ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 47 652
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
Не съм я избирала аз, д-р Милчева оперираше винаги с нея или с д-р Димитров, който вече не работи там. В момента си проследявам ендометриозата при д-р Магунска. Предстои ми някъде в бъдещето и още една операция, която пак тя ще ми прави. Съветвам Ви да се следите при нея, вместо при проф. Тимева. Да, там правих ин витро процедурите. Пак при д-р Милчева. Тя ми следи и бременността, раждането също беше при нея. Но след разделението вече не се занимава с ин витро, а само с бременности.
Кисти под 5 см. дори, не се оперират. Но, едно голямо но, това е при положение, че проблемът е само в кистите. А както знаем, ендометриозата атакува на много фронтове. И какво точно е засегнато и пречи на забременяването, може да се разбере само при една операция. Съмнението за ендо, при мен се появи на 20г. Точно с киста. Беше 5 на 4 см. Пробвахме с различни видове противозачатъчни, да видим дали няма да се смали. В последствие започнах и билки. Много време отне, но не само, че се смали, а и изчезна. Сред множеството лекари, които посетих тогава, бях при един изключително груб в Майчин дом. Той отсече, че ако не се оперирам веднага, може да не успея да забременея. На 20г това ми прозвуча нелепо, грубо и неадекватно. Е, след като кистата се махна, се отказах от операцията. Но тази гад е продължавала да се развива и то с пълна сила. Незабременяването беше само едно от последствията. Разпространила се е и в дебелото ми черво и сега трябва да се отстрани засегнатата част, което е изключително тежка и сложна операция. Отделно е прецакала качеството на яйцеклетките ми и какво ли още не. Така че, моят опит е, че много по - рано трябваше да се оперирам, за да не се стига до толкова сериозни размери на заболяването. А относно съсипването на яйчниците, много зависи от оператора. Пак ще кажа, че при мен всичко е било една "топка" от сраствания, както се изрази д-р Милчева. Аз съм от редките случаи с наистина тежка ендометриоза и все пак бяха запазили всички репродуктивни органи. А яйчниците ми, напълно цели.

# 421
Да по принцип е така, но ако има сраствания от ендометрозата няма как да забременея и вече 4год. се опитваме да забременеем, според мен е излишно…
Идете в Турция нам поне няма за ви излъжат и ке направят всичко възможно.
И аз бих искала да отида, но сме младо семейство и нямаме тези доходи … но благодаря за съвета❤

Не съм я избирала аз, д-р Милчева оперираше винаги с нея или с д-р Димитров, който вече не работи там. В момента си проследявам ендометриозата при д-р Магунска. Предстои ми някъде в бъдещето и още една операция, която пак тя ще ми прави. Съветвам Ви да се следите при нея, вместо при проф. Тимева. Да, там правих ин витро процедурите. Пак при д-р Милчева. Тя ми следи и бременността, раждането също беше при нея. Но след разделението вече не се занимава с ин витро, а само с бременности.
Кисти под 5 см. дори, не се оперират. Но, едно голямо но, това е при положение, че проблемът е само в кистите. А както знаем, ендометриозата атакува на много фронтове. И какво точно е засегнато и пречи на забременяването, може да се разбере само при една операция. Съмнението за ендо, при мен се появи на 20г. Точно с киста. Беше 5 на 4 см. Пробвахме с различни видове противозачатъчни, да видим дали няма да се смали. В последствие започнах и билки. Много време отне, но не само, че се смали, а и изчезна. Сред множеството лекари, които посетих тогава, бях при един изключително груб в Майчин дом. Той отсече, че ако не се оперирам веднага, може да не успея да забременея. На 20г това ми прозвуча нелепо, грубо и неадекватно. Е, след като кистата се махна, се отказах от операцията. Но тази гад е продължавала да се развива и то с пълна сила. Незабременяването беше само едно от последствията. Разпространила се е и в дебелото ми черво и сега трябва да се отстрани засегнатата част, което е изключително тежка и сложна операция. Отделно е прецакала качеството на яйцеклетките ми и какво ли още не. Така че, моят опит е, че много по - рано трябваше да се оперирам, за да не се стига до толкова сериозни размери на заболяването. А относно съсипването на яйчниците, много зависи от оператора. Пак ще кажа, че при мен всичко е било една "топка" от сраствания, както се изрази д-р Милчева. Аз съм от редките случаи с наистина тежка ендометриоза и все пак бяха запазили всички репродуктивни органи. А яйчниците ми, напълно цели.

