ШЕСТОКЛАСНИЦИ 2020/2021 - Тема 6

• 25 507
  • 757
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте . Моят син утре ще прави две класни, по математика и бел. 😁
Днес си стиснахме ръцете, понеже не иска да се подготви по математика защото знаел... че ако има по малко от 6 ще решава цяло лято по 6 задачи на ден. 😂  Позамисли се малко и се нави 😂 Дано ме изненада, но ми се струва, че няма да му се разминат, но той се съгласи така че ще видим. 🤷😉

# 706
  • Пловдив
Гена,добра сделка.
Нашите класни минаха,и оценките са нанесени в школо даже.Остават всички изходни нива+2 контролни/география и английски/.
Тотална почивка мисля да имаме до 1 август.Уморих се повече от нея тази година.

# 707
renydent,И аз много се изморих тази година . Повече от набора.Днес звънях в училище да питам докога са шести клас ,че класната отсъства  .Няколко майки ми казаха че до 30 юни,но не от училище казаха до 15 се учи после до 30 занимание по интереси и не е задължително присъствието.

# 708
  • Пловдив
Влизам за да споделя нещо, което май е често срещано сред набочетата - по-богат английски език, вместо български 😐 Тези дни писахме теза, характеристика и т.н. Ами то това дете се сеща за подходящи думи за Серафим на английски език. По-добре звучало, на български нямало такъв израз. Стигна се да там да отваря преводача да ѝ превежда английския израз за да види повече синоними на български.... Днес пък на профилактичния преглед за очите гледа картинка на чадър и мълчи. Лекарката се чуди. Нашата не се сещала как се казвало това нещо. Мед.сестра веднага я попита кажи го на английски. Значи им се случват подобни ситуации. Щерката чете някакви английски фен фикшъни в Wattpad, със съмнителна стойност, но много се вълнува, голям рев пада. Но сега е време за четене на български, за да могат да се изразяват и да пишат добре, а това става само с книги.

# 709
  • Пловдив
Моето ,чете само под натиск-тоест рядко и ако се налага.Речникът й не е от най-богатите според мен. Никога не е бъркала думите бг/испански/английски. Може би в 1-2 клас,когато испанските думи бяха повече от английските,се замисляше,но никога не е смесвала.
Единствено съм забелязала ,че когато говори с мъжа на сестра си не може да превключи на испански. Той е англичанин,но говори испански и френски. Като й предложи да говорят на испански ,не й идва от раз.Предполагам ,че е асоциация с това, че е англичанин. Както и сестра й казва ,че не може да говори с нея на английски,все едно имала спирачка.
Може би в този момент мисълта на девойката е била на английски или е мислела нещо свързано с английския.
Може би, Гаргамела ще каже най-реално какво се случва в главите им.

# 710
Ханна май и при моят син ситуацията е сходна .🤔  Дано да е за добро!

# 711
  • Mars Hotel
И при нас ситуацията е подобна - не само, че речникът ѝ е по-богат на английски, но и пише по-четливо и красиво отколкото на български, но ние сме двуезично семейство, та е разбираемо.

Донесе шестица по математика на класното! Самата тя не можеше да повярва, че присъствено може да изкара отлична оценка, но е много щастлива. Чакаме и класното по БЕЛ сега.

# 712
  • София
Математиката е с очаквана 6-ца. Според мен класното е било повече от лесно и щях да помрънкам леко, ако се беше омазала.

По бел вчера хубаво ги е препитала (кефи ме таз учителка много).
Хлапето пак учудено как съм познала, че ще има въпрос дали правилно е употребено местоимението кой/кого... и още нещо дуднах, за което ги е питала жената. Ми гледала съм й тестовете, мога да 'позная' това-онова, без да има гадатели в рода.
Да де, пак е имало 'изненада' - не била разбрала един въпрос, та нищо не писала. И още нещо май била объркала. Та очакванията са за 5, а дано.

