Университети в Германия и други държави с немски език 16

• 59 159
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Много благодаря на всички,които отговориха за куриера! Hug
Ние сме ползвали Арамекс преди време и бяхме доволни.Доколкото успях да се ориентирам,и те, и Спиди имат за партньор DPD в Германия.Ще им позвъня да видя,как стоят нещата.По-важно е да доставят на място,защото близо 30 килограма малко трудно се носят.
Иначе моят син замина вчера.Но и остана багаж за изпращане.На летището са обявили нови мерки и изпращачи не допускат освен на едно малко пространство пред асансьорите.Отделно се чакаше много време за чекиране и оставяне на багажа.За качване в самолета са искали документи,както при влизане в Германия /сертификат,тест и т.н./.В Германия пак е имало проверка.Поне така разбрах.
И той започва с онлайн лекции и присъствени упражнения,но от 15.10.Не знам защо започват толкова късно и после имат изпити до средата на август.

# 571
  • Deutschland/HE
Да и Арамекс и Спиди доставят с ДПД, но проследяването на пратката през Спиди е много по-добро и знаеш кога да чакаш досатвчика (обичайно ДПД оставят пред входа пратката и не си правят труда дори на вх. врата да позвънят). Арамекс имат преимуществото, че приемат консерви Simple Smile Спиди вече не приемат буркани (само един буркан в колет, специално пакетиран в тяхна опаковка).
Пратките на Арамекс тръгват всеки петък от София, аз я получих във вторник.

# 572
  • München, Deutschland
Али, точно така е, всичките тук работят с ДПД. 😃

Едновременно сме писали с Колибри. И за петъка потвърждавам, нашата не помня на кой ден дойде, но е било пон до сряда, бързо стана.

# 573
  • София
collibri,chrissy благодаря,ценна ми е тази информация,поднесена наготово!
Консерви няма да изпращам,основно зимни дрехи и обувки и някоя и друга книга.Той е открил бълграски магазин там,който понякога посещава.
И сега се сещам,че от Арамекс преди години ми бяха казали,че два пъти седмично тръгват пратките,мисля във вторник и петък.
А проследяването на пратката чрез Арамекс пак преди години беше от сайта на ДПД,а не на Арамекс.И там си пишеше,кога да я очакваш.Сега не знам как е.

# 574
  • Deutschland/HE
Със Спиди е по-евтино, цената на Арамекс е 42лв без ДДС, а на Спиди е толкова с ДДС.

# 575
  • София
Току що установих това,след разговор с Арамекс и Спиди.Спиди тръгват всеки работен ден,а Арамекс само в петък.Ако на някой би му било полезно.Сега остава да избера.Спирам,че останах досадна.
Благодаря Ви още веднъж! Hug

# 576
  • София
На мен от Спиди ми скъсаха нервите. Ще ги ползвам само ако няма мърдане.

# 577
  • Deutschland/HE
А на мен Арамекс, но пращах от Варна и няма да повторя с тях, но не искам да обобщавам и за другите офиси.

# 578
Здравейте! Моята дъщеря също пристигна в Ахен, настани се и започна. Каза че все още се чувства странно и не всичко им разбира на немците винаги. Запознала се е с още няколко българчета, които също учат архитектура. Уреждат си някакви организационни неща все още, запознават се и т.н. Да ви питам имате ли инфо как ще стоят нещата с изборите тази година? Питам защото на нея ще й се наложи на 14.11 да си е в България и не ми е ясно какво трябва да направим за да може да си гласува тук. Успех на всички деца през учебната година!

# 579
Тя ще бъде в избирателните списъци по постоянен адрес, не мисля че трябва да правите нещо специално.

# 580
  • София
Petia 1234 нищо не трябва да прави дъщеря ви.Ще я има в избирателните списъци тук,отива и гласува.
Ако ще бъде в Германия и иска да гласува там,то тогава подава заявление за гласуване в чужбина.
Поне при сина ми беше така.По време на изборите през април беше тук и гласува безпроблемно.За юлските избори беше в Германия и подаде въпросното заяление.
За настоящите избори срокът за подаването му е 30.10.

# 581
Разбрах. Благодаря ви!

# 582
  • София

За настоящите избори срокът за подаването му е 30.10.
Мисля 19.10.2021  е срокът за подаване заявления за гласуване извън страната

# 583
  • София
Мисля 19.10.2021  е срокът за подаване заявления за гласуване извън страната
Да,грешката е моя,извинявам се.
Ето,за който се интересува:
https://azglasuvam.net/mec-category/parlamentarni-izbori-2021/

# 584
  • Пловдив
Заявленията не са задължителни. Те спомагат да бъдат разкрите повече секции. Преди изборите може да се провери на сайта ЦИК къде е най-близката такава. Добре е все пак да има заявление,защото така се пести много време и опашката върви бързо, при липса на заявление се попълва на място. Аз тази година април месец гласувах в България, през юли - в Германия, живот и здраве, през ноември се надявам да гласувам в България.

Общи условия

Активация на акаунт