Поликистозни яйчници - Тема 6

• 33 246
  • 572
  •   1
Отговори
# 420
Петенце, благодаря, че сподели опита си! Наистина ми беше много интересно как ще мине прегледът ти.

Аз колкото и лекари да обиколих, всички повтаряха едно и също – че поликистозата ми е само на единия (десния) яйчник. Това твърдение, че трябвало да е задължително на двата, ми звучи доста съмнително.

Реално, противозачатъчните само могат да блокират симптомите (не си спомням дали изобщо ги имаше при теб). А ако няма симптоми, те реално нищо няма да направят — КОК-овете не лекуват СПКЯ.

# 421
  • София
За съжаление снимките от ехографа не ми бяха дадени. И аз не знам защо, такова напрежение се усещаше, че бърза, че дори забравих да я попитам да ми ги даде.

Започвам да се притеснявам на тема забременяване и малко се чувствам като в улица без изход..

# 422
Берберина знам,че се пие макс 2 месеца без почивка, не се пие дълго време.

# 423
  • София
Здравейте отново, може би малко излизам от темата, но малко се притесних. Д-р Юнакова ми се обади с резултати от микробиологията и цитонамазката. Микробиологията е чиста, но каза, че цитонамазката има гранични резултати и ме праща на колпоскопия. Нямах представа какво е това и защо се прави и след като прочетох малко се стреснах. Не знам какво се случва. Никога не съм имала никакви проблеми, ходя си ежегодно на гинеколог. И то при все, че последният ми преглед беше ноември 2024.

Имам още един записан час при д-р Сирманова (по препоръка от приятел) за 2-ри юли и се чудя дали да не изчакам още едно мнение. Имам неактивна раничка на шийката на матката, която докторката не констатира по време на прегледа (а и аз нарочно замълчах, за да видя дали ще я отрази) и се чудя дали е възможно заради нея да има някакви по-странни резултати. Или дали поликистозата има някакво отношение? Направо се обърках вече, пък и четох колко боляла тая колпоскопия и съвсем превъртях играта.

Ако админ прецени - моля мнението да бъде преместено в подходяща тема, не успях да намеря такава.

# 424
Привет , Петенце.
При другия доктор беше ли , нали св чудеше ? Тази докторка ми е малко съмнителна, според мен си отиди на второ мнение преди колпоскопия. Отиди при твоето АГ или някой , на когото имаш доверие. Възможно е наистина да е гранична, но според мен е хубаво да се направи втора цитонамазка. Не мисля, че полокистозата има общо.
Стискам палци за максимално добър развой!

# 425
  • Sofia
Здравейте отново, може би малко излизам от темата, но малко се притесних. Д-р Юнакова ми се обади с резултати от микробиологията и цитонамазката. Микробиологията е чиста, но каза, че цитонамазката има гранични резултати и ме праща на колпоскопия. Нямах представа какво е това и защо се прави и след като прочетох малко се стреснах. Не знам какво се случва. Никога не съм имала никакви проблеми, ходя си ежегодно на гинеколог. И то при все, че последният ми преглед беше ноември 2024.

Имам още един записан час при д-р Сирманова (по препоръка от приятел) за 2-ри юли и се чудя дали да не изчакам още едно мнение. Имам неактивна раничка на шийката на матката, която докторката не констатира по време на прегледа (а и аз нарочно замълчах, за да видя дали ще я отрази) и се чудя дали е възможно заради нея да има някакви по-странни резултати. Или дали поликистозата има някакво отношение? Направо се обърках вече, пък и четох колко боляла тая колпоскопия и съвсем превъртях играта.

Ако админ прецени - моля мнението да бъде преместено в подходяща тема, не успях да намеря такава.
Така... Няма нищо страшно от колпоскопа. Даже е редно да е част от ежегодната профилактична практика наравно с цитонамазката, защото я допълва. Но не го препоръчват на всички (а трябва), поради простата причина, че е по-скъп от една цитонамазка. Не виждам защо трябва да търсиш второ мнение специално за колпоскопия...

Колпоскопията НЕ боли! Слагат ти спекулум като при всеки един нормален гинекологичен преглед (като за взимане на цитонамазка или микробиология) и те гледат от разстояние със специален микроскоп - колпоскопа. (Нищо не вкарват никъде, освен спекулума). Мажат те с един разтвор (все едно ти взимат микробиология) - не щипе, не пари, не гори, не боли. После гледат през колпоскопа. Гледането не боли 😉. Цитонамазката е по-инвазивен и по-болезнен метод от колпоскопията.

Да не бъркаш колпоскопията (гинекологичен преглед/оглед) с колоноскопията (изследване на червата с камера), която наистина боли, ако не е с упойка?

Мнооого е възможно заради раничката да ти е такъв резултатът от цитонамазката. Няма нужда от втора цитонамазка. При съмнителни резултати се прави колпоскопия, за да видят дали има нещо притеснително или не.
Поликистозата няма абсолютно нищо общо.

Пиши в тази тема :
Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 62
Ще получиш адекватни съвети.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 05:17 от Brin de muguet

# 426
  • София
При другия доктор не отидох, след като изчетох доста неприятни теми за него. Моята АГ спря да работи, незнайно по какви причини, та затова скачам от лекар на лекар.

Иначе не, за колпоскопия четох, че било доста болезнено, но не знам какво са им правили на тия жени. Много благодаря за съветите, ще погледна и другата тема.

# 427
На мен колпоскопия ми правят при всеки преглед, аз ходя 2 пъти годишно за цитонамазка. Няма от какво да боли, просто ти слагат йоден препарат по шийката, което оцветява. Преди да отида при тази гинеколожка, не бях чувала за такова нещо и сега ми е част от всеки преглед. Даже ми праща снимки от колпоскопията и се вижда как е оцветено.

# 428
петенце Относно поликистозните яйчници имам въпрос - целите бременност или искате да решите проблема? Ако целите бременност противозачатъчните за 1-2 месеца вероятно ще помогнат. Приемат се, за да се блокира функцията на яйчниците, което ще доведе до изчистване на фоликулите и след като се спрат, първия цикъл е най-възможен за бременност и обикновено така се и получва- аз съм пример. Ако обаче гоните траен резултат, доста трудно ще го постигнете. Най-доброто и трайно лечение е бременност! Опростено казано - синдрома е хормонална дисфункция, но къде и как става при всяка жена р различно. При някои може да се повлияе с диета и добавки, при други - не. Бременността, подобно на противозачатъчните също “приспива” яйчниците, това води до рестарт на процесите по отделяне на хормони. Малко като компютър, който е забил и след като се рестартира започва да работи. За съжаление, никой не знае колко дълго ще работи правилно и пак ще излезе от строя, а може и да не излезе. При мен например се случи бременност след противозачатъчни( бях пропуснала хапче и стана непланирано) и след като родих доста дълго си бях супер. Сина ми вече е на 14 год и симптомите сега се завръщат. Затова, ако целиш бременност - смело с хапчета за 1-2 месеца, проследи яйчниците да се изчистят от кисти, спираш терапията и почвате с опитите. За трайно повлияване не мога да дам съвет, защото това, което действа при мен, вероятно няма да действа при теб.
Относно прегледа в Щерев - трябва да имаш профил с парола, ако не се обади в клиниката на рецепция да ти дадат и като влезеш, там трябва да са качени УЗД снимките от прегледа- бивш пациент съм, започнаха да качват всичко още миналата година. Относно цитонамазката - каква група е излязло? - в този профил трябва да е качен резултата от МБ и цитонамазка. Колпоскопията не боли, не знам защо така си била подведена. Не е приятно, но не е и болезнено. Лично на мен цитонамазкта ми е по-неприятна. Поликистозата няма отношение към резултата, отношение може да има раничката( какво е неактивна?) тя е или излекувана или не е. Ако има нещо останало трябва да се лекува, иначе ще излиза гранична група както сега се е случило. МБ също може да има отношение, ако имаш инфекция някаква, това също води до атипия на клетките на шийката и също трябва да се лекува. Преди много време аз също имах раничка, два поредни пъти док. Я тушира със “солкожин” след което зарасна - никой лекар вече не я вижда, ако се вижда, значи не е третирана до излекуване. Моят съвет е да си направите колпоскопията, вижте и резултата от МБ и с резултата от колпоскопията да се предприемат адекватни мерки. След излекуване на инфекцията, много често цитонамазката влиза в нормална група и няма място за притеснение!

# 429
Ама чакайте малко. Не трябва да давате съвети и да подвеждате само на база вашия опит. Ако при Петенце има овулация, на нея не ѝ трябват никакви КОК-ове, за да „рестартира“ нещо в яйчниците. А и дори ако няма овулация, противозачатъчните не са лечение – изобщо не знам от кое време някой лекар ги предписва за забременяване. Ако на вас са ви помогнали, това не значи, че така работи при всички. И бременността не е лечение – много жени след раждане пак си имат проблеми.

# 430
При мен до известна степен помогна бременноста и раждането за "рестарт" на яйчниците, но поликистозата няма да изчезне, има си я и на двата яйчника. При мен това си е синдром и е неизбежно. Цикълът ми е една идея "по-редовен" в сравнение с преди.

# 431
  • Благоевград
Аз съм поликистоза от дете. Пила съм най-различни противозачатъчни уж да ми регулират цикъла. Около 2001-2012-13 нямаше много информация и такя се лекуваше поликистоза. След сперане на ОК, цикълът ми не идваше по 6 м. Никой не си направи труда да ме изследва за инсулинова резистентност. Бях на 20, когато правих за първи път обременяване и се доказа. Две къси клечки. Имам си кисти до ден днешен, вече съм на 37. Овулация спонтанна да съм имала 10 пъти от както имам цикъл, който дойде на 11 години. ОК не лекуват поликистоза. При мен помогна Мио Инозитол и Де Хиро инозитол по 2 грама на ден, но съм с доказани заболявания и ме лекуваха 9 години от стерилитет с инвитро процедури.

# 432
unserwahnsin Съвета, който съм дала се основава на ЛЕКАРСКОТО ПРЕДПИСАНИЕ, което е получила дамата! А лекарското предписание е такова, защото са установени задържани фоликули и в двата яйчника. За да се изчистят тези задържани фоликули се изисква хормон-заместителна терапия. Ако вникнете в коментара ми ще видите, че обяснявам как противозачатъчните биха помогнали ако се цели бременност и как НЕ мога да дам съвет, ако дамата търси дефинитивен лек т.к при всяка жена той е различен, а при някои изобщо няма! Втория съвет, който давам е за колпоскопията, която в нейния случай е задължителна!
Нека да не се нападаме толкова жестоко! До колкото имам представа това е форум за взаимоподкрепа и споделяне на опит! Моят опит е такъв и съм го написала пределно ясно, вие ако имате друг опит, сте свободна да си го споделите, а дамата е свободна да си вземе каквото пожелае от споделеното!

# 433
Не мислех да коментирам, но все пак придобих желание.

Това със забременяването като лечение на нещо е .... меко казано лудост. Аз лично след бременност и раждане получих 80% от проблемите, които до преди това нямах.
Противозачатъчните тушират оплакванията, но след спирането им се получава дисбаланс, по -голям от този преди започването им.

А мнението ми за колпоскопията е, че 90 % от лекарите вече препоръчват какви ли не платени изследвания, които не са нужни.

# 434
  • Sofia
Колпоскопията е всичко друго само не и ненужна! Моля Ви се не подвеждайте хората на толкова сериозна тема!

Проблемът е, че напротив - доста лекари НЕ я препоръчват, именно защото е платена. А за жалост само цитонамазката не може да даде реална оценка.

Общи условия

Активация на акаунт