Университети в Германия и други държави с немски език 16

• 59 150
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
  • München, Deutschland
Може би, Русалке, може би. Аз съдя по това как разсъждават моите колеги в работата, които хич не си падат по "аз бях, аз не бях", а го приемат като колективна отговорност всичко. Пък и то момичето няма как да излезе с това оправдание в случая...

А какво казват самите румънки и към колко часа е било? Щото някъде докъм 11 може да се вдига шум, на някои места и до 10, вече зависи от хаусорднунга...

# 601
  • Пловдив
Самите румънки признават пред дъщеря ми че са били те и се извиняват. Не знам обаче дали са го направили пред Щунденверг. Иначе в общежитието часовете за тишина са от 22 до 7 .

# 602
  • München, Deutschland
То от един път няма да има последици. Ако румънките са разбрали проблема и не се повтори скоро отново, надали ще има ситуация.

--------------------------------------------------------------

Да спомена за който се интересува и/или децата му не са ваксинирани: от вчера вече всички тестове се плащат. За бързите ще сложат цена от 25 евро нагоре, за ПСР - от 60 нагоре. Масово заведения (на закрито), театри, кина, подлежат на 3Г правилото, като има локални разлики между провинциите. 3Г е на немски и идва от geimpft, getestet, genesen, т.е. ваксиниран, тестван или оздравял (в последните 6 месеца). Говори се за присъствени обучения в университетите дали да се въведе това, също и дали да се въведе за условие да ходиш лайф, т.е. в офиса на работа. За последното вчера не са се разбрали и го няма изискването, според мен е въпрос на време, защото около 80% от възрастните са с поне една доза, т.е. втората е въпрос на някоя друга седмица.

Изключение за безплатни тестове се прави за ученици под 12 (над 12 вече е разрешена ваксината), бременни в нз кои месеци, ПСР тест след карантина и хора с противопоказания за ваксина - с трансплатация на органи, на химиотерапия, с някои автоимунни... Като цяло изключенията са малко, де.

Също влезе от седмица-2 и това, че ако трябва да бъдеш карантиниран служебно (защото колега е бил болен) и НЕ си ваксиниран, не получаваш болнични/заплата за двете седмици, в които ще отсъстваш.

# 603
  • София
То от един път няма да има последици. Ако румънките са разбрали проблема и не се повтори скоро отново, надали ще има ситуация.

--------------------------------------------------------------

Да спомена за който се интересува и/или децата му не са ваксинирани: от вчера вече всички тестове се плащат.
Изключение за безплатни тестове се прави за ученици  под 12 (над 12 вече е разрешена ваксината), бременни в нз кои месеци, ПСР тест след карантина и хора с противопоказания за ваксина - с трансплатация на органи, на химиотерапия, с някои автоимунни... Като цяло изключенията са малко, де.

Все още не съвсем всички, но натам вървят нещата..  В Нюрнберг и Ерланген например има  обозначени конкретни тестови центрове, в които от 15.10  до 31.11 вкл. се правят безплатни антиген тестове за студентите срещу  представяне на студентска и лична карта. Поне за университета въпросните важат със сигурност, за заведния и сие - едва ли. До края на годината, тоест до 31.12,  в същите тези центрове на безплатни тестове имат право всички студенти, ненавършили 18 години, както и всички студенти, които са ваксинирани, но не с одобрена в ЕС ваксина.

Цените на  тестовете не са непременно такива навсякъде. В Аахен антигенът ще струва почти наполовина,  13, 50 Евро. За ПСР нямам идея. Дъщеря ми е  разучила, понеже е с втора игла от едва няколко дни, а вече имат присъствени занятия. Не са минали съответно исканите 2 седмици след второто боцкане, затова ще е с тестове в това време, 2-3 вероятно. Там пък са безплатни тестовете за всички ученици и студенти под 18 (а не под 12) , както и, разбира се,  тези за бременни или за хора с противопоказания за ваксина.

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 14:13 от пенсионирана русалка

# 604
  • София
Русалке, ясно е, че трябва децата да са ваксинирани. Това, че има безплатни тестове за студенти под 18 години, звучи като оправдание, че изобщо има нещо безплатно.
Но пък доста дълго време там бяха безплатни тестове, за разлика от БГ.

# 605
  • София
Оправдание за кое..Сложена е  гараница и тя е 18, не 12. Написах горното като илюстрация за това, че нещата са различни по места дори и сега след наредбата за платени тестове. Тестовете в Нюрнберг за поне месец и половина напред  още са безплатни за всички студенти, не само за тези под 18. Тоест, ако ще и на 50 години да са, пак ще ги тестват безплатно..Същата беше и целта на включването ми за цените на тестовете - крайно различни са по места и затова е добре да се говори  с конкретика. Понеже все пак има разлика между 13,50 и 25+ за хора, които по една или друга причина няма да са ваксинирани и ще се тестват регулярно. Да не говорим как през просото и те, уж дисциплинирана нация, действат. Дъщеря ми в Хайделберг вече 3 пъти ходи на работа +1 път преди това на интервю в офис с много хора, не са й поискали ни ваксина, ни тест, ни уверение, че го е карала ( не го е).

