ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 47 617
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
Дами, честит празник! Пожелавам Ви да сбъднете всичките си мечти 🥰Знам,че тук,във форума предимно се обсъжда проблемното забременяване,и затова често не мога да намеря това , което търся.Аз имам две деца,да са ми живи и здрави!Нямам намерение да раждам занапред.Как да постъпя с тази моя ендометриоза,с един яйчник и една тръба? Болките са неприятни без противозачатъчни,не искам да ме боли постоянно?Не искам и пстоянно да съм на хормони!Ама онзи ден казваше някоя от дамите да си запазя яйчника-защо ми е?Тревожа се да не забременея случайно,тревожа се да не се появи киста,търпя болки,стомашни неразположения и куп други неща.От 16 годишна съм по болниците,на 40 съм вече.Искам да се отърва,уморих се🙁🥺😢 Какво да направя,някой разбира ли ме въобще?

# 466
Marie аз съм бременна от първи опит при др. Ралица Сенкова, препоръчвам я. Прекрасен човек и лекар е. Шест месеца преди това ми беше лапароскопията и към момента на инвитрото нямах кисти.
papa6ka бих посъветвала да пробвате със смяна на хранителния режим и защо не среща с нутриционист или хомеопат. Другото е повече движение, спорт, като цяло променете начина на живот Simple Smile

# 467
Добре имам едно питане! Ходих при още двама лекари и те ми казаха да забременея възможно  най-бързо защото ендометриозата се лекувал естествено чрез забременяване! Дали това е възможно?

# 468
Дали е възможно да се излекувате с бременност или дали е възможно да забременеете с ендометриоза? И на двата въпроса няма кой да ви отговори.
Някои жени с ендо забременяват лесно естествено, а други се борим с години с ин витро.
При някои жени бременността стопира развитието на ендометриозата, при други още с първия цикъл след раждане са си както преди, а ако са родили с цезарово сечение - и по-зле от преди.

Така че при всеки е индивидуално и нищо не е сигурно. А "да забременеете възможно най-бързо" много често не зависи от вас, особено, ако имате ендометриоза.

# 469
Да разбирам много ви благодаря! А дали някой знае сега като слагам тези инжекции золадекс мога ли да взема болничен и да си стоя във вкъщи от тях изобщо не се чувствам добре! Чустваам се каточе ли нямам сили постоянно съм изморена, задъхвам се доста бързо все едно не съм аз имам топли и студени вълни! Направо ужас! Cry

# 470
Няма да Ви дадат болничен за такова нещо. Най - много да помолите личната за няколко дни и то с друга причина. Повечето жени имат доста странични ефекти от тях, но много зависи нагласата каква е. Аз изкарах 6-месечният курс изключително леко психически и доста тежко физически. Имах зверски топли вълни, да не споменавам на морето какво беше. Жена на 28г, няма и 50 кг, се поти като поне 100 килограмов мъж, вее си с ветрило, защото не може да диша и т.н 😀 Боляха ме ставите при движение, имах сърцебиене, на моменти не можех да си поема въздух и т.н. Обаче питайте мъжът ми с какво щастие чаках следващата инжекция и с какъв хумор му представях всичко,което се случва. Общо взето доста хора се позабавляваме от моите болежки. Първо, защото знаем, че е временно и второ защото знам каква беше целта ми - бебе. Та, така. Изкарах тези месеци доста положително, ведро и дори забавно 🙂

# 471
Аз лично го изкарах много тежко. Психически и физически,бях на 20. Първо шокът след операция че тръбите ми не пропускат и няма как да стана майка по естествен път. След това отключих паник атаки 7 месеца живота ми се обърна на 180 градуса. Когато минавайки покрай болницата си обръщах главата на страни. Докато не открих сегашният ми АГ който направи лечението песен. Ако не беше той, да ми поставя инжекциите в рамото нямаше да проведа лечение. Първата игла беше голям шок, за бита изключително болезнено в корема тогава ми я постави опериращия ми АГ.
След всичко това аз забременях напук на всички лекари които ме праща ха за инвитро след лечението естествено на 7м опити, но загубихме бебето.

