже.

# 373
Изглеждат различно в зависимост от това от къде се гледат, от настройката на ехографа  и т.н. не са идеално кръгли и това как се виждат може да варират като размер. При мен имаше разлика от почти 1см при различни лекари (накрая се оказа по-голяма, от колкото при последния ми преглед)

# 374
Да знам, знам. Преди лапарото като ходих при различните лекари беше все различна и между 3.5 и 6см така и докато не ми я махнаха не знаехме колко е. Веднъж една, следващият път две кисти. Накрая по епикриза е 5см.

Общи условия

Активация на акаунт