ОСМИ клас 2020/2021 - Пролет пукна, осмокласник към училището хукна 😉

• 31 655
  • 771
  •   1
Отговори
# 120
Аз също съм от притеснителните и винаги трудно съм общувала. Дъщеря ми явно е като мен. За вчера ми разказа как изпаднала почти в паника в часа по български. Учителката задала въпрос и я посочила да отговори. Тя вика направо се изпотих, а ръцете ми студени. Мозъкът ми блокира, а пред мен дори беше отворен учебникът и можех да прочета отговора или поне да се ориентирам. За съжаление мисля, че и това ДО допълнително влошава нещата при нея. След края на първата карантина миналата година едва успях да я накарам да започне да излиза навън с приятелките си. За езиците - и при наборката го има този феномен с английския и предпочитането му пред българския. Почти само на английски ми говори у дома, само на английски гледа сериали и клипове. Чете онези неща - фенфик - на английски също. Донякъде е добре, но пък може възникне проблем с българския.

# 121
  • София
Добро утро и от мен! Да ви кажа мисля, че я разбирам Доня, но да съгласна съм със Звънче, че това е и особеност на характера. Ще се оправи Стиви, не се притеснявай. Да ви кажа моите кръщелници живеят в Белгия. Майка и баща българи, вкъщи се говори само на български, ходят на неделно българско училище, но особено момчето, което е родено там изпитва затруднения с българския и много често казва думата на френски и не се сеща първоначално как е на български. Те мислят на френски и за тях това е водещият език. За съжаление и при Митко се случва някоя дума да се сети как е на английски, а не на български, но за съжаление той не чете книги на български (не е от много четящите деца за мой ужас, тъй като аз не оставам без книга), а на английски, гледа филми на английски и тъпите клипчета в You tube
Иначе той пропуска тези три дни присъствено. Настинал е и ние правихме тест в лаборатория. Не е Ковид, а Ринофарингит. Истината е, че при други обстоятелства щеше да си ходи на училище, но сега в тази обстановка не смятам, че е редно, още повече, че от време на време му се запушва и носа, а с маската ще е ужас. Явно аз го заразих, защото и аз бях така миналата седмица като и аз правих тестове (един вкъщи и един в лаборатория при лекарката ми, при която в медицинския център където е има и лаборатория та веднага ми направиха, въпреки че тя беше сигурна, че не е Ковид). Отказах се да го включват на ОЕСР за тези три дни, предпочитам да почива, а следобед ще си взима домашните от гаджето и ще си ги пише. Лошото е обаче, че той който нямаше търпение да ходи присъствено, този път не е толкова ентусиазиран и не му направи такова впечатление, че ще пропусне дни. А не искаше да влиза в някои часове онлайн и даже имахме проблеми с един от предметите. Явно и той се пречупи и претръпна с онлайна за съжаление. Но и имат другата седмица 2 теста по френски, 2 по математика, ИТ, философия и БЕЛ. Пълна тъпотия. Вече искам час по-скоро да свършва тази отвратителна учебна година и искрено се надявам другата ад е нормална!

# 122
  • София
Мама Мони, с моят младеж се случва същото. 🙁

# 123
  • София
Наборът каза, че другата седмица ще правят класно по БЕЛ. Било предвидено за края на месеца, но щяла да го издърпа с 1 седмица и да го направят присъствено.
Иначе днес тръгна с желание за училище, ще видим до довечера дали ще го държи Simple Smile
Почнал е да става суетен, което много ми хареса. Време беше да започне да си обръща внимание на външния вид.

# 124
Да, този път децата не са ентусиазирани от връщането в училище, защото този път знаят какво ги чака - контролни до откат!
С нетърпение чакат да минат и двете седмици и да се върнат на ДО за да могат да излизат след обяд, че сега препускат от контролно в контролно и следобедите заминават в подготовка.
Щом моят вчера не отиде на тренировка, смятайте!