Пожелавам успех на всяка една от вас, и с упоритост и подкрепа да се справите. 🍀🌹

И едно специално видео по темата. https://youtu.be/IG8HGHS8qu8

# 472
Здравейте,
При мен има съмнение за ендометриоза, но при прегледите не се вижда киста. Имам и ЯМР, но и с това изследване не се засича проблем.
Има болки ниско в корема и кръста, обилна и много болезнена менструация през първите два дни, с големи съсиреци. Почти постоянно кафяво течение, което започва след цикъл и е до следващия цикъл.
Изследвала съм СА 125 и е в норма. Естрадиола ми е завишен.
Щом СА 125 е в норма, това изключва ли ендометриоза?
Предлагат ми лапаро, но ме е страх от изследването и не знам да се подлагам ли само за да се отхвърли диагнозата.
Благодаря

# 473
Моят съвет е да се прегледате  на 2-3ти ден от цикъла с ехограф за полипи и миоми, заради зацапването. Виждат се само, когато ендометриумът е много тънък и пак не е сигурно, че ще се види, но е важно да го изключите, особено, ако правите опити за бебе.
Не е задължително ни най-малко CA125 да е завишен при ендометриоза, затова няма никаква диагностична стойност. Задайте си въпросите защо искате да си правите лапароскопия само, за да имате диагноза? Ако имате, това какво ще промени?
Аз съм с ендо 2-ра степен (тоест лезии из корема, сраствания, но без кисти) и диагнозата ми я поставиха при лапаро по съвсем друг повод (за отпушване на маточната тръба). Но това, че знам за ендометриозата не променя абсолютно нищо...Няма лечение за нея, не стартирах хормонално лечение със Золадекс, защото правим опити за бебе, а операцията само навреди значително, намалявайки ми яйчниковия резерв наполовина, като болките са повече след това, а цикълът ми е по 7 потресаващо обилни дни + още 3-4 дни кафяво зацапване, както си беше преди. Промяната е все към лошо, без никаква полза от знанието ми за ендометриозата...
Лапароскопията си е операция. Както казва репродуктивния ми специалист - от лапароскопия може да се умре. Прави се само при наложаща нужда, като например голяма (над 6 см), растяща киста.

По отношение на завишения естрадиол - направете фоликулометрия и проверете дали имате овулация, защото ако нямате, то баланса между прогестерон и естрадиол се нарушава и води до естрогенова доминантност. Добре е да си пуснете и прогестерон 7 дни след овулация, за да проверите за евентуална недостатъчност на жълтото тяло. Отделно си прегледайте черния дроб и си пуснете чернодробни показатели, защото задача на черния дроб е да метаболизира правилно естрадиола в естрон (най-най-просто казано и много вероятно неправилно - канцерогенния естроген в полезен естроген). И ако има нарушена функция - пак се получава естрогенова доминантност, която се припокрива със симптомите на ендометриоза:
Подуване и задържане на течности;
Чувствителност и болка в гърдите;
Фиброцистни образувания в гърдите;
Понижено либидо;
Нередовен, твърде обилен или болезнен цикъл;
Интензивни симптоми на ПМС;
Главоболия;
Чести смени в настроението;
Рязко покачване на теглото;
Изтъняване и загуба на косата;
Преумора и нарушения в съня;

Има и изследвания за естрогенен метаболизъм, ето един пример: https://drtoshkov.com/services/test-na-estrogenni-metaboliti/

# 474
Много благодаря, че се включихте.
Да, имам малък полип, за който лекарите казаха, че не причинява болки. Евентуално кафявото течение може. Моиомни възли нямам.
Самата аз не искам лапароскопия, но лекарят спомена за такава, за да се установи евентуално ендометриоза, от която да произтичат тези болки и оплаквания.
Последният ми цикъл дойде 13 дни след предишния. Който също подрани със 7 дни. Болки, всеки ден и кафяво течение, не зацапване.
Консултирала съм се и с гастроентеролог и след като ми направиха всички видове скопии е установен гастрит и СРДЧ. Но казват, че такива болки от червата не може да има. А и аз самата не ги определям като болка от черва.
Ще послушам съветите Ви
Сърдечни благодарности