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 15:54 от пенсионирана русалка

# 606
  • München, Deutschland
Русалке, добре уточняваш, защото аз писах набързо, между срещи и не съм описала всички евентуалности. Simple Smile

Примерно това за непризнатите в Европа ваксини пропуснах, това за студентите в Нюрнберг нз дали не е обаче някакво локално решение. В смисъл, те взеха решение на бундесниво да са платени, но вече дали всяка провинция ще се събрази, както и дали някой град / уни няма да направи изключение, е друг въпрос.

Иначе вероятно студентите под 18 не са много. Simple Smile За ученици доколкото разбирам ще удължат това с тестовете, т.е. за над 12-годишни ще е по-дълъг транзитният период, в който ще се поемат тестове.
-----------------------
Постарах се да напиша най-общите положения, но няма как да преписвам законите, така че прощавайте за някои неточности.

# 607
  • столицата
А кои автоимунни се водят освободени по медицински показания?

# 608
Да попитам тук (ще питам и в други държави): На някое от децата ви изисквали ли са АР изпит по опрелен предмет за прием? Например AP calculus, AP physics, AP Chemistry, ... Това е за английските програми само. Благодаря!

# 609
  • София
Да докладвам за пратката,за която ви разпитвах миналата седмица.Реших този път да се доверя на Спиди,да ги изпробвам и тях.Досега съм изпращала с Арамекс.
Беше взета от адрес миналия четвъртък в ранния следобед.Преди малко синът ми писа,че са му я доставили на адреса.През цялото време пратката може да се следи в сайта на Спиди,както и в сайта на DPD.
С две думи,доволна съм.Благодаря още веднъж за препоръките!
Синът ми беше на присъствен изпит.Доколкото разбрах не са му искали сертификат или тест.
Занятията започват другата седмица.Да видим как ще бъде,присъствено или онлайн и дали ще искат документ.
kassii не мога да помогна с информация.

# 610
  • München, Deutschland
Ако е към мен, Галимар, нямам представа, никога не съм се интересувала, просто ми се мерна из статиите.

Предполагам, такива, които биха позволили на лекар да ти даде сертификат, че не можеш да бъдеш ваксиниран поради такива и онакива рискове. Вероятно по този начин би се осъществило изключението, защото иначе трябва да се допусне, че на местата за бързи тестове пред големите магазини, както и всеки един от обслужващия персонал по тестцентровете, в който поне преди имаше и доброволци, трябва да са запознати с всяко заболяване и да му знаят противопоказанията плюс единичните особености на конкретния човек. Това ми се вижда нереално, поради което допускам, че си издаваш сертификат, че не можеш да бъдеш ваксиниран.

# 611
Здравейте! Пак се връщам в Германия, но вече за сина (с каката вече сме в Нидерландия след като се подплаши от немския Wink
Търсим университети в Германия (и Нидерландия) на английски, които предлагат инженерни специалности (без IT и програмиране), като електроника, механика, роботика,  ...) за да започнем с рисърча. Ще съм благодарна ако ми помогнете в две направления:
1. Предложения за университети.
2. Изпити, за които да се подготвя (предполагам математика и физика), но под какъв стандарт, вид на изпита (имам предвид AP calculus,  Boswell beta - тези знам)
Може и унита с подготвителна година по немски (няма да тръгне без език въобще, но няма и да достигне желаното ниво. Реални има възможност макс В1 да покрие и после една година преп)
Благодаря!
Maschinenbau в KIT и Aerospace Engineering в TUM. Има и още много във FH-та. RWTH приемат и кандидати с B2, но само в zulassungsfrei специалности. За щастие, сред тях са и електротехника, и машиностроене. За прием в тези специалности не се изискват (в повечето случаи) никакви изпити, всичко е на база оценка от дипломата. Някои университети (в случая TUM) понякога провеждат интервюта с кандидатите си.

# 612
Много моля за съвет как стои въпроса със зъболекарите  в Австрия. Важи ли здравноосигурителната карта от БГ или трябва да си осигурен там.

# 613
  • Deutschland/HE

Трябва да се потърси на сайта на РКИ и на STIKO.

# 614
Здравейте, момичета! Благодаря за постовете с детайлна информация. Много полезни съвети намерих тук. Младежът вече е настанен в Нюрнберг, започна присъствено.
Следващата седмица трябва да направи кръвни изследвания, назначени от наблюдаващ го лекар в България!
Русалке (или ако друг е наясно), моля, пишете каква е процедурата, къде може да си запази час. Искам да го ориентирам, доколкото мога,  за да не се лута. Това са първите му дни в града, още се адаптира. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт