Нашите орхидеи – тема 34

• 34 169
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
За да не съм ви разбрала и двете значи повредата е в моя телевизор Simple Smile

ЛЕЙЛА_ССС - корен е...

# 571
  • Варна
Мда, корени са. Сега сезонът не е подходящ за цветоноси, те се появяват през есента.

# 572
Рени, жива да си, че постна тук материала за вандите.
Както и благодарност преводачката му, ако чете все още тук Flowers Hibiscus
Гарантирам, че този линк на мен никога не ми се е отварял, откакто следя темата съм изчела всичко, което можех да отворя от библиотеката. Аз ги отварям от фейсбук, не оттук.
Много интересно ми беше за разликата с папилонанте, не знаех това. И за тайското гниене, да бях знаела какъв е проблема с първата ванда дето ми загина, можеше да се опитам да спася връхчето, май имаше и коренчета нагоре по стеблото.

Майче, за поръчки от Германия е важно и в кой ден от седмицата поръчваш. Обикновено цветя се изпращат в понеделник и  вторник, за да пристигнат до петък и да не престояват през уикенда по куриерски складове. Тоест ако поръчаш в сряда, може да ти я изпратят чак следващата седмица в понеделник. Аз поръчвам през уикенда, и винаги са ми пристигали най-късно до четвъртък.

# 573
  • Бургас
Флокс аз я поръчах на 3.05 Grinning
В мейла пишеше, че за Европа се доставят до месец. На мен ми писна да чакам и писах на сайта и на другия ден орхидеята беше при превозвача. Може би е съвпадение, но можеше по рано да ми пратят тракинг номер, а не след като е получена вече. Сега най важното е цветето да оцелее и пристигне в добро състояние. Мислим на почивка да ходим.... 😄 може и с цвете да ходим Joy

# 574
Не е лошо на почивка с цвете, на мен ми беше приятно. Само да не се обидят останалите цветя, дето няма да ги заведеш на почивка Grinning
Не бях разбрала, че си чакала толкова много. Дано да пристигне скоро. Вероятно събират повече поръчки, за да ги пратят наведнъж към Европа, не вярвам да е пътувала цял месец затворена в кутия.
Да се похвалиш и да снимаш като дойде Grinning

# 575
Няколко по-така цъфки. Първите две са и ароматни.
Скрит текст:

# 576
Чудни са.

# 577
  • София
Impala, третата знаете ли как се казва? Наскоро попаднаха на такава или много подобна.

# 578
  • Варна
Impala се скатава цяла зима и сега избухна Heart Eyes
Това пърпъл мартин ли е или кенет шуберт........... Офффффффффф лилавото ми е такава слабост. Нямам нито една лилава, освен вандата. Ама тя не се смята, щото не се отчита подобаващо често Rage

# 579
Raya,
Нямаше надпис на саксията, но си мисля, че я припознавам като Canada или Grosseto. Ето и източниците:
https://www.floraxchange.nl/Artikel/Info/498584/Phal-little-koli … ds-canada-2-spike
https://www.anthura.nl/products/product/?lang=en&id=GROSSETO

P.S. Нека си говорим на "ти".

Вещи,
По етикет е Dtps. Purple Martin Dark Blue. Цъфти дълго време, но с 3, максимум 4 цветчета едновременно. Мирише зюмбюлесто.
Ако ти попадне някъде не се колебай. Голям сладур е!

# 580
Здравейте момичета!
Може ли да ми кажете от кои сайтове в чужбина поръчвате орхидеи?
Извинявам се ако сте обсъждали, потърсих, но не видях.

# 581
  • Варна
Здравейте момичета!
Може ли да ми кажете от кои сайтове в чужбина поръчвате орхидеи?
Извинявам се ако сте обсъждали, потърсих, но не видях.

Schwerter, Карге, Акерне, Lucke, orchids and more, orchids delux, nardotto, celandroni. Понякога се организират групови поръчки, но имайте предвид, че дали ще поръчате от тук или от чужбина- риск винаги има ( болни растения или с вредители). Задължителна карантина и минаване няколко пъти с фунгицид и инсектицид.

Имената които посочих са на разсадниците, от които по- често се организират поръчки. Имайте предвид, че напр. Швертер са популярни с това, че често бъркат етикетите на растенията, челендрони и акерне пък имат доста болни растения, нардото- те предлагат предимно катлеи, но пък техните растения често са с трипси.

За останалите посочени от мен разсадници, сайтове не съм чела отзиви. Принципа е малко на руската рулетка, човек трябва да се надява на късмет, Simple Smile

Последна редакция: пт, 04 юни 2021, 18:43 от floren

# 582
floren, много благодаря за изчерпателния отговор 🌸
Относно груповите поръчки, бихте ли ме ориентирали къде да погледна? А какво е цената на доставката ако сама реша да поръчам?

# 583
  • Варна
floren, много благодаря за изчерпателния отговор 🌸
Относно груповите поръчки, бихте ли ме ориентирали къде да погледна? А какво е цената на доставката ако сама реша да поръчам?

Моля, Simple Smile

Индивидуална поръчка от европейски разсадник предполагам излиза около 20-25€.  С превозвач е по- изгодно.

Груповите поръчки ги прави човек от борсата в София на Обелско шосе. Сега би трябвало да приключат поръчка от Карге и предполагам в понеделник ще даде информация за нова поръчка от друг разсадник. На него се пише какво се желае от конкретния разсадник и като пристигнат цветята се вземат на място от борсата или се изпращат до поръчителите като обикновено се заплаща цената на цветето от сайта на конкретния разсадник от който се прави поръчката, 2 лв. пакетаж ( слагат ги в техни кашони), и доставката по Еконт. Simple Smile

Понякога, по- рядко се случва и няколко човека да се организират да направят обща поръчка. Simple Smile

Аз до момента участвах в 2 поръчки. Нямах високи очаквания, радвам се, че булбофилумът ми от Акерне не е болен, а растенията от Швертер набират сила. Надявам се все някога и да цъфнат. Simple Smile

Последна редакция: пт, 04 юни 2021, 23:41 от floren

# 584
За Карге мога да кажа, хубави са им растенията, пораснали и силни. Имат понякога по някоя гадинка в саксиите, или някое петънце тук там, но не е било нищо фрапиращо досега.
Поръчвам и при Вихман, там не е имало инсекти никога. Рядко са били с гъбички. Но при тях и младите растения са засадени в стандартни големи саксии, и се налага понякога да ги преместя в по-малка. Иначе описанието винаги си е коректно, даже на два пъти получих растение с цветонос, а бях поръчала младо растение. На тях специално, вандите им са супер.
Най-здравите растения са ми от швертер, не е имало нито един проблем досега.

Общи условия

Активация на акаунт