Поликистозни яйчници - Тема 6

• 33 231
  • 572
  •   1
Отговори
# 450
Този метод се нарича тип "Щраус ". За синдрома си има други причини, които се лекуват..

Не съветвам никого за нищо. Просто изказах мнение. Който разбрал, разбрал.

Всеки сам решава кое да приеме за истина и да направи. Органите са си лично ваши и вие преценявате какво да правите с тях.

# 451
За първи път срещам толкова откровено некоментентен човек! Дамата има изписана терапия и пита за какво е тази терапия. Аз съм обяснила за какво е терапията, защото съм запозната! Вие в качеството си на каква давате съвет против терапията изписана от лекар? Имате образованието или? Очевидно имате склонност да твърдите неща на интуиция и собствен капацитет, но моля споделете този капацитет на какво се дължи!
Ма каква отговорност и сигурност давате вие с предложение за прием на противозачатъчни и забременяване за изчистване на кисти.... Моля

# 452
  • Sofia
За синдрома си има други причини, които се лекуват..
Най-вероятно е така, но къде са тия лекари, които търсят причините?

Аз съм обиколила половин София и отговорите винаги са само два - "пийте ОК за няколко месеца" или "пробвайте без ОК и да видим дали ще се поличи забременяване".

# 453
За синдрома си има други причини, които се лекуват..
Най-вероятно е така, но къде са тия лекари, които търсят причините?

Аз съм обиколила половин София и отговорите винаги са само два - "пийте ОК за няколко месеца" или "пробвайте без ОК и да видим дали ще се поличи забременяване".

Според вас къде са тези лекари?

Търсете информация и от чужди народи....

За компетенция изобщо не парадирам, за разлика на други... Жената категорично описва,че не е имала оплаквания и при профилактично изследване и изкарват патология. Поради тези данни аз изказах мнение, че често лекари препоръчват хистероскопия или колпоскопия без да е нужно. Когато вече има оплаквания ,поради които се отива на лекар и има патология, съм сигурна, че жената щеше да слуша лекуващия лекар, вместо да търси мнение тук....

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 18:18 от Simply_fun

# 454
  • Sofia
Аз Вас питам къде са.

И не смятам аз да търся информация. Има си лекари за тази работа, които са учили с години. Само това ми остава - да започна да се самолекувам на база подозрителни източници в интернет.

# 455
Аз нямам отговор кой лекар е добър. Ходила съм на различни специалисти с добри отзиви и популярност в големи градове, които ме насочват към определена марка лаборатории, където да пусна изследванията и излизат с обясненията,че от дългогодишния им опит в Германия, там всички жени били на противозачатъчни. За това мнението ми за лекарите е такова. Не че не разчитам на лекарска помощ, но положението е притеснително, относно адекватните мерки.

Имам и от уши , нос и гърло специалисти опит след ковид, къде обиколих 3 големи специалисти, завеждащи отделения, които ме насочваха към операции ( един кръвна, друг лазерна ) и след измолване на друг тип лечение се реши проблема с противоалергични хапчета.
Така че вие преценявате дали да вярвате на рандъм специалисти от чужбина , след дълги търсения на адекватно решение на проблема ви, или ще чакате на местния лекар...

# 456
  • Sofia
Жената категорично описва,че не е имала оплаквания и при профилактично изследване и изкарват патология. Поради тези данни аз изказах мнение, че често лекари препоръчват хистероскопия или колпоскопия без да е нужно. Когато вече има оплаквания ,поради които се отива на лекар и има патология, съм сигурна, че жената щеше да слуша лекуващия лекар, вместо да търси мнение тук....
Сериозно ли?
То оставаше и оплаквания да има! Специално при РМШ нещата се развиват безсимптомно, докато не стане късно.

Нали знаете, че РМШ се лекува реално преди да е станал рак и преди да има каквито и да било симптоми.
Ако вече се е стигнало до там, че да има симптоми, то положението вече е тежко.
Именно затова се правят профилактично  цитонамазка и колпоскопия - за да не се стига до симптомите...

# 457
Жената категорично описва,че не е имала оплаквания и при профилактично изследване и изкарват патология. Поради тези данни аз изказах мнение, че често лекари препоръчват хистероскопия или колпоскопия без да е нужно. Когато вече има оплаквания ,поради които се отива на лекар и има патология, съм сигурна, че жената щеше да слуша лекуващия лекар, вместо да търси мнение тук....
Сериозно ли?
То оставаше и оплаквания да има! Специално при РМШ нещата се развиват безсимптомно, докато не стане късно.

Нали знаете, че РМШ се лекува реално преди да е станал рак и преди да има каквито и да било симптоми.
Ако вече се е стигнало до там, че да има симптоми, то положението вече е тежко.
Именно затова се правят профилактично  цитонамазка и колпоскопия - за да не се стига до симптомите...

Прекалено много плашите хората със сериозни диагнози и крайни процедури. За ракови диагнози се ходи на второ и трето мнение, прави се повторна цитонамазка преди да легне. Така че по-спокойно.

# 458
  • Sofia
Не плаша никой с никакви диагнози.
Жената няма диагноза, а просто цитонамазка III-та гр, която може да се дължи на някакво възпаление или на раничката. За да се установи дали има нещо притеснително се прави колпоскопия.
Колпоскопията не е крайна процедура, а профилактичен преглед.

