Поликистозни яйчници - Тема 6

• 33 250
  • 572
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Не си обяснявам поликистозата тогава. Гинеколожката ми каза, че е в самото си начало, но виждала "наченки". Аз нищо не виждам, гледайки ехографа, но не съм фактор.

А акнето ми си е абсолютно хормонално, излиза точно около челюстта и то се засилва значително преди овулация и преди цикъл. За съжаление са дълбоки и болезнени пъпки, които оставят след себе си червени петна.

# 391
Не си обяснявам поликистозата тогава. Гинеколожката ми каза, че е в самото си начало, но виждала "наченки". Аз нищо не виждам, гледайки ехографа, но не съм фактор.

Тогава може би става въпрос просто за мултифоликуларни яйчници, а не за самия синдром? Търси ли друго мнение?

# 392
А възможно ли е да е от някаква хранителна непоносимост? На мен така почнаха да ми излизат големи болезнени подкожни пъпки на брадичката, хормоните ок, според един гинеколог наченки на поликистоза, според друг - абсолютно нищо. Оказа се от протеина на прах, който пия след тренировка. Бях го спряла и се изчистих, почнах го и след три дни - нова пъпка.

# 393
  • София
Истината е, че не съм. Сега ще ходя по принуда, тъй като моята гинеколожка спря да работи и ще видим другия какво ще каже. За протеина и аз си го помислих, но истината е, че дотук съм пробвала абсолютно всичко - смяна на калъфки всеки ден, скъпа козметика, минимална козметика, без млечни, без захар, без яйца, без ориз, пробвах кисели храни, пробиотични храни, сок от селъри на гладно, какво ли не пробвах, продължавам да съм си като торта с орехи, а дори нямам мазна кожа или широки пори. Обяснението на един от дерматолозите, при които бях на преглед, беше, че е възможно рецепторите ми да са по-чувствителни и макар на нормални хормонални нива, тя да реагира. 🙄

Ще видим сега другия месец като отида на преглед при друг гинеколог неговото заключение какво ще е. Пиех сума ти месеци чай от не знам си каква турта, в комбинация с нещо друго уж за женските хормони и тн - не, не и не.

# 394
  • Благоевград
Първо, препоръчвам Ви да проследите овулацията с ехограф, за да се види, че фоликулът се е спукал и имате жълто тяло.
Второ, изследвайте АМХ, това ще Ви даде представа имате или нямате поликистоза и как е яйчниковият резерв.
Трето, ТСХ се променя постоянно и това, че 2023 г е бил в норма, сега може да е висок, или нисък. Проследете щитовидния панел.
Правен ли Ви е тест коя форма на фолиева киселина усвоявате - обикновена или фолат? Ако не, направете го. При прием на форма, която не усвоявате, тя е токсична за организма и може да има външни проявления.
Аз съм от дете с ПКЯ и ИР. Направете обременяване с глюкоза, така ще разберете имате или нямате ИР. На гладно може да е в норма имунореактивният инсулин, но на 60 и 120 минута ще покаже реалната картина.

# 395
+1 за съвета на signora_tina Като бих добавила, само към обременяването с глюкоза, на 60 и 120 мин да изследвате кр. Захар и инсулин. Т.к обикновено пускат само кр. Захар, но тя може да е фалшиво ниска, ако организма е започнал да произвежда инсулин в по-големи количества. Т.е това може да е израз на инсулинова резистентност

# 396
Сто процента има инсулинова резистентност за това и предложих да провери черния дроб и червата. Пъпки преди цикъл са симптоми на нисък прогестерон, който може да е в резултат на дефект в лутеалната фаза . Цялото това е свързано с начина на живот и са като скачени съдове, мръднеш едно всичко друго се криви.
Също така се правят тестове за дефицити на витамини и минерали, които също допринасят за дисбаланс.
Иначе като добавка повлияваща акне може да взимате високи дози инозитол. Тези прахчета къде изписват за кистите са много ниски дози, от които ако има ефект то ще е след поне 6 месеца,  ако изобщо има ефект. Не препоръчвам да пиете биотин или б12, защото те увеличават акнето

# 397
  • София
Това със заключението, че 100% имам инсулинова резистентност - извинявам се, но не съм съгласна. Първо заради изследванията ми, второ за начина ми на живот - споделих, че съм спортист от 15 годишна, в момента съм на 28, цял живот съм на режими, изчистена съм с добре изразена мускулатура. Нямам проблеми нито със захарта, нито с наднормени килограми. Просто това заключение ми идва малко в повече, предвид това, че както се оказва, има доста неизвестни. Освен това нямам нито един симптом на инсулинова резистентност.

Благодаря за съвета на signora_tina. Не знаех дори какво е АМХ до днес. Видях, че повечето лаборатории имат такъв пакет и ще отида да си пусна едни изследвания, заедно с чернодробни. За АМХ има ли някакъв конкретен препоръчителен ден кога да се прави, както при другите, например между 3 и 5 ден от цикъла и тн?

# 398
Петенце, съгласна съм с теб Simple Smile
АМХ няма ден, но аз винаги съм го пускала на 3-5 от цикъла.

# 399
Петенце, бих ти препоръчала да изследваш и DHEA-S, който също може да има връзка с СПКЯ. Аз ги пусках между 3-5 ден, но не съм сигурна, дали е задължително в този период.

И аз не съм съгласна относно ИР. СПКЯ не винаги означава, че тя е налице.

# 400
  • София
Петенце, бих ти препоръчала да изследваш и DHEA-S, който също може да има връзка с СПКЯ. Аз ги пусках между 3-5 ден, но не съм сигурна, дали е задължително в този период.

И аз не съм съгласна относно ИР. СПКЯ не винаги означава, че тя е налице.

Изследван ми е. Ето го. Преди да си направя тези изследвания, очаквахме, че андрогените ще са ми високи. Те се оказаха нормални.

# 401
Това със заключението, че 100% имам инсулинова резистентност - извинявам се, но не съм съгласна. Първо заради изследванията ми, второ за начина ми на живот - споделих, че съм спортист от 15 годишна, в момента съм на 28, цял живот съм на режими, изчистена съм с добре изразена мускулатура. Нямам проблеми нито със захарта, нито с наднормени килограми. Просто това заключение ми идва малко в повече, предвид това, че както се оказва, има доста неизвестни. Освен това нямам нито един симптом на инсулинова резистентност.

Благодаря за съвета на signora_tina. Не знаех дори какво е АМХ до днес. Видях, че повечето лаборатории имат такъв пакет и ще отида да си пусна едни изследвания, заедно с чернодробни. За АМХ има ли някакъв конкретен препоръчителен ден кога да се прави, както при другите, например между 3 и 5 ден от цикъла и тн?

Аз за да го казвам значи има и други такива. Не си мислете,че спортистите са безсмъртни. Тези болести не се получават от ядене на захар , само....

# 402
Дали има ИР не се знае, а се проверява с изследвания. Аз съм 50 кг, с редовен Ц и О, с оптимални чернодробни, щитовидни и полови хормони, нооооо с лека ИР, която контролирам. Показател беше инсулина на 60 Мин и 120. Кръвната захар по време на цялото изследване не надвиши 6, но инсулина удари 33. Така, че как изглеждаш, колко ти е кр. Захар не е показател. Хома индекса ми е под 1. Но АМХ -силно завишен.
Какво забелязах от изследванията-изключително нисък естрадиол на 2-3 ден от Ц. Т.е. некачествена Я и вероятно отсъствие на О. Друго-ФСХ и ЛХ не са ок като стойности. Трябва да са една идея по-високи. Трябва да се провери хипофизата. Може да се касае и за ЛУФ. Т.е. намирате си един добър АГ и един Ендокринолог. Правят се всички възможни изследвания по каса и при нужда се доплащат друга част от изследванията. Хубаво е всичко да е актуално, да се направят фоликулумерии поне 2 месеца и тогава да се поставя диагноза(ако има такава).

# 403
  • Благоевград
Аз също имам приятелка спортист, с кръвна захар и инсулин на гладно перфектни, 50 кг, храни се здравословно, обаче на 60 и 120 минута инсулинът беше в небето. Затова предложих обременяване. Самата аз, докато не го направих, не съм предполагала, че има проблем. Една превенция не пречи.

# 404
Сигнора, за това споделих при мен как е. Не винаги спорта и режима са гаранция за здрав организъм. И инсулина е една скрита картинка, която не се сещат да изследват. Както и масово пропускат да го пропуснат на 60 Мин. Взимат изходно и на 120 Мин. А, че се прави една синусоида и се гледа дали има застой, не са и чували. Жената да не подскача, а да прочете добре какво споделяме. Всичко това сме го преживели и го живеем в настоящето. Защото на мен всички лекари ми казваха-за да влезне в норма инсулина, трябва движение и много вода. Като кажа, че на ден минавам над 20 000 крачки и пия по 3 литра вода на ден и не ми вярват. Не пия газирано и алкохол, в редки случаи хапвам нещо сладко(1 бонбон или парчета черен шоколад), никакви фрешове. И какво от това-пак казаха ИР, а на ехографията-прекрасни яйчници, но с поликистоза. Продължавам да си приемам всеки ден по 2х2000 мг Инозитол, но няма ефект.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 17:39 от anichka_21

Общи условия

Активация на акаунт