Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Родител тормози учители

  • 3 252
  • 92
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
  • Мнения: 8 385
Уиш, аз с моето дете нямам проблеми от точно такъв характер. Имам от друг, но той не е за масово училище и за масова градина и не си и помисляме за подобно нещо, невъзможно е. Подразних се в случая от написаното за златото, родителите, които глезят детето и затова то е такова, родителите, които са единствените, които трябва да се справят с проблема, те си знаят как, да се оправят, ние ще го разкараме от нас, друг да му мисли. Понякога няма как, а схващането на някои явно е "родителите са виновни, детето е огледало". И също така някои си мислят, че има ясен белег, ясна граница между СОП и нормално, но "нагло" дете и че при едното родителите не са виновни, но виж, при другото са - не, няма такова нещо, няма такава граница. Кое е диагноза, е въпрос на схващане, на концепция, на последните приети критерии за диагностика на психичните болести, която диагностика винаги е въз основа на преценка на проявите, нищо друго, няма изследване, което обективно да ти каже болест ли е това (поведенческо разстройство), или не. Няма граница между лек случай и норма, това ми е мисълта, и определено не винаги родителите правят детето такова, каквото е. Иначе братята и сестрите, вкл. осиновените, като еднакво възпитавани щяха да бъдат еднакви, а както знаем, не е така.
Институциите вероятно правят горе-долу каквото могат, не е съвсем без нищо, естествено, че у нас винаги има какво да се желае.

Скрит текст:
Подобно е, както писах, понякога с агресивните или пречещи по друг начин (трупане на боклуци и т.н.) психично болни възрастни. Там не се спори, че има увреждане и няма виновен, но често като че ли се очаква роднините им да решат проблема някак - да ги укротяват, да ги следят да си вземат лекарствата, да ги вкарват в болница и т.н. - едва ли не ако го правят, пък те, нали, могат, и проблемът ще се реши. А те също далеч не винаги могат да направят изобщо нещо, не винаги изобщо е възможно нещо съществено да се направи; не мисля и че са длъжни да посветят живота си на това.

Не знам това конкретно дете дали е такова заради възпитанието от баща си, но тук се генерализира за всички пречещи уж "злата".

Последна редакция: чт, 29 апр 2021, 11:00 от Магдена

# 91
  • София
  • Мнения: 18 545
Магдена, уважавам мнението ти, макар да не го споделям. Децата "наглярчета" са точно такива от родителско възпитание. Какво значи не може родител да влияе на възпитанието? А кой може....?

Със СОП или без децата трябва да се възпитават и да уважават останалите. Независимо от причината, децата не трябва да се оставят на самовъзпитаване, когато някой реши, че няма сила да се оправи с тях.....

# 92
  • Мнения: 474
От личен опит споделям - има наглярчета, чиито родители умишлено ги възпитават да бъдат такива, има и наглярчета чиито родители въпреки усилията и старанията си не успяват да се справят с възпитанието на децата си, а има и наглярчета, чиито родители просто са оставили децата си да се отглеждат и възпитават сами.
За случаите, за които Магдена коментира - нямам наблюдения.

Общи условия

Активация на акаунт