Нашите орхидеи – тема 34

• 33 710
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
Ренка, прегледах.

Първо
За МИЛТОНИЯ:

"2. Милтония извадка 1"
и
"3. Милтония извадка 2"

отварят един и същи документ със заглавие

"МИЛТОНИЯ / MILTONIA и разлики между Милтония и Милтониопсис"

Второ
Направи ми впечатление и че първите линкове и от двете базови страници отварят един и същи документ -

"МИЛТОНИЯ

http://www.orchidee.ws/orchideen/miltonia/allgemein.htm"

Така ли трябва да е?

# 451
Поправих ги
много те моля погледни отново!

# 452
  • Варна
Аз пак да кажа, според моя опит ръчкането и пресаждането след купуване е грешка. Есента си бях взела мини от Лидл в тоя черния субстрат, изглеждаше здраво. Пресадих го, щото нали.... субстратът е гаден, Ами за 2 седмици замина, корените изгниха. Сега февруари като се сдобих с новото в същия субстрат реших, че няма да го пипам и толкоз! Нищо че през саксията се виждаше едно малко здраво коренче и един голям, зелен и хубав, но с изгнил край. Не го разбутах, поливах си нормално като ми се стори засъхнало. От шест листа останаха три, но здрави. И ето сега пуска два корена и листо, а гниещият корен си е в същото състояние, не е изгнил повече. Та така, ще го видим, но вече три месеца е живо, за разлика от предишното Laughing

# 453
Прегледах.

"2. Милтония извадка 1" и 3. Милтония извадка 2"
вече се отварят както трябва.

Но пак да питам. Първите линкове, респ. документи, еднакви ли са?

# 454
Прегледах.

"2. Милтония извадка 1" и 3. Милтония извадка 2"
вече се отварят както трябва.

Но пак да питам. Първите линкове, респ. документи, еднакви ли са?

Сега те разбрах. Не, не трябва да са еднакви. Сега оправям втория. Този на Милтониопсиса. Като съм готова ще пиша, че нещо се оплетох като пате. Прекалено много връзки в дървовидна структура.

Последна редакция: пн, 17 май 2021, 20:15 от _re_ge

# 455
Съжалявам! Явно не успявам да обясня добре. Ама се разбрахме накрая Hug

Прегледах отново базовите страници - всичко е наред. Остава само да коригираш поста си и сме готови.

# 456
  • София
Двата линка в документа Милтония извадка 1 най-горе, веднага след заглавието не работят. Първият отваря сайт, но без статия по въпроса, а другия дава грешка.

В документа 3. Милтония извадка 2 в началото са дадени три линка. Първият и третият са еднакви.

Последна редакция: пн, 17 май 2021, 22:15 от Raya

# 457
  • Варна
Отново аз с моите акари. Ходих до 2 агро аптеки и купих Валмек, Нисоран и Лекан. Не успях да намеря Данитрон, а за него четох, че е най- силен. На база на закупените препарати мисля да третирам по следния начин. Simple Smile
1 .Валмек
2. Нисоран
3. Лекан
4. Валмек
5. Парафин

Планът е на 5 дни да използвам различен препарат. Тази подредба дали е добре или да започна с нещо друго ? Simple Smile

И вече съм сигурна, че са акари.

# 458
Флоренче, ама че неприятно Confused Никакъв съвет не мога да дам, не познавам българските препарати, но стискам всичките палци да ги пребориш. Успя ли да разбереш откъде дойдоха гадинките, с някоя нова саксия ли ги внесе?

# 459
  • Варна
Флокс, мога само да гадая за произхода на гадинките. Последните ми нови са моркова и кауфландската орхидея, морковът е старателно почистен, а орхидеята от Кауфланд е все още в карантина. Имам и 2 нови за кафеза, но те пък карат карантина в изолирана среда. Нямат досег до никакви други цветя. Искам да кажа, че не зная откъде ги завъдих акарите.Simple Smile

# 460
  • Бургас
От къде съдиш, че имат акари? От паяжинките в субстрата ли?

Преди седмица закарах новия Цимб на село. Още в къщи нова бубла започна да гние най вътрешните листа бяха като попарени незнам как да го кажа може би мокро гниене. В субстрата видях едни топчета подозирам, че нещо ги е снесло, но няколко пъти го пръсках с акарицид инсектицид и тия топчета бяха кухи, но със сигурност е била някаква твар. Гниещата бубла отрязах до почти дъно. Не ми се бута цимб, дано се съвземе и не загние и друга.

# 461
  • Мадрид / София
Топчетата не са ли тор с бавно действие? Осмокотето е жълтеникави топченца.

# 462
  • Бургас
Може и тор да е аз така се притесних като го видях, защото в този цимб имаше и паяжинки. Или акари или някой паяк се беше настанил, че намерих един умрял в кашпата след пръскане с препарати Head Band

# 463
  • София
топчетата най-вероятно са тор, както казва Angela61

# 464
  • Варна
От къде съдиш, че имат акари? От паяжинките в субстрата ли?

Мая, минах някое и друго листо с тампон напоен със спирт. След това се взирах с лупа и видях кафявото паяче. Simple Smile

Днес минах всички орхидеи с Валмек, не разбрах кога съм увеличила бройката, мислех, че са 20- на броя. Булбестите са по- силно засегнати в сравнение с фалчетата. В момента при мен всичко е в бурен растеж- нови листа, корени, булби и изведнъж тези акари. Надявам се да съм ги хванала в началото. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт