ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 47 600
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
Само споделям, ако може да послужи за сравнение:
- Инжекции рядко се поставят от лекари. Даже нямам спомен за случай, освен веднъж, когато отидох по спешност в неотложно.
- собствената ми лична лекарка, която ме познава от бебе се обърна към сестрата, пита я дали може да ми я сложи и сестрата категорично отказа "да ги пипа тия сложни спринцовки", съответно док дори не се замисли и каза да си намеря друг
- всичките следоперативни инжекции ми бяха сложени от сестрата на АГто ми
- още в началото АГ ми каза за страничните реакции и че не може да направи нещо и ако се опитаме да ги спрем може да объркаме действието на хормона. Да се притеснявам само, ако кървя необяснимо или повръщам и има опастност да се обезводня. И да, спират след връщане на М, даже и преди това Simple Smile (уви, не преди да ми опада половината коса)
Не казвам, че не можеш да си бясна за отношението, но моето наблюдение е, че това са масови практики... Просто съм ги срещала в по-любезен вариант. Включително днес при започване на стимулация сестрата ми би инжекцията Simple Smile

# 511
Останалите инжекции Золадекс ми ги сложи д-р Крумов във Вита. Казах му, че съм оперирана при Ковачев, отделението е затворено и няма кой да ми сложи инжекциите. Човекът ми постави 2 инжекции без да ми вземе и стотинка.
Иначе в Супердок можеш да си запишеш час за медицинска манипулация.

Освен това другите доктори си дават телефоните и можеш да ги питаш, ако имаш нещо спешно. Ковачев не си дава на никого телефона, а има неща, за които човек трябва да пита. Като например че цикълът не ми спря след 1вата инжекция и дали това е нормално...Тогава не знаех, че е нормално и много се притеснявах.
Отделно и с тия замайвания се чудех дали не трябва да ги спра тези инжекции или наистина съм за невролог...

А и забелязах, че повечето момичета тук са се оперирали при други лекари: Попов, Калчев, Танчев, Налбански.

Просто споделям моя опит, вероятно има и много доволни пациенти, след като непрекъснато има чакащи хора пред кабинета.

# 512
Здравейте бих искала да попитам някой имали личен телефон на д-р Камелия Павлова-Масларова работи във болница Надежда София  Благодаря ❤️

# 513
А какви всъщност могат да бъдат причините за възникване на ендометриоза при една жена? Не съм попадала на отговор до момента.

Причини има колкото си искаш, но една от най-често срещаните е късното забременяване (при мен най-вероятно също; аз забременях на 31, спонтанно след лапароскопия и три инжекции Золадекс, които спрях, след като прокървих, направо си ми дойде, отидох на лекар и той ми каза, че е много рядък случаят ми, но има такива и неговото мнение е, че след като няма кисти и планирам бременност, мога да спра инжекциите да започна опити и да видим какво ще излезе. Е, на третия месец "излезе" положителен тест). Та, една от причините на това "модерно заболяване" е, че нашите пра- и пра-прабаби, които са раждали по 5-6 деца са нямали дълго време менструация, нещо, което все по-дълго имаме, защото не желаем до късна възраст деца, а когато ги пожелаем, не стават.

Аз дори и след лапароскопията имах непрекъснато болки вляво, където ми беше рязана листата, изчезнаха ми в последните месеци и сега (9 месеца по-късно) все още ги няма за голяма моя радост. Преди да забременея ме тревожеха много - ежедневна тъпа вътрешна болка, която се повлияваше от силни аналгетици само - но не им отдавах значение, защото приоритетно ми беше забременяването. Но, както и да го погледнеш, си е дискомфортно.

Надявам се липсата на менструация около година да е подобрила нещата при мен поне за няколко години напред, защото планираме и второ бебе, но и не само. Тези болки, през които съм минала, не искам и да си ги спомням и не ги пожелавам на никого.

# 514
Изчела съм бая по темата за причините и абсолютно за първи път чувам теорията за късната бременност. Знам, че влияние на риска от рак на гърдата, но ендо? Даже много лекари (чужди) прокламират, че възрастта няма общо и може да имаш еднакво тежка ендометриоза на 14 и на 34. Но не е невъзможно, разбира се, ще почета още Simple Smile

Знам за следните теории, като уточнявам, че най-вероятно има различни при различните жени.
- има такива с ендометриоза още в тийнейджърска възраст, при тях най-вероятно се касае за генетична предразположеност. Още с развитието на ембриона се наместват специалните клетки по места, т.е. може да останат на неправилно място и да се развият в последствие
- ретроградна менструация - връщане на менструална кръв обратно нагоре и попадане в коремната кухина
- много жени развиват в следствие на разнасяне на ендометриум по време на секцио. Т.е при тях е обратното на тези, които не могат да забременеят заради ендо Simple Smile
- фоликулярна киста, която е престояла твъъъърде дълго. Не помня точната технология, но ми обясниха, че това е причината при голяма част от жените, които се оказват само с киста и малко сраствания, без усложнения по черва и други органи. Обикновено след лапаро не се връща ендо веднага Simple Smile Уви, при тези с ретроградна и генетична шансовете да се върне много бързо е по-голяма.
Шанс да се разбере на 100% причината - няма. Поне за сега Simple Smile

Ииии по въпроса с това, че е "модерно" не мога да се съглася грам Simple Smile Дори в днешно време отнема години да се диагностицира, т.е. съвсем спокойно средната възраст на засегнатите може да е доста по-малка, а колко не са и няма да бъдат, защото имат само сраствания... + Заради необръщането на внимание на такива неща до преди няколко десетилетия до днес върлува проклетия слоган "В цикъл си - нормално е да те боли" Simple Smile Мерлин Монро е една от "щастливките", диагностицирани '60те, но разбира се, никой не си прави усилието да разпространява, че това е част от причините за всичките хапчета, болки, хапчета, депресия и хапчета.

Иии оставам в скритичко нещо от Уикипедия Simple Smile
Скрит текст:
Endometriosis was first discovered microscopically by Karl von Rokitansky in 1860, although the earliest antecedents may have stemmed from concepts published almost 4,000 years ago. The Hippocratic Corpus outlines symptoms similar to endometriosis, including uterine ulcers, adhesions, and infertility. Historically, women with these symptoms were treated with leeches, straitjackets, bloodletting, chemical douches, genital mutilation, pregnancy (as a form of treatment), hanging upside down, surgical intervention, and even killing due to suspicion of demonic possession. Hippocratic doctors recognized and treated chronic pelvic pain as a true organic disorder 2,500 years ago, but during the Middle Ages, there was a shift into believing that women with pelvic pain were mad, immoral, imagining the pain, or simply misbehaving. The symptoms of inexplicable chronic pelvic pain were often attributed to imagined madness, female weakness, promiscuity, or hysteria. The historical diagnosis of hysteria, which was thought to be a psychological disease, may have indeed been endometriosis

# 515
Присъединявам се напълно към коментара на Inferiya и допълвам с нещо, което четох и ми звучи като най-логичната причина. Има няколко закономерности при жени с ендометриоза, а именно, че често ендометриозата е съпътствана от автоимунни заболявания. Заради което, една от теориите е, че почти всички жени имат ретроградна менструация, но здравата имунна система успява да унищожи ендометриалните клетки, попаднали в коремната кухина, докато нездравата не се справя с тях и ги оставя да се имплантират, което води до ендометриоза. Д-р Калчев също е обяснявал за това в конференции.

Отделно от горното е често срещано (но никак не задължително) жените с ендометриоза да са грацилни (слаби и високи, с фина издължена костна структура) или поне да са били в началото на развитието на болестта, защото самата ендометриоза води до напълняване в последствие + с обилна менструация. Грацилните жени по правило имат тясна и дълга шийка, което прави отделянето на кръвта по-трудно, а когато е много се задържа в матката и се връща по тръбите. И когато имаме комбинация от компрометирана имунна система с обилна ретроградна менструация се развива ендометриоза от тази с многото огнища по целия корем. Аз съм от този тип - грацилна и с брутално кървене и нямам кисти, но пък си имам автоимунни и огнища из корема.

# 516
Здравейте,
И аз не искам да се заяждам, но това, че на Вас Ви се иска да чуете, това, което Ви изнася не означава, че не разбираме. Само че, когато сме минали вече по този път някои с по една, други с по две операции и освен изгаряне на огнищата сме имали и изрязване в дълбочина, доколкото позволява органа, където се е прикачила ендометриозата, в този случай си имаме собствено мнение, а не хвърчим в облаците. Не искам да Ви отчайвам, но пълното излекуване зависи изцяло от тежестта на заболяването и кога е хванато. От специалиста, доколко ще си свърши работата и не на последно място от Вашия организъм.

