Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 331
  • 755
  •   1
Отговори
# 630
  • София
но си загубил капарото ?

Върнаха ми капарото , но ме разкарваха и ми губиха времето, предложиха ми и друг по скъп, за мен постъпиха некоректно
А предварителен договор не сте ли имали? Ние дадохме 20 % 2 дни след капарото. При вас защо се е получило така? Договор ли не сте имали?

# 631
  • София
но повече от 10 хиляди не може да загуби. с нищо повече не се задължава ?
Това не го разбрах. Ако става дума за имота преди Акт 14, ставаше дума за 10%, което е повече от 10 000 лева. А ако инвеститорът фалира, клиентът е последен на опашката след държавата, общината, банките и контрагентите. Т.е. може да загуби всичко, защото за да се отвори фирма минималния капитал е два лева, а в повечето случаи за всеки строеж инвеститорите правят нова фирма. Така, ако се наложи да приключат рязко дейност, са отговорни със наличната собственост /до Акт 15 нямат приета сграда/ и тези 2 лева основен капитал. Клиентът през това време е платил 100% от имота.
Възможно е да е разсъждавам много опростено.

# 632
Щом още отначало ви поставят в неизгодна позиция, с един хвърчащ ордер и  незаконно плащане в брой, в чий интерес мислите ще се развият нещата при евентуален проблем. В тези истерични времена на имотния пазар проявете здрав разум, не бързайте да се хвърляте колкото и да ви харесва имотът. Сигурна съм, че щом се прибягва до такива схеми, строителят ще си прави сметката да спести и от качеството.

# 633
И аз бих посъветвала да потърсите друго жилище/строеж. Ясно ми е, че пазарът е луднал, ама съвсем главата в торбата не е добре.

# 634
Между другото, самото качество на строителство поне на мен ми се вижда доста високо - естествено, без да съм експерт. Дограмата, например, е много скъпа. Всичко останало също ми се видя наред.

Работата е там, че просто нямам нищо негативно, за което да се хвана и да се откажа категорично. Всичко останало звучи добре. Инвеститорът е сериозен играч (не искам да му пиша името засега), има редица изцяло завършени сгради и комплекси до момента. В Интернет не намирам негативни отзиви за него. Странно ми е защо в тази ситуация е решил да постъпва така.

Разбира се, ние изобщо не сме решили на 100% да вземаме имота; просто ситуацията е нова за нас и я обмисляме от всички ъгли. Даже е по-вероятно да се откажем, но просто още сме в началото на проучването, затова не искам да "затварям врати" на този етап.

В тази връзка, ще попитам и нещо друго за предварителните договори - почти навсякъде пише, че ако един предварителен договор не е нотариално заверен, то на практика няма особена стойност. Това така ли е и вие само за предварителни договори, изповядани пред нотариус, ли говорите?

# 635
За предварителния договор за пръв път чувам твърдението, че не е валиден, ако не е минал нотариална заверка. Съвсем валиден и обвързващ си е.

# 636
Ами и аз не съм чувала за практика договорът да се заверява нотариално. И договор за вторичен пазар, и за зелено - подписва се, приподписва се (парафира се) на всяка страница, и си е съвсем валиден договор.

Всъщност договорът при продажба на зелено дори не би трябвало да е предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, защото до Акт 14 недвижим имот няма. Предполагам, че с този договор на зелено инвеститорът се задължава да построи сградата и да ви продаде конкретно жилище в нея. Но към момента на подписване на договора няма жилище, има само проект.

# 637
Най-вероятно има учредено или преотстъпено право на строеж. Преди акт 14 се говори само за право на строеж върху апартамент хх. Ако е преотстъпено от трети лица (т.н. обезщетени собственици) може строителят да няма право да го преотстъпва от своя страна, съответно няма как да сключи договор с купувачи преди удостоверяването на грубия строеж.
Иначе не знам ако дружеството има капитал 2 лв и нула активи (защото ще ги продаде още на акт 14) дали има значение дали имаш договор изобщо,дали той е заверен при арменския поп или при омбудсмана-стискаш палци да се завърши сградата
и това е, никаква правна защита нямаш.

# 638
Схемата с 10-те процента кеш си е рискова,  със сигурност бих и шмала поне три на ум, но приходният ордер може да се счита за сключен предварителен договор , ако съдържа индивидуализация на апартамента срок за сделката и цена. В този случай,  при разваляне на договора , строителят ще дължи връщане в двоен размер.
От поне година следя активно пазара и най-ме притесняват именно схемите на плащане. Не знам как се плащат хората 150 Хил евро и нагоре преди акт 15. Като видя само, че са оставили 10 процента за накрая , а останалите са разпределени при кота нула и слагане на дограма (образно казано) бягам веднага. Най-адекватно ми се струва като Лагера тюлип-10.в началото и 90 накрая или при Ваклин -Лагера- , където имаше някакъв процент и при Акт 14.
Но ..явно хората наистина  много свободни парикеш, които буквално нема какво друго да правят.

# 639
  • София
Схемата с 10-те процента кеш си е рискова,  със сигурност бих и шмала поне три на ум, но приходният ордер може да се счита за сключен предварителен договор , ако съдържа индивидуализация на апартамента срок за сделката и цена. В този случай,  при разваляне на договора , строителят ще дължи връщане в двоен размер.
От поне година следя активно пазара и най-ме притесняват именно схемите на плащане. Не знам как се плащат хората 150 Хил евро и нагоре преди акт 15. Като видя само, че са оставили 10 процента за накрая , а останалите са разпределени при кота нула и слагане на дограма (образно казано) бягам веднага. Най-адекватно ми се струва като Лагера тюлип-10.в началото и 90 накрая или при Ваклин -Лагера- , където имаше някакъв процент и при Акт 14.
Но ..явно хората наистина  много свободни парикеш, които буквално нема какво друго да правят.
И на нас ни се сториха рискови тези схеми с изплащане на голяма част преди акт 14. Но имаше различни варианти за плащане. Ние избрахме да платим 2%  оскъпяване, но да платим само 20% в началото, а другото след акт 16. Така рискът ще е най-малък.

# 640
  • here and now
Ако не ме лъже паметта, то  стойността на сделката се гледа цялата, в случая цената на апартамента. Няма как приемат плащане в брой на сума дори от 5 лева, ако е част от сделка над 10 000лв.
Дори и да си купиш гарсониера за 99 999 лева, 10% са 9999 лева, които пак трябва да бъдат платени по банка.
Изобщо няма начин да докажеш, че това е било плащане по сделка с апартамент.
Затова няма и договор, защото в него ще има цена и плащането става незаконно.
Интересно ми е какво ли пише в документа, който дават.

# 641
При пропадане на сделка не трябва ли да се връща 2 пъти размера на капарото
?
Ако аз се откажа от сделката горя с капарото, ако е по взаимно съгласие се връща пълния размер, ако е по вина на инвеститора трябва да е в двоен размер. Мисля че е уредено със закон.

# 642
Едни приятели си купиха наскоро и казаха, че едва са успяли да намерят инвеститор, който да не иска пари в кеш. Последно гледах схема и на Инфинити за плащане - там също искат да е платено всичко на акт 15, като на акт 15 е само 10%. Не знам дали това им е практиката или в случая е правописна грешка и вместо 15 да трябва да е 16..  На собствениците в Nove пък май точно това е помогнало - че всички плащания са по банка и хората имаха документи... Въпреки че и сега не знам какво ще стане с този комплекс.. нали запорират всичко, свързано с Божков, отказват му банкови транзакции..не знам как ще се довърши... Дали ще го вземе някой друг инвеститор?

# 643
Името на Божков не фигурира никъде във фирмата, строяща Нове. Всички запори и циркове бяха, защото на власт беше Тиквата и Божков вече не му беше изгоден. Сега като минат изборите и (дай боже) се отървем от Герб, според мен ще тръгне строежа.

Имам приятелка с апартамент там, хората точно затова протестираха, че няма причина да им спират строежа.

# 644
И аз чух, че уж на синът му, не знам си какво, ама пак в крайна сметка го спряха. И най-смешното ми се стори, че дочух, че го спират, заради някакви неспазени отстояния. И си викам тези хора досега в София не са ли се разхождали?? Ако е за отстояния колко други обекта трябва да спрат... Сега ще видим какво ще става. Дано го довършат, първо заради хората, второ че е прекалено огромно да стои така и да се разпада..

Общи условия

Активация на акаунт