ШЕСТОКЛАСНИЦИ 2020/2021 - Тема 6

• 25 613
  • 757
  •   1
Отговори
# 720
  • Пловдив
Имаше един лаф " Сега като спря кабелната и телевизора не работи,кой ще възпитава детето?"

# 721
И моят плямпа на английски докато играе на компютъра, но съм далеч от мисълта, че го знае, моят син, за другите не знам. Първо, че разговорът се върти около играта, която играят. Второ, не използват никакви сложни граматични конструкции. Прости, бързи изречения, щото тя и играта е бърза, време за дълги обяснения така или иначе няма. И реално сигурно ползва 100, 200 думи максимум за комуникацията. Та толкова е неговото "знаене". Вярно, като му дам някой разказ да прочете, разбира всичко, но пък разказът е съобразен с възрастта му. Книгите, които чете на български, не би могъл да ги прочете на английски. На този етап, само с училищни знания у игри, толкова. По нататък ще го мислим. Изобщо съм далеч от мисълта, че може да научи английски на високо ниво  само от въздуха.

# 722
Наборката тази учебна година почти не е карала часове по АЕ, защото учителя вечно имаше лоша връзка с интернета. Ако влезеше веднъж седмично си беше събитие. За съжаление учителката при която ходеше допълнително спря уроците заради Ковид и нещата бяха оставени на самотек. Дадох на наборката един тест, който ми прати учител. Справи се учудващо добре. Има пропуски в неправилните глаголи, но съвсем не е зле положението. Явно това поколение "попиват" езика от всякъде.

# 723
  • Пловдив
Явно моите критерии са различни. Това ,че говори разговорно елементарен английски,за мен не е знаене на езика. Като стигнат С ниво-можем да си говорим. Аз съм В2 и винаги съм казвала ,че не знам английски. Пиша ,чета,не говоря,защото ме е срам.

# 724
  • Mars Hotel
Разбира се, че не е знаене. Но те са на 12, тепърва ще надграждат и усъвършенстват. Без никакво съмнение, децата днес имат огромно предимство пред нас едно време що се отнася до английския и го овладяват с много по-малко усилия. Основата им е стабилна. Зависи от тях как ще я доразвият.

И пак казвам - има огромно значение дали (примерно в YouTube) слушат що-годе нормални, образовани хора или други тийнове, на които също английският им е втори език.

# 725
  • София
Пуберката учи по музика, защото има изходно.
Снощи заяви - нали нямаш нищо против, ако си направя пищови?
Моля ?!?
Казах й, че ако я хванат (а учителката е серт и се съмнявам да я метнат, освен ако нарочно не си затвори очите, в което силно се съмнявам), тя да си се оправя. Аз само ще й пиля на главата. Отказа се. Но твърди, че половината клас се готвел да преписва...

Та леко ми вдигна и без това високото кръвно. Днес ще го мисля цинчето - поти се над нво по математика (4 клас), но той ще се оправи.

Така като гледам СО + системата за градини и училища ще побърка родителите. Уж малката има предимство покрай големите, ама докато не я запиша, няма да ми падне кръвното.

# 726
  • Пловдив
Разбира се, че това не е знаене на език. Още мнооого хляб има и винаги ще има докато се овладее. Но е факт, че всекидневно го ползват по собствено желание и интерес и така го развиват. Моята примерно ползва търсачката в Гугъл на английски. На български нямало толкова резултати. Разбира се, не става въпрос да търси информация за проекти за училище, а за някакви нейни интереси. Не се притеснява да говори, да се шегува, да обсъждат разни неща... чувства се добре в такава среда. Дневниците и се пишат на английски, някакви разсъждения - също, има и текстове на песни, въобще всичко, което я интересува. Помня по наше време какъв зор беше да си развържем езика и да говорим. Уж нещо знаем, но само писмено. Дори курсове за разговорен език имаше...
ves+, докато прави пищовите ще си научи по музика Wink
Нашите класни минаха отдавна, но няма още оценки. Последните две седмици на юни ще учат само български, математика и информатика. Нямам против. Няма да са обременени от други предмети, ще са присъствено и ще систематизират материала.

# 727
  • Сф
Ханна , вие до 30 ти ли ще сте? Моята каза, че питала класната- до 15 ти. Обаче аз още се притеснявам, защото не виждам официално съобщение, класната по принцип е леко отвеяна, а и да не измислят нещо учителите по езици, та да откараме до 30 ти.

# 728
  • Пловдив
Да, до 30.06. сме. Но ние трябваше по принцип да започнем на 01.09. тази година с две седмици иновации - математика, български и информатика, което не се случи. Явно сега си ги взимаме тези часове.

# 729
Похвалвам се с 6 на класното по БЕЛ. Много съм доволна, понаучихме го дружно този български.

За АЕ много зависи кой и какво гледа, да. Моето понеже е фен на историята и постоянно гледа някакви исторически поредици в YouTube и анимета, разбира се, мога да кажа че наистина е с доста богат речник. Аз също съм с В2 по АЕ, но често ми се случва да не зная някой от историческите му термини, пък той ги знае. Отделно, че аз определено съм загубила май вече В2то някъде по пътя, тъй като отдавна не съм ползвала езика. Доволна съм, че се справя в училището с АЕ и поне по това не помагам. Това ми е достатъчно за момента, че ако трябваше и там да проверявам домашни и да препитвам, щях да пия от сутрин до здрач.

# 730
И нашите класни са върнати вече. Детето е доволно, ние също, тъй като не бяха лесни. Даже за едната задача от движение, майка ми, която е физик, мисли, че се решава със знания за осми клас, но разбира се, щом са я дали, значи биха могли да се справят.
На мен ми е трудно  да следя из късо материала, разчитам, че детето си учи, но всяко съпреживяване на урок ме чака май с малкия. Децата са различни.
Предстои изходно ниво по история другата седмица.
Последната седмица на юни ще има Зелено училище, но тя няма да ходи. Не  знам в този случай какво ще правят децата, които остават.

Като последна писала се допълвам със следното съобщение от ФБ страницата на МОН

ДЪРЖАВАТА ИЗПРАЩА 30 000 УЧЕНИЦИ НА ЛЯТНА ПОЧИВКА
Тридесет хиляди ученици от I до XI клас ще летуват една седмица в български курорти на пълна държавна издръжка. Това предвижда новата Национална програма „Отново заедно“, която е разработена от Министерството на образованието и науката (МОН) и ще се реализира съвместно с министерствата на финансите и на туризма. Tова обяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на съвместна пресконференция с министрите на финансите и на туризма.
Летният отдих ще бъде в малки групи при спазването на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за I до III клас и на 30 юни за ІV до ХІ клас. Малко по-късно свършват занятията за X и XI клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение.
Държавата ще покрие разходите за транспорт, настаняване, храна, социална програма и застраховки както на децата, така и на придружаващите ги учители. Почивките ще се организират съгласно съществуващата „Наредба за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена в страната и чужбина, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование“.
За участие в „Отново заедно“ ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.
МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма „Отново заедно“ бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли т.г. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме.
Програмата се финансира със средства от централния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бранш. Предвидените средства са в размер на 15 млн. лева. 500 лева е пакетът за всеки участник – дете и придружаващ учител.  С нея се постигат едновременно две важни цели: улеснява се социализацията на учениците след продължителната изолация по време на дистанционното обучение и се подкрепя туристическият бизнес – туроператори и хотели.
Подобен комплексен ефект се очаква и от реализацията на Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, която ще бъде приета от Министерския съвет до две седмици. Тя  ще разполага с бюджет от 400 000 лв. и е разработена от МОН заедно със социалните партньори в сферата на средното образование.
Една от целите на тази програма е да се възстанови здравето на учителите, които преживяха много тежка година на обучение в условията на пандемия. Едновременно с това ще бъдат подпомогнати базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД към Националния осигурителен институт, ще се създаде също заетост на лекари и рехабилитатори.

