ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 47 494
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
Кристин много хубаво си направила. Той ме пое след операцията ми. Няма да напиша кой ми я прави. Обичам го този човек, беше до мен в най-трудния ми момент. Евентуално ако Калчев иска операция, с ММ сме решили да мине 1 година опити ако не се получават нещата тогава ще говоря с него, аз му имам голямо доверие и в такива ситуации бих била спокойна само в негови ръце. Да не говорим как, ме успокояваше когато се случи аборта и беше до мен и ме прегърна и каза всичко ще бъде наред.
Та си права, нека мине 1 година опити и тогава ще му мисля. И ще настоя той да я направи. ❤️
Благодаря Ви мили мои, бъдете здрави, и нека тази гад засяга по малко жени. 🥰

# 721
Здравейте, освен ендометриоза имам и инсулинова резистентност и ендокринолог ме посъветва да ходя на фитнес и да правя силови тренировки, понеже съм много слаба и да кача мускулна маса. Аз до сега не съм ходила на фитнес. Тази седмица ходих два пъти в понеделник и четвъртък и тренирах доста добре с инструктор и натоварване в цялото тяло. Вчера усещах цял ден едва тъпа болка ниско в корема като идване на цикъл, но не точно. Дали има общо с тренировките, също така вие трениралили сте И правили ли сте такова натоварване?

# 722
https://www.endometriosis.bg/6-neshta-za-endometriozata-i-uprajnieniata/ една ориентировъчна статия от мацките от ФЕРЗ.
Обърни внимание обаче, че с нищо никога не трябва да се прекалява.
Аз до операцията ходех на пилон, на фитнес, разтягах вкъщи. Не мога да кажа, че ми е помогнало с болките, но ме караше да се чувствам добре, тъй че се брои.
Наблюдавай се, защото има моменти, в които натоварването не е препоръчително - вдигане на тежести и т.н., защото влошава нещата. Уви, не помня дали беше покрай О? Можеш да си водиш дневник. Пробвай един месец с натоварване около О, един с по-леки упражнения около О и виж как ще се чувстваш. И задължително избягваш обръщане по време на М. Аз не знаех, че съм с ендометриоза когато започнах да ходя на пилон и си се обръщах с главата надолу Simple Smile То в йогата са си го казали хората, че не се прави, ама аз като правя само разтягане Joy
Трябва и с храненето много да внимаваш - протеин след тренировка и т.н.

# 723
Благодаря за съвета.
Трябва след тренировка да приемам протеин?
А във връзка с това какво мислите за приемане на протеин на прах примерно за шейкове или смутита?

# 724
По дефиниция въглехидратите са преди тренировка за бърза енергия, протеина след - за възстановяване и хранене на мускулите. Ако ядеш въглехидрати след тренировка ще нахраниш мазнинките, защото мускулите от тях нямат много какво да вземат Simple Smile
Аз пиех около О, помага с подуването. За дамите, които са на вегетарианска диета също е добра опция. Може растителен, може и суровватъчен, макар че за много от нас млечните са ноу-ноу заради ендо. А покрай инвитрото що протеин изпих ти е бедна фантазията Grinning Можеш да консумираш и други храни, Кристи е майстор вегетарианец в набавянето на протеини Grinning

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 11:35 от Inferiya

# 725
Да аз също не ям месо от 5 години. Свалих доста килограми, а и ми откриха инсулинови резистентност скоро, затова ми каза да употребявам много протеини наистина. Затова се замислих за протеини на прах.

# 726
Освен на прах провери разните опции за скир, фъстъчено масло, мисля на Лидл има от време на време едно с повече протеин, варива, ако не те подуват Simple Smile Яйчица също.

# 727
Има много избор на хубави растителни протеини, които освен в шейкове, можеш да слагаш в закуски с овесени ядки и мюсли, в кисело мляко с различни семена- ленено, чиа и става супер.