За езиците - моето си е чисто българче, неживяло в чужбина, но от трите езика за моя мъка българският му е най-лош щом дойде ред до писане на есета/теми, изразяване пред публика и тн..
Подобни задачи не го впечатляват на НЕ и на АЕ, но дойде ли ред за БЕ пада едно пуфтене.
Вярно, че постоянно говори на АЕ покрай игрите в нета, гледа филми (кои български филми да изгледа един тинейджър? - я има 1-2 на година, я няма, а на АЕ вървят нон-стоп сериали, които само дебне да излязат за да ги гледа). Не знам у вас как е, но моето дете ТВ не гледа, за новини се информира в нета и така
Вчера ми каза, че чели и тази ваканция книга на немски. Прочел е две на АЕ за последния месец и с триста мъки Декамерон от христоматията..
Аз смятам, че има проблем и в това, че БЕ го учат много сухарски, няма интересни теми за разработка и разсъждения. Програмата по БЕЛ никога не съм я харесвала.

# 125
  • София
Добро утро Flowers Sunflower.
Младежът си изгуби ключовете вчера. Като се прибра след 9 от плуване и го установихме, ходихме до училището му да обикаляме и после до басейна (понеже беше и на плуване). Никъде не ги открихме, уви. Имат някакви чипове за училище и последно ги е вадил на излизане от там. Дано някой след него ги е намерил и ги е дал на охраната.
Иначе каза, че предпочита присъствено до края на годината. Както и досега продължава да мисли, че само за 2 седмици е кофти, защото основно правят тестове през това време.
Добре, че не съм слушала Вълчев. Много щях да се разочаровам. Не искам да го виждам в тази светлина Rolling Eyes .

# 126
Да ви кажа, нашият австрийски зет май всичко разбира на български. Отдавна внимаваме какво говорим пред него. 😆

🤣
Това ми напомни за един мой приятел, който е жена за китайка. Запознаха се, докато той работеше в Китай, след това заживяха и в България. Помежду си говорят съвсем разбираемо на английски. Детето съответно говори английски, китайски и български. Китайката обаче започна да поразбира български и приятелят ми каза, че вече е започнал да внимава с кого какви ги плещи, когато и тя е наоколо 🤣

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 09:41 от ston

# 127
  • София
Мама Мони, с моят младеж се случва същото. 🙁
Слънчева, от това ми е най-болно. Децата се пречупиха и загубиха представа, кое е истинското и реално училище. И тези безброй присъствени контролни хич не им помагат за това. Ние възрастните осакатихме децата си!

# 128
  • Между гори и планини
Ние така с мъжа ми пред Стивън като малък (на около 2-3) си плямпахме всякакви глупости и закачки, защото той уж не разбира. Един ден ние говорим, той тайно се хили и стана ясно, че всичко чува, разбира. Тогава още не говореше на английски. Събира речников запас и на 5г в САЩ се отвори изведнъж, без грешка в граматика, думи, акцент.

# 129
Моят младеж и ДО не иска. Най-добре би му било някой да му казва какви уроци да прочете и така да учи. Но това не е от този период покрай пандемията, а от първи клас иска така.
За малкия пък е най-хубаво всеки ден да ходят на училище, но да учат само ЧО и ЧП.

# 130
  • София
Митко на Мама Мони ми е пример за най-ентусиазирането дете за присъственото училище. Щом и той сега няма желание, значи нещата не са на добре.

Не изгледах цялото интервю сутринта, че тръгвах за работа, но и на мен министърът ми се стори, че чака да свърши годината (по-скоро мандата) и да не го закачат много. Без резки промени, без отговорност. Като са удължили годината с 2 седмици за малките и си мислят, че са наваксали ДОто.  Ще търся за школите какво е казал.

# 131
  • о`майна лунна нощ е
Вълчев, докато се бореше с вятърните мелници, ми беше симпатичен и го подкрепях. След като истината отидЕ в салама, Санчо, /по рекламата/, нямам намерение да си губя времето да гледам изявления и интервюта. Всички са в безтегловност сега. Като /ако/ гласуват новите министри тогава ще обърна поглед към тях и ще следя с интерес какво ще направят. За момента - кервенът си върви, кучетата си лаят.

# 132
  • София
Добре ли чух, че се отварят езиковите школи от следващата седмица?
Езиковите центрове са отворени от 12.04.21 Simple Smile

# 133
  • София
Добре ли чух, че се отварят езиковите школи от следващата седмица?
Езиковите центрове са отворени от 12.04.21 Simple Smile

Не не са. Само за малките.

# 134
Не са отворени за всички🙂
Вълчев спомена нещо за следващата сесмица.
Ще чакаве заповед.

Общи условия

Активация на акаунт