Нашите орхидеи – тема 34

• 33 758
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
Ако се решиш да я пресаждаш, не забравяй да махнеш гъбата ! По съвет от тук, не трябва да сменяш  старите кори, защото изкарват дълго. На мен ми отне много време да се престраша да я извадя от саксията, но в крайна сметка, сега си имам цветонос. Малко тръгна да излиза от саксията, но пък живна след махането на гъба и гнили корени.
Скрит текст:
Весели празници !!! 🌸

# 271
  • Варна
Здравейте, това ли е пелорик ? Днес се разходих до Кауфланд, Бриз- Варна. По интересни бяха един единствен папагал, тази дето си я взех и една друга с 2 деформирани цветчета. Бях с цялото домочадие и се наложи бързо да гледам и избирам. Не успях да снимам тази с деформираните цветчета, пъпките и бяха почти колкото палеца ми отново в лилавия десен. Деформацията се състоеше в това, че едно цветче е с 2 усти- определено интересно. Орхидеите като цяло са преполяти, на моята като и махнах целофана видях под листата, че горните корени са с доста мухъл. Отделно е засадена в пръст и кокосови влакна, днес само поизрових розетката като поизхвърлих малко от този субстрат. Утре ще се позанимая по- обстойно с нея. Simple Smile

# 272
  • Варна
Аз не мога да видя втора устна на снимките. Така или иначе деформацията на един цвят не е пелорик.

# 273
  • Варна
Аз не мога да видя втора устна на снимките. Така или иначе деформацията на един цвят не е пелорик.

Орхидеята с 2-те устни не я купих. Само я преместих по- отпред,т.к. ми се стори по- интересна.
Взех тази на снимките, за нея питам дали е пелорик. Simple Smile

# 274
  • Варна
Не искам да те разочаровам, но май не е пелорик... На нормална ми мяза

# 275
  • Варна
Не е пелорик, нормална си е.

# 276
  • Варна
Здраве да е, на мен ми допадна. Simple Smile

# 277
Здравейте, днес счупих стеблото на орхидея. Не цветоноса, а точно стеблото заедно с две листа. Какво става в този случай - избива ли отнякъде или да я хвърлям. Не намирам информация по въпроса. Някой знае ли?

# 278
  • Мадрид / София
Здравейте, днес счупих стеблото на орхидея. Не цветоноса, а точно стеблото заедно с две листа. Какво става в този случай - избива ли отнякъде или да я хвърлям. Не намирам информация по въпроса. Някой знае ли?
Ако корените са здрави може да даде кейки.

# 279
  • София
floren, ботанически пелорик се нарича цветче, което можеш да разрежеш на две симетрични половини по повече от един начин. Т.е. - нормалното цветче на фалчето можеш да го разрежеш по вертикалата и ще имаш две еднакви, огледални половинки. Както и по друг начин да го режеш - няма да получиш еднакви части. Ако обаче двете странични листенца са видоизменени и приличат на устната, то можеш да режеш през всяко от тях и да получиш еднакви половинки при три различни посоки на срязване. Много често хората наричат устойчивите мутации пелории, макар и неправилно. Най-търсени са 3-lips и 2-eyes, въпреки, че се срещат и други Simple Smile
Ето тук има снимка на цветове с такива видоизменени странични листенца (петалии) и в името на растението е отбелязано peloric - 3 lips

# 280
  • Варна
Рая, благодаря за изчерпателния отговор. Simple Smile

# 281
Здравейте, преди месец реших да присадя орхидеи (които не бяха присаждане от както са купени т.е 6 години) защото котката събори върху тях една статуетка и им изпочупи листата. Сега едната ми орхедея е с хубави листа, на корените й взеха да подчертават и сбръчкват. Другите две май имат бебета и незнам дали да отстранявам старите листа

# 282
  • Мадрид / София
Здравейте, преди месец реших да присадя орхидеи (които не бяха присаждане от както са купени т.е 6 години) защото котката събори върху тях една статуетка и им изпочупи листата. Сега едната ми орхедея е с хубави листа, на корените й взеха да подчертават и сбръчкват. Другите две май имат бебета и незнам дали да отстранявам старите листа

Не ги махай, те служат за резерв на бебетата. Когато се изчерпат ще изсъхнат сами.

# 283

Не ги махай, те служат за резерв на бебетата. Когато се изчерпат ще изсъхнат сами.
Благодаря, и аз реших сами да ги оставя да се развиват, а с първата със зелените листа и почернелите корени (уж са навън и дишат) какво да правя?

# 284
  • Мадрид / София
Действай с фунгицид и успех. При мен такъв липсва 😁

Общи условия

Активация на акаунт