Благодаря ви, за споделеното мнение и аз имам свои наблюдения, че са засегнати и червата, защото имам проблеми с тях и бях и на гастроентеролог, който открива инфекция, но не открива защо се получава …
Надявам се, да съм от леките случаи наистина,но за съжаление само операцията ще покаже .. ❤

Последна редакция: ср, 02 фев 2022, 10:12 от Stefy23

# 422
Здравейте, аз също съм оперирана в Щерев - юли 2019г.  Тогава платих около 1400лв като бях и с направление, това включва избор на екип и някакво меню, както и хистология. Мен също ме оперира д-р Милчева и др. Магунска. Влязох за лапороскопски оглед със съмнения за ендометриоза имах една киста, която се появи и не се повлияваше 4-5 месеца от нищо и беше около три сантиметра. За съжаление при мен оперирания яйчник вече не функционира след лапарото и яйчниковия резерв ми се срина. Оказа се че съм имала много сраствания и е засегнала и червата, които не са пипали тогава. С днешна дата бих замразила яйцеклетки преди операцията, това препоръчват и много лекари, които се занимават с ендометриоза и чак след това операция, за да се изчистят срастванията ако има. Аз съм вече с 6-7 пункции и четири неуспешни трансфера, като процедурите започнах чак девет месеца след операцията.

# 423
Здравейте, аз също съм оперирана в Щерев - юли 2019г.  Тогава платих около 1400лв като бях и с направление, това включва избор на екип и някакво меню, както и хистология. Мен също ме оперира д-р Милчева и др. Магунска. Влязох за лапороскопски оглед със съмнения за ендометриоза имах една киста, която се появи и не се повлияваше 4-5 месеца от нищо и беше около три сантиметра. За съжаление при мен оперирания яйчник вече не функционира след лапарото и яйчниковия резерв ми се срина. Оказа се че съм имала много сраствания и е засегнала и червата, които не са пипали тогава. С днешна дата бих замразила яйцеклетки преди операцията, това препоръчват и много лекари, които се занимават с ендометриоза и чак след това операция, за да се изчистят срастванията ако има. Аз съм вече с 6-7 пункции и четири неуспешни трансфера, като процедурите започнах чак девет месеца след операцията.

Много съжалявам ! Желая Ви много късмет и вяра и всичко да се случи по най-добрия начин!
Не очаквах тази ендометриоза да е толкова коварна, наистина много щети нанася, защото си работи безимптомно, тихичко… 😔

# 424
Ако можех да върна времето назад, не бих се оперирала в никакъв случай! Операции се правят само при растяща киста, която е над 5 см. Ако кистата не расте, то тя не е проблема за незабременяването и единственото, което ще постигнете с една операция е срив в яйчниковия резерв. И след операцията пак не мога да забременея и положението е по-зле, защото с намаляване на яйчниковия резерв се разваля и качеството на яйцеклетките. Оперирания ми яйчник не функционира изобщо, за разлика от преди операцията. И с инвитро не можах да забременея, камоли естествено. Само щети от тази операция, а болките ми и проблемите с червата са много повече отколкото преди нея.

Ако можех да върна времето бих действала по този начин: спермограма и ДНК фрагментации на мъжа ми, кариотип на двамата, тромбофилия и НК клетки за мен. Диагностична хистероскопия, за да се провери вътрешността на матката и ако има проблем да се отстрани. И след като сме установили къде имаме проблеми по тези фронтове и сме взели мерки - инвитро.
И щяхме да имаме по-големи шансове, отколкото с тази ненужна операция, която само ми съсипа резерва.

