Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 379
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
С две думи много регулации. И тук ще стане така след време, но сме шепа народ и не замърсяваме като в многомилионни държави. Да разбирам ли че санираните панелки с централно парно ще са топ лукс, био, еко, веган, джендър френди? А сегашното лъкс НС във вади и ливади, без централно, канализация и т.н след 10-15 години ще е гето и ще струва скъпо да се свкара в регулация?

# 601
ами мога да попитам кълбото къде и как ще върти парите големия бизнес?
не мога да ти кажа без него.
ама наскоро четох някаква статия да сме се връщали към старите методи за превенция нежелана бременност ... хапчетата стават старомодни. ТониШу ни светна, че Спин не било спънка за живот вече ...
може пък след години да стане много модерно да ходим да си копаем дупки по храстите около блока и като се позапълнят да ги зариваме ... де да знам.
А според една друга статия може да си живеем живота и да не се косим. Бежанците щели д ани плащат пенсиите ...
Затова според мен не се опитвай да гадаеш бъдещето. Живей в настоящето и прави каквото се прави сега:)

# 602
С две думи много регулации. И тук ще стане така след време, но сме шепа народ и не замърсяваме като в многомилионни държави. Да разбирам ли че санираните панелки с централно парно ще са топ лукс, био, еко, веган, джендър френди? А сегашното лъкс НС във вади и ливади, без централно, канализация и т.н след 10-15 години ще е гето и ще струва скъпо да се свкара в регулация?

Въздуха в бг е най- мръсен в цяла европа.

# 603
Да добавя, че и мирише лошо из кварталите на какво ли не и липсват клиновете за въздушни течения от толкова строителство и трафик. Онзи ден се разходих по новопостроен тротоар в Манастирски Ливади, но се носеше страшно зловоние от канала Scream Една зелена зона я бяха подхванали багерите и бяха затрупали няколко дървета с пръст Angry А в същото време искат над 1000 евра за м2... Чудя се как е възможно това?!? Смърдолийски барикади Expressionless Като изкореним всички дървета в София и презастроим всички зони, какво ще стане със столицата? Бих купил в млад квартал ново строителство, но само ако всичко беше наред - нормални тротоари, осветление, училища, детски градини, парк, гледка, канализация и т.н. ...

едит: май по-добре да няма зелени площи, че на площадки с трева 1.5 метра пълна с кърлежи и какво ли още не, няма кой да си пусне детето.. :-х

https://www.dnes.bg/sofia/2021/06/11/detski-ploshtadki-v-sofiia- … sena-treva.493360

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 18:54 от Пух

# 604
Като ви чета си мисля, че все повече и повече кутийките ще стават "стока" не актив. Като колата, купиш я и й када стойността. Тея регулации изяждат доста голяма стойност и ако никой не иска да ги поеме, ще се появи корпорация, която ще консолидира рентиерството и ще се живее под наем.

# 605
Те на корпорацията трябва да й излязат по- евтино от себестойността на строителството за да ги изкупи. Ако си по-голяма компания която иска да се занимава с рентиерство по- добре да си построиш сграда. Освен че по-евтино, всичко ще ти е на едно място. По- лесно се управлява и имаш пълен контрол върху сградата.

# 606
Здравейте, попаднахме на инвеститор, който предлага апартаменти за продажба в сграда, която още няма Акт 14 (ще вземе такъв края на годината).
Неговите представители ни обясниха, че схемата на плащане при тях е следната: 10% авансово плащане сега (приемат само кеш, обаче) и след Акт 14 директно се тегли ипотечен кредит и сделката се изповядва пред нотариус. Не се сключва предварителен договор. Срещу 10-те процента предплащане, купувачът получава единствено приходен ордер, в който са описани детайлите на апартамента и цената му.
Как ви се вижда това?
По принцип, разбирам, че да купиш апартамент преди Акт 14 си е рисковано, но какви "капани" би могло да има, при една такава схема на плащане, като изключим очевидното укриване на данъци, в полза на инвеститора? Това разпространена практика ли е? Струва ми се като допълнителен риск...
Моля за аргументирани мнения, защото ми е важно.

# 607
Капан - може да не завърши строежа, може да продаде един апартамент на 5 човека. 10% преди акт 14 звучи като супер схема. Може ли да споделиш на л.с. или тук името на строителя?

# 608
Уверен съм, че ще има опашка от желаещи да си дадат парите и то в кеш на поредния инвеститор.
Цяла приходен ордер ще даде, малко ли е?

# 609
Може би трябва да уточня, че не става въпрос за София, а за Пловдив.
Официалните представители на инвеститора казаха, че това е схемата на плащане при тях и няма вариант за друга уговорка. Бяха категорични. Т.е. ако си преценим, че не ни устройва, не могат да ни предложат нещо по-различно и просто ще си пожелаем всичко хубаво.
На мен ми е странно, защото за пръв път чувам за подобна схема на плащане, но явно не е съвсем рядко срещана, защото и на други места в Интернет прочетох за идентични практики.

Между другото, някои от апартаментите са обозначени като "Продадени", което ме кара да мисля, че все пак, има купувачи, които са се съгласили на този план.

# 610
Някои се запазват за "свои хора" и директно се пишат продадени. Не че не е възможно и наистина да са продадени де.

# 611
Предполага се, че 30% са за обезщетение или ще се водят продадени, отделно някои най-хубави ще се запазят или горе долу се предлагат 50-60% от всички.

# 612
Тези плачат за една скрита камера.

# 613
Отделно от споменатия казус, някой може ли да ме ориентира, когато се продава даден апартамент преди Акт 14, каква би следвало да е разликата в продажната цена на кв.м., спрямо цената, когато, например, сградата вече има Акт 16? Има ли някаква общоприета взаимовръзка, която се счита за приемлива?
Не знам дали се изразих правилно. Simple Smile
Ако не сте ме разбрали, ще пояснявам.

# 614
Виж тук и се просветли какво трябва да направиш

https://pravatami.bg/24394

Общи условия

Активация на акаунт