Първо искам да подчертая, че не се заяждам с Вас, но мисля че по абсолютно никакъв начин не вниквате в написаното от мен и не водим диалог..
Надявам се да съм полезна на някоя от останалите момичета и да обменяме информация относно трайно излекуване от ендометриоза, защото лично мен факта, че тези болки и кисти ще бъдат част от целия ми живот и ще чакам и ще се страхувам дали няма да излезе такава в главата или по червата или на други места в тялото ми, ме плаши също толкова колкото и факта дали ще имам детенце някой ден. И вярвам и търся варианти и информация как веднъж завинаги да свърши този кошмар.

# 517
Здравейте,
Да споделя и аз какво съм чела. До колкото знам нито една от теориите не обяснява всички случаи на ендометриоза. Едно проучване са провели в Гърция с абортиран женски фетус, който се оказало, че има ендометриоза. Тоест за мен това доказва, че генетично може да е заложена при някои хора, но не при всички е така. Примерно аз имам, но майка ми и сестра ми- нямат. Те са по-високи и слаби от мен и се стресират за някакви неща. (стресът според мен отключва болестта)
При някои жени според мен е комбинация.
Една АГ един сподели, че прекъсване на бременност може да предизвика ендометриоза, но не знам какъв точно е механизъмът. Не я питах.

# 518
Здравейте дами,

Бихте ли ми препоръчали гастроентеролог за диагностициране на дълбока ендометриоза? Ако да ви открили ендо кисти по черва/пикочен мехур и т.н как ви го откриха?

Благодаря!

# 519
Здравейте дами,

Бихте ли ми препоръчали гастроентеролог за диагностициране на дълбока ендометриоза? Ако да ви открили ендо кисти по черва/пикочен мехур и т.н как ви го откриха?

Благодаря!
Аз имах огнище в така нареченото "дъгласово пространство".Болката беше дълбока,тазова.От дебелото черво навътре я усещах.Освен 7 те гинекологични операции,правих и ЯМР с контрастно вещество.И три опита инвитро имам.Хем нямам от края на 2016 година детеродни органи и пак от време на време все едно ток ме удря.Но вече няма как да е ендометриоза.Просто си имам сраствания от многото операции.Но аз съм жив пример за каръкщина от всякъде.Искрено вярвам,че съм единствено изключение да стигна до тук.Като се сетя какво преживях книга мога да напиша.След пълната хистеректомия цяла година обикалях по уролози.Имах страхотни проблеми с пикочния мехур.Правих 3 цистоскопий.Опасявах се,че и там имам ендометриоза,но от изследването се отхвърли.

# 520
На мен също ми откриха огнища по черва и пикочен мехур при операцията. Да се надяваме, че след операцията и золадекс са унищожени.

При преглед с ехограф май само кисти на яйчниците се виждат.

Това, което се чудя е тези огнища могат ли да увредят пикочния мехур или червата, ако не се установят, както унищожават яйчниците ?

# 521
При комбинация от дълбоки огнища + опитен лекар + добра апаратура могат да се видят и на ехограф понякога. Макар, че е сигурно само с операция, че онова петно на ехографа е точно ендометриоза, разбира се. Може да се направи и ЯМР, вместо да се прибегне директно към операция. Но контрастното вещество е силно противопоказно при хора с проблеми в бъбреците, имайте го предвид.
Моите огнища ги откриха с операция, но след като се задълбочи се вижда и на ехограф дълбокото огнище към ректума, а и аз си усещам специфичната щипеща, люта, гадна болка пред матката и в дъгласа.
Не мога да сбъркам тази болка, толкова е различна от всички болки, които съм чувствала някога. Различавам си ясно и болка от срастване от тази от ендометриозата, все едно да различиш люто от кисело, нямат нищо общо. Тази от срастването е тъпа, пулсираща и на моменти боцкаща. Когато я има тръгва и по крака, като засегнат нерв. Като сменя позицията на крака се засилва или намалява, но едва доловимо.
А ендометриозата при мен е като силно възпалено място, което люти, все едно сипваш сол във възпалена порезна рана. Много години преди да ми открият ендометриозата описвах тази болка на "кварталната" ми дългогодишна гинеколожка, която ми се смееше, че съм луда и че ако добавя пипер и чубрица и ето ти супа....Sweat Smile А аз все мислех, че имам възпаление от бактерии, гъби или подозирах бившия в изневяра и че ми е лепнал някоя полово предавана болест, а изследванията винаги бяха чисти.

