ОСМИ клас 2020/2021 - Пролет пукна, осмокласник към училището хукна 😉

• 31 229
  • 771
  •   1
Отговори
# 105
Аманда,😀поне успя ли някой и друг лайк да получи публикациятата?😀

# 106
  • Между гори и планини
Доня, а със съученици и приятели успява ли да общува пълноценно на български?
С най-близкият си приятел си чатят на английски. Момчето си упражнява английския и като дойде у нас говори английски свободно с мъжа ми. Стиви няма много приятели тук. Има съученици които уважава, но не са близки. Вълнуват ги различни неща. Той винаги е бил затворен,  тих, обича да конструира,  чертае, измисля си проекти за различни роботи и машинки, слуша различна музика, отдавна знае какво иска за в бъдеще. Не е конфликтен, отракан. Винаги е имал 1-2 близки приятели на които е много лоялен. Общо взето разликите с децата тук са като между Шушана и Металика.

# 107
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ами явно няма с кой да упражнява българския. И една година ДО не му е помогнала в това. Поне ти опитвай да говориш с него, покрай вас и съпругът ти може да понаучи също.

# 108
  • София
За човек който не се е сблъсквал с проблема е трудно да го разбере. Примерно като го изпита - той си го превежда на английски,  намира отговор,  превежда на български.

точно така правят в началото всички, които учат чужд език. първо си сглобяват изречението на своя език, после тръгват да го превеждат и накрая го казват. само че - това е в началото. точно това е характерно за неопитния в чуждия език човек. един двуезичен човек не прави така. още повече, детето ти ходи в българско училище и общува с българи, различни от майка си, ежедневно. той е на почти 15, просто няма как да му куца българският, след като живее постоянно в България. ако изобщо има някакъв проблем - търсете го другаде.

колкото до българчетата, които живеят в семейство на българи в България, но се изразяват по-добре на английски език - не се засягайте, но това само показва колко е важна ролята на активното ползване на езика - четене, писане, гледане, слушане. децата ви се потапят в англоезичната среда и развиват умения. ами потопете ги и в българската - дайте им книги да четат, филми да гледат на български, да развият и там умения. не е нормално да ти куца родния език, след като си роден и живееш в родната си страна. и не говоря изобщо за патриотизъм, а за чисто усвояване на езика.

# 109
  • София
Интересна гледна точка споделя Доня.
Понякога човек въобще не си дава сметка за част от спецификата на живота в малкото населено място.
Но да кажем в техния случай ако младият човек беше по рождение от "отракания" тип, е по-вероятно вече да беше минал на вълна Шушана.
Та и тази гледна точка не е маловажна според мен.
Всъщност е доста ценно качество човек да може да играе собствената си игра независимо от обстоятелствата.

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 22:41 от Red

# 110
  • София
Аз точно затова повдигнах темата, без да искам да те засягам Доня. Просто за мен е изненадващо дете да изпитва затруднения да се изразява на майчиния език заради това, че е билингва (дано не бъркам думата) . Просто защото маичният винаги е водещ заради повечето общуване особено през първите години, а и по-нататък.
Аз бих си му говорила на български постоянно, а таткото да се оправя Stuck Out Tongue.

# 111
  • София
Да ви кажа, нашият австрийски зет май всичко разбира на български. Отдавна внимаваме какво говорим пред него. 😆

# 112
  • Пловдив
Момичета, след 8 по бтв ще говори Вълчев. Моля, ако някой гледа, да каже какво е казал. Не, че има значение, последни дни на човека, но все пак.
Мерсаж и лек ден!

# 113
  • София
Според министър Вълчев в нашата образователна система сме били най-много присъствено сравнено с други държави. Ей, така се лъже...