# 425
Стефи, говоря за това, което е писала и Крис. Провери няколко лекари, като горещо ти препоръчвам Турция. Да не стане от трэн та на глог, 3 след една операция нещата да са необратими. По скоро се насочи съм репродуктивен специалист, като пак ти препоръчвам Турция, след една бременност ендометриозата ще е затихнала, и кистите ще са се стопили от бремеността. При мен стана точно така. Имах шок. кисти 2 на брой от по 3.5 см.,казаха,че не е нужно да се премахват,забременях инвитро, родих, кистите при преглед декември бяха почти стопени ,а сега на 2 февруари отново на преглед,доктора каза,че не ги вижда.
Така, че по скоро не прави операция, ако не е крайно наложащо,а по- скоро се ориентирай към репродуктивен специалист в Турция( в бг най много да те осакатят)

# 426
Стефи, говоря за това, което е писала и Крис. Провери няколко лекари, като горещо ти препоръчвам Турция. Да не стане от трэн та на глог, 3 след една операция нещата да са необратими. По скоро се насочи съм репродуктивен специалист, като пак ти препоръчвам Турция, след една бременност ендометриозата ще е затихнала, и кистите ще са се стопили от бремеността. При мен стана точно така. Имах шок. кисти 2 на брой от по 3.5 см.,казаха,че не е нужно да се премахват,забременях инвитро, родих, кистите при преглед декември бяха почти стопени ,а сега на 2 февруари отново на преглед,доктора каза,че не ги вижда.
Така, че по скоро не прави операция, ако не е крайно наложащо,а по- скоро се ориентирай към репродуктивен специалист в Турция( в бг най много да те осакатят)

Съгласна съм с вас, момичета, но вече 4ти доктор ми го казва,че ако не забременея трябва да се оперирам, мисля си дали да говоря за хистероскопия и евентуално операция на срастванията,но щом докторите така държат да я оперират тази киста, не знам дали някой би се съгласил … знаете ги какви са и обидчиви(все репродуктивни) и вече и аз съм в чуденка и шок как да постъпя … 😔

# 427
... вече 4ти доктор ми го казва,че ако не забременея трябва да се оперирам...

Защо си толкова сигурна, че заради ендометриозата не забременяваш, а нямате друг проблем? При нас се оказа, че имам полип в матката и 1000 операции на ендометриозата да ми бяха направили и 100 трансфера да имах - нямаше да се получи. Оказа се, също, че имаме мъжки фактор и ДНК фрагментации, оказа се, че имам тромбофилия и високи НК клетки...Запушена тръба на единствения ми работещ след операцията яйчник.. И като цяло, мисля, че не е ендометриозата виновника за липсата на бебе, а другите фактори.
Ако нямах другите проблеми, можеше да си забременея и дори и да не разбера за ендометриозата. Много жени с ЕМ си забременяват нормално. Други, пък, още на първия цикъл след операцията получават нова киста, а срастванията след операция са повече...

А пък кого можело да обидя изобщо не ме интересува, по-важно ли е от това да си здрава и да имаш дете? Дай да си жертваме органи, че да не обидим лекарите, които искат да ги съсипят...Що за логика?!

# 428
... вече 4ти доктор ми го казва,че ако не забременея трябва да се оперирам...

Защо си толкова сигурна, че заради ендометриозата не забременяваш, а нямате друг проблем? При нас се оказа, че имам полип в матката и 1000 операции на ендометриозата да ми бяха направили и 100 трансфера да имах - нямаше да се получи. Оказа се, също, че имаме мъжки фактор и ДНК фрагментации, оказа се, че имам тромбофилия и високи НК клетки...Запушена тръба на единствения ми работещ след операцията яйчник.. И като цяло, мисля, че не е ендометриозата виновника за липсата на бебе, а другите фактори.
Ако нямах другите проблеми, можеше да си забременея и дори и да не разбера за ендометриозата. Много жени с ЕМ си забременяват нормално. Други, пък, още на първия цикъл след операцията получават нова киста, а срастванията след операция са повече...