samanta_anta, много съжалявам за всичко, което си преживяла, звучи ужасно!  Cry

# 522
При комбинация от дълбоки огнища + опитен лекар + добра апаратура могат да се видят и на ехограф понякога. Макар, че е сигурно само с операция, че онова петно на ехографа е точно ендометриоза, разбира се. Може да се направи и ЯМР, вместо да се прибегне директно към операция. Но контрастното вещество е силно противопоказно при хора с проблеми в бъбреците, имайте го предвид.
Моите огнища ги откриха с операция, но след като се задълбочи се вижда и на ехограф дълбокото огнище към ректума, а и аз си усещам специфичната щипеща, люта, гадна болка пред матката и в дъгласа.
Не мога да сбъркам тази болка, толкова е различна от всички болки, които съм чувствала някога. Различавам си ясно и болка от срастване от тази от ендометриозата, все едно да различиш люто от кисело, нямат нищо общо. Тази от срастването е тъпа, пулсираща и на моменти боцкаща. Когато я има тръгва и по крака, като засегнат нерв. Като сменя позицията на крака се засилва или намалява, но едва доловимо.
А ендометриозата при мен е като силно възпалено място, което люти, все едно сипваш сол във възпалена порезна рана. Много години преди да ми открият ендометриозата описвах тази болка на "кварталната" ми дългогодишна гинеколожка, която ми се смееше, че съм луда и че ако добавя пипер и чубрица и ето ти супа....Sweat Smile А аз все мислех, че имам възпаление от бактерии, гъби или подозирах бившия в изневяра и че ми е лепнал някоя полово предавана болест, а изследванията винаги бяха чисти.

samanta_anta, много съжалявам за всичко, което си преживяла, звучи ужасно!  Cry
Да болката ми още в мозъка.Тази в дъгласовото пространство към дебелото черво беше дълбока.Даже от време на време хем нямам органи пак подскачам като от нерв,добре че е рядко.А тази отпред във влагалището я описвам все едно имах крик или кол дълбоко навътре и някой го върти.Овулацийте карах на 4 крака,на стол не можех да седна,хранел се права.Само като се сетя и ми се повръща.А от инвитрото всичко се разрастна и стана тя каквато стана.На ЯМР с контрастно се видя,точно след третата стимулация,че цялата матка ми беше в огнища от аденомиозата и лекарката,която го разчиташе ми каза "просто няма как да се забременее,цялата матка е в огнища,няма къде да се захване ембрионалното от самото начало съм била обречена.След хистеректомията имах доста проблеми с пикочния мехур.Имам 3 цистоскопий.Имах опасения за ендометриоза на пикочния мехур но се отхвърли.На всички вас желая здраве и дано съм единица от хората с усложнения.На всеки пожелавам да види 2 те черти,които аз така или иначе не видях.Благодаря за подкрепата.От форума научих доста неща.

# 523
Аз имам и в самото дебело черво и да, ако не се открие и лекува навреме, става точно като при мен. Не само по стените, а се задълбочава навътре в органите и вече не може само да се махне повърхностно, а трябва да се отреже целият засегнат участък. Както в моят случай, част от дебелото черво. Аз правих ЯМР, скенер и на тях не се видя,а уж беше при завеждащ на отделението по образна диагностика. Уж имало някакво удебеляване, ама не било нищо притеснително. След това на лапарото се видя за какво иде реч. В момента ме следи лекарката, която ми прави операцията и тя вижда това огнище и на ехографа, но казва, че го вижда, защото знае къде да гледа, след операцията. Иначе било на такова място, че трудно щяло да се открие на случаен принцип при ехографски преглед. А бях ходила и на гастроентеролог, който ми прави ректоскопия и там не се видя. И аз тогава си се успокоих, лекарката ми каза, че кървенето при ходене до тоалетна,било от вътрешни хемороиди. И така си откарах още 5-6 години. А ако се бях оперирала веднага, може би нещата нямаше да стигнат до тук и сега да се налага такава тежка операция. Ако съм на сегашният си акъл, след всичко преживяно, само при съмнение за ендометриоза, бих си направила диагностична лапароскопия.

# 524
Здравейте, може въпросът ми да ви се стори леко тъп, но имам нужда от мнения. Става дума за секса с кисти. Моите са две, около 3 см. Това е рецидив, който получих месец след първата си операция. Както и да е. Та оттогава досега не съм правила секс, защото мисълта, че мога да спукам киста, ме плаши до смърт. Реално не съм била с мъж вече близо 3 години. Знам колко вредна е липсата на секс и съм в някакъв омагьосан кръг… Вие правите ли секс с кисти?

Общи условия

Активация на акаунт