Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява синдомът на поликистозните яйчници (СПЯ), какви са неговите клинични прояви и как се диагностицира?
Какви са причините за синдрома на поликистозните яйчници?
Възможно ли е да има поликистозни яйчници без наличието на синдрома?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява синдомът на поликистозните яйчници (СПЯ), какви са неговите клинични прояви и как се диагностицира?
Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) е хормонално разстройство, което засяга репродуктивната система на жената, характеризиращо се със симптоми като безплодие, затлъстяване, прекомерно окосмяване, нередовен менструален цикъл и кисти на яйчниците. Клиничните прояви включват менструални нервности, хиперандрогенизъм, безплодие, инфертилитет, хирзутизъм, алопеция, акне, себорея, акантилазис нигриканс, яйчник поликистоза и уголемяване на яйчниците. Освен това може да има хронична тазова болка, затлъстяване, дислипидемия и хипертония. Диагнозата включва анамнеза, физикален преглед, ултразвук на малкия таз, хормонални изследвания в кръвта, метаболитни тестове и оценка на натоварването с глюкоза.
-
Какви са причините за синдрома на поликистозните яйчници?
-
Възможно ли е да има поликистозни яйчници без наличието на синдрома?
Да, около 20-30% от жените имат поликистозни яйчници при ехографско изследване, без да проявяват другите характерни симптоми на синдрома. Поликистозната структура на яйчниците трябва да се счита само за често срещан симптом, който не е достатъчен за поставяне на диагноза за синдром на поликистозни яйчници.
-
Какви са препоръките за диета и упражнения при синдром на поликистозни яйчници?
-
Какви са препоръчителните и възможни лечения за синдрома на поликистозните яйчници?
Преди 5 години репродуктивната ми лекарка ме прати към ендокринолог, когато занесох изследванията, които си бях самоназначила и HOMA IR ми беше по спомен около 3.5 и инсулин около 15. Иначе и тя имаше "супер план" за мен, ама доста неща, които са се оказвали от съществено значение, съм си назначавала сама. Не трябва да търсиш под вола теле (и тук използвам момента да спомена, че от 3 години и аз работя с психолог, та го препоръчвам за стреса покрай опитите), но пак малко проактивност като става дума за собственото здраве не вреди.