ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 47 609
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
Аз пак държа да отбележа, че специално при ендометриозата не мисля, че има един общ, работещ за всички, подход. Първо,защото може да удари на много различни фронтове, съответно е необходим и различен подход. И второ, защото степента на развитие е от съществено значение. При мен преди хормоналната терапия, резултатите след пункцията бяха плачевни. Не че и след това бяха страхотни, но определено по - добри и неслучайно имах успех, за разлика от първото ин витро. Но аз съм с много тежка ендометриоза и при мен без операция и хормонална терапия, почти нямаше шанс за забременяване. Така че е важно да се обърнем към доказан специалист в сферата, който да подходи индивидуално с лечението.

# 496
Здравейте, на 24 години съм. Края на Март 2020 ми откриха ендонетриоза на левия яйчник 8см и ме оперира д-р Даниел Ставрев в град Пловдив. След което започнах със Золадекс 6 месеца и смятам, че това беше най-голямата ми грешка и трябваше моментално да започнем опити за забременяване с половинката ми, а и Золадекса беше просто ужас за мен, настроението ми, вълните бяха жестоки.. много ми беше трудно, а смисъла какъв беше като юни месец 2021 ( 9месеца след края ня золадекса) ми откриха пак ендометриозни кисти две на двата яйчника по 2 см . И започнахме опити за забременяване.
Открихме ги в следствие на много жестоки менструални болки ,припаднах от болка презноща. И по препоръка на моя позната с ендомтриоза, която отказа да си слага Золадекс, а пи билки, си записах и аз консултация при известния билкар Айдън. Да обаче не можех да се доверя на билките само, след 2 месеца припаднах и втори път от болки.. Четох вас, четох ФБ групи и записах час при д-р Калчев във София. Д-р Калчев ми направи процедурата с пяната за проверка на тръбите, каза че те са перфектни, моя приятал пусна спермограма и тя е наред, аз пуснах изследвания витамин Д ми е ниско, пием витамини правим опити, продължава да ми идва цикъла със страшни болки, 3-4 дни преди да ми дойде ми зацапва едно кафяво течение всеки път и не забременявам и така е вече 9-10 месеца. Най-последната новина е, че имам ендометриозна киста във самото влагалище....  Започвам да се отчайвам и да се плаша, че никога няма да забременея и няма да се свърши с тези кисти и операциите, чудя се да започна ли пак с билките.
Въпросите ми са няколко:
Вие с билки лекували ли сте ендометриоза или помагали ли са ви билки да забременеете?
Имала ли е някоя от вас, като мен в самото влагалище, казаха ми че е като черна точка.
Също така се чудя дали да потърся мнение и лечение в Турция. Има ли някоя наблюдения и мнения?

# 497
Здравейте и аз съм с ендометриоза.

От няколко месеца имам кафяво течение преди цикъл. АГ твърди, че било нормално...
А и от известно време се  и подувам  преди овулация...
Някоя от вас има ли такива оплаквания 🤔

# 498
Зацапвания между менструациите са често срещан симптом на ендометриоза и май почти всички имаме такива. При мен е след края на менструацията. Тоест кървя си обилно и с ярка кръв по 7 дни и после има 3-4 дни "зацапване", тоест кафяви "издихания". Среща се и при полипи.
Относно подуването при ендометриоза, има си даже термин за него - ендобели. При мен е много ясно изразен понеже съм слаба и с плосък корем по принцип, но хапна ли, се подувам като бременна в 5-ти месец. Което на слабото ми тяло стои много контрастно. Накупих си панталони за бременни дори, защото като се подуя не мога да облека нищо от моите дрехи. От месец и половина съм на веган диета и има невероятен ефект. Ям само домашни яйца от "невеганските храни". Не съм се подувала оттогава, газове почти изобщо нямам, за разлика от преди това, когато бях като ходеща пърдяща възглавничка Sweat Smile Проблемите ми с червата, като запек и болка ги няма оттогава. Единствено не мога да откажа да пия 3в1 сутрин, което леко ми разбалансира корема, но леко и не ми е чак такъв проблем. И откакто съм на веганско ментруацията ми е по-лека - по 6 дни, вместо по 7+3,4 (общо 10-11 дни беше преди, като включим зацапванията).

# 499
Здравейте може ли само един въпрос? Бих искала да попитам тъй като ми слагат золадекс и лекарят ми каза да не вдигам тежко че можело да изпадне импланта!? Истина ли е? Защото работата  ми е доста тежичка!

# 500
Здравейте може ли само един въпрос? Бих искала да попитам тъй като ми слагат золадекс и лекарят ми каза да не вдигам тежко че можело да изпадне импланта!? Истина ли е? Защото работата  ми е доста тежичка!
Предполагам, че щом поставяте Золадекс, непосредствено преди него, сте била оперирана. В такъв случай, не само заради инпланта не трябва да вдигате тежко, а и поради образуване на сраствания, които в последвие мога да доведат до проблеми.Пазете  се от вдигане на тежко

# 501
Здравейте, попаднах на това видео https://youtu.be/XL7VkiOZaJY , което първоначално ми вдъхна надежда, че Ендометриозата има лечение, но след края на видеото останах с впечатление, че лечението е изрязване не само на самите кисти, ами и на част от органите по които са те. Писах на влогърката Таня относно това и очаквам отговор. Също така потърсих въпросната фейсбук група за Нанси, но откривам само такава против Нанси.
Някоя от вас дали е запозната с групата или знае нещо по въпроса с изрязването, а не обгарянето на ендометриозните кисти?

# 502
Обгарянето или тн лапароскопския е временно или стопиране на ендометриозата за неопределено време. Вече зависи от случая, колко е тежка, кои участъци е засегнала. Същото важи и за хормоналното лечение.

# 503
Здравейте дами, влогърката ми отговори и идвам с уточнения и истински вярвам, че ендометриозата има трайно Излекуване

• За групата-  Nancy's Nook Endometriosis Education не е изтрита, а е на пауза до 9ти април, защото админите са в почивка. Все пак аз рикуестнах за групата против Нанси - Truth about Nanc's Nook , за да видя какво негативно пишат те.

•Разликата между лапароскопията в България и лапароскопия при д-р в чужбина, които в сайта можем да намерим - https://nancysnookendo.com/  е че ако ендометриозата е по дълбока тя пуска нещо, като коренче и вътре расте по голямо образование, а отвън се вижда малка част и съответно тук лекарите, ако нямат такова знание да резнат по навътре, те горят само горе коренчето а вътре това което остава, то си расте пак.

Също така опасенията ми, че изрязват от органите са грешни. По този метод изрязват но разбира се, ако е на яйчник запазват здравата тъкън, режат само ендометриозната, за да не продължи да расте и да прави кисти, ако е дълбоко по червата изрязват и от тях, но това са някакви много редки случаи. По принцип се появява на червата но само повърхностно и те изрязват един вид кожичка от там само и то си зараства, когато вече е в дълбочина си имат човек от екипа който се занимава с червата ако се наложи да режат от там по сериозно.

Наистина вярвам, че може всичко да свърши и да има лечение. Всички тези фб групи на български език единствено ме подтискат, че лечение няма и истории от жени, които след 10 години опити да забременеят успяват на 10тата, също не ми дават надежда, а ме карат да си представя едно дълго ходене по мъките.
На 8ми Април имам преглед при д-р Калчев и ще попитам какво е мнението му относно това лапароскопско "изрязване" .

# 504
Добре сте се насочили! Др Калчев смята, че кисти под 5см не се оперират. Той ще ви каже според вашият случай какво е необходимо. Дано ендометриозата е лека при вас и няма поражения много. Вижте това за забременяването всяка жена е различна. Аз имам 1 единствена операция преди 2 години. Забременях естествено, но беше неуспешно и го загубих много рано. Даже пулса не чух. Има пък жени с 2 операции и забременяват, и износват от първият път.
Аз в момента пия добавки. Понякога ни е нужно и късмет. Успех!

# 505
Първо искам да подчертая, че не се заяждам с Вас, но мисля че по абсолютно никакъв начин не вниквате в написаното от мен и не водим диалог..
Надявам се да съм полезна на някоя от останалите момичета и да обменяме информация относно трайно излекуване от ендометриоза, защото лично мен факта, че тези болки и кисти ще бъдат част от целия ми живот и ще чакам и ще се страхувам дали няма да излезе такава в главата или по червата или на други места в тялото ми, ме плаши също толкова колкото и факта дали ще имам детенце някой ден. И вярвам и търся варианти и информация как веднъж завинаги да свърши този кошмар.

Добре сте се насочили! Др Калчев смята, че кисти под 5см не се оперират. Той ще ви каже според вашият случай какво е необходимо. Дано ендометриозата е лека при вас и няма поражения много. Вижте това за забременяването всяка жена е различна. Аз имам 1 единствена операция преди 2 години. Забременях естествено, но беше неуспешно и го загубих много рано. Даже пулса не чух. Има пък жени с 2 операции и забременяват, и износват от първият път.
Аз в момента пия добавки. Понякога ни е нужно и късмет. Успех!

# 506
Към момента това дали може да се излекува ендометриозата завинаги е въпрос на следните неща:
- каква е причината за появата при конкретната жена.
- как ще реагира тялото на предполагаемото лечение.

Жени, при, които просто ФК се е превърнала в ЕК в общия случай нямат проблеми след лапаро. Ако си ги образува единственото спасение евентуално е поддържане на изкуствена менопауза или съответно по-лекия контролиращ вариант - противозачатъчни.

Всички тук сме в търсене на кардинално решение, но за сега такова нещо няма. И не съм съвсем сигурна как може да се докаже. Позната дама не е имала проблеми 30 години и след това се оказва, че има сраствания около пикочния мехур "на стари години". Ани от ФЕРЗ - 10 години без кисти. Т.е. към момента всяка дама се смята за излекувана, до момента, в който не се появи проблем отново.

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 20:42 от Inferiya

# 507
А какви всъщност могат да бъдат причините за възникване на ендометриоза при една жена? Не съм попадала на отговор до момента.

Във видето, към което оставих се говори за трайно излекуване с лапароскопия, която обаче се извършва по-дълбоко и се премахва коренчето на кистата. Очаквам да пуснат групата, за която се говори и да прочета още, както и ще кореспондирам с посочените в сайта доктори. Много жалко че такъв в България няма и никой доктор в България не практикува такива лапароскопии.

# 508
Извинявам се, че се включвам в темата ни в клин, ни в ръкав...но искам да изкажа разочарованието си от нашите държавни болници... Майчин дом и ВМА.

В Майчин дом някакъв 70 годишен в опита си да махне полип на майка ми и беше закачил миома и това доведе до кръвоизлив...и трябваше да я поправят по спешност...

Във ВМА имах операция при Ковачев, светило в областта и неговата асистентка Гановска. Назначиха ми инжекции Золадекс и понеже Ковачев не се занимава с такива манипулации ме прати при сестрите в отделението...в 1 момент затвориха отделението заради ковид и трябваше да ходя във Вита да ми ги поставят...

Като страничен ефект получих замайвания от тия инжекции и реших да се консултирам с човека, който ме е оперирал и ми ги е предписал - Ковачев. Опитах да си запиша час и сестрата ми каза, че той с такива оплаквания не се занимава и да си запиша час за невролог. За протокола- замайваншята ми спряха след като ми се възстанови цикълът.

Последният път ми направиха биопсия заради раничка...обадих се по телефона, за да проверя резултата. По случайност ми вдигна Гановска ( заместваше сестрата), на която трябваше 3 пъти да се обадя ( първия път ми каза да звънна след 10 мин, за да провери, втория път беше забравила, защото имала друга работа и третият път ме пита как ми е било името).

Да не говорим, че се чувствам сякаш най-важното е да дам парите и да изчезвам по най-бързия начин щом нямам нищо за опериране, без да задавам досадни въпроси...

В потрес съм. Сигурно има и доволни пациенти, явно само на мен ми се случва да удрям на камък 🙄😏

# 509
Извинявам се, че се включвам в темата ни в клин, ни в ръкав...но искам да изкажа разочарованието си от нашите държавни болници... Майчин дом и ВМА.

В Майчин дом някакъв 70 годишен в опита си да махне полип на майка ми и беше закачил миома и това доведе до кръвоизлив...и трябваше да я поправят по спешност...

Във ВМА имах операция при Ковачев, светило в областта и неговата асистентка Гановска. Назначиха ми инжекции Золадекс и понеже Ковачев не се занимава с такива манипулации ме прати при сестрите в отделението...в 1 момент затвориха отделението заради ковид и трябваше да ходя във Вита да ми ги поставят...

Като страничен ефект получих замайвания от тия инжекции и реших да се консултирам с човека, който ме е оперирал и ми ги е предписал - Ковачев. Опитах да си запиша час и сестрата ми каза, че той с такива оплаквания не се занимава и да си запиша час за невролог. За протокола- замайваншята ми спряха след като ми се възстанови цикълът.

Последният път ми направиха биопсия заради раничка...обадих се по телефона, за да проверя резултата. По случайност ми вдигна Гановска ( заместваше сестрата), на която трябваше 3 пъти да се обадя ( първия път ми каза да звънна след 10 мин, за да провери, втория път беше забравила, защото имала друга работа и третият път ме пита как ми е било името).

Да не говорим, че се чувствам сякаш най-важното е да дам парите и да изчезвам по най-бързия начин щом нямам нищо за опериране, без да задавам досадни въпроси...

В потрес съм. Сигурно има и доволни пациенти, явно само на мен ми се случва да удрям на камък 🙄😏
Не мога да коментирам случая.. Само ще вметна, че не знам дали Гановска е замествала сестрата, обаче Гановска работеше сама, и то доста дълго време. Предвид факта, че сте пациентка на КООГ при ВМА, със сигурност знаете какъв е потокът от пациенти.
Когато направиха клиниката Ковид отделение, аз също си поставях Золадекс в друга болница, и не защото някога са ме връщали, а защото чакнето беше в повече.
Пак казвам не оправдавам никого, просто изказвам мнение.

Общи условия

Активация на акаунт