ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 47 614
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Това го знам, но благодаря все пак, че споделяте Simple Smile Идеята с кърменето е, че инжекциите ще повлияят на кърмата, а не че ще съм предпазена от цикъл. Затова евентуално след спиране на кърменето може да направя хормонална терапия. И всичко това супер хипотетично, понеже досега не съм забременяла, а от стимулациите ендометриозата се вихри на воля.
Всеки случай е различен и всеки трябва да вземе решение за себе си. Ето, че Компи няма планове за бебе (съответно не я притеснява намаляването на резерва при операция), а не е ок с болките, а аз съм ок с болките, защото са търпими при мен, но имам планове за бебе(та) и операция не е опция. А и нейната ще е диагностична и може изобщо да не е с ендометриоза. Така че всеки трябва да реши, според случая си Simple Smile

# 481
Моят случай е следният:забременях естествено, но го загубих. Тръбите ми са леко нагънати, но пропускат. За сега пробваме естествено забременяване, защото др Калчев не иска стимулация точно подари тази причина, защото ендото ще се върне с гръм и трясък. Макар, че съм лек случай. Пожелавам ви успех с борбата. ☘️

# 482
Зависи, може да сте от случаите при които с дългото кърмене цикълът не се връща. Просто аз споделям как беше при мен, върна се на трети м.след раждане.

# 483
Здравейте!Бих искала да попитам нещо.Днес доктор Магунска ми предложи два варианта за овладяване на моята ендометриоза.Единият е да приемам примолут нор,всеки ден по една таблетка,а другият е да ме оперира и да махне матката, евентуално и останалия ми десен яйчник.Имам сраствания и огнища,имах киста,оперирана 2016.На 40 години съм,имам деца и не планирам други.Не знам какво да правя,кое от двете да избера? Въобще нищо не знам, като в някакъв кошмар съм,предимно защото имам доста операции в миналото.

# 484
На 40 сте, не сте много далеч от менопаузата. А с нея приключват неволите с ендометриозата. Щом сте имала операции преди, би трябвало АМХ да ви е нисък и да настъпи по-скоро. Преценете според състоянието си дали бихте "устискала" още някоя и друга година до менопауза или е тотално неотложно да се реши въпроса сега. На мен лично махане на всички ограни ми се струва кардинално решение.

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 19:47 от Kris_ti

# 485
На 40 сте, не сте много далеч от менопаузата. А с нея приключват неволите с ендометриозата. Щом сте имала операции преди, би трябвало АМХ да ви е нисък и да настъпи по-скоро. Преценете според състоянието си дали бихте "остискала" още някоя и друга година до менопауза или е тотално неотложно да се реши въпроса сега. На мен лично махане на всички ограни ми се струва кардинално решение.
Да устискам чрез примолута ли?Досега бях на регулон,не знам какви ще са ми страничните ефекти? Приемам глюкофаж,конкор,пуша.Имала съм дълги епизоди на антидепресанти, Хашимото си имам,ехееее, списъка е мани,мани....Не знам как действа примолута и дали ще ми понесе 🥺

# 486
Не мога да кажа нищо за хормоналните терапии, не съм пробвала нито една, просто реших да напиша за менопаузата, ако не знаете, че с нея ендометриозата приключва (макар, че малко вероятно да не са ви казали, но не пречи да го напиша). Просто знам от близка, че жени с пълна хистеректомия често имат проблеми след това (като инконтиненция, смъкване на червата и болки от сраствания) и затова се включих с мнение.

# 487
Аз пия примолут нор вече една година без прекъсване. Не съм имала никакви странични ефекти. Друг е въпросът, че нито е гаранция, че до 1-2 години ще влезете в менопауза, нито самата менопауза е гаранция за край на ендометриозата. Има случаи на ендометриоза и при жени в менопауза. По принцип д-р Магунска е много против хистеректомия, за да Ви го предложи като вариант, може и да е по - доброто решение при Вас. Тя какво Ви посъветва, кой вариант е по - удачен?