# 475
Ендометриозата може да се разпростре навсякъде, включително по червата. Ето, аз сега например, тъкмо се връщам от преглед (от безплатните прегледи за ЕндоМарт, които организират фондация Ендометриоза и репр.здраве), при който се установи, че вече съм с дълбока тазова ендометриоза и това се видя с ехограф при много щателен преглед, защото огнището е много голямо и на дълбоко и вече се вижда. При повърхностно огнище, няма как да се разбере. Докторът ми каза, че е засегнат ректума и това обяснява всичките ми проблеми с червата от година насам, а именно - подуване на корема, газове, запек, болка при ходене до тоалетна, болка при секс, болка на това място при цикъл, включително и кръста, кръв в изпражненията и тн.
И следва въпроса - и сега какво като знам? Ами нищо - такива операции се правели само във Франция и още някъде и българските лекари не ги извършват. Много са тежки и за какво да ги правя, всъщност? Болката е търпима и съм свикнала с нея, така че това категорично не е причина за толкова тежка операция за мен поне, пия си обезболяващи. Лекарят каза, че имам два варианта - да забременея (което се опитвам от няколко години) или да започна лечение със Золадекс или Зафрила "на сляпо", тоест без операция. За мен нищо не се промени като знам, че имам ендометриоза, пак си опитвам да си забременея и толкова. Все пак е страхотно, че имам възможност да разбера откъде са ми симптомите и да не се мъкна по всякакви други лекари и да правя ненужни изследвания, така че прегледите и цялата инициатива са повече от нужни и полезни за нас. И при двата варианта, които ми предлага няма никакви гаранции, че още след като родя/спра Золадекса, няма да се върне всичко обратно. Затова предприех и промяна в начина на живот. Доказано е, че противовъзпалителната диета оказва положителен ефект върху ендометриозата. Аз, за себе си, установих, че веганска диета, с повече растителен протеин е най-подходяща за мен. Изключването на месо и млечни елиминира вкарването на допълнителни хормони отвън (естествените хормони в животните + допълнителните, с които ги тъпчат за повече продукция). Започнах да ползвам само био козметика, за да елиминирам и ксеноестрогените, които приемаме с кожата си. Естествено не пуша и не пия алкохол.
От почти 3 седмици съм с тази диета и имам значителна разлика в симптомите - чревните проблеми почти изцяло ги елиминирах поне засега, мина един цикъл оттогава и беше значително по-лек и като болка и като количество, даже бях активна през цялото време, за разлика от друг път.

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 21:55 от Kris_ti

# 476
Ендометриозата може да се разпростре навсякъде, включително по червата. Ето, аз сега например, тъкмо се връщам от преглед (от безплатните прегледи за ЕндоМарт, които организират фондация Ендометриоза и репр.здраве), при който се установи, че вече съм с дълбока тазова ендометриоза и това се видя с ехограф при много щателен преглед, защото огнището е много голямо и на дълбоко и вече се вижда. При повърхностно огнище, няма как да се разбере. Докторът ми каза, че е засегнат ректума и това обяснява всичките ми проблеми с червата от година насам, а именно - подуване на корема, газове, запек, болка при ходене до тоалетна, болка при секс, болка на това място при цикъл, включително и кръста, кръв в изпражненията и тн.
И следва въпроса - и сега какво като знам? Ами нищо - такива операции се правели само във Франция и още някъде и българските лекари не ги извършват. Много са тежки и за какво да ги правя, всъщност? Болката е търпима и съм свикнала с нея, така че това категорично не е причина за толкова тежка операция за мен поне, пия си обезболяващи. Лекарят каза, че имам два варианта - да забременея (което се опитвам от няколко години) или да започна лечение със Золадекс или Зафрила "на сляпо", тоест без операция. За мен нищо не се промени като знам, че имам ендометриоза, пак си опитвам да си забременея и толкова. Все пак е страхотно, че имам възможност да разбера откъде са ми симптомите и да не се мъкна по всякакви други лекари и да правя ненужни изследвания, така че прегледите и цялата инициатива са повече от нужни и полезни за нас. И при двата варианта, които ми предлага няма никакви гаранции, че още след като родя/спра Золадекса, няма да се върне всичко обратно. Затова предприех и промяна в начина на живот. Доказано е, че противовъзпалителната диета оказва положителен ефект върху ендометриозата. Аз, за себе си, установих, че веганска диета, с повече растителен протеин е най-подходяща за мен. Изключването на месо и млечни елиминира вкарването на допълнителни хормони отвън (естествените хормони в животните + допълнителните, с които ги тъпчат за повече продукция). Започнах да ползвам само био козметика, за да елиминирам и ксеноестрогените, които приемаме с кожата си. Естествено не пуша и не пия алкохол.
От почти 3 седмици съм с тази диета и имам значителна разлика в симптомите - чревните проблеми почти изцяло ги елиминирах поне засега, мина един цикъл оттогава и беше значително по-лек и като болка и като количество, даже бях активна през цялото време, за разлика от друг път.
Здравейте, при мен положението е същото и смятам да се оперирам в Щерев при д-р Магунска, те викат и коремен хирург и общо взето събират цял екип от специалисти за операцията. Ако имате кръв в изпражненията и болка, както е и при мен, не трябва да отлагате тази операция, дори и да я направите в друга държава(след като Ви се роди бебче, разбира се). Рисковете за стеснение или пълно запушване на червото са огромни, а ендометриозата няма да спре да се развива. Аз забременях след лапароскопия и 6 месеца Золадекс, втори опит ин витро. Моята ендометриоза се повлиява само, докато съм на лечение или бременна. Веднага след възстановяване на цикъла ми, симптомите се връщат един по един. След като и Вие сте с дълбока тазова ендометриоза, е много вероятно и при вас да се получи така. Диета и аз пробвах и то повече от половин година, но само ми се регулира ходенето до тоалетна. Всички останали симптоми си бяха абсолютно същите. Също бих Ви посъветвала изобщо да не губите време и да преминете към ин витро, след като правите опити за бебе от няколко години без успех. Казвам го напълно добронамерено и не желая да Ви засегна по никакъв начин, но е малко безотговорно да казвате, че имате сериозно заболяване и няма значение, защото няма да предприемете никакво лечение. Не е редно да внушаваме на момичетата, че могат да си живеят по този начин. Ендометриозата е опасно заболяване, ако не се следи и контролира. Успех, каквото и да решите!

