ОСМИ клас 2020/2021 - Пролет пукна, осмокласник към училището хукна 😉

• 31 578
  • 771
  •   1
Отговори
# 570
Моето дете брои дните до минаване на ДО, както и децата от неговия клас с изключение на едно, което ходи на училище за да се наговори. Simple Smile
Днес имат три контролни - химия, БЕЛ и увод в програмирането.
Чакам с нетърпение да разкаже как е минало.

Моят син покрай пандемията, наложила стоене вкъщи, отслабна драстично. Висок и кльощав е като че ли е в концлагер. Предполагам, че е генетично, че при баща му по принцип застоя води до отслабване винаги.

# 571
  • София
Amanda, ❤️!
Не знам дали съм чела по-добро описание на проблема.
Подписвам се с две ръце под написаното от теб.

# 572
  • Отвъд алеята зад шкафа
За мен взимането на дете и настаняването му в институция, е ужасно преживяване за самото дете и трябва да се случва само в ситуации, в които оставането му в семейна среда нанася повече вреди, отколкото извеждането му. По принцип едно дете на въпроса дали иска да остане с родителите си, винаги би отговорило, че предпочита с тях, дори и те да се отнасят лошо с него. Надявам се, че има някакъв механизъм за оспорване на решението на подобни институции. В Германия имаше скоро един случай за отнето бебе на българско семейство, пострадали в катастрофа. Властите се осъмнили, че бебето е бито и го вземат. И родителите нищо не могат да направят, нямат права в тази ситуация. В тези държави сигналите обикновено се получават от лекари, регистрирали наранявания по деца или от услужливи съседи. У нас битува схващането, че пускането на сигнал за съседи е "доносничество". Може да си ги клюкарим по съседски, но не звъним в полицията. За насилието над жени също мълчим, все едно е нещо срамно, надникнали сме в семейните взаимоотношения на двама души и това не е наша работа, те да се оправят.

# 573
  • Пловдив
И аз смятам, че отиването в институция е по-травмиращо от живеене сред мама и тати, които си Позволяват да ти повишат тон. Наистина човек подкрепя тези мерки, защото мисли, че не може да му се случи. Няма как държавата да е по-важна и да те обича повече от семейството си. Самата такава мисъл е стряскаща и абсолютно в противоречие с това, за което сме човеци. Да, насилие има. Ама не е толкова масово, че да го виждаме във всички хора. Аз всеки ден общувам с деца, цял клас, еми това не само не са деца, дето изобшо да си помисля, че някой им се кара, ами даже деца, които точно растат в свободия и безконтролност и които си мислят че знаят всичко, нямат уважение, нямат авторитети и това е пряко следствие от модерния начин на възпитание (Детето е цар). Синя, зелена или червена стая, не бива да се предполага, че масова е неприятната среда. По-скоро е обратното. И точно лицемерието е на западните общества, защото не вземат децата на малцинствата или бежанците (а те са неглижирани, обикновено извън системата на образованието, обикновено без възможност родителите им да се грижат за тях по западен начин), а си позволяват да са загрижени само за децата на едни стабилни хора в обществото. Не говоря, че трябва да се неглижират системни шамари или побоища, но просто това е съвсем далеч от това, че детето ти е кльощаво, дай да ви тровим с месеци, щото си МИСЛИМ, че не го храниш. В тези институции работят хора, нали, не богове. Които правят грешки, имат различни интереси и не познават детето ти по-добре най - малко. За случая, за който аз казах, това вземане на детето беше с много негативни последици върху майката, психо неврози, паник атаки, та вместо да изпишат вежди, са проболи очите на хората. На над може да ни се вижда ей, какво, идват ти някакви на проверки, ама представете си какъв стрес е, изненадващо, повече от веднъж седмично някой да ти рови в живота. Че на мен са ми идвали не за проверка, ами за социална оценка социалните заради едното дете, еми ужас е. Та гледат и пишат къде живееш, колко стаи, какви условия, с какви дрехи го обличаш, с какво го храниш, кой ти помага. И това, при нашата система, дето уж не са такива разпищолили се хора. Представям си какво е в чужбина, където имат всички права на света. Та, преди да съдим, да се поставим на мястото на човек, който е следен под лупа непрекъснато. Е, някой може да е идеален. Аз лично не съм.

# 574
luba_rizova, няма как да не се съглася с тезата ти за лицемерието на институциите. Ама такава пародия са, че няма до къде.
Когато действително има необходимост от тяхното съдействие те бездействат до откат.
Познавам майка, чието дете е отвлечено от бащата, с който се разделиха, тя не е виждала детето си вече две години, като съда е присъдил правата на нея, след което бащата просто не е върнал детето на майка му от едно от вижданията му по закон с детето. Две години Закрила на детето нищо не правят. Това дете не живее в среда на насилие, наложена от баща му? Или те са безсилни да помогнат?
Въобще... хич не ми се говори, че само се ядосвам! Иначе можем да идеализираме в какво общество би било добре да живеем и как щадящо да възпитаваме децата без повишаване на тон... само дето е невъзможно за постигане.

Аз живея за мига, в който да видя как точно се налага морал с прилагането на нормативна уредба. Това ще да бъде регулацията на столетието.

# 575
  • о`майна лунна нощ е
Извадете шоколади, бонбони и всякакви други налични изкушение, па се почерпете с по едно няколко пъти.
Рошляк днес става на 15 г.
Какъв беше ...
Скрит текст:
Какъв стана ...
Скрит текст:

# 576
  • София
Честит да е големият младеж, Туиг! Heart Eyes
Наздраве!

# 577
  • Пловдив
Леле, да ти е жив и здрав Наско! Страхотен хубавец е! Много успехи да има и да не те дразни изобщо😀, да расте все така умен и да сбъдва мечтите си! ❤️

# 578
  • Между гори и планини
Тиуг, добре си го хранила! Да ти е жив и здрав,  да ти е гордост,  опора, ученик, приятел! Чуден младеж! 🥰

# 579
ТуиГ, живо и здраво да ти е хубавото момче! Късметът да бъде винаги с него!

# 580
  • о`майна лунна нощ е
Да е здрав и да има късмет. Само това искам.
Добро дете е, няма как да се оплача. Всичкото ми мрънкане тук е, защото съм свикнала да е изпълнителен и да слуша. Всъщност се радвам, че си прави, каквото иска, както и по какъвто начин намери за добре.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 13:54 от `ТуиГ

# 581
`ТуиГ, да ти е живо и здраво порасналото момче! Късмет, успехи и постигнати мечти му желая! Flowers Four Leaf Clover

# 582
  • софия
Хахахахахаха, страхотен рожденик Blue Heart
Жив и здрав да бъде, да не губи чувството си за хумор (и за реалност), да има успехи и голям, голям да порасне Balloon Notes

Туиг, норвежците няма да ти го вземат. Височък е станал Simple Smile

# 583
  • София
Туиг, честит рожденик. Да ти е жив и здрав! Да расте обичан и щастлив!
Нашият младеж утре е рожденик, но поседните 2-3 дни толкова ми лази по нервите, че съм на ръба да го оставя без рожден ден и торта Imp.

# 584
  • София
ТуиГ, честит рожденик! Жив и здрав да е, все така прекрасен! 🥰🍀🎂🥳🌹Почнаха теленцата Simple Smile
При нас нищо интересно, затова не пиша, а само ви чета. Вчера имахме онлайн родителска среща за малкия, за набора нищо не се чува. Вие имате ли?

Общи условия

Активация на акаунт