# 114
  • софия
Добро утро Coffee

Нямам твърде често и големи наблюдения върху деца в дву и повече езични семейства, но вкъщи имам един много притеснителен и срамежлив мрън и мисля, че разбирам защо има проблем. Според мен Стивън (от това, което Доня е споделяла за него) също е от този тип деца и това допълнително затруднява изразяването му на български. Не толкова езикът (български/английски). Колкото и да се говори, колкото и да се успокоява, докато не си вземе своя опит от това да се изявава пред повече хора, няма как да се тушира. Това не се преодолява. Самата аз също съм била и продължавам да бъда ужасно притеснителна. Дори и да съм уверена в знанията си. В работата ми се е налагало да говоря пред доста хора. В повечето случаи е за неща, които познавам в детайли, т.е. уверена съм в знанията и уменията си, но в повечето случаи главата ми е празен кошер, а понякога дори и гласът ми трепери. Характер и се преодолява в известна степен с много практика, която те на 15 г. няма как да имат.
Отношението на учителката е грозно. Да му беше дала писмено изпитване пред нея. Но, за съжаление, такава е общата атмосфера в нашите училища. Има много хора, които са учители за заплата, а не защото това е тяхното призвание.
Племениците живеят в мултилингвална и мултикултурна среда. Баща им е българин, майка им босненка, живеят в Холандия, учат френски, освен английски и холандски. Общуват на английски, баща им говори на български, майка им на сръбски. Страшна каша е, но децата се справят добре. Единият е с по-отворен характер и е доста артистичен. Той няма никакъв проблем в училище. Другият е по-срамежлив и стеснителен. С него трябва да се работи малко повече.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 09:41 от zvаnchе

# 115
Аманда,😀поне успя ли някой и друг лайк да получи публикациятата?😀
Бисе, ни един лайк:satisfied: Ако имаше, щях да разбера, че съм я качила. То и детето ме спука от майтапи. Аз ровех да му покажа снимката от язовира, че той не беше с нас и тогава забелязах. Изпаднах в паника, а коментарите бяха " И нито един лайк за три часа:satisfied:
Аз често правя такива глупости от разсеяност и обикновено сестра ми ме уведомява. Но този път не е видяла.

# 116
След ,като министърът каза,че "учебния процес е стрес и  напрежение" просто спрях да слушам.Точно това не трябва да бъде и ако сме го превърнали в такъв изобщо не мислим за децата ,за здравето им,за психиката им.Не,че в началото чух нещо конструктивно и разумно.Просто са прецакали вече учебната година и броят дните до ваканцията за да не отговарят на неудобни въпроси.Дано поне в следващата децата се върнат в нормалното ежедневие.
              ПП.Относно усвояването и ползването на няколко езика от деца.Имам познато дете с баща и майка българи владее български,френски и английски.Роди се в Париж и там живяха десетина години.Майката му говореше само на български,бащата на английски,а за френския е ясно.Когато се прибраха в Бг детето говореше свободно трите езика.В семейството им френският е втори от години ,защото са преводачи от няколко поколения.И тук детето говори на английски с всички,които могат да го ползват,на френски с баба и дядо.Коментирали сме с тях как се справя и самият той ни казваше,че мисли на езика , който ползва в момента.Никога не съм усещала да се замисли или да забави отговор.Даже говорейки с някой на френски например съобразява,че има хора,които не разбират и веднага добавя превод на български.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 08:51 от Didia

# 117
  • софия
И аз не го слушах, фон ми беше. Изморена съм. Чух, че каза, че, ако спаднено напрежението под 1000 "заболели" дневно, можело да се разхлаби положението. Това било можело да се постигне лятото. Иначе, не можело всичко да се отвори, защото натискът върху здравната система бил много голям. Ясна е работата. Училищата тежат на болниците, не заведения, молове, казина и другите. У-чи-ли-ща-та и учениците.
Мандатът му бил ограничен и той нямало да предлага сега, когато вече е по-топло, да се учело на отворени прозорци.
Толкова. Незаинтересован и оттеглил се ми звучеше.

# 118
Добре ли чух, че се отварят езиковите школи от следващата седмица?

# 119
  • София
Изглеждаше като човек, който няма търпение да се отърве от отговорността, която е поел.

Общи условия

Активация на акаунт