# 488
Не мога да кажа нищо за хормоналните терапии, не съм пробвала нито една, просто реших да напиша за менопаузата, ако не знаете, че с нея ендометриозата приключва (макар, че малко вероятно да не са ви казали, но не пречи да го напиша). Просто знам от близка, че жени с пълна хистеректомия често имат проблеми след това (като инконтиненция, смъкване на червата и болки от сраствания) и затова се включих с мнение.
Благодаря за което!Дано се включи още някой, наистина не знам какво да правя.Не ме посъветва сега нищо,каза първо да опитам с лекарството,да видя как ще се чувствам и вече след това да решавам.

# 489
Преди да прочета какво мисли Магурска,аз също си помислих,че първо трябва да опитате с Примолута.Може и да не се наложи хистеротомия,която не е лека операция.Опитайте първо по-лекия вариант.

# 490
Ще опитам един месец.Но се сетих да попитам-възможно ли е да се забременее по време на приема на примолут нор?То в моята ситуация малко трудно ми се вижда,но все пак...Не искам да забременявам.

# 491
Здравейте, на 25г. съм с ендометриоза 3.5 см на десния яйчник. Ходих при няколко специалиста
 Единият ми каза да пия Кистоп и Регулон за 3 месеца след това да отида пак на преглед. Проблемът е, че искам да правим с мъжа ми опити за бебе. Друг репродуктивен специалист ме посъветвва да не го пия този Регулон, защото кистата нямало да изчезне, а най-много да се намали до 2 см. Посъветва ме да правим опити 3 месеца още 3 след това да отида пак, евентуално след това да преминем и съм инсеминации. Каза ми, че левият ми яйчник е напълно добре и нямам причина да се притеснявам, защото ендометриозата не била причина да не успея да забременея. Не знам какво да правя, ще се радвам за съвети и мнения. Пили ли сте регулон, видях, че има жени, които са успели да забременеят с ендометриоза. Може да ми пишете и на лично съобщение. Благодаря предварително!

# 492
Не съм много запозната с исеминациите, но на мен др Калчев ми каза, че ако направим ендото има шанс да се върне. Щом искате да правите опити за бебе бих ви препоръчала една консултация с др Калчев. Той ще ви каже дали да пиете хапчета и дали сте за инсеминации или естевено забременяване. Аз лично не бих се доверила на двама лекари с различно мнение за мое успокоение и тогава да правя опити за бебе. При мен кистите растяха с всеки цикъл, вместо да намалят.
Здравейте, на 25г. съм с ендометриоза 3.5 см на десния яйчник. Ходих при няколко специалиста
 Единият ми каза да пия Кистоп и Регулон за 3 месеца след това да отида пак на преглед. Проблемът е, че искам да правим с мъжа ми опити за бебе. Друг репродуктивен специалист ме посъветвва да не го пия този Регулон, защото кистата нямало да изчезне, а най-много да се намали до 2 см. Посъветва ме да правим опити 3 месеца още 3 след това да отида пак, евентуално след това да преминем и съм инсеминации. Каза ми, че левият ми яйчник е напълно добре и нямам причина да се притеснявам, защото ендометриозата не била причина да не успея да забременея. Не знам какво да правя, ще се радвам за съвети и мнения. Пили ли сте регулон, видях, че има жени, които са успели да забременеят с ендометриоза. Може да ми пишете и на лично съобщение. Благодаря предварително!

# 493
Доктор Калчев е в София, аз съм във Варна.

# 494
Тази събота и неделя беше пациентската конференция за ендометриоза на фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве", в която участва и д-р Калчев. На въпрос дали да се пристъпи към хормонално лечение на ендометриозата преди да се започнат опити за бебе, той отговори - НЕ, ако има планове за забременяване, да се започват опити веднага и да не се губи време с хормонална терапия със съмнителен резултат.

Общи условия

Активация на акаунт