Тук няма диагноза, че да се търси второ и трето мнение. В случая трябва да се направи колпоскопия, а не втора цитонамазка (що за идея!).

# 459
Приключвам спора, колкото и да ви е приятно. Включването ми беше подбудено от възмущение от вашите идеи за лечение на поликистоза с раждане и противозачатъчни.

# 460
Simply_fun Вземете да се спрете! Цитирах ви статия, публикувана в научен журнал, зад която стои сериозна наука и се доказва, че има подобрение в симптомите на СПКЯ след бременност! За какви идеи ми говорите и за какви щуротии. Вие изобщо имате ли идея какво означава медицина основана на доказателства? Направо съм потресена от наглостта и липсата на компетентност, че и ги налагате на всеослушание! За пореден път ще ви помоля, идеите си ги запазете за себе си, не ги налагайте на други!
Относно симптомите - двойно повече съм потресена! Говорите абсолютни глупости и измишльотини, а дори нямате познанията за да го правите!

# 461
  • Благоевград
При мен след 2 бременностти нямаше подобрение при поликистозата. В медицината винаги има изключения.

# 462
signora_tina Напълно съгласна съм с вас! Статистическите анализи в медицината се основават на популационни обзервации, не на индивидуални такива. А в популациите се наблюдават както хора, които проявяват проучвания ефект, така и такива, които не го проявяват и това са т.нар изключения! Затова в анализите не се цитират 100%успеваемост, а 73% например, което прави останалите 27% с липса на ефект. Никой не цитира тук панацея, има опции, които биха могли да са ефикасни или не. Както и бях споменала моят случай - имаше ефект, но за няколко години и то главно спрямо задържането на фоликули. Окосмяването и проблемната кожа винаги са си били с мен!

# 463
  • София
Ох, съжалявам, че станах повод за спор. Противозачатъчни за мен не са опция така или иначе, по-скоро искам да работя в посока дълготрайно лекуване, защото планираме бебче скоро. В случая, когато се оправя. Слушах страшно полезно интервю или по новому подкаст с д-р Иван Сигридов. Едно, че гледах и слушах с отворена уста през цялото време, но той обяснява поликистозата на първо място с недоспиване. Обясни, че 1 ден недоспиване блокира функцията на яйчника за 3 дни, какво остава за хронично недоспиване и висок кортизол. После сложи проблем с червата. Ще сложа линк, ако на някой му е интересно. Говори и за ендометриозата също.

Няма да спамя повече, ще пиша отново в петък като мине прегледа, надявам се, с някакви добри новини.

# 464
Петенце, aз не разбирам какво те тревожи, наистина. Единственото, на което трябва да обърнеш внимание е колпоскопията (и аз потвърждавам от личен опит, че не боли).
И преди ти писах какви са критериите за диагноза СПКЯ. Ти не ги покриваш. След като имаш редовен цикъл, отиди 2-3 месеца на фоликулометрия просто да се проследи, че се пукат фоликулите и ако е така - не виждам пречка и за забременяване. Повтарям - поликистозна яйчникова морфология НЕ Е болестно състояние или проблем. Има жени с по-голям яйчников резерв и това не е страшно. Плюс това само един лекар доколкото разбирам досега е изказал предположения за 'поликистоза'.

Сигридов аз лично не бих го слушала за нищо. Не мога да приема думите на доказан наркоман, който се счита за божество, макар кортизола да е важен хормон. Но за това си има изследвания. Ще дам пример как е при мен:
- кортизол в серум в 9:00ч: в норма и оптимални граници;
- трикратен кортизол от слюнка (7:45ч, 16ч, и 24ч): в норма, но сутрешен и следобеден трябва да са по-високи, а този в полунощ по-нисък, за да бъдат оптимални. Това вече показва нарушен кортизолов ритъм, но при мен въобще не е поради липса на сън.

Моят СПКЯ дълго време беше движен от висок инсулин. В последните 3-4 години обаче поддържам инсулина в добри граници (последния от преди няма и месец ми е 5,31), свалих 10+кг за това време, хормоните между всички курсове естроген и/или прогестерон, който ми се налагат заради инвитро, но са д/г равни на противозачатъчни от време на време, са оптимални. Всеки един от андрогените също ми е оптимален или много близко до оптимален. Обаче след поредния здравословен проблем февруари месец, цикъла ми спря. Днес ми е ден 128 от началото на последния цикъл. Това вече е проблем за забременяване.
Препоръката на последния ендокринолог, с който говорих, е соматична самотерапия с цел излекуване на тялото от травмата и саморегулация на нервната система, защото в последните 5 години не веднъж минах през изключително тежки неща.

Според мен се вкарваш в излишен стрес и притеснения. Ще си позволя и още един непоискан съвет- тъй като писа, че си спортист. Имай предвид, че твърде много физическо натоварване и недостатъчен прием на калории също може да разбъркват хормоните. Не знам по колко и как тренираш, не казвам, че е валидно за теб, но ако си убедена, че имаш хормонални проблеми, макар изследванията ти да не показват такива, помисли и в тази насока.

П.с. за протокола - и при мен нито противозачатъчни, нито бременност рестартираха яйчниците, макар от 15-годишна да слушах как като родя и цикъла ми ще се оправи. Явно съм от тези, при които ефекта е бил 1 ден Smiley

Общи условия

Активация на акаунт