Нашите орхидеи – тема 34

• 33 774
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
  • София
с макетен нож става. с ръце и аз не мога

# 196
От какво може да е това петно? Тази ми я подариха за осми март и иначе е здрава - цъфти добре, не проявява тенденции към съхнене, не са й падали пъпки (май само една-две съвсем дребни, но другите се развиха и цъфнаха):
Скрит текст:

А ето ги и тези, които чакам Simple Smile Снимките са зърнести, защото отвън е много тъмно, а лампите явно не стигат на телефона, за да направи добри снимки:
Съвсем ново стебло, прекарала е около година като марулка:
Скрит текст:

А тази е първата моя, на която не й изсъхна стеблото, взех я миналата година, мисля, че през есента - беше преоценена от Метро, за 7 лв, не е мини:
Скрит текст:

# 197
  • Варна
женски свят, много е красива орхидеята, но бих те помолила да сложиш названието на орхидеята, за да не се налага хора като мен да и търсят името. Simple Smile В другата тема сподели, че отглеждаш предимно екзотични красавици от чужбина, ако имаш желание можеш да качих някоя снимка да се полюбуваме на тези красоти. Simple Smile

# 198
  • Варна
Не е към мен въпросът, но да се обадя Blush

STANHOPEA OCULATA
Това е на женскисвят Убавицата. Много ги харесвам. Каня им се от толкова време... Heart Eyes Ама ще се престраша скоро

# 199
От какво може да е това петно? Тази ми я подариха за осми март и иначе е здрава - цъфти добре, не проявява тенденции към съхнене, не са й падали пъпки (май само една-две съвсем дребни, но другите се развиха и цъфнаха):
Скрит текст:

А ето ги и тези, които чакам Simple Smile Снимките са зърнести, защото отвън е много тъмно, а лампите явно не стигат на телефона, за да направи добри снимки:
Съвсем ново стебло, прекарала е около година като марулка:
Скрит текст:

А тази е първата моя, на която не й изсъхна стеблото, взех я миналата година, мисля, че през есента - беше преоценена от Метро, за 7 лв, не е мини:
Скрит текст:

Нека оправим терминологията
1. Стъбло - ниското дебело нещо от което растат листа и корени. Ако то повехне орхидеята е на заминаване.
2. Розетка, място от където растат новите листа
3. Цветонос - онова което израства измежду листата и носи цветове. Цветоносът цъфти и вехне. Той е временно явление. Истинското растение се състои от стъбло, листа, корени, розетка.

# 200
Да, имах предвид, че при мен цветоносите винаги си изсъхваха, след като орхидеята прецъфти. Само при тази от Метро не изсъхна и след няколко месеца се разви.

# 201
  • Варна
То това си зависи от конкретния хибрид. Имам една такава, която удължава цветноси постоянно и докато не ги отрежа не изсъхват, тя цъфти на практика целогодишно. Имам такива, които удължават по време на цъфтежа няколко пъти, но накрая спират. Все пак цветоносът остава свеж и при рязане до спяща пъпка на следващата година пускат разклонение. Една друга не удължава цветоноса, но и не го засушава, следва разклонение като при горните. А Филаделфията не удължава никога и веднага след прецъфтяване го засушава до долу.

# 202
На нея по принцип всички цветове и цъфтят и прецъфтяват едновременно. Аз примерно моите домашни цветоноси след прецъфтяване ги режа. Опитвах преди няколко години да оставям, но пак изсъхваха. Мисля че понеже съм рязала та рязала стана - както ги свикнеш така продължават. Аз обичам цъфтеж от нов цветонос. Такова ми е усещането за естетика. Не режа само на новозакупени. Пъпките им често са обработени с нещо и пускат кейкита.

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 13:23 от _re_ge

# 203
Не е към мен въпросът, но да се обадя Blush

STANHOPEA OCULATA
Това е на женскисвят Убавицата. Много ги харесвам. Каня им се от толкова време... Heart Eyes Ама ще се престраша скоро
Да това и е името. Имам още две такива, с виненочервен цвят и жълта. Винената още не ми е цъфтяла, жълтата като цъфне ще я кача.

# 204
Аз пък имам пресовани кокосови влакна, предвидено е да се накисне целия пакет във вода и омеква. Понеже на мен ми трябва малко количество, си откъртвам с един голям нож от тухличката, но си е борба.
Моят денди кингианум цъфна, ура! Явно му е било добре на студено. И той е с медена роса откакто е у нас.

Другият до него май пуска кейки вместо цвят, няма начин да му е било твърде топло, каква друга причина може да има? Бях го засушила в студа, дали е от това?
А тази, хем наскоро я вързах да не бяга, но тя продължава да си расте навън. Скоро центърът на тежестта пак ще е извън саксията. Опитвам се да измисля начин, как да я оставя да си виси. Тези висящи кошнички като на женски свят ми се струват добра идея, но засега не знам къде да ги закачам, без да дупча стени и тавани. И поливането не си го представям как ще става, без да полея и пода Grinning

# 205
Защо не пробваш с кашпа?

# 206
  • Бургас
Те и моите в пластмасови кашпи се кюлват, затова непокорните са в керамични кашпи!

В събота получих това мини , беше в една гъба и супер мокро. Постоя 3-4дни така, но реших, че в това чудо няма как да се развива и и шийката взе нещо да почернява. Вчера сутринта го омазах в каша топсин и следобяд като просъхна по корени сложих в свагнум. Задушава три пъпки, но важното е да оцелее. А дано, нооо ще видим Confused

# 207
Защо не пробваш с кашпа?
В дълбоките кашпи при мен се завъждат мушички. Много им харесва у нас на мушичките, не знам защо Angry
 Не преполивам, даже по-скоро пресушавам цветята. Почти всички орхита са ми в чинийки, и пак прелита по някоя мушичка из корите.

# 208
  • София
За мушичките:
Може да полеете два пъти с разтвор на Моспилан всички цветя когато си им е време за поливане или през 14 дена.
Можете да сложите лепящи жълти листчета, но те не убиват ларвите в почвата, а само намаляват (не унищожават изцяло) летящите индивиди.
За фаленопсисите не е чак много опасно, но за други растения с тънки корени е. Ларвите на Сциаридните мухички (грибной комарик му казват по руските сайтове ) се хранят с най-нежните и тънки коренчета. Обикновено има заразена пръст, от която се завъждат.

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 22:17 от Raya

# 209
Рая, благодаря! Ще действам с моспилан, тъкмо утре е ден за поливане. От жълтите листчета не забелязах особена полза, вече ги слагам само за да свърши опаковката и повече няма да купувам

Общи условия

Активация на акаунт