Седмокласници 2020/2021 - Тема 11

• 32 131
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Иначе нали по график 7ми клас са дистанционно 2 седмици преди изпитите?
Така е, но нашето, а и други училища с по една паралелка на клас си учат присъствено без график.

Момичета, мисля че оплетохте двата казуса.
Дидева пише за безумния непълен ДПП - там отговаря РУО.
А Red пише за тазгодишната невъзможност за явяване на НВО на карантинирани деца - там отговаря МОН.
Но от "скромния" ми опит с тия институции и двата казуса са с гриф "Надежда тука всяка оставете"...
И пак от опит - с медиите нищо не се постига.

А, Red, писали сме заедно Blush

# 601
  • София
Специално за случая с непълния ДПП, мисля, че е  съвсем поправимо и при достатъчен натиск и адекватно обяснение, че така кандидатите нито могат да си подредят желанията, нито да разберат балообразуването, ще допълнят приема. Ето един мейл rio_sofia_grad@mon.bg
А и винаги може да им се поиска информация за балообразуването и профилиращите предмети за всяка една паралелка в София по реда на Закона за достъп до обществена информация. Като получат 20-тина такива заявления, сами ще си оправят ДПП. Laughing

Последна редакция: ср, 28 апр 2021, 21:31 от sanaka

# 602
Пускам линк към Справочник за канддатстване на едно издателство (не, че по същество се различава от сайта на Дидева Simple Smile. Струва ми се, че тепърва темата ще се пълни с въпроси за срокове, изисквания и може да е полезно Simple Smile
https://bguchebnik.com/spravochnik/spravochnik.php
Само да вметна. Пропуснете частта с практическите насоки. Пълна е с неточности. Разгледах я заради един въпрос във ФБ групата.

# 603
  • София
Специално за случая с непълния ДПП, мисля, че е  съвсем поправимо и при достатъчен натиск и адекватно обяснение, че така кандидатите нито могат да си подредят желанията, нито да разберат балообразуването, ще допълнят приема. Ето един мейл rio_sofia_grad@mon.bg
А и винаги може да им се поиска информация за балообразуването и профилиращите предмети за всяка една паралелка в София по реда на Закона за достъп до обществена информация. Като получат 20-тина такива заявления, сами ще си оправят ДПП. Laughing
Ако някой напише заявление или писмо, би било добре да качи текста тук и ще може много лесно да пратим повече писма от различни ел.пощи. Признавам  си, че няма опит с писане на подобни неща.

# 604
  • София
Какво излиза - почти краят на април е, нямаме ясен ДПП, ДО е супер успешно, децата са супер отговорни, въпреки обзелата ги апатия пред мониторите. Материалът ще е "качествено" усвоен, нищо че часовете, предвидени при ДО са по-кратки. Има вероятност да не могат да се явят на НВО, защото могат да бъдат контактни. Всичко е "ток и жица", защо някой трябва да си размърда мозъка и да помисли за седмокладниците?! Та те все още нямат право на глас, за какво са им! Простете ме, изпускам парата.
Опитвам се всячески да съхраня психиката на набора - разговори, излизане с приятели, помага ми при писането на стихове...но трябва и да се учи, там го докарваме до война Joy

# 605
Тези кодове на паралелките не ги виждам и в ДПП за Варна или не знам къде да гледам.

# 606
  • София
По принцип кодовете на паралелките излизат автоматично в системата при попълване на желанията. Проблемът е, че при липса на профилиращи, няма как да разграничиш голяма част от паралелките в едно училище.

# 607
Потресена съм от невъзможността за явяване на HВО на карантинирани ученици. Толкова ли не може да предвидят и подготвят по една стая във всяко училище за целта, да измислят някакъв начин. За 4 клас разбирам, за зрелостниците също не е толкова фатално, въпреки, че може да загубят цяла година. Hо седмокласник да кандидатства с максимум 100 точки...на това, ако му се вика равни условия ScreamScream

# 608
Срокът за публикуване на утвърдения ДПП е трети май. На практика това означава или утре, или в първия работен ден след това. Но пък като знам колко наредби и регламенти не се спазват...
Кодовете ги публикуват на по-късен етап. Ако се забавят, в системата трябва да ги има със сигурност. Там е въведена цялата информация.
Ето как изглеждаше до миналата година.

По отношение на статията. Силно се надявам, че запитването е било за втора дата и все пак ще се даде възможност на карантинираните да се явят с представяне на отрицателен тест, както беше миналата година. Макар че пък за олимпиадите изрично пишеше, че класирани за следващ кръг ученици, които са под карантина по време на неговото провеждане, нямат право да се явят.

# 609
Санака, Дидева, благодаря!
Значи трябва да се изчака до 3май и после да се пише.

Всъщност сега видях от сайта на Дидева ДПП за Варна и има кодове. И за природните науки е указано точно какви, и балообразуването.

# 610
Кораба е без капитан и никой не му пука за децата. Чудя се дали да не сигнализираме обудсмана макар , че не знам дали някой и обръща внимание.  Но поне може да стигне до медиите или ако някой има познат журналист да се вдигне малко шум . Тази несправедливост  наистина може да провали бъдещето на много деца.

# 611
  • София
Тази година проблемът е много голям според мене. В крайна сметка има много случаи. През последните месеци доста тийнейджъри от приятелски семейства изкараха Ковид, явно британския щам. Вярно, леко, обаче голяма част със симптоми (кашляне, кихане, хрема), с които надали биха допуснали човек до изпит. А пък най-лесно миналите се оплакваха от зверско, неповлияващо се от медикаменти главоболие за по 2-3-5 дни. Та дори и да се скатаеш от карантината, как по дяволите държиш важни изпити в такова състояние?

# 612
Ами вече ако се разболееш -мал шанс, сина изкара две карантина заради дете от класа без да се зарази. В крайна сметка изкара ковида, като се зарази от нас , а ние от работа. Като цяло трябва си яко ограничаване на контактите .

# 613
  • Варна
Дъждче, ако кодовете в екселския файл в пощата за ДПП във Варна липсват, е много вероятно да съм ги забърсала като несъществена (за мен) информация. За което се извинявам!
За карантинираните да питам: ами ако на изпита по БЕЛ се окаже детето в една стая с друго, на което му излезе положителен теста? Какво? Ще го катантинират щото е било на 5 метра в същото помещение и ще пропусне математиката ли?! Как да им пазим психиката като трябва да ги заключим у дома 2 седмици преди това... Ще пускам молба за 10 дни по домашни причини и после - неизвинени. Какво ще направят? Ще я изключат 5 дни преди края на годината ли? Как не!

# 614
???
Нещо такова???
Някой, ако иска, да допълни.

Уважаеми госпожо/господине,
Във връзка с публикувания утвърден ДПП за София-град моля за повече информация във връзка с паралелките, както профилиращ предмет (НПМГ напр) и език (АЕГ напр), така и балообразуване. Моля да ревизирате ДПП с необходимите реквизити, по чл. 49 на Наредба 10, и публикувате в срока по чл. 52.

Общи условия

Активация на акаунт