# 713
Има шест на класното по математика, очаквано. Появи се и шестица по физическо вчера, практическо изпитване, а той дори не е на училище в момента Simple Smile
Моят се изразява достатъчно добре на български, но и книги чете. На английски изобщо не му е богат речника, но той никога не е ходил по школи, курсове. С училищната подготовка си е само, разни упражнения, които аз го карам да прави допълнително, игрите и приказки, разкази, които четем заедно.

# 714
Проблемът с английския и при нас го има. Всички негови си записки се водят на английски - по-лесно му било. Това, което ме дразни е, че често на български словоредът му е английски и не вижда проблем с това. А на мен ми звучи като чужденец учил български. Чете също почти само на английски. Въобще...

# 715
Моята проблем с изразяването на български език няма. Ако има желание, може да е много приказлива. Ако ли пък не, изглежда все едно ѝ е беден речниковия запас. Зависи с кого разговаря. На английски не ми е приказвала. Не съм сигурна че може. Може днес да я изпробвам, ако не забравя. Мисля, че ситуация с мисленето на английски език се случва при деца, които гледат (или са гледали като малки) много английски филмчета, ако четат много английска литература или живеят в англоговоряща страна.

Иначе вчера са имали класно по БЕЛ и не знае как се е справила. Класното по математика ще е следващата седмица. За сега успеха не си е разваляла. Носи ми разни шестици, пък да видим. Готвят се усилено за представлението, което им предстои - "Златното момиче". Днес нещо щяли да рисуват на някакъв параван, та си взе четка за боядисване. Simple Smile

# 716
  • Пловдив
Нямам опит ,защото не съм учител. Според мен да почнеш да мислиш и сънуваш на чужд език,бая хляб трябва да изядеш. Голямата щерка,е учила 6 години в Англия,живее там вече 11 години и много пъти съм я питала какво става в главата й. Тя казва ,че понякога в Англия мисли на бг,зависи за какво става реч. Ако е за работа винаги мисли на английски.Ако мисли за нас мисли на бг. Сънува и на двата езика.
Попитах и дребното сега. Каза ,че й идва на английски ,единствено когато иска да разкаже нещо прочетено или видяно на този език.

# 717
  • Пловдив
Според мен онлайн обучението и стоенето вкъщи имат роля за това. Как преминаваше един ден онлайн у нас? От сутринта до обед нито една дума не казва щерката. Мълчание. Стои със слушалки, уж слуша, но не говори, освен ако не я пита учителя. Следобяд музика, текстове на песни, гледане на клипове на геймъри, чатове на всякакви платформи, дори със съученици се пише на английски...Филми, книги, а вечер и започват да си говорят, крещят и се смеят с приятели от други страни пак на английски. На български остава евентуално прочетен веднъж урок и банални семейни разговори на вечеря. Просто интересите ѝ са изцяло свързани с нещо, което може да прочете или чуе на английски. Тя на уроци и школи не е ходила никога, но буквално този език е във въздуха.

# 718
  • Сф
Не знам какво става с английския, но и дадох да преведе текст за активация на гифт карта в движение, че пътувахме  и се справи, което ме учуди честно казано, понеже имаше и фин.термини и доста дълги изречения, в които може да се поизгуби смисъла.
 Иначе тя си плямпа на другия език, който учи. Вика, вече знам въпросите и отговорите на контролното, което ще даде,  от толкова повтаряне в клас. Нямам вика проблеми, прати ме в държавата и ще видиш как ще се оправя. Много е скромна. Simple Smile А учителя да вземе да я избъзика , че ще и остави четворка (има само 6тици), за  малко да го набие .

# 719
  • Mars Hotel
Съгласна съм с Ханна - за днешните деца английският е наистина "във въздуха". Скоро четох интервю с логопед, който твърди, че среща все повече малки деца, които знаят повече английски, отколкото български. На мен ми е тъжно от това - едно на ръка, че българския загива, но и колко малко трябва да комуникират родителите с две-тригодишни деца, че да знаят повече английски...

Общи условия

Активация на акаунт