Последна редакция: пт, 28 май 2021, 12:04 от blueeyes

# 731
  • Сф
Ех, как искам зелено училище или екскурзия навън. Скапан, скапан КВ!

# 732
При нас нищо ново,другата седмица ще падат класно,контролни,изпитвания,тежко ще е.
По англ.език има 5ца,най-вероятно ще остане и за срочна оценка,иначе говори на прилично ниво ,но се срамува.Не чете нищо на англ.език,освен уроците,иначе гледа филми и клипчета,нямам представа колко са от полза,но....Искам ваканция и малко почивка от математиката.Сега взели 3 урока на куп и ще се вкл.в класното,за което няма да има подготовка,нямало време.Щяла да ги изненада и ако са решавали задачи редовно,щяло да е тип-топ положението.Ще се упражняваме и дано се справи и да запази шестиците.Покрай тази г-жа обаче,синковчето почва да се мръщи над сборниците,Много е важен преподавателят и е кофти,че изтеглихме късата клечка с нея:disappointed:

# 733
  • София
Здравейте,
поизгубих се, но бяхме в провинцията по празниците, а после трябваше да наваксвам с работата, което още не се е случило. Освен това ми омръзна само аз да се оплаквам от пуберските изцепки на сина, но последните страници прочетох коментари и от други "жертви" и затова придобивам смелост.

Минаха класните. По БЕЛ има 6 (38 от 40 точки), но според мен госпожата е била жалостива и малко точки е взимала на грешките. Класното беше нещо като първи модул на НВО с теза за финал. Написала му е "Браво! Работи върху изказа!" за тезата, което хем ме радва, че има някаква полза от курсовете цяла година. Хем ме ужаси като видях конструкцията на изреченията му. Добри разсъждения, написани все едно говори чужденец, както са писали някои от вас.

# 734
Скоро и аз не съм се включвала, гледах поне да ви чета, че да не са натрупа много, пък и поне да се разсейвам заради здравословен проблем при мен, тъй като сега съм мааалко по - добре, реших да се включа.
Тази седмица - в Понеделник най - вероятно изходното по География, и преговор по ЧП,  в Сряда щели да правят теста по ЧП - а за изходното нищо не се знае, пък и като гледам и време не остана, в Четвъртък по ИТ и по История пак изходни, а мойто джереме изобщо не се трогва, казва ми - днес ще уча, утре ще уча, ама къде ти, пак пред екраните седи и блее, все си търси оправдание за да не се подготвя, по някое време уж отваря да чете и ааахааа си казвам ейто почна и хоп - аз съм гладна, ще ям, или пък до нужника, наистина ми писна от тези нейни оправдания, говорих и продължавам да говоря ама къде ти, няма кой да ме чуе, слуша и разбере, остава ми надеждата поне следващата година да се прояви промяна някаква и нещата да тръгнат в добрата посока.
Вчера си оставила учебника по БЕ в къщи, предния ден дори не учи макар че знаеше че ще има нещо като тест, учителката пък им дала два текста, моята снимала страницата и ги направила, на тези с хубавите оценки които е успяла да провери им ги писала в хартиения дневник, на другите им казала да седнат да си ги научат, този път изкарала хубавата оценка и отървала кожата, да можеше и по Лит. и др. предмети да е така, ехееее, като изключим - АЕ, ФВС, ИТ, ИИ и тем подобни предмети, и като споменах АЕ учителката още не им е проверила тестовете, а скоро може и изходно да правят, а беше казала на РС че ще ги провери и ще им напише оценките в школо. Вчера и завчера беше доволна, почваше по обед, часове по 20 мин. и междучасия по 10 мин., поспиваше си повечко, но сега пак ще трябва да влиза в ритъм.
Тази година е най - необичайната за нашия набор, толкова разнообразна, напрегната и неориентирана, чудя се само часовника как им оцеля с тези резки смени. Още малко не остана, наближава времето за почивка и отдих.

Общи условия

Активация на акаунт