Университети в Германия и други държави с немски език 16

• 59 152
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Снощи си говорих с едната девойка, тази в Аахен. Сподели ми, че се е видяла с приятелка от гимназията, следваща друго в RWTH, не медицина, дентална медицина или фармация. И ми напрaви впечатление казаното, че  всичките им лекции и упражнения до едно са присъствени. Явно има разлики дори на ниво университет само, какво остава за градове или по провинции. За медицината, поне в частност за 3 курс (за другите нямам идея), лекциите ще са онлайн, останалото присъствено, в малки групи. Започват от утре. И още в края на октомври имат изпит...Хвалеше ми се съответно, че е късметлийка и нямала назначени по разписание работни дни в униклиниката точно в тези дни около изпита. Че то няма иначе човек и с кого да говори за заместване (както напарави тя с цел идване за по-дълго тук в каря на август) , понеже повечето работещи  в същото отделение  студенти са от нейния випуск ( че дори и от нейния етаж в общежитието ) и ще имат да се готвят за  същия изпит.

И нещо друго, малко странно,  ми разказа Wink. Изобилствало на велосипеди в общежитието (нищо чудно), включително обаче на такива, които просто са вързани за  железните рамки и не се карат с месеци.. И не знам дали от управата на самото общежитие, или централно от Щудиренденверк, получили информация, че на всички велосипеди са вързани  миши опашки. И махането им от собственика на велосипеда ще считат за знак,  че колелото е в употреба. Иначе какво, ще го приберат ли... Ами ако някой в момента не си е там, но иначе редовно си го кара? И къде ще го приберат? Иначе целта е ясна, искат да освободят места  за активно ползващите колелото си. И моята ентусиастка веднага припнала да резне мишата опашка.

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 09:15 от пенсионирана русалка

# 586
  • Пловдив
Има няколко стъпки, които се предприемат преди да се премахне велосипедът. Те стриктно се спазват, за да се избегнат искове впоследствие. Поне в моя град задължително се залепя предупредителна бележка с точен ден за изхвърляне. Всичко точно се документира, правят се снимки на колелото и на ключалката. Не всички колелета отиват за скрап, някои се ремонтират и дори продават, други се съхраняват определено време. Проблемът с изоставените велосипеди е огромен. Около гарите е пълно.

# 587
  • София
Явно готвят медиците в Аахен за онлайн лекуване на пациентите. На  второкурсниците всичко ще е онлайн освен практиката в моргата и изпитите. В първи курс всичко, вкл. и изпитите бяше онлайн.
Голямо ни е разочаронанието, защото избрахме този университет заради уж по-практическото обучение.

# 588
В RUB медиците (трети семестър), имат присъствени упражнения (за ваксинирани и хора със сертификат/тест, разбира се), само лекциите ще бъдат онлайн.

# 589
Здравейте! Пак се връщам в Германия, но вече за сина (с каката вече сме в Нидерландия след като се подплаши от немския Wink
Търсим университети в Германия (и Нидерландия) на английски, които предлагат инженерни специалности (без IT и програмиране), като електроника, механика, роботика,  ...) за да започнем с рисърча. Ще съм благодарна ако ми помогнете в две направления:
1. Предложения за университети.
2. Изпити, за които да се подготвя (предполагам математика и физика), но под какъв стандарт, вид на изпита (имам предвид AP calculus,  Boswell beta - тези знам)
Може и унита с подготвителна година по немски (няма да тръгне без език въобще, но няма и да достигне желаното ниво. Реални има възможност макс В1 да покрие и после една година преп)
Благодаря!

# 590
  • Пловдив
Търсачката на daad ето какво изкарва https://www2.daad.de/deutschland/studienangebote/studiengang/en/ … t=name&page=9
Вече може да си филтрирате по провинция , град , специалност ......

# 591
Здравейте мили дами,  момичета, съфорумци по темата.
Завърнахме се благополучно от Кьолн, като свършихме всичко набелязано и необходимо. Благодарение на написаното и коментираното от Вас, подготовката ни бе стройна и приложена последователно.
Сърдечно Ви благодаря!
Искам да изкажа и специални благодарности на Таня67, Ради12 и нейната прекрасна дъщеря.
Пожелавам на Всички ни, нашите деца да са здрави и да ни радват само с добри вести.
Поздрави!

# 592
  • София
Tatko_k, браво на вас Simple Smile

Мастер, имало е  анкети сред студентите как искат да бъдат лекциите, явно мнозинството, уви,  е гласувало за онлайн лекции, които И да се записват. Колкото до присъственото, първият му модул на твоя младеж ще е Bewegungsapparat, там виждат на препарацията кости, мускули и т.н и това е. Няма откъде друго да им измислят във връзкa с този модул, дори и в непандемични условия. После има и Untersuchungskurse, които са присъствени. На малко по-големите са повече присъствените занятия, понеже те имат и практики някакви,  и  семинари. Simple Smile Трети курс май почват примерно с микробиология, там  няма препарация даже. На практика казаното по темата  онлайн/присъствено от Елиас е същото.

За повечко присъствено знаеш какъв вариант има. Търсят студенти и в Pflege, и в Blutabnahme Simple Smile. Моята девойка добре се чувства с тази работа. Отделно май ще си пуска молба за Famulatur там, а не тук (както смяташе в началото), за неучебното време между двата семестъра.  А това са си много дни изцяло присъствено..Мисле, дано не подвеждам неволно, че  условитео за Фамулатур е не кой курс си, а дали  имаш признати вече преди това онези 90 дни практика.
Скрит текст:
. Докато си беше тук, моя приятелка-лекар я взе със себе си няколко поредни дни в една частна онкоболница. Пуснала я да взима кръв на пациенти.  Дъщеря ми им казала, че в Аахен студентите боцкат само с игла butterfly, каквото и да значи това, та й осигурили точно такава на принцесата. И пациентът останал доволен. След няколко дни питал даже  дали не може пак тя да му  вземе кръв и да му сложи нужния абокат, при това някакъв по-различен от стандартния явно,  по-широк ли, не знам, понеже ставало дума за вливане през него на контрастно вещество за скенер. Но тя вече си беше в Аахен при многото бътерфлай игли..

Последна редакция: пн, 11 окт 2021, 08:17 от пенсионирана русалка

# 593
Здравейте мили дами,  момичета, съфорумци по темата.
Завърнахме се благополучно от Кьолн, като свършихме всичко набелязано и необходимо. Благодарение на написаното и коментираното от Вас, подготовката ни бе стройна и приложена последователно.
Сърдечно Ви благодаря!
Искам да изкажа и специални благодарности на Таня67, Ради12 и нейната прекрасна дъщеря.
Пожелавам на Всички ни, нашите деца да са здрави и да ни радват само с добри вести.
Поздрави!

На Терминал 2 пускат ли посрештачи?

# 594
  • София
ROKI_MAKI Не, не пускат.

# 595
Дъщеря ми започва архитектура и според програмата каза, че първото присъствено занимание е чак в началото на ноември.

# 596
  • Пловдив
Дъщеря ми се настани в общежитието на 4ти октомври  в WG общежитие в споделена стая от апартамент с още 2 румънки които са за 1 година по еразъм. Днес е получила писло от щунденверк, оплакване  че на 4ти вечерта било много шумно в нейната стая чувала се  музика. Тя ми казва че на тази дата ,вечерта румънките пуснали музика на тонколонки в кухнята  която е обща  и поканили приятели.  Вярвам и защото след като се настани наобдяд на 4ти обикаляха до Икеа и Кауфланд да пазаруват с баща и даже писа че е много уморена. Въпроса ми е , да им пише ли че не е била тя , въобще как да процедира?

# 597
  • München, Deutschland
Не разбирам, щудентенверк искат ли нещо от нея или просто я уведомяват, че е било шумно? Другите живущи получили ли са писмо и кой е титулярът на жилището (ако има такъв)?

Би могла да пише, но е по-добре да пише титулярът от името на всички. Иначе щудентенверк не се интересува дали шумът е вдиган от Пешо или от Гошо, ако и двамата са в това жилище, просто иска да намерят начин да не се случва. Иначе може да им разтурят вг-то, но това е крайна мярка.

Тъпото е, че явно някой се е оплакал и сигурно ще се оплаква постоянно, щото си няма друга работа. Все пак едни комп колонки не са така шумни, особено ако дъщеря ти е спала/почивала в съседната стая. Значи или наистина е супер лоша изолацията на жилището, или някой е просто много заядлив...

# 598
  • Пловдив
Не знам кой е титулярът на жилището , но явно не е дъщеря ми защото тя се настани последна. Говорила е с румънките , обещали са и че ще бъдат тихи.  Мейла е озаглавен Ruhestörung.  Не знам дали румънките ще пишат нещо при условие че те са виновни.

# 599
  • София
Chrissy, не е като съвем да не ги интересува кой е нарушил спокойствието.. На приятелка детето беше в Leipzig  студент и обитаваше ВГ с още един младеж. Беше получил съобщение, че е постъпило оплакване за прекален шум в  конкретен ден и часови интервал. Беше им отговорил, че към момента на  оплакването е бил в БГ. Та му се извиниха за безпокойството даже..  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт