Поликистозни яйчници - Тема 6

• 31 397
  • 556
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте,
Не знам дали това е най-подходящата тема, но не намерих друга по-релевантна...
Тъй като искам да съм полезна с личния си опит (Ако съм от полза на поне една девойка, ще си е струвало ), съответно реших да споделя малко инфо с вас за себе си и как успях да забременея Simple Smile
С поликистозни яйчници съм в комбинация с хипофункция на щитовидната жлеза. В момента, в който реших, че искам бебе се оказа, че овладяването на TSH до 1,5 е лесна работа. Там е работата, че бебето не искаше да идва, чакахме 1 година и нищо...от ровене и четене, стигнах до хранителната добавка Инофолик. Проучих я, разпитах за нея. Оказа се, че не би могла да ми навреди по никакъв начин. Подпомага функцията на яйчниците. Пих я два месеца и на втория месец се оказах бременна Simple Smile Това с първото ми дете. Оказа се, че благодарение на тази хранителна добавка нещата се получиха от раз. Сега съм бременна с второто си дете. Когато го планирахме веднага започнах инофолика, и пак станаха нещата още от първия месец Simple Smile Simple Smile Явно този Инофолик не е за подценяване Simple Smile

# 91
Eххх Simple Smile де да беше толкова лесно! Инофолик пия от 2019 г. насам без да спирам. Радвам се, че при теб е помогнал!

# 92
На мен също Инофолик не ми помогна, а го пиех дълго време. Пробвала съм Кистоп и Профекунд също така. Отново без резултат.
Имах ужасно нередовен цикъл, който горе-долу регулирах с прием на мета фолиева киселина (по препоръка на АГ)
Приемах елтироксин 25. Преди да го започна тсх беше 2.600-2.800 и за 3 седмици стана 1.300 и така си го поддържам и сега.
Забременях с прием на метфогамма за инсулина, а след овулация утрогестан вагинално, който продължих и след + тест. Правех йога за зачеване. Има клипчета в ютуб.
И други неща пиех за друг проблем.
Детенцето ни е на 1г и 4м. А преди него имах 2 неуспешни бременности.
Съветвам момичетата, които четат тук, да обърнат внимание на високите нива инсулин. Неговите нива повишават нивата на мъжките хормони; влияят на половите хормони, заради тях пък яйцеклетките са некачествени или изобщо не се отделят такива.
На някои момичета им помагат добавки, на други - прием на хормони и/или хапчета за ИР, на трети практикуването на спорт и нисковъглехидратно хранене..различно е.
При ендокринната система всички хормони са като скачени съдове. Един да е извън норма и другите се разбутват веднага.

Пожелавам на всяко момиче тук голямата мечта да се превърне в реалност много скоро! 🍀

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 23:23 от Jupiter sea

# 93
Метформин/ глюкофаж може ли да се пие и по време на самата бременност?

# 94
На мен ендото ми каза при положителен тест да го спра тоест не

# 95
По време на бременност го спират. Така е. Тогава сама си ограничаваш тестените и сладката.
На мен лично такива храни не ми се и ядяха през бременността.
От известно време забелязах, че магнезият ми притъпява глада за сладко. Пия го заради крампи. Но пише, че подобрява инсулиновите рецептори, та явно помага и в това направление...
Та се чудя дали заради него по време на бременността не ми се ядеше нищо сладко. Защото пиех магнезий от самото начало тогава.

# 96
Здравейте,записвам се и аз за темата.След като родих (секцио), 2 години след това ми откриха киста в дясно около 5 см.Пих тогава кистоп и се оправи,обаче сега пак имах есента на същото място миналата година под 3 см беше.Караха ме да пускам и туморни маркери тогава всичко беше окей нисък риск.Сега отивам да проверя как е кистата намаляла ли е какво става и гинеколожката ми прави ехография и ми казваа а, виж тези малки неща прозрачни няколко са и на единия яйчник и на другия яйчник имаш вика вече поликистозни яйчници имат и леко увеличение тези .Аз съм с 'тиреодит на хашимото' от 20 години от 5 вече започнах да приемам хормон еутирокс.Други хормони не съм изследвала освен тези свързани с хашимотото.Нямам наднормено тегло и като цяло какъвто и да е симптом за поликистозни яйчници от това ,което прочетох.Единственото е, че похапвам повече сладко преди не ядах въобще,изследвала съм кръвна захар в норма.Искам да ми кажете нужно ли е за тях на всеки 6 месеца да се правят туморни маркери и какви изследвания точно могат да докажат че имам тази диагноза.Смисъл само от преглед при гинеколога със сигупност ли е че е на 100 %  диагнозата???

# 97
nelly13, силно стискам палци да не е тази диагнозата.

Как ме диагностицираха мен:
1. Нередовен цикъл, на всеки преглед досега на ехограф се виждаха кистозните яйчници. Те бяха леко увеличени, а най-големите кисти бяха с размер 1 см при мен.  
2. При половите хормони, пускани на 3 ден на цикъла няколко пъти, ЛХ беше горе-долу два пъти по- високо от ФСХ, както е при поликистоза.
Естрадиол също изследвахме, но той май беше добре.
3. Висок тестостерон и леко завишен пролактин, изследвани също на 3 ден. Също изследвани няколко пъти.
4. Нисък прогестерон, изследван уж след овулация няколко месеца.
5. Правихме фоликулометрия няколко пъти и нито веднъж не се видя да имам овулация. А при мерене на базална температура, нямаше пик и спад.
6. Имах висок АМХ. Спомням си много добре, че нормата беше до 10.6. Моят беше 11.6. Него изследвахме само веднъж  
7. Правих обременяване с глюкоза и се установи прекрасна кръвна захар, но висок инсулин на първия час. Това изследване също правих само веднъж

Та, за да са сигурни гинеколозите и ендокринолозите, по принцип назначават хормонални изследвания, за да докажат състоянието. Само с ехограф не би трябвало да поставят диагноза 🙂

П.с. Килограмите нищо не значат. Напред и другите момичета са писали. Аз съм 1.64 висока. Била съм 49 кг.когато спазвах нисковъглехидратно хранене. А когато си хапвах всичко бях 54-55кг. Толкова и забременях. Дрехи размер XS и S носех. Сега съм с М.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 16:03 от Jupiter sea

# 98
Здравейте,записвам се и аз за темата.След като родих (секцио), 2 години след това ми откриха киста в дясно около 5 см.Пих тогава кистоп и се оправи,обаче сега пак имах есента на същото място миналата година под 3 см беше.Караха ме да пускам и туморни маркери тогава всичко беше окей нисък риск.Сега отивам да проверя как е кистата намаляла ли е какво става и гинеколожката ми прави ехография и ми казваа а, виж тези малки неща прозрачни няколко са и на единия яйчник и на другия яйчник имаш вика вече поликистозни яйчници имат и леко увеличение тези .Аз съм с 'тиреодит на хашимото' от 20 години от 5 вече започнах да приемам хормон еутирокс.Други хормони не съм изследвала освен тези свързани с хашимотото.Нямам наднормено тегло и като цяло какъвто и да е симптом за поликистозни яйчници от това ,което прочетох.Единственото е, че похапвам повече сладко преди не ядах въобще,изследвала съм кръвна захар в норма.Искам да ми кажете нужно ли е за тях на всеки 6 месеца да се правят туморни маркери и какви изследвания точно могат да докажат че имам тази диагноза.Смисъл само от преглед при гинеколога със сигупност ли е че е на 100 %  диагнозата???

Аз винаги съм била с редовен цикъл, също не съм с наднормено тегло. Аз като вляза при нова гинеколожка и й кажа, че съм с поликистоза никога не ми вярва, някои са ми се карали (как може да си раждала, да си толко слаба, с редовен ц. и да ми обесняваш такива глупости....) и това докато не ме видят на ехограф. Тогава сменят тона, променят приказките и вече са спокойни, че не ги лъжа. Тоест още първия път като бях диагностицирана преди 19 години, беше чрез ехограф. До ден днешен продължават да ми следят състоянието чрез ехограф. Не знам дали има друг начин.

# 99
  • Видин
Здравейте,записвам се и аз при вас.Откриха ми фоликуларни кисти и ми поставиха диагноза овариална дисфункция  при профилактичен преглед в два поредни цикъла.Лекаря ,при който ходих, категорично каза,че забременява е неневъзможно при това положение.Опити за забременяване правим от 3 месеца,но тъй като аз съм на 38 ,а мъжът ми на 35,мисля че трябва да се обърнем към специалист.Ще съм много благодарна,ако може да ме насочите към лекар в София,защото в момента просто не знам накъде да поема .Лекаря ,при който ходих ми каза просто да забравя за бременност.😔

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 20:01 от lavazza

# 100
Здравейте, аз имам нередовен цикъл и бяло течение от години та така.. бях на лекар и от хормонални изследвания гинеколожката каза, че имам поликистоза. Понеже не искам да пия противозачатъчни ми изписа да пия ДУФАСТОН 5 дни за предизвикване на цикъл и ИНОФОЛИК КОМБИ в продължение на 6 месеца всеки ден, някой може ли да сподели мнения дали биха ми помогнали и с какво мога да излекувам тази поликистоза, някаква диета която да спазвам или нещо което да ми помогне?! Притеснявам се, че в бъдеще ще имам проблеми със забременяването макар че гинеколожката каза, че няма да имам никакъв проблем. Моля някой да сподели мнение..

# 101
  • София
lavazza, след като целите забременяване се обърнете към някоя от специализираните клиники- Щерев, Надежда, Адела...има и други. Лично не мога да препоръчам конкретен специалист, но в тези клиники лекарите са на по-различно ниво от кварталните гинеколози.

# 102
Аз бих препоръчала д-р Шефкетова от Токуда. Много крайно и неприятно е изказването от лекар “да забравите за бременност”…
Е714, може да направите ОГТТ и ако инсулина не е добре да започнете режим. СПКЯ е съпроводена от ИР. Аз благодарение на добър режим и овладяване на ИР, достигнах до норми и на хормоните, няколко месеца по-късно забременях.

# 103
Здравейте на всички,
Отдавна не съм писала в тази тема. Сега идвам със следния въпрос:
Има ли някоя, опитала гладолечение по Лидия (Ковачева?) - 20 дни на плодове и чай с мед?
Знам, че принципно плодове и мед са противопоказни, но попадам на инфо за изчестени кисти, регулирани хормони, и т.н. хубавини.

# 104
Витаминче_, миналата година направих пълен цикъл и след това половин. Честно казано не съм се изследвала, защото живея на място, където не мога да го направя свободно, но... Малко след втория цикъл гладуване забременях. Това след доста време неуспешни опити. Не мога да го твърдя категорично, но мисля, че гладолечението ми помогна.

Общи условия

Активация на акаунт