# 728
Посещавали ли сте хомеопат за ендометриозна киста и имате ли някакво мнение? Аз на десния яйчник имам ендометриозна киста, а на левия поликистоза заедно с инсулинова резистентност. Не съм се оперирали, не приемам и противозачатъчни или хормони. Чудех се дали да не посетя и хомеопат.

# 729
Имате ли болка по време на секс?

# 730

При мен това беше основен симптом, който ме водеше при гинеколожката с години. За съжаление бях при малоумна (без извинение), която ми се присмиваше и подиграваше 10 години. В определени пози е, понякога е по-силна, понякога по-слаба. След като се разделих с бившия и срещнах съпруга ми, нещата се промениха доста, защото бившия беше с внушителни размери и с него ме болеше много, докато съпругът ми си е със скромен размер и не ме натиска зад матката, където са ми били най-големите огнища (установено с операция). Така че и от това зависи също - къде са огнищата и дали партньорът ги натиска/достига...Пак се случва да ги уцели, но сменяме позата, вече се научих къде са. Ако съм в период с възпаление...никакъв шанс да правим секс изобщо.

Относно хомеопатията - за мен е измишльотина и затова не се включвам. Но билколечението е вече друго нещо и дава резултати относно болката и възпалението, разбира се само в комбинация с промяна в начина на живот (храненето основно).

# 731
Благодаря за отговора.
Колкото до другото - напълно споделям мнението.

# 732
  • София
Здравейте, момичета.

След 6 месечно “лечение” със Золадекс съм на стартовата линия за борба отново. Преживях кошмарно страничните ефекти: топли и студени вълни, нощно изпотяване, безсъние 5 месеца, 7 припадъка, болки във всички кости, световъртеж почти постоянен. Единствено психически успях да се съхраня и се сведоха симптомите само до рев без причина и кратки мигове на пълно нещастие.

10 дни след поставянето на инжекция 5 бях на стандартен гинекологичн преглед при Арабаджикова. Тя сподели, че яйчниците ми не са разбрали изобщо, че съм на хормонална терапия и не спят. За толкова време със Золадекс би трябвало да са “гладки”, а моите не бяха. Имах си доволно количество фоликули , което тя определи като…ген и плодовитост. 😆 Аз, която едва събра 2 читави яйцеклетки за инвитро, плодовита. Посмях се вътрешно и махнах с ръка.
Каза, че цикълът ми ще дойде сравнително бързо след като минат 28 дни от последната инжекция.
И така. Тя беше на 20 юли. Сега от седмица имам стрелкащи болки в ляво, кръста ме боли много и като цяло се чувствам като преди цикъл.

Операцията ми беше януари при доктор Танчев. 3 кисти в ляво, 3 в дясно, срастване между матка и дебело черво ( не е изрязано до здраво), дълбоко и дебело огнище на таза, лява тръба с ендоментриоза - премахната. Дасната успяха да спасят. Не че ми е необходима. Приключих с ражданията.

И така, сега се моля, и вас, да ми стискате палци да не се върне. Сега ще се проверявам на 3 месеца и ако отново се появи : отивам в Румъния при Митрой ( или както там се казваше този лекар), за второ мнение.
Сега имам час за Танчев другата седмица. Да видим.

За справка : имам едно дете, на 5 години след почти 5 годишна борба и инвитро при Калчев. Тогава ендоментриозата я нямаше, или поне нямах кисти.

# 733
А всички тези симптоми отшумяха ли сега, след като спря инжекциите? Че така мъка 6 месеца е добре да си остане само 6 месеца… Стискаме палци да не се връща. Нито при теб, нито при другите. Жената търпи такива адове, че просто е безумно, но… Живот.

# 734
Люксенче, поне си оцеляла от гадостта. Стискам палци да не се върне. И номер две да дойде бързо и лесно. Аз като теб преживявам всяка стимулация или ОК, та съм напът да се предам от всичко и каквото ще да става да става.

Общи условия

Активация на акаунт