А пък кого можело да обидя изобщо не ме интересува, по-важно ли е от това да си здрава и да имаш дете? Дай да си жертваме органи, че да не обидим лекарите, които искат да ги съсипят...Що за логика?!

Виждам, че сте ефектирани, има защо няма проблем, но нека да не забравяме, че все пак лекарите са тези, които ни лекуват и назначават лечение… аз знам, че имаме и други проблеми- с мъжки фактор сме и ние, съответно мнението на докторите е операция и инвитро, няма какво да се отлага, затова поксках мнение!
Съжалявам, за това което ви се е случило и преминавате през този тежък период, но нека да се и замислим, че сама няма как да се лекувам, аз се доверявам на доктори, а те имат своето виждане и никой специалист не би търпял някой не специалист, да му казва какво да прави, това имах в предвид…

# 429
Имам 7 гинекологични операции.Повярвайте съжалявам,че не отидох в Турция най-малкото нямаше да правя 3 опита инвитро в рамките на 6 месеца.Много работи нямаше да са така.И в крайна сметка се оказах с пълна хистеректомия.Да не говоря,че дадохме сигурно повече хиляди левове отколкото ако бях отишла в Турция.Въобще в България никой да не си губи времето.С ендометриоза и аденомиоза,която ми причиняваше неописуеми болки и ревях на овулацийте като малко дете,да правя 3 опита инвитро за отрицателно време.Еееее стиумилараха ми болестта та вместо да забременея останах без детеродни органи.Това и на себе си никога няма да си го простя,че вярвах толкова много и каквото ми кажеха правих.Накрая към 70 хиляди лева назад плюс 7 лапароскопски операции,а за болката да не говоря.

# 430
Ох,сърцето ме заболя като прочетох това.Нямам думи...много съжалявам,че ви се е случило!

# 431
Samanta_anta, в коя болница се случи това?

# 432
В България положението в която и да е болница е едно и също. Ненужни операции, осакатяване, наливане на едни пари. Стефи не иска в Турция заради това, че се страхува от това че ще струва повече пари( нова не е така).
Но повярвайте ми тук ще дадете много повече пари ,ще загубите време и ще загубите най- вече здравето си.

# 433
Samanta_anta, в коя болница се случи това?

Гинеколога,който ми препоръчаха с връзки,където ми кажеше той там ходих.Единият опит ми беше във Вита София,двата следващи в Щерев.При този същият имам 2 лапароскопий,съдействаше ми и за трите фонда.След това следващите операции са ми в Пловдив.Първата също в Пловдив от миомни възли.Имам чувството че оттам нещо ме прецакаха и се сдобих с ендометриозата.Та първата в Пловдив.Външен лекар ползваше на Селена базата.Втората ми беше в Пазарджик,още нямах диагноза за ендометриозата.Третата при въпросния лекар в София оттам трите опита инвитро след това четвърта лапароскопия пак в София тогава вече се молех да ми махат всичко защото бях напуснала работа и ревях и лазех от болки,нищо не направи.След това 5,6,7 ма пак в Селена при Пловдивски лекар.Абе на никой не го пожелавам това.Да не говоря че след хистеректомията имах една година проблеми с пикочния мехур и там обикалях по уролози.

# 434
И мен в Селената ме прецакаха. Вече няколко години само болки и опъване по всички органи. Буквално е осакатяване, болката е осакатяваща. Чудя се как държавата дава на някакви кожни болести ТЕЛК, дори и диабетиците са по-добре от нас, що се отнася до качество на живот, а накрая за нас нищо. И не говоря за паричната сума, а за намаленото работно време. Имаме колеги с ТЕЛК работят с намалено работно време, заради някакви болести и буквално нямат никакви оплаквания, а аз с две шепи хапчета се огъвам всеки ден от болки и съм там нарамена с допълнително задължения. Не можем ли да си издействаме ТЕЛК по някакъв начин - доколкото знам за ендометриоза е 30% - но нямам информация - какво трябва да ти има - киста ли или нещо друго, което да представиш.

Общи условия

Активация на акаунт