# 477
Няма за какво да се засягам, напротив Simple Smile Приемам всякакви съвети като полезни и добронамерени. Правя инвитро процедури от 2 години, не губя време, този месец започвам нова. Категорично не желая да се оперирам, вече правих една операция и нямаше никаква полза от нея, затова и обсъдихме с лекаря ми другите възможности и стигнахме до заключение, че мога да комбинирам бременности (искам няколко деца, стига да мога да забременея изобщо) с хормонално лечение. Тоест, раждам (евентуално), кърмя, спирам кърменето и минавам на Золадекс за 6 месеца. Като го спра започвам отново опити инвитро за още едно бебе и така може да се повтори, докато имам яйцеклетки. Но това е мое лично решение, никой не е длъжен да ражда деца (камоли много) и да се подлага на хормонално лечение. Не искам да внушавам на никой нищо, просто дадох за пример как разсъждавам аз, тоест не е важно само да ти поставят диагноза на всяка цена (включително операция, само и само да разбереш имаш ли я или не), а и какъв би бил евентуално плана за лечение след това при конкретната жена. Просто не виждам смисъл жена с повърхностна ендометриоза да се подложи на операция и да си загуби част от резерва, ако прави опити, само за да разбере диагнозата, ако после планът ще бъде да забременее. Защото може и направо да забременее и да не се подлага на всичко това.
Знам, че го написах не много разбираемо и вчера (вероятно и сега), не ме бива особено в краткия изказ, за което се извинявам и се надявам да ме разберете правилно Simple Smile

# 478
Аз лично Ви разбрах.
Мисля, че е важно всяка жена да е наясно със ситуацията, за да направи своя избор.
Моята "мисия с децата  вече е изпълнена" . Оплакванията ми с обилния и болезнен цикъл започнаха година след раждането и си ги търпя вече 4 години. Тогава дори и не знаех, че съществува такова заболяване, а лекарите ми казваха, че нищо ми няма. Но от една година имам и други оплаквания, болки, ежедневни. Аз дори все още не съм диагностицирана със сигурност, а не знам как да се престраша и да се подложа на диагностична лапароскопия. Затова попитах има ли някое изследване, което категорично да ОТХВЪРЛИ диагнозата, например ако СА 125 е в норма?
А за мен стоенето с оплакванията, с или без поставена диагноза не е вариант. Не правя опити за забременяване, не искам повече деца, искам да си живея живота без болки.
Шапка свалям на всички жени, които имат сили да се борят и да водят своите битки.

# 479
Само да вметна, че когато кърмите не е изключено да ви дойде цикъла. Моят дойде на трети медец след раждането, при изключително кърмене. Кърмих до 1г.и 6м. заедно с цикъл. Така че кърменето не ви предпазва от цикъл.

Общи условия

Активация на акаунт